söndag 29 januari 2017

hemma hos bettan

Min favoritgenre, även om jag är en rätt god allätare, är trots allt feelgood. Genren som är en sån underbar avkopplande läsning och en varm flykt från vardagsstressen. 

Nu fick jag chansen att läsa Hemma hos Bettan av Eli Åhman Owetz (tack Bokfabriken för recensionsexemplar) - en feelgood-roman med lite Gran Lit-känsla (ordet är en kombination av granny mormor/farmor och literature) eftersom huvudpersonerna alla stadigt närmar sig de sextio - även fast bara en av dem har barn, men inga barnbarn. 


Hemma hos Bettan handlar om de tre barndomsvännerna Bettan, Carina och Matte som alla har fastnat i en grå vardag där åldern börjar ta ut sin rätt. I alla fall när det handlar om att konkurrera på arbetsmarknaden och göra sig attraktiv nog att få behålla ett jobb. Bettans dröm är att öppna en inredningsbutik men hon fortsätter idogt att arbeta som busschaufför, Carina erbjuds ett avgångsvederlag från sitt chefsjobb och Mattes författarkarriär vill inte riktigt ta fart. 

De bestämmer sig för att resa tillbaka i tiden. En tid då känslan av att allt var möjligt genomsyrade dem. En tid då de var unga och allting låg framför dem i ett skimmer av hopp och tro. De reser tillbaka till Bettans sommarställe där allting en gång började. Plötsligt har de öppnat en retro-retreat för tilltufsade själar.

Jag som inte var född på 70-talet kan inte riktigt relatera till de här retroprylarna eller musiken men förnimmer ändå känslan av att vara ung, odödlig och med vägar av oändlig möjlighet framför. Den känslan är precis vad retro-retreaten vill förmedla för alla dessa tilltufsade själar. För det behöver man inte ha upplevt 70-talet.

Det är första gången jag läser en bok av Eli Åhman Owetz. Jag påbörjade En sommar på luffen som ljudbok för ett tag sedan men kom aldrig riktigt in i handlingen. Inte för att den inte verkade bra, utan mer för att uppläsaren och jag inte klickade. Det är ack så viktigt. Efter Hemma hos Bettan är jag dock sugen på att läsa alla hennes tre andra böcker. Med andra ord skippa ljudbokslyssnandet och läsa dem som riktiga böcker.

_______________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ 
Eli Åhman Owetz
Hemma hos Bettan
ISBN: 978-91-76294-00-0

7 kommentarer:

 1. Låter jättebra, tack för tipset och ha en fortsatt fin söndag!

  Kram Jenny

  SvaraRadera
 2. Tack för ytterligare ett boktips.
  Kram Mamma C

  SvaraRadera
 3. Jag minns sjuttiotalet, och är inte redo för att få det tillbaka. Inte kläd- och inredningsmässigt i alla fall :-D

  SvaraRadera
 4. Jag lyssnade på den här - Björn Kjellman läste och han var perfekt uppläsare! Tyckte jättemycket om boken! Har läst de andra också men den här är favoriten :-)

  SvaraRadera
 5. Låter som en bok för mig som minns sjuttiotalet med mycket fint, och barnen föddes icke minst....
  Kramar♥

  SvaraRadera
 6. Tack för tipset! Den noterar jag för det är lite tomt på bokfronten här...

  Kram

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.