söndag 6 november 2016

etthundra mil - av Jojo Moyes

Inför läslovet hade jag laddat en hel väska full av böcker. Såklart förstod jag att jag inte skulle hinna läsa dem alla men jag vill alltid ha en backup. Jag kanske vill ge upp om en bok eller så ges oväntat mycket lästid - eller så är någon bok väldigt snabbläst ... Kan säga att jag kom hem med en helt oöppnad bok, två utlästa (förutom ljudboken) och en påbörjad. På hemvägen var intentionen att fortsätta att lyssna på ljudbok men jag spenderade mesta delen av resan med att titta på bilar som låg i diket (blixthalka) eller att sova (bort migränen).

Först av allt läste jag ut Brudskeppet - av Jojo Moyes. Lite seg, men ändå okej. Och sen valde jag direkt en annan bok av henne - Etthundra mil


Fortfarande tycker jag allra bäst om hennes Livet efter dig (uppföljaren var inte alls lika bra) men Etthundra mil är ändå en mysig sträckläsningsbok. 

Jess är en ensamstående mamma till dottern Tanzie, ett matematiskt geni och till sin exmans son Nicky. Hon sliter med dubbla arbeten för att få ekonomin att gå ihop sedan hennes man lämnade henne för två år sedan. Hon kräver inget bidrag från hans sida eftersom han är sjuk och inte har något arbete. Dessutom bor han numera hemma hos sin mamma.

Tanzie får ett erbjudande om ett nittioprocentigt stipendium till en privatskola men Jess inser att hon aldrig kommer att kunna uppfylla sin dotters önskan. Trots att stipendiet är det högsta som någonsin har erbjudits och Jess bara behöver betala tio procent + skoluniform finns pengarna inte.

Samtidigt trivs inte Nicky med tillvaron och hotar att hoppa av skolan eftersom flera av grannarna och skolkamraterna är både retsamma och hotfulla. Till slut hamnar Nicky på sjukhus efter en misshandel.

Ed är en rik affärsman som anklagas för insiderbrott. Han har anställt Jess som sin städerska och stöter sedan på henne igen på puben där hon arbetar och där Ed försöker dränka sin panik i en massa alkohol. De kommer från två olika klassamhällen för att inte säga världar men det slumpar sig ändå att de hamnar i samma bil på väg till Skottland där det ska hållas en matteolympiad. Om Tanzie gör bra ifrån sig där kan det bli hennes biljett in till privatskolan och allas drömmar kan gå i uppfyllelse. Det blir en bil fullastad med människor som Moyes i vanlig ordning modellerar och fyller med liv och gör till härliga karaktärer. Här finns också en stor, illaluktande och ständigt fisande - och älskad - hund. Större delen av handlingen tar plats här i bilen där känslor bubblar och sanningar kommer fram och skakar om dem alla. 


Stjärnor till Moyes Etthundra mil
⭐⭐⭐⭐

5 kommentarer:

 1. Jag gillade också den där hundramilaboken, men håller med dig om att "Livet efter dig" är allra bäst av dom böcker jag läst av henne :-)

  SvaraRadera
 2. Har läst de andra två av henne "Livet efter dig" och "Arvet efter dig" och tycker som du att den första var bättre. Tack för tips, nu varken läser jag bok eller lyssnar... Och tack för tips om blomman, ska kolla med blomsterhandeln imorgon. Kram Suss

  SvaraRadera
 3. Jag har läst den och tyckte att den var bra. Visst är det kvalitetsskillnad på hennes böcker men besviken det blir man inte.

  Kram

  SvaraRadera
 4. Alltid skönt med en back up, saknar läsa, hinner inte det alls nu :(

  SvaraRadera
 5. Har Hundra mil boken hemma men ej läst ännu. Tycker att hon kan vara lite sed ibland:)
  Ha en bra vecka

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.