lördag 31 december 2016

bokåret 2016

BÖCKER 2016 ...


1 Antal lästa böcker under året?


Jag har tappat räkningen - synd. För länge sen skrev jag upp alla utlästa böcker i en anteckningsbok. Då höll jag koll på antalet per år samt kunde gå tillbaka om jag blev osäker på om jag läst en bok tidigare eller ej (och inte var sugen på att läsa om den). Jag borde återuppta den nörd-grejen igen.

Men sedan jag började lyssna på Storytel någonstans i mitten av året och på så vis har kunnat öka mina lästimmar snittar jag på 1 - 2 böcker i veckan. Får jag gissa har jag läst plus-minus 70 böcker.

2 Bästa bok du läste under olika kategorier


Roman
Miniatyrmakaren - av Jessie Burton

Ungdomsbok/bok för unga vuxna
Det är jag som är Caroline - av Peter Barlach

Fackbok/reportagebok
Har inte läst någon som jag kan minnas.

Chic lit
Vaknätter och verklighetskaos i Vasastan - av Anna Winberg

Självbiografi
Elva år i fångenskap - av Michelle Knight och Michelle Buford
eller
Kärleken till livet - av Marie Fredriksson och Helena von Zweigbergk

Deckare/skräck
Nån av Mari Jungstedt's och Sofie Sarenbrats alla.
Eller den senaste jag läste;
Själakistan - av Ann Rosman

Viktig bok
438 dagar - av Johan Persson och Martin Schibbye3 En bok som du hade höga förväntningar på men som gjorde dig besviken?

Två gånger påbörjade jag En sommar på luffen av Eli Åhman Owetz för jag ville verkligen tycka om den, men jag slutade några sidor in. Första gången läste jag som e-bok, andra gången lyssnade jag via Storytel men det gick inte. Tyvärr. Men smaken är ju så olika. Många tycker om hennes böcker!

Även Stormblomma - av Tamara McKinley blev en besvikelse. Jag läste förvisso ut den men mest för att den började så bra, och jag lovordade den några kapitel in. Men sen blev den allt segare och tristare. Och jag störde mig så på att alla rökte.

Jag brukar inte ha för vana att läsa ut böcker som inte faller mig i smaken men jag läste faktiskt ut ännu en "dålig" bok i år. Mest för att den var så himla lättläst, nämligen;
Bucketlist - av Katrin Zytomierska.

4 Mest överraskande (på ett positivt sätt) bok?

Hyresgästerna - av Sarah Walters. Jag drar mig ofta för att läsa tegelstenar och tänkte att den här kanske skulle bli lite seg och långdragen. Läste den i somras. I ett huj.

5 Bok du mest rekommenderade till folk?

Det måste nog ha varit Miniatyrmakaren och Livet efter dig - av Jojo Moyes.6 Bästa bokserie du kom över?

Caroline-trilogin (Peter Barlach) för jag gillade verkligen karaktärerna.

7 Mest spännande,  kan-inte-sluta-läsa bok?

Jag slukar de flesta böcker jag läser. Kommer inte på någon som fick mig att "sluka" extra fort.
Men självklart har deckare ett speciellt driv i sig. 

8 Böcker du läste i år som du mycket väl kan tänka dig att läsa om nästa år?

Jag läser faktiskt om somliga böcker. I år tror jag dock inte att jag läst någon bok som jag vill läsa om redan nästa år. Det får gå lite längre tid än så emellan. Kaptel Corellis mandolin - av Louis de Bernières och Boktjuven - av Markus Zusak är annars böcker som står högst upp på min lästa-om-lista tillsammans med böcker skrivna av Hedwig Courts Mahler. Dock är de inte lästa i år.

9 Favoritomslagsbild på en bok du läste under 2016?

Miniatyrmakaren.
Den ser hemlighetsfull och mysig ut.


10 Mest minnesvärda karaktär?

Jag tror att jag kommer att minnas och inspireras av Caroline länge ...

11 Den bok som har haft störst betydelse för dig?

I varje andetag är vi fortfarande vid liv - av Tom Malmquist

för en gripande skildring och kärleksbeskrivning mitt i all sorg och saknad. Men också för att det var första ljudboken jag lyssnade på - och sedan blev fast i.12 Favoritbokstund?

Alla bokstunder är favoritstunder. Jag läser alltid en stund på morgonen när jag äter frukost innan jobbet. Arla bokstund. Sen älskar jag också att krypa upp i soffan om kvällarna med en bok samt mysa ner mig i sängen och läsa godnatt-bok för Engla.

13 Favoritbok du läste under 2016 av en författare du redan läst andra böcker av?

Disa - av Denise Rudberg.14 Bästa bok du läst enbart för att du fick tips från någon?

De flesta böcker jag läser är just tips. Antingen jag hört eller läst om dem.

15 Bästa bokrelaterade shoppingen?

Jag shoppar inte så mycket böcker. Jag lånar på biblioteket, lyssnar via Storytel eller läser recensionsexemplar som jag fått. Köper jag böcker är det oftast via min bokklubb så det är lycka varje gång Bokspegeln, Bonniers Bokklubb dimper ner i brevlådan. Om inte annat för alla tips och godbitar däri. 

16 Hur många böcker satsar du på att läsa ut under 2017?

Minst 100.

17 Några böcker som förtjänar att bli tipsade om och som inte har blivit nämnd här ovan?


Barnbruden - av Anna Laestadius Larsson


Britt-Marie var här - av Fredrik Backman (men kanske mest Mormor hälsar och säger förlåt av samme författare, dock ej läst i år).


Hur man förälskar sig i en man som bor i en buske - av Emmy Abrahamson


och

Belgravia - av Julien Fellowes
3 kommentarer:

 1. Så många härliga böcker! Belgravia tänker jag börja på i morgon så den får inleda 2017.

  Kram och trevlig afton!

  SvaraRadera
 2. Härlig boklista, och tar med mig minityrmakaren :)
  Är du med i goodreads ?? jag finns där som gemsofmylife om du är med
  härligt sätt att få tips om böcker mm
  KRAM

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.