tisdag 1 november 2016

brudskeppet - av jojo moyes

Brudskeppet av Jojo Moyes är en sån där typisk bok jag bara snubblade över. Ändå är Moyes en av mina favoritförfattare. Det var en gång när jag skulle låna nya böcker på biblioteket som Brudskeppet stod i hyllan för återlämnade böcker. Innan dess hade jag aldrig hört talas om titeln. 

Just då gick den inte att låna eftersom den var reserverad (tydligen finns det andra, mer framåt som har hört talas om boken före mig, ser man på ...). Men nu var den ledig.

Moyes har gett ut sina böcker via två olika förlag här i Sverige. Så där finns kanske förklaringen till att jag aldrig tidigare har hört talas om Brudskeppet. För jag har inte hört talas om någon av hennes böcker som Forum förlag har gett ut:

Det skyddande regnet.

Moln över Arcadia.

Brudskeppet.

Silver Bay.

Printz Publishing har gett ut Moyes övriga titlar:

Sista brevet från din älskade.

Livet efter dig.

Sophies historia.

Ett hundra mil.

Arvet efter dig.

Toner i natten.


Och dem har jag alla hört talas om ... och läst alla utom Ett hundra mil och Toner i nattenNär Moyes skrev sin roman Brudskeppet inspirerades hon av sin egen släkts historia. 1946 korsar tusentals kvinnor - krigsbrudar - världshaven för att återförenas med de män de gift sig med under andra världskriget. De reser alla mot en osäker framtid och lämnar efter sig familjer som de högst troligt aldrig mer kommer att återse. 

I Sydney, Australien, går fyra kvinnor ombord på Victoria tillsammans med 650 andra krigsbrudar. Deras fartyg ska ta dem till England tillsammans med en last med vapen och flygplan. Skeppet är också fullt av tusentals marinofficerare och besättningsmän. 

Avice är en förnäm ung kvinna som anser sig för mer än de tre andra kvinnorna som hon delar den trånga hytten tillsammans med. Hon söker sig snabbt efter annat sällskap.
Margret är gravid och en naturnära bondflicka som vill vara alla till lags.
Jean är ung och levnadsglad och vill festa (män och kvinnor lever strikt åtskilda men hittar trots det ändå sätt för att umgås) och ger sig snart ut på farligt vatten.
Frances är en tystlåten och gåtfull sjuksköterska som mest håller sig i ensamhet. Hon bär på en hemlighet som är på väg att hinna i kapp henne ...

Under resans gång blir många av krigsbrudarna osäkra och osäkerheten sprider sig. Många av äktenskapen har ingåtts i all hast under kriget och är inte alltid de mest stabila och vad som väntar dem i England är ännu ovisst ...

Stjärnor till Brudskeppet
⭐⭐⭐

4 kommentarer:

 1. Låter härligt med semester i värmland.

  SvaraRadera
 2. Gillar Jojo Moyes men den här har jag inte läst.
  Kram Mamma C

  SvaraRadera
 3. Flera böcker som jag inte ens hört talas om! Men på bibblan fanns bara fem som ebok, och dom hade jag läst. Får hoppas på framtiden :-)

  SvaraRadera
 4. Den boken lät ju spännande, har bara läst "Livet efter dej".

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.