fredag 29 juli 2016

elaine eksvärd - medan han lever

Under ledigheten blir det inte att jag hinner lyssna så mycket på ljudböcker eftersom jag mestadelen av min tid spenderar med familjen eller andra (oftast lyssnar jag ju när jag går till och från jobbet). Ändå har jag, förutom Estassy's Alla dessa hemligheter som jag lyssnade på nere i Åhus lyckats lyssna drygt halvvägs in i den här ...


I Medan han lever delar Elaine Eksvärd med sig av sin uppväxt under 80- och 90-talet. Hon växer upp med skilda föräldrar där hon bor mestadels hos sin mamma men varannan helg hos sin pappa. Det är där, hos en av personerna som skulle ha inneburit mest trygghet i hennes liv som hon utsätts. När Elaine själv blir mamma flera år senare inser hon hur mycket hennes liv har påverkats av de regelbundna sexuella övergreppen hon utsattes för av sin egen far. Och hon anmäler honom.

Hemskt. En hemsk bok på alla sätt och vis men också ett försvarstal för det lilla barnet. Elaine är stark och modig som vågar stå upp för sig själv och andra som utsätts, som öppet vågar prata om det som annars så lätt tystas ner. För ett barn ... ett barn är så lojal och älskar sina föräldrar förbehållslöst oavsett. Och den där skammen, den där skulden ... Tvi vale så hemskt.

3 kommentarer:

 1. Tror inte jag orkar vare sig lyssna på eller läsa den boken. För hemskt... Men oerhört starkt att orka skriva boken!

  SvaraRadera
 2. Jag har svårt för att läsa den sortens böcker men samtidigt är de viktiga. Någon måste se och verkligen stå på barnens sida. Tyvärr agerar sociala myndigheter för långsamt om eller när de får kännedom om eventuella missförhållanden.

  I mitt yrke har jag behövt göra två orosanmälningar. Det var inte roligt men jag kände och visste att jag inte hade något val...

  Kram

  SvaraRadera
 3. Både intressant och otäck bok förstår jag. Tack för tipset, jag laddade ner Storytel idag. Kram Suss

  SvaraRadera

Tack för din kommentar. Jag blir så glad. Ha en fin dag och välkommen tillbaka.