lördag 22 oktober 2016

ett oemotståndligt begär

Såklart kunde jag inte vänta till läslovet och ledigheten utan var helt enkelt tvungen att sätta fart att läsa Birgitta Bergins sista del i den fristående trilogin om Anna Holm - Ett oemotståndligt begär. Jag fick den som ett recensionsexemplar från Bokfabriken tidigare i veckan och nu har boken legat och lockat mig till läsning ... oemotståndlig.

Jag har tidigare läst en del av Bergin och tycker mycket om sättet hon skriver på. De två tidigare böckerna om Anna Holm har jag lyssnat till med Anna Maria Käll som en behagfull och passande röst till karaktären. Den här gången läste jag således själv och det blev genast en annan ton i storyn eftersom Käll läser med inlevelse och konstpauser och jag, när jag läser tyst, läser rappt och hugget.

Dock tycker jag att bok nummer tre skiljer sig subtilt från de tidigare böckerna. Förvisso verkar det som om det ständigt händer saker - STORA saker - i Anna Holms liv. Stackaren får ju aldrig leva ett lugnt liv. Men samtidigt är det som om trean kommer som en virvelvind och ett tag känns det nästan som en deckar- eller thrillerintrig är på intågande ...Efter bok nummer två såg det äntligen ut som om Anna hade fått ordning på sitt liv och blivit lycklig. Berättelsen om Anna Holm hade kunnat ta sin ende där. Men så blev det inte och genast när jag fick bok nummer tre i min hand och på framsidan kunde läsa; En lycklig tid. Skuggor från det förflutna. Vem kan man lita på? förstod jag att den där lyckan var bräcklig och att en turbulent tid var att vänta.

Anna som äntligen har allt hon kan önska. Ett harmoniskt familjeliv tillsammans med sin son Lucas och sin sambo. Hon arbetar kvar som företagsledare på Vansbo fastigheter och har därmed ett utmanande och fartfyllt jobb. Men så börjar hennes sambo arbeta med ett nystartat välgörenhetsprojekt med en hemlig och mystisk grundare. Magkänslan slår oroskullerbyttor i Annas mage och hon och hennes sambo börjar i snabb takt glida allt längre ifrån varandra. Samtidigt blir Anna stalkad av sin före detta som tidigare både sårat och äcklat henne när hans förflutna såväl som nuvarande ohederlighet uppdagades. 

Jag förstår tanken bakom en trilogi och jag förstår att det kan vara svårt att som författare släppa taget om sina karaktärer. Jag gillar dessutom Birgitta Bergins böcker och har tyckt mycket om de om Anna Holm. Men när jag läste sista delen gick ändå mina tankar en hel del åt det här hållet; kan det ändå inte snart lugna ner sig och bli stabilt för Anna Holm? Hur mycket ska en människa vara med om - och under så kort tid? Hade jag orkat? 

Orka måste man förvisso om man inte ska gå under, men tredje delen ger ändå en uns av overklighetskänsla. Stundtals blir det nästan för mycket, i alla fall sett till handlingen. För samtidigt är den bra. Bergin skriver på ett härligt sätt. Men jag kan inte låta bli att tycka att eftersom trean blev till kan det också bli en fyra. Med en mer stabil handling. Och så får jag fortsätta att läsa om Anna Holm - för på samma sätt som en författare kan ha svårt att säga farväl till sina karaktärer, lika svårt kan det vara för läsaren. 

~ jag ger stjärnor till böckerna om Anna Holm ~

Ett oemotståndligt förslag (2014) ⭐⭐⭐⭐⭐
En oemotståndlig affär (2015) ⭐⭐⭐⭐⭐
Ett oemotståndligt begär (2016) ⭐⭐⭐⭐


7 kommentarer:

 1. Gör en minnesanteckning om dessa böcker. Gillar ofta att följa en karaktär för man vill liksom veta!

  Kram och trevlig lördag!

  SvaraRadera
 2. Jag har aldrig läst något av henne, men det är alltid roligt och få tips på nya författare. Men nu har jag flera böcker som ligger och väntar på att bli lästa...
  Kram och ha det gott denna regniga lördag♥

  SvaraRadera
 3. Kollade, och alla tre finns som e-böcker på bibblan - weehooo!!! :-)

  SvaraRadera
 4. Härligt avkopplande att läsa. Kram Anette

  SvaraRadera
 5. Denna författare har jag inte hört talas om innan. Tack för tips!

  SvaraRadera
 6. Läser alldeles för sällan, men tack för tipset.
  Önskar dig en fin kväll.
  Kram Pia

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.