tisdag 14 februari 2017

dolda tillgångar

Jag har sett att boken Dolda tillgångar snart går upp på bio. Att gå och se den kan vara ett sätt att få mannen min att förstå storheten i den sanna historien som jag försöker återberätta för honom, nu efter att ha läst boken.

Himmel.
Det är länge sen, om ens någonsin, som jag har läst en så här intressant, driven och lättläst faktabok. Riktigt välskriven.



Dolda tillgångar handlar om hjärnorna bakom USAs lyckade (och mindre lyckade) uppskjutningar i rymden, men tar sin början under andra världskriget. Dolda tillgångar handlar, precis som titeln antyder, om de människor "man aldrig hört talas om" och som därför heller inte fått den uppskattning deras arbete förtjänar. Som de fick slita, dessa svarta kvinnor i en framförallt vit- men också mansdominerad värld. Värre än den vi lever i idag. Det var på den tiden då svarta inte fick sitta på de vitas plats på bussen och de vita inte fick stiga av i den bakre dörren, då svarta och vita inte delade toalett och till och med ofta satt på olika avdelningar i jobbet, inte fick äta vid samma bord i cafeterian och så vidare.

Under detta tidiga 60-tal, då en intensiv rymdkapplöpning mellan USA och Sovjetunionen pågår, anställs en rad svarta kvinnliga matematiker och matematiklärare av NASA. De har alla odds emot sig men lyckas ändå bli en del av NASAs mänskliga räknare och är hjärnorna bakom en av de största bedrifterna i USAs historia - att sända en astronaut till månen.

_____________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐
Margot Lee Shetterly
Dolda tillgångar - 2017
ISBN 978-91-509-2259-2 (Bokhandel)
ISBN 978-91-509-2260-8 (Webb)
HarperCollinsNordic - recensionsexemplar


4 kommentarer:

 1. Den skulle jag kanske kunna få Husse att vilja se på bio. Kanske i alla fall...

  Kram

  SvaraRadera
 2. Alltid kul att se filmen när man läst boken.
  Ha en fin Alla hjärtans dag.
  Kram mamma c

  SvaraRadera
 3. Intressant, min man är ju superintresserad av just detta ämne . rymden och NASA, helt klart skulle jag få med honom att se denna film!

  SvaraRadera
 4. Låter som en bok som Anders verkligen skulle gilla - tack för tipset! :-)

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.