onsdag 3 augusti 2016

feelgood - undergenrer

Feelgood är en genre med ett flertal undergenrer. Chick lit känner vi många till (liksom chick flick, filmens motsvarighet) men vad står alla begrepp för?

Nedan försöker jag reda ut fyra av feelgoodböckernas undergenrer och också ge några boktips inom varje del (dock finns det så många fler böcker och författare att tipsa om - kom gärna med egna tips!).

Chick lit - chick = ung kvinna.
Skildrar för det mesta storstadskvinnor, 20-30+:are som oftast är överanalyserande och sökandes perfektion (för det mesta är det sökandet efter Mr Right som står i fokus). Dock tycker jag att den beskrivningen ger böckerna en viss negativ klang. Det låter som osjälvständiga våp till kvinnor ... och visst finns det sådana böcker inom chick lit. Dem försöker jag dock undvika. De böcker inom genren som jag dras till är välskrivna, underhållande, romantiska, varma och såklart alltid med lyckliga (men inte alltid självklara) slut. Oftast skrivna av kvinnor om kvinnor för kvinnor.
Boktips: Lucy Dillon (alla hennes böcker) och Sophie Kinsella (alla hennes böcker). 

Lad lit - chick lit's motsvarighet.
Handlar således om storstadsmän, 20-30+:are men till skillnad från kvinnorna i chick lit-genren är dessa män livrädda för att binda sig i en långvarig relation. Här ligger fokus på ångesten över att behöva bli vuxen (även om "ångesten" inte blir nattsvart, det är ändå feelgood vi pratar om). I periferin skymtar, trots rädslan för att binda sig och växa upp, ändå jakten på drömtjejen. Oftast skrivna av män om män ...Boktips: Nick Hornby Om en pojke.

Gran lit - en kombination av gran/granny (mormor/farmor) och lit/literature.
Relationsskildringar med 60+:are. Glider lätt över till mappie lit eftersom båda genrerna handlar om äldre kvinnor (dock yngre till sinnet) som lever självständiga liv. Men Gran lit ger ändå sken av att kvinnorna, åtminstone en bit in i boken, lever ut föreställningen om hur man ska bete sig i en viss ålder. Innan fokus flyttas, inte helt kanske, men ändå till att inte längre helt leva för andra utan också se till sig själv.Boktips: Hilary Boyds Torsdagarna i parken

Mappie lit - mature affluet pioneering people (mogen attraktiv pionjärperson).
Handlar om 50-60+:are som spräcker hål på föreställningen om hur man ska leva sitt liv i en viss ålder. En generation som vägrar att hamna i åldersfällan och i stället spenderar såväl pengar som tid på sig själva, allt för att förverkliga sina drömmar och inte sluta att leva!Boktips: Eva Swedmark Om ni inte börjar leva gör jag slut.

Vilka är dina tips inom genren?

3 kommentarer:

 1. Tack för att du redde ut begreppen, jag kände nog bara till den första :-)

  Jag har inga tips att komma med, men har läst alla Dillons mysiga böcker, gillar Om en pojke (även som film) och siktar på den där sista. Fast den finns inte som e-bok på bibblan...

  SvaraRadera
 2. Precis samma böcker och jag har läst dem alla :D

  Kram

  SvaraRadera
 3. Jag tackar också för all info, visste inget om detta. Har tyvärr inte läst någon av böckerna heller, så tack för tipsen!
  Är nyfiken på den sista boken ...

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.