torsdag 1 december 2016

förlist - mitt liv och nordman av håkan hemlin

Jag har alltid älskat musiken. Klassisk folkmusik blandat med pop-rock och frontfiguren Hemlins hesa, mycket passande röst till genren. Nyckelharpan som Wester trollar med ... så coolt. Bäst var de på nittiotalet med sina två första album.

När jag såg att Håkan Hemlin, tillsammans med Anders Tengner, skrivit en bok om tiden med Nordman blev jag såklart nyfiken. Tack Bokfabriken för ett recenssionsexemplar. Det var intressant läsning även om det gör ont att läsa om Hemlins drogmissbruk. Ingen människa, oavsett anledning, ska hamna där. Som lärare ser jag att det är av yttersta vikt att fånga upp de barn som redan nu spretar. Där adhd, bland annat, kan leda till en kamp och en jakt efter lugn och ro bort från rastlösheten, där droger tyvärr kan vara en väg om inte hjälp och förståelse ges tidigt. I förebyggande syfte och som en grundsten. Jag försvarar inte droger men jag kan förstå varför somliga hamnar där. Håkan Hemlin var vuxen när han fick sin adhd-diagnos och efter att han börjat medicinera mår han mycket bättre och har fått ett helt nytt liv bortom droger.


Nordman blir stora över en natt i början av nittiotalet. Vandraren blev hitlåten som spelades överallt på radio och i butiker. Frontmannen Håkan Hemlin kastades in i en kändisvärld han tidigare bara kunnat drömma om - och då rakt inte var rustad inför. Pengarna strömmade in men försvann lika fort igen. Om inte fortare. Hemlins drogmissbruk ledde till tidningarnas stora rubriker. En del historier var sanna, andra snarare nedtonade.

I den här självbiografin berättar Hemlin och en rad människor ur hans närhet, öppenhjärtigt om det turbulenta liv han levde. Han berättar om hur det var att ena dagen vara luspank och utan egen bostad till att i nästa stund vara miljonär och kunna köpa vad han ville. Han berättar om drogerna och skandalerna, framgångarna och bakslagen Om sin talang och envishet.

Det är en naken bok, en ärlig bok och en skrämmande bok. Droger är hemska. De är förödande. Men Hemlin tog sig upp och förbi ...

Recensionsexemplar: Bokfabriken
Stjärnor till Nordman: ⭐⭐⭐⭐ (⭐) Så som många biografier (oftast skrivna av en författare/journalist) upplevs den här boken som lite slarvigt skriven. Historien är värd en extra redigeringsvända. I stället har Tengner skrivit tre biografier på lika många år. Då blir det kanske inte så bra som det hade kunnat bli. Ändå, så värd att läsa och ta till sig. 

4 kommentarer:

 1. Det verkar vara en såväl läsvärd som intressant bok. Droger är naturligtvis inget positivt men tyvärr är det vanligt att ungdomar och vuxna självmedicinerar med hjälp av droger. Det är verkligen allvarligt så det är viktigt att verkligen informera och erbjuda en "ofarlig" medicinering under kontrollerade former.

  Kram

  SvaraRadera
 2. Den här har jag faktiskt redan lyssnat på. Men de tidigare inlägget var nya böcker.
  Kram Mamma C

  SvaraRadera
 3. Jag gillar också Nordmans musik. Kanske jag skulle läsa den boken.

  SvaraRadera
 4. Jag gillar sanna (?) berättelser ur livet. Skulle gärna läsa den här.

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.