onsdag 28 september 2016

miniatyrmakaren

Wow, vilken bok!

Jag har precis läst ut Miniatyrmakaren av Jessie Burton, hennes debutroman. Vilken skapelse. Jag kom på mig själv flera gånger att tänka ... om jag ska fylla min bokhylla med bara riktigt, riktigt bra böcker - då har Miniatyrmakaren en given plats däri. Den är helt klart en av de bästa böcker jag läst. 


Det är höst år 1686 när 18-åriga Nella Oortman knackar på dörren till ett stort hus i Amsterdams rikaste kvarter. Hon kommer från landet för att påbörja sitt nya liv som hustru till Johannas Brandt, men möts av hans bitska syster Marin. Först långt senare anländer Johannes och med sig har han en storslagen bröllopspresent till Nella. En exakt kopia av deras hem i form av ett kabinett tillverkat av en gåtfull miniatyrmakare. Hennes pyttesmå skapelser visar sig spegla sina verkliga motsvarigheter på ett märkligt och överraskande sätt. Nella är till en början förbryllad över den slutna världen i hushållet Brandt men i takt med att hon uppdagar hemligheter förstår hon vilka allvarliga faror som hotar dem alla. Håller miniatyrmakaren deras öde i sina händer och kommer hon i så fall att vara räddningen eller orsaken till deras fall?


3 kommentarer:

  1. Låter spännande! Det är trist när såna där superbraiga böcker tar slut. Det blir verkligen en saknad när sista bladet är avklarat...

    SvaraRadera
  2. Jag gillade verkligen den boken! Vi gav den till äldsta dottern när hon fyllde år och så fort hon hade läst ut den så var det min tur.

    Kram

    SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.