söndag 31 juli 2016

vad jag väljer - en liten boklista


Pocket eller e-bok?
Eller ljudbok. 

Deckare eller feelgood?

Tegelstenar eller tunnisar?
Fast helst ett mellanting.

Livet efter dig eller Independence Day 2?
Har inte sett någon, men väl läst Livet efter dig. 

Film eller teve-serie?
Och gärna en film baserad på en bok. Som Jane Eyre som jag såg härom dagen. Har läst boken minst två gånger.

Läsa boken först eller se filmen först?

Orginalpocket eller filmomslag?

Nytt eller gammalt?

Låna eller köpa?
Jag tycker om att äga och omge mig av böcker men lånar de allra flesta.


lördag 30 juli 2016

vuxensaker

Idag var vi tvungna att ägna oss åt tråkiga vuxensaker och åkte till Ica för storhandling. I vanlig ordning har jag noll inspo gällande matlagning. Älskar fisk, skaldju, svamp, ingefära och "konstiga" grönsaker men där är resten av familjen inte lika begeistrad tyvärr. Det slutar alltid med sura miner när jag lagar mat så oftast är det Chris som står i köket här hemma. Till slut kunde vi i alla fall hitta på några rätter att laga kommande dagar. Skulle vilja ha Jamie Olivers nya kokböcker. Älskar hur han ser på det här med kost och hälsa. Köpte på oss sjögräsnudlar och sjögräschips ... direkt inspo från Oliver.

Väl hemma gick vi direkt ner till sjön. Helst ser jag att dagarna bara består av sånt här, lugna sköna aktiviteter som läsning i solen, flera timmars skrivande, mängder med latte och några bad och promenader. 

Sköna ledighet.
tamara mckinley - stormblomma

Jag sa ju att jag skulle sluta att läsa deckare. Nåja, ett löfte som inte kommer att införlivas men en paus ifrån mord ska det bli i varje fall. I lurarna just nu Eksvärd's Medan han lever, det berättade jag om i inlägget precis nedan.

Och så påbörjade jag den här i går. Väl värd en paus efter allt grävande i trädgården. Håller på att gräva en koidamm ...


Jag kan inte minnas att jag läst något av Tamara McKinley tidigare, vilket ju är bra, för då har jag hennes fantastiska böcker kvar! Bara efter första sidan hade jag gripits av orden så där så att jag vet att det väntar en riktig mysläsning. Stormblomma är en bok som väver samman dåtid och nutid. Dels möter vi Ellie som ung, dels möter vi hennes dotter Claire. 

"Claire har lämnat livet på den australiska landsbygden för att studera till veterinär i Sydney. Hon ska precis börja arbeta på en prestigefylld mottagning när hon blir kontaktad av moster Aurelia som kallar hem henne till bostadsfarmen i norra Queensland. Claires relation till familjen är inte den bästa, speciellt relationen med modern, den dominanta Ellie är frostig.
Ellie inser själv att hon skjutit upp återföreningen med sin äldsta dotter Claire alldeles för länge. Hon har dock haft svåra minnen att tampas med och nu måste hon avslöja en mörk hemlighet." 

En riktig bladvändare.

Samtidigt håller jag själv på att skriva varför det inte ges så mycket tid för läsning som jag stundtals skulle vilja. Det handlar förstås om prioriteringar. Läsa/skriva. Jag försöker varva.

fredag 29 juli 2016

elaine eksvärd - medan han lever

Under ledigheten blir det inte att jag hinner lyssna så mycket på ljudböcker eftersom jag mestadelen av min tid spenderar med familjen eller andra (oftast lyssnar jag ju när jag går till och från jobbet). Ändå har jag, förutom Estassy's Alla dessa hemligheter som jag lyssnade på nere i Åhus lyckats lyssna drygt halvvägs in i den här ...


I Medan han lever delar Elaine Eksvärd med sig av sin uppväxt under 80- och 90-talet. Hon växer upp med skilda föräldrar där hon bor mestadels hos sin mamma men varannan helg hos sin pappa. Det är där, hos en av personerna som skulle ha inneburit mest trygghet i hennes liv som hon utsätts. När Elaine själv blir mamma flera år senare inser hon hur mycket hennes liv har påverkats av de regelbundna sexuella övergreppen hon utsattes för av sin egen far. Och hon anmäler honom.

Hemskt. En hemsk bok på alla sätt och vis men också ett försvarstal för det lilla barnet. Elaine är stark och modig som vågar stå upp för sig själv och andra som utsätts, som öppet vågar prata om det som annars så lätt tystas ner. För ett barn ... ett barn är så lojal och älskar sina föräldrar förbehållslöst oavsett. Och den där skammen, den där skulden ... Tvi vale så hemskt.

torsdag 28 juli 2016

sommarland

Jag vet att jag "tjatar" om det men jag är en person med STORT behov av lugn och ro. Att bara vara. Jag blir stressad av att ha alltför mycket inplanerat i min kalender, även om det är roliga saker. Då funkar jag oftast bättre med spontana saker (om jag inte känner mig för hjärntrött när det spontana dyker upp förstås och jag försöker lära mig att säga nej då - och göra det utan att känna dåligt samvete eller som en tråkig glädjedödare). Själva hade vi pratat lite löst om att åka till Skara Sommarland men inte bokat in något. Så när Englas bästisar frågade om vi ville hänga på slog vi till. Lite lagom spontant. Perfekt!

Och lagom väder dessutom. Inte för varmt, för det blir ju jobbigt en heldag, men inte heller för kallt, även om jag såklart frös en hel del. Fryslort som jag är. Men en kombo av sol och mol och så två regnstänk på det, men inget att orda om.

Liam snodde mina brillor och minen han gör är för att han härmar mig ... så tydligen är det så jag ser ut ;)

Vi (mestadels barnen) började med åkattraktionerna innan alla (utom jag) bytte om för bad. Jag menar, någon måste ju passa våra grejer, höhö. Dock ångrar jag att jag inte fick med mig några lurar så att jag hade kunnat lyssna på min ljudbok. Det blev lite "dötid" då jag satt mol allena. Men till slut löste jag det genom att ha ljudboken på låg volym och telefonen vid örat. Såg nog ut som om jag satt i långa samtal där jag inte fick en enda syl i vädret. 

Annars var det mest att traska omkring och se när barnen åkte. Och det var med hjärtat i halsgropen mest hela tiden. Jag gillar inte fart och höjd så jag stod och skrek och tecknade åt barnen att hålla i sig. Hårt! 

En sån töntig morsa jag är ...

Så lite grill och fika i parken och Liam försökte fånga en av de "tusen miljontals" karparna som fann i dammarna med bara händerna samtidigt som vi matade dem med kanelbullar, korvbröd och vindruvor.

En mysig dag, men oj vad trötta vi blev. Idag hoppas jag på en skönt slapp dag som börjar med långfrukost = massor av latte och lite bokskrivande. 

onsdag 27 juli 2016

chicken på land

Vi hade lite att stå i först så vi kom inte ner till sjön förrän lite senare på eftermiddagen. Hemma sken solen men när vi kom nerför backen mot sjön satte det i att blåsa och mörka moln drog in. Hjälp!
Kidsen, det var bara två eftersom Indra var med en kompis, hann i alla fall vara i och bada ett tag i vågorna innan de började frysa. Men jag, Chris och Alvin höll oss kvar på klipporna.

Jag badar bara om solen skiner.


Det gjorde den bitvis förstås, men i kombination med sol i moln och höga vågor blev jag en chicken. sluta läsa deckare

Jag tror att jag måste sluta upp att läsa deckare. Det har blivit några stycken nu under kort tid och i kombination med hemska terrordåd, som jag visserligen för egen hälsas skull försöker avskärma mig ifrån, har jag börjat drömma otäcka mardrömmar. Därför är det stressande att sova numer.

Deckare är förvisso fiktiva ...Men just nu påverkar de mig för mycket. Skulle aldrig klara av att vara deckarförfattare. Hade till slut blivit mörkrädd för mig själv ...

Nästa bok jag väljer får vara en feelgoodroman! Men först måste jag ändå tipsa om de här godbitarna, mardrömmar till trots.

tisdag 26 juli 2016

sponsrad video: husdjurens hemliga liv

I går såg hela familjen på Zootropolis. En riktigt bra film med ett djupt budskap som jag sett fram emot att se länge nu. Jag tycker att det är så mysigt med tecknade filmer. Oftast är det djupare budskap och vuxenskämt blandat med scenerier som barnen gillar. En perfekt mix för hela familjen med andra ord.

En annan film som vi är sugna på att se är Husdjurens hemliga liv.

 ..

Det är skaparna bakom Dumma mig som nu är bioaktuella igen. Kul.

Husdjurens hemliga liv handlar om husdjuret Max vars liv vänds över ända när hans ägare kommer hem med en ouppfostrad blandras vid namn Duke. Max och Duke kommer inte överens och kan till en början inte tåla varandra. Men efter en tid tvingas de lämna sina gräl bakom sig. Snöboll, en vit kanin bygger en armé av övergivna husdjur med planen att hämnas på alla glada husdjur och deras ägare. Det här blir såklart något som Max och Duke måste stoppa.

~ sponsrat inlägg ~

rudbergs matilde

Vill du läsa en bok riktigt snabbt? Bara på en dag?
Ja, men då rekommenderar jag dig Denise Rudberg. Swusch ... och så har du läst ut boken ... hej, vad hände?


Nja, med lättplöjd chic lit (all chic lit är absolut inte lättplöjd och verkligen inte dålig ... bara lättplöjd är) går det att läsa utan vidare tankeverksamhet. Rätt skönt mellan varven. 

Handlingen i Matilde är ... ja, den andas rikedom, kapital och kontakter på ett sätt som jag har svårt att förhålla mig till. För mig, som inte lever i den världen, känns det nästan orealistiskt. Allt liksom bara flyter på. Ordnar sig.

Praktiskt och bra. 

Men boken får bara ett nja i betyg även om det gick att ta en rolig instagrambild med omslaget.

varmt och skönt i vattnet

I går gick vi ner till sjön med några vänner och badade lite. Till och med jag tog mig ett dopp. Det var riktigt varmt och skönt i vattnet. Tänk att bo så fantastiskt som vi. I stan fast ändå nästan på landet. Vi fikade lite på saft från Kivik, choklad och körsbär och satt på klipporna och njöt av solen efter badet. Ja, barnen var förstås i mest hela tiden utom då vi fikade. Efter badet valde Engla att följa med vännerna hem en stund. Älskar lediga, spontana dagar.


måndag 25 juli 2016

under körsbärsträden

Jag har ett stort behov av lugn, av att "bara vara" (även om jag också mellan varven går all in). Kanske blir det lätt så när man har varit utbränd en/två gånger tidigare i livet? På ett sätt har jag lättare till att förstå kroppens signaler nu, när jag lyssnar till den. Att ta det lugnt. Och just nu känns det som om jag skulle behöva oaser av tid att bara ta det lugnt.

Kanske var det därför som jag fastnade för den existentiella, tilldragande och nertystade Under körsbärsträden när vi skulle välja kvällens film. En mysig och lågmäld film om vänskap, traditioner och historia där två, för att inte säga tre populära genrer möts i en perfect match. Du har matlagningskonsten, chit lit och gran lit i ett. En riktig feelgood-film.Under körsbärsträden är en film om ensamhet i tre generationer och om funnen vänskap när de tre möts. Handlingen spelas fram genom sitt känsloregister och sin mjukhet i stället för att påtalas genom rappa repliker och snabb scenväxling. Därmed lämnas stor tolkningsfrihet till tittaren. Helt enkelt en meditativ filmupplevelse. Sånt gillas. 

Handling:
Den tystlåtne Sentaro driver ett snabbmatställe som serverar Dorayaki-plättar. Så småningom lär vi känna varför han tyngs av sorg och maktlöshet. Han öppnar bara upp sig för en av gästerna, en högstadieelev som har det tufft hemma. En dag kommer en 76-årig, till synes smått förvirrad dam till köket för att söka extrajobb. Hon får först nobben men anställs så småningom på prov. Hennes sätt att tala till azukibönorna och förmåga att tillaga en söt bönpasta gör att affärerna blomstrar men berättelsen tar en tvär vändning ... söndag 24 juli 2016

efter emma sköld


Det är förhållandevis sällan jag läser deckare men så liksom snubblade jag över Sofie Sarenbrants böcker om Emma Sköld och insåg plötsligt att jag numer, jämte Karin Wahlberg, Mari Jungstedt och Helen Tursten har en ny favoritförfattare inom genren.

Dock är jag glad att jag började med Emma Sköld-serien och inte hoppade rakt på Sarenbrants debut Vecka 36 för då är jag inte säker på om jag valt att fortsätta att plöja hennes böcker. Att det är en debut och språket fortfarande är en smula trevande märks, även om handlingen är bra. Men ...... redan i uppföljaren I stället för dig är språket så mycket bättre och läsningen flyter på så där som sig bör för att jag ska ryckas med och inte vilja släppa taget om boken förrän jag läst den från pärm till pärm.

För dig som ännu inte har läst några Sarenbrant's rekommenderar jag dig således att börja med Sköld-serien (läs i ordning) med Vila i frid. Därefter, när du vet vad Sarenbrant går för, kan du ta dig an Vecka 36 och I stället för dig. Okej?!

~ ~ ~

Det blev lite skralt med blogginlägg under vår resa. Desto mer aktiv var/är jag på instagram så ett tips är att följa mig där. Sök på villa_freja så hittar du mig. Lite mer uppdaterad. Som en microblogg ungefär.

~ ~ ~

lördag 23 juli 2016

den vassa 25:an


Vi roade oss inte enbart med handboll under vår Skåne-vecka. Det kom några strödagar mellan tjejernas matcher och då åkte vi från öst- till västkusten och tog in på Lomma camping, nära Bjärred där lite släkt bor.

Ett besök i Lunds domkyrka var ett måste.


Liksom en tur till Malmö, Emporia, Turning torso och Sommarlovsbussen. Den lilla plätt där de spelar in ser ju yttepytteliten ut jämfört med den man ser på teve där allt verkar så mycket större. Men kul att få se IRL. Malmö är för övrigt en väldigt vacker stad. All den gamla arkitekturen mixad med den nya så coola. Gillar Skåne över lag.Några "sköna" havsbad blev det för kidsens del. Själv var jag ytterst nöjd med att titta på. 
Gjorde "misstaget" att doppa fötterna i Östersjön men oj ... kunde lika gärna ha flutit runt isblock så kallt var det. 


Men såklart spelades det en hel del handboll. Engla, som gjorde sitt första Åhus spelade grymt bra och hon och hennes lag tog sig hela vägen till A-slutspel där de tog brons. Smasch - in med bollen i mål. En fördel hon har är att hon är lika vass med höger- som med vänsterhanden. Kan lura vem som helst. 

För Indras lag gick det tyvärr inte hela vägen men tjejerna spelade ändå grymt bra. Indra är en hejare i försvaret och räds inte närkamper. En fördel här är att Indra är förhållandevis kort och därmed inte (till en början) ses som ett hot av motspelarna. Tills de ränner rätt in i henne och - stopp. Då skriker alla i stället - se upp för 25:an

Ja, båda tjejerna spelar med nummer 25. Ska det vara så ska det vara.

Och Liam då?
Ja, han roade sig kungligt i Åhus han också. Han spelar förvisso inte handboll men längs "strandgatan" finns en rad tält uppställda där man bland annat får kasta handboll och pricka poäng. Jag vet inte hur många vinster han håvade in. Handdukar, frysväska, vattenflaskor, bröd, powerbank and so on ...


fredag 22 juli 2016

semesterläsning

Somliga fascineras, en del förfäras över mängden böcker jag hinner läsa. Men böcker är min passion, mitt sätt att ge mig hän andra världar, att resa, att känna, att upptäcka och uppleva, att skapa fantasi och få avkoppling. Jag både läser, lyssnar på ljudböcker, högläser för yngsta dottern och skriver själv.

Böcker är på många sätt mitt liv. Alla prioriterar på sitt sätt och för mig är det inte konstigt att ständigt ha nära till en bok. Under vår resa i Skåne var det perfekt med ljudbok. Speciellt som promenaden mellan spelområdet och campingen är ganska så lång och därtill lyssnade jag på ljudbok sträckorna i bil. Plugga i ena örat bara så kunde jag konversera med familjen ändå. Perfekt.


Längs strandpromenaden från spelområdet mot campingen.Jag lyssnade bland annat på Annika Estassy's senaste bok Alla dessa hemligheter. Har du tidigare läst hennes Solviken och Croissants till frukost kommer du att känna igen både Cecilia och Gabriel som då spelade huvudrollerna men i uppföljaren har små biroller. I stället är det nu Louise som intar huvudrollen och Estassy frångår därmed chic lit-genren till förmån för gran lit-genren, som på senare tid blivit så populär. 

Alla dessa hemligheter är en högst fristående fortsättning på Estassy's tidigare böcker, men det är lite småtrevligt att redan ha skapat bekantskap med Cecilia och Gabriel. Louise, nybliven änka, reser till Frankrike och sin syster Carina. Hennes man, såväl som syster har under många år burit på hemligheter och det är ett pussel för Louise att lägga ... ska alla bitar finna en plats och framförallt, kommer någon bit att saknas när boken tar slut? 

Jag lyssnade via Storytel och gav där boken fem stjärnor av fem möjliga.

måndag 18 juli 2016

längs västkusten

Vi har haft några dagar mellan handbollsmatcherna vid Åhus beach. I fredags spelade Engla och hennes lag sig till en tredjeplats i A-slutspel. Heja. Därefter åkte vi till Lomma, besökte Malmö igår och idag ska vi tillbaka till Åhus för Indras spel. tisdag 12 juli 2016

rätt i fällan

Utanför fönstret är det svensk sommar och jag har mest suttit inomhus och läst och skrivit. Jag måste säga att jag ju gillar det. Sol och värme i all ära, jag älskar det också, men för mig innebär det också krav och lite sorgsenhet. Jag vet inte ... Det här vädret innebär ett större lugn för mig. Och jag har ett stort behov av lugn. Att bara vara. Läsa, skriva ... ja.


Men så tog vi i alla fall en mer rejäl kvällsrunda. Ner till sjön och sen vidare upp över kvarteret här nedanför, över vägen mot hästhagarna och sen hem igen. Skönt att röra på sig mellan varven. De riktigt långa promenaderna har lyst med sin frånvaro i dagarna två. 

Magen är fortfarande, efter flera veckor, inte okej. Märker att jag gått i fällan att undvika att äta eftersom varje gång jag stoppar något i munnen gör magen så ont. Däremellan också och jag vaknar tidigt varje morgon av smärta. Men med mat i magen blir det ännu värre. Crohnsdieten ... hm.

måndag 11 juli 2016

Sponsrad Video: Mer valfrihet åt barnen! Vad äter dom helst?

Just nu håller vi på att skriva långa packlistor med saker vi ska ta med oss till Åhus dit vi åker om några dagar eftersom tjejerna ska spela beach-handboll där. Takboxen monteras på bilen, bilen städas ur och förväntan ligger i luften.

Det är bara jag som är lite slö. Tänker att det är lång tid kvar och har knappt ens börjat fundera på vad jag ska packa med för kläder. Blir det bra väder eller kass? Något jag däremot fokuserar på är stoppen under resan.

Det ska tydligen inte ta mer än cirka fyra timmar att åka men jag tänker ändå att vi behöver göra små stopp. Kaffe to go, kisspaus, bensträckare, något att äta .....


Det är perfekt att bara stanna till lite snabbt vid nåt snabbmatställe längs vägen. Sibylla brukar vara uppskattat, i alla fall om du frågar barnen. Engla föredrar nuggets och de två stora skulle med största sannolikhet välja antingen hamburgare eller köttbullar. En Pucko är också en självklarhet när man stannar till vid Sibyllas ... om du frågar Chris. Själv nöjer jag mig med att äta äggröra hemma innan vi åker och så en kaffe i bilen. Så skönt när alla får välja!

~ i samarbete med Sibylla ~

godaste woken

Idag åt vi brunch på stans wok. De öppnade elva, perfekt innan lunchruschen och lagom tid för sommarlovströtta kids. Själv tog jag sovmorgon till strax innan åtta och laddade med latte innan brunchen. Men barnen sov ju fram till det var dags att åka ...

Jag startade med sushi till förrätt under tiden som jag fick min bläckfisk och mina skaldjur wokade. Det är perfekt. Antingen väljer man färdiglagade rätter från buffén eller plockar ihop en tallrik själv och lämnar över till kocken att woka. Finns så mycket gott att välja bland.

Godaste woken jag ätit! Ett tips om du har vägarna förbi Alingsås nu i sommar.


söndag 10 juli 2016

fågelbad

I morse gick vi ner till sjön. Det är en så vacker plats och vatten får mig alltid så lugn och harmonisk. Sjön ligger bara ett stenkast bort så jag undrar varför jag inte går den sträckan oftare.

På väg hem började det regna och precis när jag satt mig inomhus med en latte kom skatorna som har för vana att ta sig ett dopp i fågelbadet. Tur med regnet. Vattnet i badet var nästan tomt. Nu behöver de bara vänta ett litet tag på påfyllning.


Nu ska jag sätta mig ner och strukturera upp en text. Skönt med lediga dagar så jag hinner få ett bra flow i mitt skrivande.

lördag 9 juli 2016

första semesterdagen


Jag vaknade redan klockan sju och tassade upp. När jag smög förbi Englas rum låg hon också vaken i sin säng. Hon sken upp när hon såg att jag var uppe, vi är lika morgonpigga båda två. De enda i familjen ... Det är skönt tycker jag. Och även om jag nu har semester vill jag inte vända alltför mycket på dygnet. När den nya terminen börjar igen i höst kommer jag att jobba från klockan sex varje morgon så att ligga och vältra mig i sängen till sent kommer inte på tal, ens nu under ledigheten.

Innan frukost kopplade jag Alvin och så drog vi iväg på en runda. Sen smakade kaffet och äggröran för min del och hundmaten för Alvins del extra gott. Skön start på dagen. I övrigt spenderar jag dagen med att tvätta, vilket är sekundärt, och skriva samt en hel del i trädgården. Plus lite läsning såklart. Alltid läsning.
För övrigt är jag redan veckovill. Jag vill tro att det är fredag i dag fast det inte stämmer ... men vad gör väl det?

fredag 8 juli 2016

i varje ögonblick är vi fortfarande vid liv

Nu har jag lyssnat klart på en väldigt vacker och väldigt sorglig bok. Faktiskt tar jag tillbaka vad jag tidigare skrev om uppläsaren ... det blev en vanesak och till slut trivdes jag med rösten. Tillsammans med orden blev det vackert. Läs eller lyssna på den. Du ångrar dig inte!

Omslagsbild för I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv
 e-bok

I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv


Tom lever tillsammans med Karin sedan tio år. De väntar sitt första barn när Karin plötsligt insjuknar och måste föras till sjukhus. Barnet tas ut med kejsarsnitt och under en mard ...Nu har jag gått på sommarlov, äntligen! Det känns visserligen lite konstigt, som om det inte är ledighet riktigt än. Antar att det har att göra med att sommaren inte riktigt har kommit igång än. Det var en period av tropisk hetta i maj, men sen avstannade det helt. Det gör i och för sig inte mig så mycket. Jag trivs med det här också även om jag ser fram emot några soliga dagar nere vid sjön.

Chris gick på semester redan i går men i kväll ska vi fira in ledigheten rejält med mysig middag, gottis och skumpa framför ett filmmaraton. Härligt.

torsdag 7 juli 2016

gran lit

Det är torsdag i dag och vad passar då inte bättre än att ge ett riktigt torsdagstips?! Torsdagarna i parken av Hilary Boyd. En riktigt feelgood gran lit ... alltså mormorsromantik där huvudpersonerna är 50 plus. Jag snubblade över boken bara och ser förstås ingen igenkänningsfaktor alls, haha. Men visst är det en trevlig bok och en genre som verkar vara på väg upp. Tänker även bland annat på böckerna av Åsa Hellberg.Kärleken har såklart inget bästföredatum. Det varken vill eller kan jag tro på ens för en sekund.

onsdag 6 juli 2016

sponsrad video: ICA vegetarisk matIdag är det länge sen, men innan dess var jag vegetarian i säkert tio år med inslag av fisk då och då och avbrott för lite köttätande under graviditeterna med Indra och Liam. När jag väntade Engla mådde jag dock illa av kött så då åt jag enbart vegetariskt igen. Sen gick det en tid och jag blev helt plötsligt galet sugen på en riktigt blodig stek! Minns att jag ringde Chris och bad honom handla med hem och sedan dess äter jag kött igen.

..

Fortfarande tycker jag mycket om vegetariskt men känner jag har nog har lite dålig fantasi, det har jag i och för sig när det gäller all mat. Men här (filmen) får jag inspiration. Något vi alla här i familjen tycker om är att äta hemlagade/grillade hamburgare vilka är precis lika goda vegetariska. Tänk med goda tillbehör som grillad ost, lök, gurka, grillad majskolv, tomat, champinjoner ... det vattnas i munnen.

Något annat vegetariskt som är gott är pizza eller olika pastasåser. Vill man finns det bra substitut för kött (jag kan visserligen tycka att ost och svamp ger det rätta tuggmotståndet) och jag gillar qournbitar. De kan användas till mycket och känns nästan som kyckling. Med tanke på att vi äter mycket kött i Sverige, 60 kilo per person vilket är 13 kilo mer än för 25 år sedan, är det bra att trappa ner lite och äta mer vegetariskt. Jag menar så klart inte att alla ska bli vegetarianer helt, men alla, även inbitna köttälskare kan trappa ner lite. Vegetariskt är gott!

Vilket är ditt bästa vegetariska recept?

~ i samarbete med ICA ~

tell me a storytel

Jag är hopplös. Just nu har jag inte mindre än fyra böcker på gång samtidigt. Dels lyssnar jag på två ljudböcker. En som jag lånat via biblioteket och så en som jag bara inte kunde låta bli att börja på när jag skaffade mig ett konto på Storytel (här är ett sånt enormt utbud att det liksom inte går att ge sig till tåls och nu önskar jag att vägen till jobbet var lite längre så att jag hann lyssna på några fler sidor). Dels läser jag också en bok, alltså en riktig bok att hålla i sin hand och sist men inte minst skriver jag på en ...


Jag lyssnar alltid på ljudböcker (eller podar) när jag går till och från jobbet. Det är min egentid! Nu är det länge sedan vi var på gymmet, men annars är även det en plats för ljudböcker. I övrigt har jag svårt att få till det. Ibland går det ju att ha ljudbok på om jag går runt hemma och städar och plockar men oftast är övriga familjen med och då känns det dumt och egoistiskt att plugga igen och inte ha en konversation med familjemedlemmarna. Så det är väl det största gisslet just med ljudböcker. Att hitta tid för egentid. För lyssnar gör jag gärna. Men nu till exempel, när jag är sjuk och inte går min dagliga strecka till och från jobbet, blir det svårt att hitta tid till ljudböckerna. Förrförra sommaren läste jag Livet efter dig. Jag satt där i husvagnen och försökte storböla lite diskret eftersom övriga familjen, som inte fryser så mycket som jag, satt utanför. Jag ville liksom inte skrämma dem. Undrar om jag kommer att bli lika berörd av uppföljaren. Jag är några kapitel in så vi får väl se ...

~ buzzar med Storytel ~

tisdag 5 juli 2016

sänka garden

Fyra dagar kvar till semestern. Fast den där nedräkningen kom förstås av sig en smula. Blir hemma med magplågor, de där som kommer och går som skruvstäd och med en kropp som kapitulerat. Men det här med att ringa sig sjuk alltså ... jag har så svårt för det. Tror alltid att jag mäktar med mer än vad jag gör. Men ibland är det bara att inse att jag gör bäst i att sänka garden. För mig blir det en dag i lugn och ro. Läsa, skriva ...


måndag 4 juli 2016

avdelning 73

Det verkar vara fler än jag som tycker om Sofie Sarenbrants deckarserie om kriminalinspektör Emma Sköld. Såklart är det så ... I dag på biblioteket, på jakt efter fler sommarlektyr, gapade hyllan tom på just Sarenbrant. Förvisso gick jag inte lottlös därifrån ändå, men nu när jag kommit in i ett sånt skönt Sköld-flow känns det trist att behöva vänta.

Eller så vänder jag på det hela och tänker positivt. Nu får jag suga på karamellen lite längre. Himla härligt.


Snart har jag läst ut Avdelning 73 och som alltid när det är dags för upplösningen blir jag ivrig, nästan stingslig. Stör mig inte i min läsning. Jag måste få veta slutet. Nu!

söndag 3 juli 2016

lynchad, dubbelt upp

Jag fick låna en bok av en kollega, en bok som jag varit sugen på att läsa sedan jag såg Läckberg tipsa om den. Jag blev liksom nyfiken på blötdjuret innanför musselskalet, så som Läckberg själv beskrev Zytomierska. Men jag vet inte ... Bucketlist är förvisso ingen biografi, även om jag tror att den speglar författarens liv en hel del. Men jag är inte imponerad alls, och då syftar jag på boken och inget/ingen annan.


Jag kan kanske anses pryd vad gäller läsning. Av den anledningen har jag till exempel valt att inte läsa böckerna om Mr Grey. Det intresserar mig inte, att läsa tantsnusk (och nu kanske jag blir lynchad för att jag kallar det för tantsnusk, haha). Men sen tycker jag inte heller att språket i Bucketlist håller hög kvalité och jag kan inte låta bli att lite elakt tänka att om det inte vore en kändis som skrivit boken skulle den aldrig har blivit utgiven (men smaken är ju som baken ...).

I och för sig gillar jag inte Läckberg's böcker heller.
Dubbel lynchning alltså.

lördag 2 juli 2016

basgarderob in makeing

Min stil och således också min garderob har i många år varit spretig och fullknökad. Jag har inte riktigt hittat mig själv däri, mer än bland några få outfits. Tillslut tog jag fasta på dem och började bygga upp min basgarderob. Första byggstenen var att utgå från färgskalan svart, vitt, grått och denim, färgerna som jag älskar allra mest när det kommer till kläder - och som är lätta att kombinera både till vardags och till mer festliga tillfällen. 


1) Esprit 2) Esprit 3) H&M 4) Ellos 5) Ellos 6) H&M 7) Country-Dreams 8) H&M


Byxor och jeans

Ett par snygga och smickrande denimfärgade jeans är A och O. De går att matcha till allt (skor/överdelar samt tillfälle), jag gillar Please Jeans (förvisso mer hur de sitter på mig än deras prislapp). Men också ett par svarta jeans/byxor är ett ABSOLUT måste. En basgarderob blandas med fördel upp med både tidlösa designermärken som lyfter outfiten och med hållbara mer prisvärda alternativ. Bekvämlighet är viktigt för mig. Till vardags älskar jag att gå i treggings. Ett mer ledigt, men ändå propert, alternativ till jeansen eller byxan.

Ett par byxor räcker. Plus jeans och ett par snyggare kostymbyxor (jag hittade ett par ursnygga för bara några hundralappar så det går att göra urtjusiga fynd).

Kjolar

Och sedan kjolen - icke att förglömma - som också kan bäras både till vardags och fest, helt beroende på hur den stylas för övrigt. Två kjolar; en grå och en svart räcker utmärkt.

Överdelar

Jag gillar propert, både ledigt till vardags och stylat till fest. Den svarta öppna koftan utanpå en blus eller t-shirt blir perfekt till vardags och kan bytas ut till kavaj för mer festliga tillfällen. Ett gäng linnen och t-shirts, några blusar med både kort och lång ärm gör en ordentlig bas.

Egentligen är det inte svårare än så. Och en garderob behöver inte vara knökfull. Inte om man bygger upp en bra bas i svart/vitt/grått/denim som går att mixa och matcha och sedan eventuellt adda med någon färgklick. Rosa/turkost/rött/grönt/gult/orange ... det är snyggt, även om jag själv är väldigt grå av mig ...
fredag 1 juli 2016

stå och stampa

Så skönt med fredag och lite långhelg (har kompat ut på måndag). Fick släpa mig till jobbet i ösregn i morse. Var nära att jag stannat hemma faktiskt. Undertecknad mår inte så frakt alls med magsmärtor som kommer som vågor av skruvstäd. Har läkartid nu i sommar ... Men till sist gick jag ändå och tur var väl det. En schemamiss gjorde att ingen kollega hade öppnat skolan timman innan mig så det stod föräldrar och elever utanför och stampade, stackarna.

Kompade ut lite övertid i slutet av dagen och blev hämtad av Chris så jag slapp gå hem yr av smärta. Konstigt. Det där med magen. Tycker jag sköter min kost minutiöst, men kanske beror det på annat?

Ska lägga mig i soffan nu med en bok och vila lite! Trevlig fredag vänner.