torsdag 20 oktober 2016

ett rött äpple är inte alltid rött

Jag tycker om när lektionerna är ämnesintegrerade. Ibland blir det till och med så där bra att ett ämne jag först inte har tänkt mig kommer med "av bara farten". Tidigare i veckan har vi haft NO och pratat om hösten. Om skörd, årstider och så vidare.

Idag fortsatte vi med temat och jag hade tänkt till inom bild och svenska. Jag hade plockat med mig ett äpple för att visa på hur färgerna ser ut. Att ett rött äpple inte alltid är rött. Inte enbart. Eller att ett gult äpple kan ha grönt i sig. Eller rött. Eller alla tre färger på samma gång.

Eleverna fick måla med vattenfärg och sedan skriva Mitt äpple är ... och ... (och ...). Läraren inom mig slår lyckliga volter när elever som, för några veckor sedan knappt orkade skriva sitt namn, som utelämnade flera bokstäver i sitt namn och sedan inte orkade vidare med själva uppgiften nu gladeligen skriver hela meningen och hela sitt namn. Vilken progression! Och vilken arbetsglädje.

eleverna har färglagt och skrivit om sitt äpple

Första lektionspasset hade vi tittat på ett avsnitt ur Livet i mattelandet som den här gången tog upp större än/mindre än och då fick jag en idé om att spinna vidare på färgerna. Ett rött äpple med stänk av gult. På vilken sida krokodilen hamnar de respektive färgerna? Och så fick vi även in matematiken.

foto: urskola.se

Jag är kanske extra exalterad just för att jag fortfarande är så pass ny som lärare. Varje gång en lektion blir så där bra blir jag alldeles kvillrig.

5 kommentarer:

 1. Den känslan är verkligen härlig :D Faktum är att även med några år på nacken så är det just den som ger jobbet dess mening!

  SvaraRadera
 2. Låter himla bra och inspirerande - och vilka fina äpplen också :-)

  SvaraRadera
 3. Inne och kikar i din blogg sätter ett litet tassavtryck efter mig.

  Trevlig helg,Vicki

  SvaraRadera
 4. Så härligt med såna framsteg och tycker det är bra man jobbar över ämnena, tror det är mer lärorikt.

  SvaraRadera
 5. Min presentation! Hej! Jag heter Mia Kommer från början från ? Jag är sjuk pensionär på dagtid. Två dagar i veckan så har jag en sysselsättning som jag bruka går till och det är genom kommunens psykatrin! Är det något ni undra så hör av er då!
  Älskar att skriva och jobbar på att få ut information om Aspergers Syndrom, Autism, psykisk ohälsa till allmänheten! Om det blir verklighet vet jag dock inte! Håll tummarna att det lyckas!
  Här blandas vardag, diagnos, bilder (både systemkamera och mobil) med tankar och funderingar om mina diganoser m.m.
  Mer får du veta efterhand om ni fråga mig!
  Kontakta mig gärna om ni vill! Jag har en E-mail adress: ?
  Vågar du följa med på resan i min blogg? Nu drar vi i gång vetja! //Mia.
  Bloggadress: http://nouw.com/annorlundalivdiganoshttp%3A//nouw.com/annorlundalivdiganos

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.