lördag 26 november 2016

barnbruden

Nu har jag läst klart första delen i Anna Laestadius Larsson's historiska trilogi - Barnbruden. Av mig får den massor av stjärnor och jag är genast sugen på att fortsätta med nästa bok i ordningen, men tvingar mig själv att läsa i alla fall en bok emellan. Bara för att. Ibland vill jag suga på karamellen. Länge. 


Vi får resa tillbaka till den gustavianska tiden i slutet på 1700-talet där vi möter Charlotta som femton år gammal (och därmed den yngsta kungliga bruden i svensk historia) kommer till Stockholm med det kungliga skeppet Sofia Albertina. Med sig har hon adelsfröken Sophie von Fersen som motsträvigt tvingats med som pass upp och sedermera hovdam. 

På slottet förbereder Gustav III och hans hov ett storstilat mottagande. Förväntningarna på Charlotta är höga då hon ska gifta sig med kungens bror Karl och skänka landet den tronarvinge alla väntat så länge på. 

I slottskällaren hittar vi den stumma Pottungen som så småningom hamnar under Charlottas vingar och kommer upp sig från ett liv i slit och skit till att hamna i Charlottas våning och stundtals även får lov att sova i hennes säng.

En bok om maktlystnad, frihetssökande, kärlek, vänskap, svek och tvång.

Stjärnor till Barnbruden
⭐⭐⭐⭐⭐


10 kommentarer:

 1. Den har jag läst och visst var den bra!

  Kram och trevlig lördagskväll :D

  SvaraRadera
 2. Det där kanske kan vara något att lyssna till om den fins i ljudbok.
  Kram Mamma C

  SvaraRadera
 3. Jag håller på med bok två nu.
  Dom är otroligt bra!
  Ibland så väl skrivna så att det känns som att man kliver in i en annan tid.

  Kram Hannis

  SvaraRadera
 4. Låter spännande och jäpp - den fanns på bibblan som e-bok. Tack för ännu ett tips!

  Ha en härlig första advent!

  SvaraRadera
 5. Åh! Jag har länge tänkt läsa dessa böcker, men valt annat i stället. Nu blev jag väldigt sugen!

  SvaraRadera
 6. Tack för tipset! Älskar att läsa, bästa sättet att tömma huvudet från onödigt skräp!

  Kram Jenny

  SvaraRadera
 7. Stackars Charlotta fick bara ett barn. Karl Adolf, hertig av Värmland, som avled blott en vecka gammal. Dessförinnan hade hon haft ett missfall och senare framfött en dödfödd dotter.

  Men hon blev ändå drottning av Sverige och senare även av Norge.

  SvaraRadera
 8. Låter som ett spännande tips!

  SvaraRadera
 9. Den måste jag bara läsa. Jag är så intresserad av svensk historia och särskilt 1700 talet. Vwt inte hur många arbeten jag skrivit om 1700 talet under mina skolår men många är det.

  Tack för tipset.

  Kamilla

  SvaraRadera
 10. Åh den här lät bra, har varit sugen länge att läsa någon historisk roman, tack för tipset :)

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.