onsdag 28 september 2016

miniatyrmakaren

Wow, vilken bok!

Jag har precis läst ut Miniatyrmakaren av Jessie Burton, hennes debutroman. Vilken skapelse. Jag kom på mig själv flera gånger att tänka ... om jag ska fylla min bokhylla med bara riktigt, riktigt bra böcker - då har Miniatyrmakaren en given plats däri. Den är helt klart en av de bästa böcker jag läst. 


Det är höst år 1686 när 18-åriga Nella Oortman knackar på dörren till ett stort hus i Amsterdams rikaste kvarter. Hon kommer från landet för att påbörja sitt nya liv som hustru till Johannas Brandt, men möts av hans bitska syster Marin. Först långt senare anländer Johannes och med sig har han en storslagen bröllopspresent till Nella. En exakt kopia av deras hem i form av ett kabinett tillverkat av en gåtfull miniatyrmakare. Hennes pyttesmå skapelser visar sig spegla sina verkliga motsvarigheter på ett märkligt och överraskande sätt. Nella är till en början förbryllad över den slutna världen i hushållet Brandt men i takt med att hon uppdagar hemligheter förstår hon vilka allvarliga faror som hotar dem alla. Håller miniatyrmakaren deras öde i sina händer och kommer hon i så fall att vara räddningen eller orsaken till deras fall?


torsdag 22 september 2016

förbjudet att visa ohämmade känslor i pensionatets entré

Jag har precis lyssnat klart på en riktig feelgood-roman med poetiskt språk; Förbjudet att visa ohämmade känslor i pensionatets entré av Mamen Sánchez. Uppläsare är Louise Raeder vars röst passar utmärkt till den här typen av roman. Ren njutning.


När Cecilia blir övergiven av sin make bestämmer hon sig för att bosätta sig i sina bortgångna morföräldrars gamla hus. Ett hus som är på tok för stort för en ensamstående, så Cecilia beslutar sig för att hyra ur några av rummen till unga studentskor. Hon etablerar kontakt med en snickare som hon slumpmässigt hittar ett telefonnummer till och när de tillsammans går igenom vad som måste göras i huset hittar de spår av inbrott. Någon visar sig bo i ett uthus - det är Justice, en papperslös flykting från Kenya. Mot snickarens råd anställer Cecilia den unge mannen som pensionatets trädgårdsmästare. 

I takt med att huset renoveras får Cecilia kontakt med hyresgäster, alla med olika bakgrund och hemligheter i bagaget. Man hittar också ett smyckeskrin inmurat i en mellanvägg med ett smycke som visar sig ha stor betydelse för flertalet människor. När samtliga på pensionatet blir bestulna på sina värdesaker och Justice dessutom försvinner i samma veva är det naturligt att misstankarna faller på just honom ...

En berättelse om hemligheter, människoöden och passion. 

tisdag 20 september 2016

mrs sinclairs resväska

Äkta läsglädje.
Jag är så glad för att jag snubblade över Louise Walters' Mrs Sinclairs resväska. Ja, boken alltså... Inte resväskan - insåg att den meningen i kombination med boktiteln blev lite lustig. Språket är så målande och vackert. Inte mitt - bokens.Roberta älskar böcker och arbetar i en bokhandel. Hon har inte så många vänner och ett trassligt förhållande med en gift man som hon träffar varannan torsdag. Hennes pappa är döende och hennes gamla farmor Dorothy är förvirrad och bosatt på ett hem.

En dag hittar Roberta ett brev från Dorothys avlidne make, en polsk pilot som hon träffade under andra världskriget - läsaren får följa både dåtid och nutid. Det är dock något konstigt med breven. De är sorgsna och smått förebrående och dessutom daterade till efter makens förmodade död. Det står att han inte kan acceptera det Dorothy gör och att de inte har någon framtid tillsammans ... Roberta vill ta reda på hemligheten innan farmodern dör.

Det är en varm berättelse om familjehemligheter och längtan efter kärlek.

fredag 16 september 2016

sandvargen

Den absolut bästa lektionen på hela dagen är den stund då vi samlas allihop och jag läser högt för eleverna. Guldstund! I år har jag en klass som verkligen uppskattar högläsning. 

Idag påbörjade vi Sandvargen ... tänker att vi ska bygga vidare med skaparlust kring boken så småningom. Göra egna sandvargar av lera eller målade stenar kanske ..? 

En fantastiskt rolig bok att läsa högt ur i varje fall. 


söndag 11 september 2016

skogsritt

Inte klokt vad det tar tid att komma igen efter en migränattack. I går sov jag mest hela eftermiddagen och kvällen. Sedan hela natten ... och idag är jag också så otroligt trött, men huvudvärken är tack och lov borta.

Skulle behöva ännu en helgdag känns det som. 


Om en stund ska Engla till stallet och idag ska de få göra någonting riktigt roligt.
Ridläraren ska också rida idag och ska ta täten ut i skogen ... himla härligt och jag önskar att jag kunde följa med!

lördag 10 september 2016

migrän och sovmorgon


Ja men vi kör väl på lite migrän då....
Jag vaknade med ett ryck strax efter åtta med solen rätt i ansiktet. Flög upp.

Sen kom huvudvärken (som vanligt när jag tar sovmorgon, sov trots allt fyra timmar längre än vanligt) och trots att jag knaprat Alvedon och sedan ännu starkare piller gick värken inte över. Har sovit ett tag nu i soffan... Nu blir det tacos.

fredag 9 september 2016

läser och lyssnar

Yeey, ännu en rolig vecka på jobbet är gjord.
Jag är morgonpigg så det funkar fint att gå upp 04:20 varje morgon fast när veckan går mot sitt slut märker jag att jag blir tröttare. När jag har rast brukar jag sätta mig på en pinnstol i stället för i soffan för att inte somna, men det lyckades jag ändå göra igår. Missade några minuter i min ljudbok där, haha.


Just nu är det Väninnan av Denise Rudberg jag har i lurarna. Förmodligen hennes bästa bok jag läst hittills. Kristin är född i en adelsfamilj och lever ett liv i Stockholm i en umgängeskrets av andra adliga. I de här kretsarna sopas hemligheter under mattan och man pratar inte äktenskapsproblem. Så när Kristins man slår henne har hon ingen att vända sig till, utom sin bästa väninna sedan gymnasiet som hon efter några års uppehåll återfått kontakten med.

Välskriven, rapp och belyser ett viktigt ämne.

Det lilla bageriet på strandpromenaden av Jenny Colgan är en rätt så mysig feelgoodroman som går att slöläsa om kvällarna eller till frukosten tidiga morgnar. Polly hade allt tills hennes företag och äktenskap brakar ihop. Hon flyttar ut till en väderbiten och stundtals översvämmad ö, där hon får nya vänner och börjar arbeta med sitt intresse, brödbakning.

Harmlös, gullig, varm ...

lördag 3 september 2016

callin öhrwall delmar

Jag fick i uppdrag att städa här hemma (Chris har jobbat natt) så jag pluggade i en ljudbok och satte igång. Men. Jag är verkligen värdelös på städning. Diska kan jag göra, gå ut med soporna och tvätta. Dra några varv med dammsugaren är inte heller en konst, även om det kanske inte blir så ordentligt. Men det blir liksom inte bra när jag städar. Alla har vi väl våra skills men när Chris har städat syns det ju i alla fall ...


När man lyssnar på ljudbok är uppläsarrösten nästan minst lika viktig som innehållet. I den här boken varvar Denise och Hugo och läser ett kapitel var. Nog kan de skriva käcka chick lit's men de är inte några bra uppläsarröster. Tyvärr.

Favoritrösten, om jag får välja är Callin Öhrwall Delmar. Alla gånger. Så mycket att jag nästan letar upp böcker på Storytel som hon läst in. 

fredag 2 september 2016

sthlm queens

Idag är jag på banan igen efter powernapen igår (jag var så trött att jag mådde illa och kräktes) samt åtta timmars sömn! På väg till jobbet tidigt i morse lyssnade jag klart på SthlmQueens Disa av Denise Rudberg. Hon skriver ju så där lättsamt och skönt när man inte orkar ta tag i något tegelstensaktigt och den här var riktigt bra. Bättre än några av hennes andra böcker.


Vi får följa Disa och hennes vänner Simone och Mercedes. Disa har hoppat av gymnasiet och har svårt att behålla ett jobb. Hon är kreativ och rastlös, men klarar inte av att betala sina räkningar eller ens öppna fönsterkuverten som hon i stället gömmer i hallbyrån. Hon är inte heller intresserad av att binda sig i ett förhållande utan klarar sig allra bäst på egen hand.

Eller?Nu ska jag fixa ihop lite papper, min ansökan om att få validera min första kurs och lägga på brevlådan. Sedan väntar en soft kväll med inget på to-do'n. Skönt. Chris jobbar så jag ska mest sitta och redigera min bok, läsa lite och så ...

Jag skulle vilja komma på en idé till en bilderbok. För barn eller vuxna. Men en bilderbok. Fast när jag vill vara kreativ går det liksom inte att frammana några idéer. Hm ...