onsdag 31 augusti 2016

inspo autumn walk


Vi går så mycket och då slits skodonen ut. Fast bättre det än att bildäcken slits förstås. Så nu var vi iväg och köpte oss varsina nya promenadskor, jag och Chris. Himla härligt. Ska premiärgå dem till jobbet imorgon.

Idag när jag gick hemifrån efter fem var det så dimmigt ute. Som att gå i en sagovärld. Skönt att vila med en ljudbok i öronen och ytterst få intryck under promenaden, på grund av mörkret. Hemvägen kändes segare.tisdag 30 augusti 2016

antagen

Oj. Jag kanske är galen, vad vet jag men det är i alla fall värt ett försök. När jag en gång valde att läsa till lärare ville jag utbilda mig till förskoleklasslärare och årskurs 1-3 lärare (F-3). Vägen var dock snårig. Jag hade läst socialpsykologi innan och "sumpat" en hel massa csn-veckor. Jag blev antagen på F-3utbildningen och läste en termin men blev sedan långtidssjukskriven. Under tiden gjordes utbildningen om och förlängdes med en termin. När jag var frisk igen var det bara att inse att mina csn-veckor inte skulle räcka till för min drömutbildning.

Men för att bli lärare över huvud taget (jag trodde i min enfald att om jag bara var lärare skulle resten lösa sig enkelt med validering, lärarlyft och liknande) valde jag att läsa till grundlärare med inriktning arbete i fritidshem. Jag har aldrig varit intresserad av att arbeta på fritids dock.Som tur är fick jag först arbete i en F-1:a med ansvar både i förskoleklass och i F-1 (helklass) och när jag efter ett år sa upp mig och bytte skola blev jag lärare i förskoleklass. Nu är jag inne på mitt tredje år som lärare och jag arbetar kvar i förskoleklass där jag stortrivs.

För att trygga min roll, minimera att arbeta på fritids och få ägna mig åt det jag tycker är allra roligaste, nämligen undervisa och leda lektioner även i framtiden (om förskoleklassen blir obligatorisk inom kort) valde jag att göra det där tokiga. Nämligen söka mig till en distansutbildning till grundskolelärare F-3.

Min förhoppning är att kunna validera så mycket som möjligt. Jag kommer att arbeta heltid. Studierna är på heltid. Några obligatoriska träffar, grupparbeten osv. ligger på schemat och det är ju bara att anta att jag kommer att missa dem alla. Vilket leder till omtentamen. Men! Det här är min dröm.

Om det ändå går. Tänk!

måndag 29 augusti 2016

snart snart höst

VAD SER DU FRAM EMOT NÄR DU TÄNKER PÅ HÖSTEN?
Alla magiska färger som exploderar i träden. Så vackert. Och den höga krispiga luften ser jag också fram emot. Soliga dagar med djupblå himmel och knallgula lönnar. Visst är det något speciellt med det? Och doften av höst är också magisk.


VAD ÄR DET SÄMSTA MED HÖSTEN?
Jag sörjer att ljuset tar slut och att mörkret tränger sig på. Blä. Rent ut sagt. Mörker i kombination med mer regn, väta och kyla är inte trevligt alls.

VAD ÄR DET BÄSTA MED HÖSTEN?


Alla äppelpajer man kan baka på egen frukt och alla ljus som går att tända för att förhöja mysfaktorn nu när kvällarna kryper inpå och allt blir mörkare. Inget ont som inte har något gott med sig ...

HUR SER DIN HÖSTOUTFIT UT?

Byxor: Mandeldesign, Poncho: Boozt, Blus H&M
Jag känner mig som mest bekväm och snygg i svarta, grå och vita kläder men till hösten är det snyggt att piffa till med lite mörkrosa. Dressade byxor, blusar, ponchos, kavajer och sjalar är annars stilen jag söker i höst.


VILKEN ÄR DIN HÖSTIGASTE MATRÄTT?
Mustiga grytor eller fondue.

VART HÄNGER DU HELST NÄR DU ÄR LEDIG?
I soffan med en bra bok. Det är det bästa.

lördag 27 augusti 2016

cirkus lars

Så skönt med lördag och sovmorgon. Sov ut till klockan var nästan åtta!
Och sen är det det bästa med att kunna ha långfrukost utan stress. Eftermiddagen har vi spenderat med ett gäng grannar på Nolby Ekogård med god lunch.


Ren bonus att det var underhållning där i dag och efter lunchen kunde vi njuta av kaffe och kaka utomhus till Cirkus Lars. Hittade dem på Spotify också men musik låter alltid så mycket bättre live. 


Den här låten dock är så fin med sina stråkar ... jag älskar den och känner jag mig rätt kommer jag att lyssna sönder låten tills jag tröttnat.

.

Det var så fint med solen och sensommarvärmen. En perfekt eftermiddag på alla sätt och vis.

bloggdrottningen 2

Direkt efter att jag lyssnat klart på Bloggdrottningen laddade jag ner Bloggdrottningen 2 i min Storytelbokhylla. Rapp, rolig, trevlig, mysig och lättuggad fin romantisk komedi. 

Kajsas bloggkarriär är avslutad sedan hon avslöjade sin bluff. Även hennes äktenskap är över sedan hon kommit på sin man med hans rumpfetisch. Hon får sin snart föredetta svärmor på halsen. Hennes föräldrar säljer barndomshemmet för att flytta till Italien. Rebecka, Kajsas bästa väninna träffar en tysk greve och flyttar utomlands. Men så dyker ett erbjudande om en lägenhet i London upp samtidigt som det trillar in pengar från oväntat håll. Och den där Peter ... vad händer med honom?


När jag lyssnar på så här bra böcker vill jag aldrig att promenaden ska ta slut. 

fredag 26 augusti 2016

veckans bästa

Det har varit en första intensiv, rolig, lärorik och spännande vecka och jag är stolt över mig själv och min prestation. Men nu ska det bli riktigt skönt med helg. Fredag är helt klart veckans bästa dag!

Nu ska jag njuta av min andra stora latte för i eftermiddag och fortsätta att redigera min bok en stund. 
badhytten

Den kommer i en sådan gullig förpackning - Badhytten (det som göms i sand kommer fram ibland) och jag fick direkt feelingen att det här är en typisk Ove-bok. En med allt i ett och med humor blandat med allvar. Och visst var det humor. Men mer åt det småsega Hundraåringen-hållet i stället för åt Ove till. Sista dryga hundra sidorna rejsade jag igenom just för att komma igenom en lite småseg, men gullig, bok. 

Det är en deckarkomedi men trots lite mord är det ingen deckare. Egentligen. Mer tokig ... komeditokig. Nja.


torsdag 25 augusti 2016

jag ville verkligen

Ögonen går i kors och jag hade lätt kunnat somna en stund i stolen på altanen idag. Men många latte och en bit god, nybakad äppelpaj hjälpte upp lite. Dessutom hade jag inte tid med en powernap, även om det hade varit skönt. Jag ville verkligen läsa ut min bok ...


När somliga andra läste reklamen ...


Idag gick jag hem direkt efter sista lektionen, men planerade inte helt otippat lite hemma. Fixade bland annat en spellista till kommande idrottslektion. 

Saker jag hinner när jag slutar tidigt. 1. Hämta upp Engla och två kompisar på skolan. 2. Läsa ut min bok. 3. Och påbörja en ny. 4. Skriva en mycket knapphändig handlingslista. 5. Skicka mannen till affären med nämnda lista. 

onsdag 24 augusti 2016

kvällspromenad

En intensiv, men rolig dag på jobbet. Snart är första veckan gjord.
När Engla ringde och sa att hon och Chris snart skulle vara utanför med bilen och undrade om jag ville bli upphämtad var jag inte sen att anta erbjudandet.

Det är härligt att gå till jobbet.
Men dessa dagar har det blivit så varmt och kvavt fram på dagen så att åka bil hem är att tacka och ta emot. 


Landade hemma med en kaffe. Det är bästa medicinen mot trötthet.
Att bara tillåta sig själv att vara trött en stund och sen köra på med sista växeln in i kvällen.


Efter middagen tog jag och mannen en promenad ner till sjön.
Trots att jag fick snålskjuts hem från jobbet idag har jag gått 12 000 steg.
Brukar klämma 20 000 annars men allt över 10 000 är bra.

Nu ska jag landa i soffan med en bok en stund innan läggdags.

tisdag 23 augusti 2016

bloggdrottningen

Bloggdrottningen av Therese Loreskär är en enkel och lättläst feelgood likt Bridget Jones Dagbok. Snabbläst, bra att ha till hands när man är sugen på en riktigt lättuggad bok med en ganska så kul och tokig handling. Det finns en uppföljare också och även den ska jag tugga i mig. 

Hälsogurun Kajsan driver en av landets största bloggar. Det är bara det att allt är en bluff. Hon varken tränar eller äter hälsosamt. Just nu arbetar hon heltid med sin blogg men kommer hennes bluff att avslöjas? 


söndag 21 augusti 2016

skäller och morrar

Jag hade lagat taco och vi åt framför OS på teve. Först var det triathlon och sedan såg vi när Sverige fick guld i mountainbike. Spännande. Men sen var det som om något bara sa pang. Både jag och Liam kände oss hängiga, med huvudvärk och blev otroligt trötta. Liam somnade till och med i soffan flera gånger.


När klockan bara var lite efter åtta tittade jag på Liam och frågade försiktigt om han ville gå och lägga sig. Lördag kväll och vi la oss innan klockan nio!

Herregud.

Låg och läste ett tag men ögonen gick i kors. Och sen en hund som tar på sig att vakta huset när husse inte är hemma. Skäller och morrar åt ALLT. Men till slut fick jag tyst på honom och han kom till ro. Han också.

Så typiskt. Får inte bli sjuk nu när terminen rullar igång. Verkligen inte. Och i eftermiddag är det ridning för Engla ...

lördag 20 augusti 2016

sött och fruktigtIbland får man köpa vin bara för att flaskan är snygg! Att det sen var fasligt gott blir en stor bonus. 

tiggaren

Tiggaren är den sista delen i Sofi Sarenbrants Emma Sköld-serie. Och troligtvis också den bästa. I alla fall om du frågar mig. Avdelning 73 tyckte jag var lite seg ... i den boken dör Emma och i Tiggaren får hon äntligen sin rättmätiga hämnd. 


Det härjar en seriemördare på Stockholms gator. En liten grupp poliser slår ihjäl rumänska tiggare för att få stopp på tiggeriet på svenska gator. Emma var dem på spåren och för det var hon tvungen att dö. En familj och vänner sörjer en dotter, syster, mamma och kollega under en minnesgudstjänst. Flera av de sörjande kan knappt vänta på att det är slut så att de kan strömma ut ur kyrkan och ta upp jakten på den som mördade kriminalinspektör Emma Sköld. Hon ska få sin hämnd!

Sarenbrant skriver rappt och med korta kapitel vilket gör att boken går snabbt att läsa ut, speciellt när spänningen stegras mot slutet och det blir ännu svårare att lägga boken ifrån sig. Tiggaren har större tyngd och allvar än Sarenbrants tidigare böcker om Emma Sköld. Här skildras bilden av utsatta människor som kommer till Sverige i hopp och desperation om ett bättre liv.

oceaner av tid

Det är så skönt med helg och att ha oceaner av tid att bara skrota runt i morgonrock och pyjamas så länge jag bara vill. Att inte ha några åtaganden någon dag i veckan är det bästa. Jag behöver vila. 

I stort sätt hela familjen är iväg på träningsläger/kickoff, så det är bara jag och Liam hemma. På vår todolista står nada. Bara att göra det som faller oss in. Om du frågar mig blir det ungefär: Läsa. Dricka oansenliga mängder kaffe. Skriva. Tvätta. Laga taco ...

Det är så skönt med helg och tid att bara vara. Hur ser den perfekta helgen ut enligt dig?


fredag 19 augusti 2016

uppfinna hjulet igen

Efter en intensiv vecka är det så äntligen helg igen.
Fredag - och veckans bästa dag.

Jag gick från jobbet med övertid i bagaget men hellre det än att inte känna mig förberedd när mina elever kommer på måndag. Nu tror jag att jag fått ordning på allt prio ett. Mapparna med informationsbladen och välkomstbrevet, barnens namnlappar, skolstartens allra första uppgift (att leta upp sitt namn vid bänkarna och färglägga en mandala att pryda sin pärm med) ... men sen ska resten av veckans lektioner planeras vilket uppropsdagen också måste få ägnas till.


Lite kan jag fundera nu i helgen. Resten tar jag med mina kollegor under måndagens samplanering. Det är så att säga onödigt att uppfinna hjulet på nytt så om någon annan sitter på idéer eller bra material är det smidigt att kunna dela med sig. Tre kloka och kreativa huvuden som slår sig ihop. Ska nog bli bra detta. 

Helgen vill jag först och främst ägna åt att vila, läsa och skriva lite kanske.

torsdag 18 augusti 2016

vaknätter

Jag läser böcker i rasande takt. Snart, snart är jag klar med Vaknätter och verklighetskaos i Vasastan av Anna Winberg. Det är svårt att skriva med humor men den här boken har verkligen glimten i ögat och driver med det där jobbiga som kan komma med små barn och bebisar. Att gå igenom en graviditet och en förlossning med efterföljande amning. Alla präktiga, välmenande mammor som man kan råka ut för. All dyr latte som köps på fik utan sittplatser. All skrik, gråt, svett, vaknätter och ångest.

Är man sugen på en knodd kanske man inte ska läsa den här boken ... just nu. Jag själv tycker mest att den är skojig. 


onsdag 17 augusti 2016

som ett brev på posten

Kan man verkligen bli kär på gamla dagar?
Kan man känna den där sprittande, pirrande euforin och energin? 
Eller slutar man helt enkelt upp att leva i en viss ålder? 


Birgitta Bergin har skrivit en härlig mappie lit - feelgood i Som ett brev på posten.
Jag streckläste! Dels på grund av att jag lånat en bok på bibblan som jag snart måste ta mig an på grund av 9-dagarslån men dels också - mest - på grund av att den var så bra, kul och rapp. Jag ville liksom veta vad som hände med Elsa och Thore men också med deras barn, svärdottrar/söner och barnbarn.

tisdag 16 augusti 2016

nytt läsår, nya elever

Det är uppstartsvecka och mycket att fokusera på och planera. Studiedagarna avlöser varandra och inskolningen av mina nya elever är i full gång. Det har varit en hel del fokus på hur vi på bästa sätt ska organisera oss i lärarlaget men nu tror jag att vi hittat den allra bästa lösningen. Det känns kul att ha ett helt nytt år framför mig. 

Det enda aber är att skrivaren (nätverket) inte har fungerat på länge, länge på skolan, ett problem som verkar vara svårlöst och nu kunde jag inte vänta längre med att skriva ut och förbereda, så jag fick plocka med mig arbetet hem = övertid. Men nu är det mesta i alla fall fixat. 

Nytt läsår. Nya elever. Nu kör vi!


sponsrad video: för att bli stark | Rio 2016 OS

För att bli riktigt stark och framgångsrik krävs stöttning och engagemang. Jag som har tre barn, alla med olika aktiviteter, vet hur mycket tid det ligger bakom. De sliter, presterar och gör sitt bästa, både på träningar, cuper och matcher. Samtidigt som det är roligt och socialt krävs också en vilja av stål för att bli framgångsrik inom sitt område, sin sport. Jag vet inte hur många gånger jag har fyllt bilen med barn och deras lagkamrater för att åka iväg på diverse cuper, matcher, läger och övernattningar, hur många gånger jag hejat, gett high five, tröstat vid en förlust och glatts åt en vinst eller hur många gånger jag känt en sån enorm stolthet när jag ser barnens progression och deras lycka. Det är stort.

Det är också så himla coolt att se på OS och följa våra svenska stjärnor. De är värda all hyllning. Men bakom varje framgångsrik talang står en förälder. En dedikerad mamma eller pappa. I den här videon hyllar vi talangernas mamma ... det krävs någon stark för att skapa någon stark.

..

~ i samarbete med P&G ~

lördag 13 augusti 2016

sudden death

H&M Sport
Å herregud vilken spännande fotbollsmatch igår; Sverige-USA. 2-1 till Sverige under ordinarie matchtid men så döms en felaktig offside och slutgiltiga resultatet blir 1-1. Mållöst i förlängning och sedan lika i straffar. Men sen PANG och Sverige vinner rättvist i sudden!

Synd att de flesta grenar är mitt i natten, svensk tid. Jag som älskar att titta på OS. Nu missar jag nästan allt ...

fredag 12 augusti 2016

i lurarna: gloria

Jag gillar Åsa Hellberg's böcker även om jag kan tycka att hennes scenerier och karaktärer kan bli lite väl röriga. Håller jag inte fullt fokus tappar jag tråden i all den rapphet som är lite av Hellberg's signum ... Tidigare har jag läst hennes böcker, nu är det första gången jag lyssnar och då blir det ännu lite svårare att hänga med. Lyssnar man på ljudböcker gäller det att vara oerhört skärpt och speciellt i det här fallet. Men jag gillar Gloria.


Gloria är en feelgoodroman som skulle kunna få undergenren mappie lit. Karaktärerna är i alla fall alla över 50 år. Det är en roman om kärlek, systrar, vänskap och om personer som trots sin ålder inte alls känner sig säkra på sig själva och på livet. 

Gloria är en hyllad operasångerska som haft ett förhållande med Dominic, hennes motspelare i uppsättningen Carmen. De skildes åt när Dominic för tjugo år sedan lämnade henne för att göra internationell karriär. Nu är han tillbaka och gamla känslor blossar upp. Både passion och lidande.

Agnes är Glorias syster som har en kris i sitt äktenskap. Systrarna har alltid stått varandra nära och de stöttar varandra genom respektive kris. Saker från deras barndom kommer upp till ytan och i takt med att de gräver i sitt förflutna växer intrigerna på Operan, både på scen och privat. Rollfiguren Carmens öde vävs på många sätt ihop med Glorias ... 

torsdag 11 augusti 2016

bra team

Utforskar frukostutbudet. Det finns mer än bara äggröra och latte. Tydligen finns det saker som svart rispudding med mango, lime, banan, passionsfrukt och kokos.

Tar en evighet att laga till och till vardags går det ju inte. Då hade jag fått lov att gå upp strax efter tre. Men det finurliga med rispuddingen är att den går att fixas i ordning kvällen före. Varför inte göra frukost för hela veckan ...


Jamie Oliver fixade receptet, Chris fixade frukosten. Bra team.

onsdag 10 augusti 2016

when life gives you rain


04:20 Stiger upp. Ingen tid att snooza. Har aldrig legat mig för. Upp och hoppa bara. Hänger på mig morgonrocken. Är en fryslort.

04:30 På med kläderna och lite smink. Och så morgonrocken över det för att skaka liv i kroppen.

04:45 Pluggar i en ljudbok och fixar frukost.

05:05 Har ätit färdigt och borstar tänderna.

05:10 Hej då huset.

05:55 Hej hej jobbet.

06:00 Börjar jobba. Fixar kaffe, ställer ner stolar, dricker vatten, dricker kaffe ... Lyssnar på ljudbok i ena örat. Tills första eleven dyker upp. 


Semestern tog slut och vips slog vädret om och det blev höst.
Under hela vinterhalvåret - och vädermässigt är vi nästan där - drömmer jag om ett badkar.


11:00 Borde ta rast. 

13:00 Går hem eftersom jag aldrig tog den där 30-minutaren.

13:50 Hej hemma!

13:50-14:05 Tar en tur med hunden. Runt kvarteret och hem ...

Drömmer fortfarande om det där badkaret. I stället hamnar jag i morgonrock (älskar morgonrock. Helt klart bästa plagget) och pimplar kaffe (med altandörren på vid gavel ..!).


14:30 Spenderar eftermiddagen med att skriva. Chris gav mig en deadline. Den här veckan ut. Lite på skämt men ändå sporrar det. Jag räknar ord. Jag har ungefär 60 000 ord kvar till min orddeadline.

17:23 Sitter fortfarande och skriver. Vet inte om jag lyckats få ner mer än bara några sidor ... har inte vattnat ihjäl några krukväxter men: planerat veckans matsedel och skrivit en shoppinglista, bloggat, läst, spelat Hay Day, pratat med barnen, pratat med mannen, googlat OS höjdpunkter ...


tisdag 9 augusti 2016

boktips: kvinnan han älskade

Dorothy Koomson's Kvinnan han älskade är en riktig bladvändare. Behagfull, mysig och spännande. Den började visserligen lite segt men eftersom det på framsidan står 

"Höll oss i andlös spänning från den första sidan till den sista"
 Woman Magazine

ville jag ge boken ytterligare några sidor och sen blev jag fast.


Libby träffar Jack, inleder ett förhållande, förlovar och gifter sig snabbt. Jack har varit gift en gång tidigare, med Eve som dog under mystiska förhållanden. Tidigt i boken är Jack och Libby med om en olycka där Jack inte får en enda skråma men Libby skadas svårt. Man får känslan av att allt inte står rätt till. Under sin konvalescens hittar Libby Eves gamla dagböcker ...

Vi får följa med i nutid och dåtid, dels genom Libbys perspektiv, dels genom Jacks samt Eve genom hennes dagböcker.

måndag 8 augusti 2016

semestermood

Det gick bra att jobba första dagen efter sommarlovet. Det var kul att träffa gamla, nya och nygamla kollegor igen. Men frågar du mig hade jag gärna varit ledig en och en halv vecka till. Jag försöker att starta mjukt och leva kvar i semestermoodet bra länge till. Trist att jag sov som en kratta i natt men skönt ändå att jag slutade redan klockan ett. Familjen mötte upp på stan för lite shopping. Nya träningsskor bland annat ...

Det blev en eftermiddag med massor av latte och lite tid för att skriva, OS på teve och sen lite läsning på det så var dagen räddad.


semesterns gravöl

boktips: jamies supermat

Vi botaniserade bland kokböckerna i bokhandeln och hittade Jamies Supermat. Jag har kollat några av hans teveprogram och blivit inspirerad. Inte så att jag tycker om att laga mat men jag äter gärna så rätt jag kan. Trots kronisk inflammation vägrar jag att äta medicin. Jag tänker att det måste finnas en anledning till inflammationen och att den anledningen borde gå att eliminera med bra, inflammationshämmande mat. söndag 7 augusti 2016

söndagssångest


Jag brukar inte lida av söndagsångest nu mer. Det såklart att jag gärna hade velat vara ledig lite till. Helgen borde bestå av tre dagar i stället för två. Och semestern borde vara längre ... Men den där riktiga söndagsångesten var det länge sen jag kände av. Tur. Det betyder väl att jag hamnat rätt?!

Den här veckan är det spännande.
Jag har visserligen redan träffat dem en gång, mina nya elever. Men nu kommer de att successivt börja skolan. Några inskolningar varje dag, fast först en "administrativ" dag. Jag har äntligen bestämt mig för vilken matematikbok jag vill använda mig av det här läsåret. Favorit!

en långlivad bokmalLäs böcker och lev längre - ja, det visar i varje fall en ny forskning från Yales universitet. Bokmalar visar sig leva i genomsnitt två år längre än icke läsande personer. Det är som med promenader. Det räcker med en halvtimme om dagen.

Jag som promenerar och läser böcker samtidigt då? Jag kommer ju leva tills jag är 120!!! Vilken win win.

lördag 6 augusti 2016

jerka: semesterläsning

"Vad brukar du generellt göra på din semester? Kryper du upp i hängmattan/lägger dig på stranden med en god bok och låter vardagen försvinna, eller är du mer stressad än någonsin under den här tiden? Har du något "semesterläsningstips" att dela med dig av? Hur skulle en perfekt semester se ut enligt dig?"

Ja, det är vad Annika i Bokbloggsjerka 5-8 augusti undrar över. 

Jag är absolut inte stressad under semestern. Däremot kan jag tycka att den går lite väl snabbt, vem gör väl inte det? Det känns som om jag hade behövt i alla fall en vecka till för att verkligen ladda upp med energi inför hösten och för att hinna med allt jag verkligen velat göra.

Gå långa promenader, resa runt, träffa vänner, fixa hemma, umgås, bada ...Samtidigt är det ju inte svårt att gissa vad jag tycker:

En perfekt semester innehåller mycket litteratur. Både att läsa/lyssna och skriva.

Nu är sommaren i stort sett slut. Kanske lite sent att tipsa om semesterläsning men för mig innebär hösten och vintern och ja ... våren också en massa läsning så vi kör lite boktips ändå.

Först några go'klassiker, serier och tegelstenar. Kanske i senaste laget. Att tipsa om tegelstenar och låga serier menar jag. Men här kommer de i alla fall.


Men så kör vi på lite mer lättsmält också tycker jag. Böcker som du garanterat hinner läsa ut även när jobbet startar. På några kvällar bara ...Några av böckerna har jag läst nu i sommar. Utvandrarna, Hyresgästerna, Inte riktigt enligt plan och Hur man förälskar sig ... De andra böckerna har jag läst vid tidigare tillfällen. Utöver dessa har jag såklart läst många fler böcker nu i sommar. Fler Denise Rudberg till exempel. Lättlästa. Sofie Sarenbrants (nästan) alla deckare. Några av Mari Jungstedt. Medan han lever av Elaine Eksvärd. Annika Estassy osv. osv. Jag skulle kunna tipsa om böcker i en evighet. Så kul.fredag 5 augusti 2016

boktips: hur man förälskar sig i en man ...

På Akademibokhandeln ... 
Ett paradis för en boknörd som jag.


Vi letade egentligen efter en kokbok (som inte fanns) men jag passade också på att låta mig inspireras bland skönlitteraturen (kunde såklart inte låta bli att tänka på och drömma om den dag då mina egna böcker står här i hyllan på Akademibokhandeln. If you can dream it ... ) hur lycklig är man inte när det är dags att välja en ny bok?!

Just nu lyssnar jag på Hur man förälskar sig i en man som bor i en buske av Emmy Abrahamson. Den har jag varit sugen på att läsa länge nu. Och den är verkligen underbar!

torsdag 4 augusti 2016

make it happen


Det är skönt att ha fått lite sammanhängande tid till att skriva. 382 722 tecken utan blanksteg so far. Jag siktar på 500 000 och så kan jag vara nöjd med kvantiteten. Men just nu går det lite trögt med kvaliteten. Stundtals tycker jag wow, har jag skrivit det här och stundtals är det bara skit alltihop. När jag som bäst behövde det trillade jag över de här ledorden.

Ibland är det lätt att glömma bort sig. Jag vet att det är oerhört svårt att debutera men om man aldrig ger det en chans kommer det aldrig att gå. Jag har drömt om det här sedan jag var fem-sex år! Make it happen.

onsdag 3 augusti 2016

feelgood - undergenrer

Feelgood är en genre med ett flertal undergenrer. Chick lit känner vi många till (liksom chick flick, filmens motsvarighet) men vad står alla begrepp för?

Nedan försöker jag reda ut fyra av feelgoodböckernas undergenrer och också ge några boktips inom varje del (dock finns det så många fler böcker och författare att tipsa om - kom gärna med egna tips!).

Chick lit - chick = ung kvinna.
Skildrar för det mesta storstadskvinnor, 20-30+:are som oftast är överanalyserande och sökandes perfektion (för det mesta är det sökandet efter Mr Right som står i fokus). Dock tycker jag att den beskrivningen ger böckerna en viss negativ klang. Det låter som osjälvständiga våp till kvinnor ... och visst finns det sådana böcker inom chick lit. Dem försöker jag dock undvika. De böcker inom genren som jag dras till är välskrivna, underhållande, romantiska, varma och såklart alltid med lyckliga (men inte alltid självklara) slut. Oftast skrivna av kvinnor om kvinnor för kvinnor.
Boktips: Lucy Dillon (alla hennes böcker) och Sophie Kinsella (alla hennes böcker). 

Lad lit - chick lit's motsvarighet.
Handlar således om storstadsmän, 20-30+:are men till skillnad från kvinnorna i chick lit-genren är dessa män livrädda för att binda sig i en långvarig relation. Här ligger fokus på ångesten över att behöva bli vuxen (även om "ångesten" inte blir nattsvart, det är ändå feelgood vi pratar om). I periferin skymtar, trots rädslan för att binda sig och växa upp, ändå jakten på drömtjejen. Oftast skrivna av män om män ...Boktips: Nick Hornby Om en pojke.

Gran lit - en kombination av gran/granny (mormor/farmor) och lit/literature.
Relationsskildringar med 60+:are. Glider lätt över till mappie lit eftersom båda genrerna handlar om äldre kvinnor (dock yngre till sinnet) som lever självständiga liv. Men Gran lit ger ändå sken av att kvinnorna, åtminstone en bit in i boken, lever ut föreställningen om hur man ska bete sig i en viss ålder. Innan fokus flyttas, inte helt kanske, men ändå till att inte längre helt leva för andra utan också se till sig själv.Boktips: Hilary Boyds Torsdagarna i parken

Mappie lit - mature affluet pioneering people (mogen attraktiv pionjärperson).
Handlar om 50-60+:are som spräcker hål på föreställningen om hur man ska leva sitt liv i en viss ålder. En generation som vägrar att hamna i åldersfällan och i stället spenderar såväl pengar som tid på sig själva, allt för att förverkliga sina drömmar och inte sluta att leva!Boktips: Eva Swedmark Om ni inte börjar leva gör jag slut.

Vilka är dina tips inom genren?

måndag 1 augusti 2016

boktips: om ni inte börjar leva ...

Just nu i lurarna ...

En riktigt mysig feelgood-bok inom undergenren mappie-lit. Underbar. Smälte bara några sidor in och tänker att här även finns en smula humor inblandat. Snabbläst ... nåväl, snabblyssnad. 

Handlar om fyra väninnor: Garbo, Pamela, Anita och Ingalill som slutat upp att prata om viktiga ting. I stället avhandlar de om sina krämpor och jobbiga män. Helt enkelt, de har slutat leva.

Garbo ställer ett ultimatum till sina vänner. Om ni inte börjar leva gör jag slut. Det blir startskottet för vännerna att utmana sig själva och fundera på vad de vill få ut av livet. Bara för att man är 60+ betyder inte det att livet är över.

Vi får hänga med längs halsbrytande färder i Stockholms skärgård i jakten på den båt en sol och vårare lurat av en av dem. Vidare hamnar vi på den franska Rivieran och en oväntad förmögenhet dimper ner. Men viktigast av allt: de vinner alla tillbaka livsglädjen, lusten till kärlek och självförverkligande.