onsdag 28 september 2016

miniatyrmakaren

Wow, vilken bok!

Jag har precis läst ut Miniatyrmakaren av Jessie Burton, hennes debutroman. Vilken skapelse. Jag kom på mig själv flera gånger att tänka ... om jag ska fylla min bokhylla med bara riktigt, riktigt bra böcker - då har Miniatyrmakaren en given plats däri. Den är helt klart en av de bästa böcker jag läst. 


Det är höst år 1686 när 18-åriga Nella Oortman knackar på dörren till ett stort hus i Amsterdams rikaste kvarter. Hon kommer från landet för att påbörja sitt nya liv som hustru till Johannas Brandt, men möts av hans bitska syster Marin. Först långt senare anländer Johannes och med sig har han en storslagen bröllopspresent till Nella. En exakt kopia av deras hem i form av ett kabinett tillverkat av en gåtfull miniatyrmakare. Hennes pyttesmå skapelser visar sig spegla sina verkliga motsvarigheter på ett märkligt och överraskande sätt. Nella är till en början förbryllad över den slutna världen i hushållet Brandt men i takt med att hon uppdagar hemligheter förstår hon vilka allvarliga faror som hotar dem alla. Håller miniatyrmakaren deras öde i sina händer och kommer hon i så fall att vara räddningen eller orsaken till deras fall?


måndag 26 september 2016

ut i vår hage


Jag kan vara så sjukt stressad - ibland över "ingenting" - och hjärtat pumpar hårt i bröstet som på flykt. Men det går inte att fly. Förutom när jag kommer ut på landet, ut i naturen. Då blir jag lugn bara så där. Jag skulle verkligen vilja bo på landet igen. Där hagar och skog möter varandra i samspel och där harmonin råder. Med närhet till både djur och vatten. Underbart. När Engla hade teori i går tog jag och Liam en promenad i sensommarvärmen. Tänk, snart är det oktober och det är fortfarande sommarfeeling. Precis en sån här höst som jag känner att jag behöver för att tanka energi och lugn - på samma gång - inför den mörkare, kallare och blötare årstiden som vi vet väntar. Jag njuter varje sekund av solen och värmen.


sponsrad video: Släkten är värst när Henke får konkurrens

Eftersom jag går upp så extremt tidigt på vardagsmorgnarna väljer jag alltid att duscha på kvällen innan. En dag i veckan - håll för ögonen alla frisörer - låter jag håret vila från schamponering och det är fredagar. När kvällen kommer åker håret upp i fultofs och sen ser jag sån ut halva lördagen innan jag tar en dusch igen. Men mitt hår ser helt enkelt crap ut om jag inte tvättar det varje dag. Att tvätta det kvällen innan kan vara illa nog - och oftast får jag ta i lite torrschampo på morgonen.

Därför är det ytterst viktigt att hitta ett schampo (och gärna variera sig över tid) som håller. Ett som är starkt nog för hårbotten men ändå kan ge fukt åt mina extremt torra längder. Head & Shoulders finns alltid i mitt badrumsskåp - sen kan längderna få både inpackning och hårolja så det löser sig. Huvudsaken är att hårbotten mår bra och får vad som krävs.

Sen att reklamen är humoristisk också, det är ett plus.

..

~ i samarbete med Head & Shoulders ~

söndag 25 september 2016

~ bra rabatt ~


I höst är det visst väldigt poppis med polotröjor ... och jag slår lite bakut faktiskt.Tycker att det känns sjukt slimmat och instängt. Men så hittade jag den här ponchon. Helt i min smak. Just nu får man dessutom 40% rabatt på den dyraste varan när man handlar hos Ellos
Bra, för jag är sjukt shoppingsugen just nu. 

torsdag 22 september 2016

förbjudet att visa ohämmade känslor i pensionatets entré

Jag har precis lyssnat klart på en riktig feelgood-roman med poetiskt språk; Förbjudet att visa ohämmade känslor i pensionatets entré av Mamen Sánchez. Uppläsare är Louise Raeder vars röst passar utmärkt till den här typen av roman. Ren njutning.


När Cecilia blir övergiven av sin make bestämmer hon sig för att bosätta sig i sina bortgångna morföräldrars gamla hus. Ett hus som är på tok för stort för en ensamstående, så Cecilia beslutar sig för att hyra ur några av rummen till unga studentskor. Hon etablerar kontakt med en snickare som hon slumpmässigt hittar ett telefonnummer till och när de tillsammans går igenom vad som måste göras i huset hittar de spår av inbrott. Någon visar sig bo i ett uthus - det är Justice, en papperslös flykting från Kenya. Mot snickarens råd anställer Cecilia den unge mannen som pensionatets trädgårdsmästare. 

I takt med att huset renoveras får Cecilia kontakt med hyresgäster, alla med olika bakgrund och hemligheter i bagaget. Man hittar också ett smyckeskrin inmurat i en mellanvägg med ett smycke som visar sig ha stor betydelse för flertalet människor. När samtliga på pensionatet blir bestulna på sina värdesaker och Justice dessutom försvinner i samma veva är det naturligt att misstankarna faller på just honom ...

En berättelse om hemligheter, människoöden och passion. 

onsdag 21 september 2016

sponsrad video: hitta lyckan i en kanelbulle hos oss du också!

En vanlig trist och torr vetelängd är inte roligt någonstans men en stor, saftig kanelbulle framkallar helt andra känslor. Begär och lycka. Av bara doften! Himla härligt.

När jag går till jobbet om morgnarna och sedan sneddar över torget, nästan framme, kan jag alltid förnimma doften av nybakat som liksom lägger sig som en varm filt över det sovande torget. Och det känns så himla hemtrevligt, ombonat och glatt på något sätt. Kanske inte minst för att det ger besked om att det inte bara är jag och tomten som är vakna utan att det faktiskt finns fler som är uppe och arbetar så här dags. Det är nästan så att jag blir sugen på att ta den lilla omvägen förbi Pressbyrån för en bulle ... men bara nästan för, frågar du mig, sitter lyckan mest i doften.

Vilken lycka väntar på dig i dag?

..

~ i samarbete med Pressbyrån ~

tisdag 20 september 2016

mrs sinclairs resväska

Äkta läsglädje.
Jag är så glad för att jag snubblade över Louise Walters' Mrs Sinclairs resväska. Ja, boken alltså... Inte resväskan - insåg att den meningen i kombination med boktiteln blev lite lustig. Språket är så målande och vackert. Inte mitt - bokens.Roberta älskar böcker och arbetar i en bokhandel. Hon har inte så många vänner och ett trassligt förhållande med en gift man som hon träffar varannan torsdag. Hennes pappa är döende och hennes gamla farmor Dorothy är förvirrad och bosatt på ett hem.

En dag hittar Roberta ett brev från Dorothys avlidne make, en polsk pilot som hon träffade under andra världskriget - läsaren får följa både dåtid och nutid. Det är dock något konstigt med breven. De är sorgsna och smått förebrående och dessutom daterade till efter makens förmodade död. Det står att han inte kan acceptera det Dorothy gör och att de inte har någon framtid tillsammans ... Roberta vill ta reda på hemligheten innan farmodern dör.

Det är en varm berättelse om familjehemligheter och längtan efter kärlek.

måndag 19 september 2016

härliga söndagEttunderbart semsommarväder!
Hoppas det håller i sig länge.

Igår var det hästbyte så de hölls att rida på dressyrplanen i stället för i skogen. Ser man det så här blir jag också sugen på att rida igen...

söndag 18 september 2016

tre rätter

Igår hade Indra planerat en trerätters för att fira att jag fyllt år (i måndags fanns ju knappt tid för att fira alls när ekorrhjulet snurrar på så här fort). Så gott hon hade gjort. Förrätten, en toast Skagen är absolut favoriten ... sötnosen.


Jag fick såklart inte veta någon om menyn så jag förpassades in i vardagsrummet och fick inte titta. Vilket passade bra, för då kunde jag ta en powernap som jag tyvärr alltid tycks behöva göra på helgerna nu för tiden. Så vill jag inte behöva ha det. Just nu är det alldeles för mycket ...

fredag 16 september 2016

sandvargen

Den absolut bästa lektionen på hela dagen är den stund då vi samlas allihop och jag läser högt för eleverna. Guldstund! I år har jag en klass som verkligen uppskattar högläsning. 

Idag påbörjade vi Sandvargen ... tänker att vi ska bygga vidare med skaparlust kring boken så småningom. Göra egna sandvargar av lera eller målade stenar kanske ..? 

En fantastiskt rolig bok att läsa högt ur i varje fall. 


torsdag 15 september 2016

beteendeproblem


En torsdag då jag egentligen slutar tidigt avslutades i stället med föreläsning. Beteendeproblem i skolan med Bo Hejlskov, del 2. Intressant. Men efter elva jobbtimmar var det svårt att inte nicka till i stolen.

Nu lite middag och dusch och därefter en jättetidig kväll!

onsdag 14 september 2016

reptilhjärnor och otrolig käckhet

Jag tycker det är så skojigt när jag snubblar över inspirerande, chick lit-lika, bilder som sätter fart på fantasin, skaparlusten och skrivarivern. Att inspireras av bilder är nästan roligare än att inspireras av människor a la iaktta folk. En sak jag funderat på i dag är dock reptilhjärnan som ibland slår på väldigt snabbt (på tal om olika personligheter och att iaktta folk alltså). Och det är ju sällan bra - att låta reptilhjärnan kicka igång. Ett sätt att hantera reptilhjärnan är att i stället slå på en smått galen karaktär och vara överdrivet käck och trevlig i stället. Det är bästa vapnet. I alla lägen.

tisdag 13 september 2016

logistik och ljudbok

Idag har jag varit piggare men enormt ljudkänslig - GAAAH ..! Ska nog ta och köpa såna där små öronproppar som stänger ute läskig decibel så att jag kan skärma av lite i varje fall. Vissa dagar är hopplösa.

Idag är det extra skönt att jag inte är så där supertrött för logistiken måste klaffa. Det där vardagspusslet liksom. I kväll är Chris på möte, jag är på möte, Liam är på scouter och Indra är på träning ... och Engla får följa med dit. Nån ska skjutsas hit, någon annan dit ... och hej och hå. Hinna laga mat, äta och duscha innan också. Det vore bra.

Det bästa är i alla fall att jag har lyssnat klart på en ljudbok och ska välja en ny. Det är som julafton nästan, älskar att få välja ut en ny bok.

måndag 12 september 2016

det är skönt att bli äldre

Åh hjälpes så trött - i migränens kölvatten ... och sen hoppas jag kunna sluta skriva gnällinlägg om migrän. Helst hade jag velat ta ett sova-dygn, det hade kanske varit det smartaste, men trogen gick jag till jobbet i arla morgonstund. Men eftersom jag jobbar heltid och på mitt avtal behöver täcka upp med några barntimmar på fritids på måndag eftermiddag skaffade jag i alla fall en vikarie för mig då. Troligtvis det mest smarta jag gjort idag. Direkt efter lektionerna var slut gick jag hem ...


Ja, jag fyller år i dag också (så gulligt att jag uppmärksammades på informationstavlan på jobbet). Är en slagen 36-åring som inte ens orkade läsa utan somnade i soffan. Samtidigt är jag glad för det är första gången sedan jag fyllde 10-12 år som jag inte mår dåligt på grund av åldersnoja. Jag gillar att bli firad men har aldrig någonsin tyckt om att fylla år och bli äldre. Helt galet att jag började noja redan i tioårsåldern ... Nu har jag i stället landat i att det är skönt att bli äldre, skönt att kunna leva, skönt att ha mina nära och kära, skönt att ha drömmar och mål ... Och tänk, om fyra år får jag ytterligare fem semesterdagar i present!

söndag 11 september 2016

skogsritt

Inte klokt vad det tar tid att komma igen efter en migränattack. I går sov jag mest hela eftermiddagen och kvällen. Sedan hela natten ... och idag är jag också så otroligt trött, men huvudvärken är tack och lov borta.

Skulle behöva ännu en helgdag känns det som. 


Om en stund ska Engla till stallet och idag ska de få göra någonting riktigt roligt.
Ridläraren ska också rida idag och ska ta täten ut i skogen ... himla härligt och jag önskar att jag kunde följa med!

lördag 10 september 2016

migrän och sovmorgon


Ja men vi kör väl på lite migrän då....
Jag vaknade med ett ryck strax efter åtta med solen rätt i ansiktet. Flög upp.

Sen kom huvudvärken (som vanligt när jag tar sovmorgon, sov trots allt fyra timmar längre än vanligt) och trots att jag knaprat Alvedon och sedan ännu starkare piller gick värken inte över. Har sovit ett tag nu i soffan... Nu blir det tacos.

fredag 9 september 2016

läser och lyssnar

Yeey, ännu en rolig vecka på jobbet är gjord.
Jag är morgonpigg så det funkar fint att gå upp 04:20 varje morgon fast när veckan går mot sitt slut märker jag att jag blir tröttare. När jag har rast brukar jag sätta mig på en pinnstol i stället för i soffan för att inte somna, men det lyckades jag ändå göra igår. Missade några minuter i min ljudbok där, haha.


Just nu är det Väninnan av Denise Rudberg jag har i lurarna. Förmodligen hennes bästa bok jag läst hittills. Kristin är född i en adelsfamilj och lever ett liv i Stockholm i en umgängeskrets av andra adliga. I de här kretsarna sopas hemligheter under mattan och man pratar inte äktenskapsproblem. Så när Kristins man slår henne har hon ingen att vända sig till, utom sin bästa väninna sedan gymnasiet som hon efter några års uppehåll återfått kontakten med.

Välskriven, rapp och belyser ett viktigt ämne.

Det lilla bageriet på strandpromenaden av Jenny Colgan är en rätt så mysig feelgoodroman som går att slöläsa om kvällarna eller till frukosten tidiga morgnar. Polly hade allt tills hennes företag och äktenskap brakar ihop. Hon flyttar ut till en väderbiten och stundtals översvämmad ö, där hon får nya vänner och börjar arbeta med sitt intresse, brödbakning.

Harmlös, gullig, varm ...

onsdag 7 september 2016

ämnesövergripande utanför boxen

Jag tycker om när lektionerna blir ämnesövergripande. 
Därför blev jag extra glad när jag snubblade över pedagogiskt material i dag när jag rotade runt i hyllorna.


Jag har planerat en svensklektion där kapitlet handlar om övernattning och ett gosedjur. Till handledningen finns några elevuppgifter men jag vill gärna tänka utanför boxen också. Annars blir det lätt platt och same, same. Det var då jag snubblade över en lärarhandledning om hur man arbetar pedagogiskt med gosedjur. Bland annat matematiskt (och det bästa av allt är att det är matte som vi jobbar med just nu). 

Nu får jag matte och svenska i ett. Och även sociala relationer. Perfekt!

tisdag 6 september 2016

duracellpigg och globala mål

Idag har jag farit runt som en duracell på jobbet. Hej och hå!
Ibland undrar jag var energin kommer ifrån. Speciellt som vi var på föräldramöte i går kväll (på HÖGstadiet, fatta) och det tog slut ungefär vid läggdags. Fast kanske lika bra att inte analysera allt ständigt och jämt utan bara vara glad för att jag är pigg?!

Efter lektionerna idag fick jag planerat och förberett morgondagens lektioner och en bit in i veckan. Himla härligt. Har haft ett sådant flow idag och eleverna har suttit andäktigt och lyssnat på, diskuterat och ställt frågor om FN.s 17 globala mål (vi kommer att göra ljusinstallationer till Lights in Alingsås som i år har de globala målen som tema).
Landade hemma för en stund sedan men en latte och NU kom tröttheten. Ikväll är det ännu ett föräldramöte men det får Chris gå på själv. Jag behöver en hemmakväll. Bara läsa bok och pilla naveln ...

Brukar du ta dig till Alingsås under oktober månad för att se Light's in Alingsås?

måndag 5 september 2016

distansutbildningar och otaktsgalopp

Yeehej vilken sommarvärme vi fick idag. Himla härligt.
När jag gick till jobbet i morse var det alldeles krispigt och skönt, vilket vittnade om att det skulle bli en toppenfin dag. Vilket det blev. Sol och varmt som värsta sommardagen.


Jag har bestämt mig nu. Det måste finnas en annan väg till min dröm. Det går inte att köra hundra procent plus hundra procent. Beslutet känns både skönt och oerhört tråkigt på samma gång. Men som jag skrev tidigare. När jag kunnat sätta mig in i studierna visade de sig vara mer bundna till grupparbeten och lärcentra än jag kunnat föreställa mig. Dåligt tycker jag, för en distansutbildning.

Just nu fungerar det dock inte. Jag har ensamt ansvar i klassen och det är en jättefin klass att jobba i. Men det känns inte som om planeringstiden räcker till. Sitter på raster, efter jobbet och på helgerna och jobbar och det är fel. Såklart. Så får det inte fortsätta i långa loppet.

Hjärtat liksom går på högvarv hela tiden. I otaktsgalopp.

söndag 4 september 2016

handboll innan frukostSöndag förmiddag vilket innebär handbollsträning för Engla nu när höstterminen dragit igång igen. Eftersom Chris, som är tränare i laget, sover efter nattjobb drog jag med den assisterande tränaren, nämligen Indra i stället.

Själv sitter jag vid sidan av och funderade på varför jag har en sådan ojämn hjärtklappning. Men så kom jag på att klockan visst är tolv och jag har varken ätit frukost eller lunch utan bara hällt i mig en massa latte. Det blev inte av att jag kom ihåg att äta.

Allt utanför jobbet, som jag - om jag får säga det själv - är en hejare på att planera, är jag värdelös på att strukturera. Men hur kan man glömma bort att äta?

månader

Det här är riktig nostalgi för mig. En sån här tavla, som jag hittade hos Kalenderkungen, hade jag när jag var liten, fast i träram i stället för den här snyggt stilrena vita. Jag tycker att månadsbilderna är riktigt fina.


Älskar det gammaldags som mjukar upp ett annars toppmodernt och stilrent kök.


Tänk att det är september redan.
Jag vet inte vad som hände med sommaren, men den försvann i ett nafs. Snart fyller jag år och hösten är här på riktigt, riktigt. 

Känner mig stressad inför studierna nu när jag kunnat sätta mig in i dem. De är inte alls som jag tänkt mig! Eftersom det är distansstudier hade jag förväntningar på ytterst få obligatoriska moment på lärcentrat och i grupparbeten och ännu färre obligatoriska träffar på universitetet. Men det visade sig vara tvärt om. Många moment som kräver att jag träffar min studiegrupp samt går på föreläsningar i lärcentret. Dessutom väntar fler träffar på universitetet än väntat. Redan denna kurs ligger en salstenta i Karlstad.

Håller tummarna att jag kan validera av så många kurser som möjligt, men jag har lovat mig själv att - även om det här är min dröm och jag kommer att bli oerhört ledsen och besviken - inte låta studierna få en negativ inverkan på mig. Om jag märker att jag blir för stressad och nedstämd får jag försöka hitta en annan väg mot drömmen. Redan nu drömmer jag studier och vaknar stressad. Det är en otäck känsla.

Det känns dumt att ge upp någonting innan de på riktigt har börjat men jag måste också vara realist. Jag vet att jag har enorm studiedisciplin så om det här hade varit heltidsstudier som jag mer eller mindre hade kunnat sköta "på egen hand" så hade jag klarat av att arbeta heltid samtidigt. Men nu krävs min närvaro både på centrat, universitetet och i grupparbeten. 

Jag vet ju att hundra procent plus hundra procent blir galet många procent. Även om det är en stor dröm. Arbeta färre procent är heller inget alternativ. Jag vet faktiskt inte vad jag ska göra. Alla alternativ känns rätt och fel på samma gång. Men vad känns rätt i längden?
lördag 3 september 2016

callin öhrwall delmar

Jag fick i uppdrag att städa här hemma (Chris har jobbat natt) så jag pluggade i en ljudbok och satte igång. Men. Jag är verkligen värdelös på städning. Diska kan jag göra, gå ut med soporna och tvätta. Dra några varv med dammsugaren är inte heller en konst, även om det kanske inte blir så ordentligt. Men det blir liksom inte bra när jag städar. Alla har vi väl våra skills men när Chris har städat syns det ju i alla fall ...


När man lyssnar på ljudbok är uppläsarrösten nästan minst lika viktig som innehållet. I den här boken varvar Denise och Hugo och läser ett kapitel var. Nog kan de skriva käcka chick lit's men de är inte några bra uppläsarröster. Tyvärr.

Favoritrösten, om jag får välja är Callin Öhrwall Delmar. Alla gånger. Så mycket att jag nästan letar upp böcker på Storytel som hon läst in. 

fredag 2 september 2016

sthlm queens

Idag är jag på banan igen efter powernapen igår (jag var så trött att jag mådde illa och kräktes) samt åtta timmars sömn! På väg till jobbet tidigt i morse lyssnade jag klart på SthlmQueens Disa av Denise Rudberg. Hon skriver ju så där lättsamt och skönt när man inte orkar ta tag i något tegelstensaktigt och den här var riktigt bra. Bättre än några av hennes andra böcker.


Vi får följa Disa och hennes vänner Simone och Mercedes. Disa har hoppat av gymnasiet och har svårt att behålla ett jobb. Hon är kreativ och rastlös, men klarar inte av att betala sina räkningar eller ens öppna fönsterkuverten som hon i stället gömmer i hallbyrån. Hon är inte heller intresserad av att binda sig i ett förhållande utan klarar sig allra bäst på egen hand.

Eller?Nu ska jag fixa ihop lite papper, min ansökan om att få validera min första kurs och lägga på brevlådan. Sedan väntar en soft kväll med inget på to-do'n. Skönt. Chris jobbar så jag ska mest sitta och redigera min bok, läsa lite och så ...

Jag skulle vilja komma på en idé till en bilderbok. För barn eller vuxna. Men en bilderbok. Fast när jag vill vara kreativ går det liksom inte att frammana några idéer. Hm ...

torsdag 1 september 2016

power nap

Jag sov på tok för få timmar i natt. Troligtvis bara dryga fem timmar. Så snart lektionerna var slut för dagen tog jag mig via sjukhuset (tog prover för att se om mitt obefintliga järnvärde stigit) hem för att bälga i mig kaffe. När inte det hjälpte nämnvärt sjönk jag ner i soffan och tog en power nap. 

Det hjälpte förvisso inte så mycket det heller, så nu sitter jag här med min tredje kaffe och längtar till kvällen, haha.

I går var jag supertaggad att köra igång med mina studier (första kursen hoppas jag förvisso kunna validera) men hittade ingen information förutom kursplan och litteraturlista. Alltså ingen lathund, så jag vet inte vad som förväntas. Det har fortfarande inte dykt upp någon så det är väl bara att vänta och se. I kväll hade jag ändå inte orkat plugga.


inreda med tavlor

Vår äldsta dotter rotade fram ett gammalt fotoalbum från när hon var bebis. Då insåg jag att det är hur länge sen som helst som vi lät framkalla några av våra foton. Trist, med tanke på att foton är ett sätt att minnas fina stunder. Fotoalbum känns inte så 2016, däremot att framkalla bilder och hänga på väggen.

Många kanske väljer att köpa och inreda med Ikeas tavlor, vilket inte alls är fel men inte så personligt däremot. Samtidigt är det smidigt (och billigt) att köpa ramar därifrån och rama in egna foton och tryck.

Teneriffa är en av våra favoritplatser på jorden så vi har låtit trycka upp ett motiv därifrån på canvasduk. På så vis blir inredningen personlig. Det skulle vara roligt att låta trycka upp fler foton och skapa canvas tavlor av favoritbilderna i stället för att ha bilderna liggandes på hårddiskar och i mobilerna.

Är du duktig på att framkalla och göra tavlor av dina favoritbilder?