söndag 26 mars 2017

lördagsburgare och sommartid


Vi testade en, för oss, ny kryddblandning till våra lördagsburgare i går samt en chipotledressing. Förutom vanlig cheddarost hade vi också en starkare, kryddigare variant som jag har glömt vad den hette men det blev en härlig smaksensation. Varför gör vi inte burgare oftare för? Det går snabbt, är enkelt och smakar toppen. Hur svårt?

Det glutenfria brödet får vara i ugnen en stund så att det får en härligt krispig yta.


Idag har vi vunnit en timma tack vare omställningen till sommartid ... eller? Chris jobbade natt och slapp därmed att jobba tio timmar och kunde gå hem efter nio. Win, alltså. Härligt. Själv var jag uppe med tuppen för att köra Indra som ska spela match. Nu tänker jag ta tillvara på tiden genom att läsa och skriva på min synopsis. Dammsuga också kanske? 

Men först frukost!fredag 24 mars 2017

det kommer alltid en ny himmel - lori nelson spielman


När Elizabeth dör står det klart att hon låtit sina båda söner ärva en betydelsefull del av arvet. Ena svärdottern tar över rollen som VD för det framgångsrika företag Elizabeth drivit i många år och som hennes 34-åriga dotter Brett trott att hon skulle efterträda. Själv står hon chockad, helt lottlös.

Eller?

Elizabeth och Brett har alltid stått varandra nära och trots att Brett utåt sett verkat lycklig med ett perfekt liv med pojkvän, jobb och lyxig lägenhet har modern alltid vetat att dottern saknat något. Efter sig lämnar hon dotterns egen bucketlist där somliga punkter är uppfyllda, andra strukna medan andra står kvar. Som att skaffa hund. Återuppta kontakten med bästa barndomsvännen. Uppträda på scen. Att bli mamma. Och bli kär.

Elisabeth har skrivit ett brev till var och en av punkterna, brev som inte får läsas förrän Brett uppfyllt sina punkter. När hela listan är gjord väntar ett stort arv. Det är dock inte pengarna som blir viktiga för Brett utan all den insikt hon får om sig själv och sina värderingar längs vägen att uppfylla moderns önskning. Att hjälpa sig själv till ett bättre liv.

En djup feelgood som ger utrymme för eftertanke.

__________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ 
Lori Nelson Speilman
Det kommer alltid en ny himmel
ISBN: 9789100149932


tisdag 21 mars 2017

jenny s - av denise rudbergJenny S är en trevlig och lättläst bok av Denise Rudberg som tycks gilla att skriva om Stockholms överklass. Som i de flesta romaner finns det minst ett problem. I Rudbergs fall gärna både känslomässigt och ekonomiskt och som alltid i Rudbergs romaner löser det sig på ett smidigt sätt.

Det är ingen handling som går på djupet. Karaktärerna lämnar inte heller spår efter sig som en riktigt lyckad roman klarar av. Jenny S är trevlig, men platt. En story att ta till när man vill läsa men inte riktigt orkar engagera sig helhjärtat på djupet i något större mästerverk (för såna tillfällen finns också).

_____________
⭐ ⭐ ⭐ (⭐)
Denise Rudberg
Jenny S
Storytel

söndag 19 mars 2017

sanning och skvaller - av curtis sittenfeld


Jag har älskat Jane Austens Stolthet och fördom så pass mycket att jag läst romanen och sett både gamla och nya filmatiseringen flera gånger. Dessutom har jag läst någon/några (?) mindre lyckade uppföljare. När jag först läste om Sanning och Skvaller av Curtis Sittenfeld blev jag såklart nyfiken. Jag har aldrig läst något av henne förut men läste lovord i diverse bokbloggar/bokinstagrammare. Nu måste jag läsa fler romaner av henne.

Det här är Stolthet och fördom i modern tappning. En välbekant och trygg historia som Sittenfeld har kryddat på sitt eget sätt. Det är en tjock roman, över 400 sidor, men ändå snabbläst då kapitlen är korta. 

_____________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ 
Curtis Sittenfeld
Sanning och skvaller (2016)
Wahlström & Widstrand

onsdag 15 mars 2017

ett pangerbjudande


Jag brukar faktiskt inte köpa böcker - boknörd som jag är. De flesta böcker lånar jag, men såklart är det roligt att fylla bokhyllan också. Jag tycker om att omges av böcker. För mig blir det en trivsam inredningsdetalj och jag återkommer gärna till böcker jag tyckt mycket om. Bara det går tillräckligt med tid däremellan.

Jag var således inte en av dem som hängde på låset när bokrean startade utan jag bidade min tid. När det var 30% på reapriset kunde jag dock inte hålla mig undan längre utan norpade åt mig De förklädda flickorna i Kabul som jag länge har velat läsa. Engla, som till min glädje delar mitt läsintresse, valde en LasseMaja-bok; Hotellmysteriet och så för en femma köpte jag Emil i Lönneberga där varje boksida även är ett pussel. Bara för att ...!

Har du gjort några kap på bokrean?

tisdag 14 mars 2017

stekta gröna tomater

Stekta gröna tomater på Whistle Stop Café av Fannie Flagg

Det här är en gammal goding till bok som jag läste första gången som tonåring och därtill också såg filmen (men den minns jag inte så väl) och som tål att plockas fram ur hyllan igen för en ny genomläsning. Jag sträckläste den i söndags. 

Berättelsen bygger på karaktären Ninny Threadgoodes minne. Hon är nu gammal och minns tillbaka på hur det var i den lilla sydstatsstaden Whistle Stop där man kunde äta goda stekta gröna tomater vid caféet som ägdes av den vildsinta Idgie och hennes väna väninna Ruth. Där inträffar också ett mystiskt dödsfall. Mord sa man, men man hittade varken mördare eller kropp. Vad hände egentligen? Och vad hände med de båda kvinnorna på caféet och stadens alla andra excentriska invånare?

_____________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ 
Fannie Flagg
Stekta gröna tomater på Whistle Stop Café (1992)
ISBN: 91-34-51310-8

måndag 13 mars 2017

saker vi inte säger - av sheila o'flanagan


Det här var en trevlig bok om girighet, ånger, förlåtelse och givmildhet. En feelgood där jag, utan att avslöja slutet kan berätta att det goda segrar över det onda. 

Abbey Andersen är fullkomligt nöjd med sin tillvaro i San Fransisco. Visserligen träffar hon knappt sin mamma längre, och det saknar hon, men hon omges av vänner och har ett bra jobb hon trivs med. Alltsammans stöttar upp henne när hennes pojkvän sviker henne och det visar sig att han enbart varit en förljugen sol- och vårare. Men hon kommer över det. Det är inte pojkvännens svek som ställer hennes liv på ända utan det är när advokaten Ryan Gilligan från Irland kontaktar henne som hennes liv omkullkastas. Allt Abbey trott sig veta om sina rötter är en lögn och nu tvingas hon till Irland för att söka sanningen. Där kastas hon in i en ny kris som kommer att förändra livet för alltid. Inte bara för Abbey utan också för den irländska familj som hon inte ens visste fanns.

Abbey tvingas att göra ett val som påverkar alla hon känner. Men hur ska hon veta att hon väljer rätt?

______________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ (nära nog fem)
Sheila O'Flanagan
Saker vi inte säger (2013)
Pockerförlaget
ISBN: 978-91-7579-041-1

söndag 12 mars 2017

ett snabbt mellanmål

Mellan loppisfynd och stallet slängde jag i mig ett snabbt mellanmål bestående av hallonkräm (jag vet att det är en hel del socker i men jag har helt enkelt en sjuk cravings på fräscha saker som kräm, frukt, grönsaker... och gräddtårta, men det är ett annat kapitel), en knäckemacka med pastej, ett glas vatten och två Alvedon. En stunds läsning hann jag också med vilket utgjorde en perfekt lördag.


Jag fick chansen att prova vegetarisk bredbar pastej vilket jag tyckte var roligt eftersom jag för några år sedan var vegetarian och numer gärna äter mycket grönt (och lite kött). Favoritpålägget på mina smörgåsar är dock ost i alla kategorier. Helst hårdost men även mjukost och messmör går bra (om nu messmör räknas som ost?!). Men ibland får jag sug efter leverpastej! 

När jag så fick erbjudandet om den vegetariska pastejen tänkte jag - perfekt. Slå två flugor i en smäll. Vegetariskt och pastej liksom. Och jag kan nog förstå om vegetarianer tycker mycket om det här alternativet till vanlig leverpastej. Men själv som vegetarian hade jag nog fortsatt att hålla mig till mina ostsmörgåsar. Om jag ska frångå den ska det vara för äkta leversmak i min pastej. Det här var således en besvikelse. Men hunden blev nöjd!

torsdag 9 mars 2017

knappt med tid


Inte konstigt att jag blev så där trött ... igen. Jag som trodde att jag var immun (det verkade så i alla fall bland alla andra som drabbades av förkylningar och influensor) råkade ut för en pangförkylning. Efter jobbet i dag tog jag en välbehövlig powernap i soffan innan vi åkte ner på stan för att köpa en födelsedagspresent till vår blivande "fjårtis". 

Nu blir det en snabb middag - snabb att laga och somliga av oss får dessutom kasta i sig den eftersom träning stundar. Pestolax med ris och sallad. Själv tänker jag ta en lång, varm dusch efter middagen och efter det krypa upp i soffan med min bok. Just nu läser jag Saker vi inte säger av Sheila O'Flanagan. Recension kommer såklart.

Vad läser du just nu?

tisdag 7 mars 2017

10 och 1/2 timmars sömn och studiedag


I går blev jag förkyld pang på och som ett brev på posten kom också en sån där massiv trötthet som jag just har kravlat mig upp ifrån (knaprar järntabletter som säkert hjälpt upp en del). Så jag gick helt sonika och la mig runt åtta, trots att jag tack vare studiedag hade sovmorgon. Jag och Engla låg ett tag och lyssnade på ljudbok innan nattinatti och sen sov jag. Klubbad mer eller mindre med små avbrott för kisspaus och snörvel.

Så idag körde vi på studiedag med fokus planering och strukturering av återstoden av terminen. Min kollega och parhäst arbetade enbart sina fyra timmar och när klockan blev tolv och hon började dra sig hemåt förvarnade jag cheferna om att jag skulle fortsätta dagen hemifrån min soffa. Ville försöka kurera mig i hemmamiljö. Väl hemma hamnade jag dock vid köksön och tröttheten var plötsligt som bortblåst. Tacksamt nog fick jag gjort den sista struktureringen, lagt upp ett informationsbrev till vårdnadshavare, svarat på mail och letat (och hittat) lektionsfilmer. Jag är i hamn, helt enkelt. 

En sån effektiv dag det blev.

över frusen älv - av theréze ingmarsonI helgen som var unnade jag mig en riktig läsfest. Soffhörn, mysig filt och fortsättningen på Flugfiskarens dotter (om du vill kan du läsa den recensionen HÄR).

Med samma iver som jag läste Theréze's första bok kastade jag mig över Över frusen älv och tillbaka till Älvdalens mystiska skogar, nu i höstskrud.

Sophie återvänder till Älvdalen hon också och till den gård hon spontanköpte för bara några månader sedan. Den här gången har hon bestämt sig för att lämna Västkusten för gott för att komma närmare Christer och hennes nya vänner. 

En avlägsen släktings plötsliga död gör att Sophie fyller gården med vanskötta djur. Bland annat en fjording och nu har hon åter en häst nära. Dessutom får Sophie ett efterlängtat jobb på en bokhandel. Det skulle kunna vara starten på något gott. Men vem kan man lita på? Giriga arvtagare smyger omkring gården liksom skuggan av en varg.

Theréze Ingmarson skriver drivna feelgood med tät mystik. Spänningsfeelgood helt enkelt, vilket ger allt i ett. Tack Theréze för att jag fick läsa Över frusen älv. Jag ser så fram emot del tre i serien.
_______________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ ⭐ 
Theréze Ingmarson
Över rusen älv (2016)
ISBN: 978-91-983436-0-1

lördag 4 mars 2017

lördag = läsdag


Ni som följer mig på Instagram (villa_frejas_boktips) såg att jag har fått Theréze Ingmarson's bok Över frusen älv. Det är fortsättningen på Flygfiskarens dotter så gissa om jag tänker spendera dagen i soffan med att läsa?! Jag lovar att köra en eller annan maskin tvätt mellan varven och kanske, kanske laga middagsmaten. Men mer än så blir det inte.

äventyr för ensamma hjärtan - destination thailand


Georgia håller som bäst på att planera sitt drömbröllop när hon blir lämnad av sin pojkvän. Allt rasar samman men hennes bästa kompis Marie tar henne med på en resa till Turkiet där hon förmanar Georgia att skriva en lista över saker hon alltid drömt om att göra, men tvingats avstå ifrån på grund av sin pojkvän. Med ett grusat självförtroende reser Georgia till Thailand med sin lista för att försöka komma över allt som hänt.

"Det fantastiska med att gå sönder är att man får en chans att bygga upp sig på nytt..."

Resan blir dock inte alls som Georgia har tänkt sig. Gruppresan hon bokat in sig på visar sig vara en katastrof och hon faller dessutom handlöst i armarna på en sol- och vårare som likt hennes före detta fästman lyckas såra henne djupt. Stukad beslutar sig Georgia för att överge gruppresan och resa runt på egen hand. Till slut kan hon pricka av den punkt på listan som lyder: få vänner med olika nationaliteter och hon börjar äntligen leva upp igen. Men så händer det något som tvingar Georgia att hals över huvud lämna Thailand och sin tillflykt ...

Författaren själv, Katy Colins, dumpades vid altaret och bestämde sig att med krossat hjärta säga upp sig från sitt jobb, sälja huset och resa till Thailand. I dag har hon rest världen över och lyckats förvandla sin mardröm till ett äventyr. Äventyr för Ensamma hjärtan - destination Thailand är hennes första bok baserad på hennes egna upplevelser. 

Jag längtar efter att få läsa hennes andra böcker ...

________________
⭐ ⭐ ⭐ ⭐ (en väldigt stark fyra i betyg)
Katy Colins
Äventyr för Ensamma hjärtan - destination Thailand - 2016
ISBN 978-91-509-2011-6 (Bokhandel)
ISBN 978-91-509-2013-0 (Webb)


torsdag 2 mars 2017

mitt perfekta liv


Det här är andra boken av Magdalena Graaf som jag läser. Hennes första bok - Det ska bli ett sant nöje att döda dig skildrade hennes liv tillsammans med en våldsam man och hennes flykt undan medans Mitt perfekta liv mer är en kåserisamling med närhet till skratt. Mitt perfekta liv, förresten. Finns det ett sådan?

Jag kommer på mig själv att fnissa, frusta och hicka igenkännande flera gånger.

______________
⭐⭐⭐⭐(⭐) Boken får nästan full pott. Men tyvärr är den lite för kort. Jag hade gärna velat ha några fler kapitel. Därav endast 4 av 5. Men en stark sådan.
Magdalena Graaf
Mitt perfekta liv
Storytel

onsdag 1 mars 2017

babyboost - ett plus ett blir tre


Jag följer några stora bloggare, bland annat Isabella Löwengrip, och när jag såg att hennes bok Babyboost - Ett plus ett blir tre kommit ut som ljudbok på Storytel ville jag lyssna.

Hennes bok är skriven på samma sätt som hennes blogg som på samma gång kan vara klok, insiktsfull och drivande och provocerande ytlig och trångsynt. Med det menar jag att det kanske är lätt att inte se några hinder, ens hos andra, bara för att man själv har förutsättningarna. Konsten att leva sig in i hur andra har det/kan ha det saknas till viss del. 

Men på många sätt gillar jag Isabella och hennes energi och driv även om boken, som är en form av en handbok, ger tips utifrån Isabella själv - och hennes behov. Såklart, det är ju hon som skriver. Jag tippar på att många, med mig, inte känner igen sig så mycket samtidigt som det säkert finns igenkänningsfaktor hos andra och säkert blir någon hjälpt av att läsa. Jag själv är mest intresserad av Isabella och hennes syn på föräldraskapet och vägen dit. Och boken är en djupare variant till bloggen. 

_____________
⭐ ⭐ ⭐ 
Isabella Löwengrip Spångberg
Babyboost Ett plus ett blir tre
Lind&Co
Storytel