måndag 24 oktober 2016

konsten att vara caroline

Jag fick total beslutsångest när jag skulle välja ny bok att lyssna på. Ibland (ganska ofta) roar jag mig med att söka och spara ner en massa titlar i min bokhylla på Storytel så jag har en rätt gedigen lista att välja bland. Och beslutsfattande är inte min starkaste sida direkt ... den här gången blundade jag i princip och scrollade upp och ner och bara pekade. Det blev Konsten att vara Caroline som är Peter Barlach's debutroman för vuxna. Ett så bra slumpval!

Inte nog med att handlingen är en Robin Hood-story i nytappning blandat med en stor portion humor insvept i mysigaste feelgoodfilt. Rakt igenom slås jag av häpnad över Barlach's träffsäkerhet gällande replikerna.
Fantastiskt.
Repliker är svåra att skriva - jag vet. Det är svårt att få det att låta naturligt, så där så man faktiskt på riktigt pratar. Men Barlach gör det. Och gör det inte bara bra utan strålande. Dessutom gör uppläsaren Frida Hallgren replikerna och karaktärerna rättvisa. All cred.Caroline är 25 år och jobbar i delikatessen på Maxfood men drömmer om att öppna en egen restaurang - "Carolines tapas". Hennes pappa är en alkoholiserad före detta mästerkock och har lärt sin dotter matlagning. Mästermatlagning. Numer ägnar han sig själv mest åt att koka fonder ... eller om det nu är buljong och låter rådjurskadaver hänga i badrummet och grannarna fylla hans frysar med diverse djurben. 

Caroline roar sig med att slå in lyxiga råvaror som billiga och laborerar i köket. Bland annat lagar hon mat åt Bente, sin nyfunna väninna och hennes autistiske son som hittills bara ätit Findus frysta pommes. Inte så kulinariskt (eller vad vet jag?) men knappast näringsrikt ... Bente verkar påminna Caroline om dels henne själv men kanske dels också sin egen mamma som har fastnat i sorgen efter en drunknad son.

En dag får Caroline anonyma hotfulla brev i sitt postfack på jobbet. Någon har kommit på henne med snatteriet och hon väntar sig utpressning. Men i stället blir hon erbjuden att delta i ett större rån riktat mot hennes arbetsplats. Om det lyckas kommer det att ge henne det startkapital hon behöver för att kunna öppna sin restaurang.

~ stjärnor till Konsten att vara Caroline ~

⭐⭐⭐⭐⭐

7 kommentarer:

 1. Tack för tipset! Den boken gör jag en notering om. Kul att ha lite på lager ;-) Själv ska jag börja på Hilary Boyds "Våra bästa är".

  Kram

  SvaraRadera
 2. Tack för boktips. Kram Anette

  SvaraRadera
 3. Verkar vara en annorlunda bok!

  SvaraRadera
 4. Kollade genast på bibblan, och den fanns, så tack för tipset! Såg dessutom ut att finnas en uppföljare "Nyckeln till Caroline" :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ama: och så finns en tredje dessutom:"Det är jag som är Caroline" :)

   Radera
 5. Bra med nya boktips, och den där verkar väldigt intressant
  Kram♥

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.