torsdag 31 mars 2016

träningsmagasin

Det blev en tur till gymmet i går 

men JötaPetter vad segt det var. Segt, men roligt ... och därmed också extra segt. Hjärnan ville mycket mer än kroppen mäktade med. Det märks att det tar ett tag att repa sig från sjukdom. Till råga på allt känner jag mig en smula förkyld och så så trött!

Efter gymmet blev det kast med litet mellanmål (alltså, äta på språng) och sedan en rask promenad ner till hundparken och en träff med våra vänner. Mycket trevligt, men allt det där tog så på krafterna.

Är det bara jag - eller känner du också av Den Stora Vårtröttheten?


Nu på morgonen har jag jobbat en stund och tänkte ägna lite tid åt att läsa lite litteratur senare. Och när Chris kommer från kontoret blir det kanske ännu en tur till gymmet för att försöka bygga upp denna kropp igen. 


Funderar på det här med träningsmagasin

Är det någon som läser/prenumererar på någon bra tidning och kan rekommendera? Själv har jag precis avslutat min Amelia-prenumeration ... lockas alltid tillbaka dit men känner nu att den tidningen inte är något för mig. Just nu. I stället vill jag ha läsning om kropp och hälsa. 

onsdag 30 mars 2016

ur led är tiden

Så snart ljuset återvänder och våren börjar göra sig påmind - härliga sol och värme - märker jag hur glad och pigg jag blir. Men så pang! - blev jag magsjuk och det var i samma veva dags att snurra klockan ett helt varv fram. 

Katastrof!

Allt är ur balans. Ur led är tiden. 


Det är bra tur att jag har påsklov så att jag i alla fall har en liten microchans att hamna på rätt köl igen innan det är dags att äntra klassrummet i april. Det låter så bra att säga så ... i april. Som om det vore mil av veckor dit. Jag bara måste, måste vakna till liv innan dess. Det konstigaste är att jag är trött under dagen, men blir pigg på kvällen, somnar sent och vaknar ännu senare. Det borde väl vara tvärt om?! Påsklovet har hittills bjudit på nästan alla mina förväntningar. Tid att läsa, skriva, mysa, äta gott, umgås ... sova!, jobba (inte tillräckligt dock), fixa lite i trädgården (men jag vill mer), ta långa promenader ... Och nu MÅSTE jag till gymmet innan jag sprängs. Om jag bara kommer igång igen med träningen i den mängd jag vill är jag helt säker på att min kropp hamnar i den där efterlängtade balansen igen. 

För så här får det inte fortsätta länge till. 

Senare idag blir det en dejt med våra vänner i hundparken ... alltså, inte hundparksvänner utan vänner som i vänner. Vänner med hund. Så vi möts i hundparken så att våra respektive hundar kan få leka med varandra. Förhoppningen är att de också kommer att odla en djupare vänskap så att vi i framtiden kommer att kunna vara hundvakt åt varandra. Hade underlättat stort! Som när vi reser bort för att fira Chris födelsedag till exempel ...


tisdag 29 mars 2016

color the gym

Sommartid ... otyg

Att ställa om klockan till sommartid, att ha varit magsjuk och inte riktigt kommit igång med träningen igen därefter gör att jag är trött. Nu kliar det dock i fingrarna att adda gymträning till alla de långa och många promenader jag har tagit den senaste tiden. Gårdagens trädgårdsarbete satte i alla fall lite spår i form av lätt träningsvärk i baksida lår (bära sten is da shit, verkligen). 

Lagom är bäst!

Nu är det vår! - och vi har en del planer för trädgården som vi vill sätta i verkat å det snaraste. Bygga en spaljé som skydd för soptunnorna, plantera lite och kanske bygga ett soldäck. Nu är det perfekt tid att fixa fint i trädgården. Inte för kallt, inte för varmt. Lagom är helt klart bäst.


Längtan till gymmet ...

Våren innebär också att jag vill ha mer färg i gymmet. I brist på gymträning gjorde jag ett inspokollage ... som gjorde längtan till gymmet ännu större. Får se om vi hinner dit i dag. Chris sover efter nattjobb och sen kommer det fikagäster ...just nu är det fri frakt från H&M - ej i samarbete

måndag 28 mars 2016

det bästa med tisdagar

Jag hittade en lista hos Malin med bloggen Rund är också en form - och eftersom jag haft brist på energi ett litet tag nu fick det passande nog bli en lista att fylla tomrummet här inne med. Älskar listor!

Nu blir det en lista helt utan bilder - all for u!


Hur mår du?


Tack, jag har precis blivit frisk från min magsjuka som jag så typiskt nog inledde påsklovet med. I dag är första dagen jag mår helt hundra. I går tog jag och mannen en promenad på nästan 1 mil (men jag hade knappt några krafter) och i dag har vi grejat i trädgården a la gympass om än inte på gymmet. Bar lite sten och så ... Härligt att ha fått krafterna tillbaka igen. Äntligen!

Vad är det bästa med tisdagar?


En dag närmare helg!
Och att jag slutar tidigt.

Vad ska du göra i morgon?


Imorgon är det tisdag, men jag har påsklov! Lyllos mig. Vi ska mysa mest tror jag. Chris har jobbat sin andra natt och kommer sova halva dagen. Sedan kommer svägerskan över på fika. Innan dess ska jag och barnen ha hunnit baka något gott. 

Tre teveprogram du gillar att se?


Alla program om Alaska ... och det är i alla fall minst fyra olika såna som går på Nat Geografic. Sen gillar jag att titta på Husdrömmar som går på måndagar på ettan, Arga Snickaren och Sofias Änglar ... typ. 

Nämn något som gjorde dig glad i går?


Solen, våren, blommorna - och tillsammanstid med min familj. Långpromenaden med Chris var mysig.

Vad gjorde du för 15 minuter sedan?


Tog en middagsnap och "tankade" Chris som ska jobba natt (så egentligen var det han som behövde vila).

Tre städer du bott i?


Jag har bara bott i och strax utanför Alingsås.

Vad är det för väder hos dig nu?


Just nu mulet i väntan på regn men det har varit solsken och fantastiskt fint vårväder hela dagen.

Godaste glassmaken?


Jag är ingen glassälskare direkt men vaniljglass är gott till olika efterrätter och bär.

Tre filmer du gärna ser om och om igen?


Mamma Mia.
Stolthet och Fördom
En massa Disneyfilmer

Det senaste du skrattade åt?

Åt mig själv faktiskt, tillsammans med Chris. Jag råkade säga erigera i stället för erosionera (osäker på om man böjer det så).

Tre platser du åkt på semester till?


Italien - vill gärna åka tillbaka till. Turkiet. Teneriffa - älskar, älskar Teneriffa.


Drömmer du mardrömmar?


Det händer. Oftast handlar det om flygplan. Groteska plan. Plan i överflöd som förmörkar hela himlen. Bombplan. Plan som förolyckas ...

Har du vunnit någon prispokal någon gång?


Nej, jag har aldrig sysslat med några sporter ... men en gång vann jag första pris i skolans årliga 5 kilometer löpning. Hepp hepp.

Vad har du på dig just nu?


Pyjamasbrallor, linne och en fleecetröja. Bästa gå-hemma-och-mysa-i-kläderna om du frågar mig.

Vad var det senaste du handlade?


Säkert mat. Jag handlar inte så ofta. Men ... några vårblommor har jag nyligen köpt också.

Vilket var ditt bästa ämne i skolan?


Alla tiders - svenska! Svenska, bild och textilslöjd ... och historia ...

Tre saker du ser fram emot?


Vitsipporna.
Att fira Chris 40-årsdag.
Att leva alla våra år tillsammans.
...
Och att börja gymma igen efter magsjukan.


lördag 26 mars 2016

glad påsk

Jag inledde påsklovet med att bli magsjuk och få feber. Så typiskt. Idag har jag dock fått behålla det lilla jag lyckats peta i mig, men magen gör fortfarande så gräsligt ont och jag somnar typ stup i kvarten. Lyckades i alla fall ta mig ut på altanen en stund som kaffesällskap till mannen som grejade i trädgården, men såklart somnade jag i solstolen ... sen fick jag ett ryck och planterade lite vårblommor men efter det var det dags för en tupplur igen.

Håller tummarna för att resten av familjen klarar sig och att jag snart är på banan igen. Påsken är min favorithögtid och jag vill verkligen få tid att njuta!

Hoppas du har en glad påsk.


torsdag 24 mars 2016

kosttillskott

Det här med kosttillskott alltså ...

Jag är tveksam. 
Jag är en förespråkare av naturlig mat - mat som ger mig de proteiner och vitaminer som jag behöver. Jag börjar exempelvis varje morgon med att äta två ägg; en röra på vispgrädde och chiafrön. För mig är det en bra start. Sen brukar jag fylla på mitt grönsaksbehov under arbetstid. En frukt på förmiddagen - en på eftermiddagen. Och så en rejäl sallad med kyckling eller fisk (ibland kött eller vegetariskt) till lunch. Middag hemma ... vardagsmaten blir ofta lite snabbt, både lagad och intagen på språng.

Kosttillskott i form av vitaminer och mineraler

Ja, det kan ibland vara nödvändig. I mitt fall har läkare till exempel konstaterat noll järnvärde och lika tomma reservdepåer så jag är ordinerad att ta en stark järntablett varje dag i 200 dagar - minst. Men för att hålla förkylningen stången föredrar jag att äta vitlök eller ingefära och andra frukter och grönsaker i stället för exempelvis C-vitaminbrus.

Nu ska jag dock inte gå in i någon diskussion gällande vitaminer och mineraler. Det där kan en läkare eller dietist göra så mycket bättre.

Jag funderar bara ... utifrån mig själv. 

Kosttillskott - energibars och proteindrinkar

Jag tycker inte att mat ska vara belöning (även om jag kan hamna i tänket jag måste träna si och så mycket för att kunna äta det eller det). Stoppar jag i mig en söt energibar direkt efter träning ökas tänket träning - mat/belöning eftersom en proteinkaka mest består av socker ... choklad, kanske lite nötter. MEN, jag erkänner. En bar är bra att ha till hands och den slinker ner lite då och då. Det är bättre att äta något efter ett gympass än ingenting alls. Hur som helst ... 


Jag upplever att jag många gånger äter lite lite i förhållande till hur mycket jag faktiskt tränar och rör på mig. Det kan handla om avsaknad av hunger, att jag inte tänker på att äta eller att jag missbedömt mängden träning. Då kan det vara bra att ta till en proteinbar eller en mjökdryck som visserligen inte mättar så bra utan snarare kan ses som en söt belöning, men i alla fall hjälper mot den värsta yrseln orsakad av för lite mat. Kosttillskott kan, till skillnad från exempelvis en banan, dessutom ligga ganska länge i träningsbagen utan att bli dålig. Det är långt, långt ifrån varje gång jag adderar kosttillskott efter träning. Tänk då att bära runt på en banan som blir bortglömd, svart och mosig ...

Proteintillskott behövs sällan

Men kan alltså vara bra att "ha till hands" som backup i träningsväskan. Men !!! har man som mål med sin träning att gå ner i vikt är det bra att tänka på att en proteinrecovery efter träning kan addera alla de kalorier som träningen precis dragit bort. Helt förödande med andra ord.

Äter du mycket proteintillskott?

tisdag 22 mars 2016

veckans träning - några dagar sent

Förra veckan missade jag helt att lägga upp en notis om veckans träning. Jag var liksom inte riktigt i fas kan man kanske säga. Veckan startade ju med en sanslös mensvärk i början av veckan och på grund av den har jag mest bara promenerat. Det har blivit transportpromenad och det har blivit promenad som en värkhämmande träningsform och det har blivit promenad för rena nöjets skull. Jag har gått och gått ... i dimma, i solsken, ensam med träningspodden som enda sällskap eller tillsammans med Chris. Massor av mil tillryggalade jag förra veckan och det har fortsatt i samma stil den här veckan faktiskt. 


Men några små gympass har det ändå blivit. Helgen inleddes i vanlig ordning med fredagsfysen på gymmet men tyvärr var kroppen och krafterna inte riktigt med mig hela vägen. Det kändes segt om än fasligt roligt.

Samma sak med lördagens hemmapass. Jag körde ett litet hopkok av benböjarutmaningen, plankan och några reps av dessa övningar a la Lofsan.


.

och


.

Det var så himla tydligt att kroppen inte riktigt är med mig. Krafterna har tagit sjukdagar känns det som ... för närvarande är de inte. Men då funkar promenader! Det är en skonsam träningsform som lätt går att koppla till dagsformen. Snabbt tempo (jag älskar) eller långsamt tempo (så som det fick bli i början av veckan, men som sedan ökats på till mitt vanliga nästan PW-klivtempo).

Nu längtar jag dock till gymmet och ett riktigt skönt benpass. I morgon, hoppas jag. 


söndag 20 mars 2016

lyxig lördag

Den här helgen har verkligen varit sköööön. Skön i den bemärkelsen att den har innehållit mycket träning i skonsam form och mycket sömn. Jag är ju en sucker för sömn, vila och träning.

I går var det earthhour och eftersom Chris dessutom jobbade natt släckte vi ner halv nio, jag och barnen och gick och la oss. Jag fuskade visserligen och lät EN läslampa vara igång så att jag kunde ligga och läsa en halvtimma eller så, men sen gick ögonen i kors och jag somnade bums sedan jag släckt.

Lyx att gå till sängs halv nio en lördagskväll!


I går körde jag på med lite hemmaträning. Jag försöker verkligen komma igång med det men i går var det både så hopplöst tråkigt och segt. Känner att jag inte har alla krafter i kroppen. Promenader har funkat bäst den här veckan. Långa, många och i raskt tempo. 


Jag körde trots allt envist på ett tag och fick upp pulsen rejält ... men det var liksom "inte mer än så". Vädret med sin vårvärme och underbara sol lockade så jag och Chris drog ut på en långrunda - nästan 1 mil blev det i bra tempo. Kändes bra att få till det som komplement till den "urusla" hemmaträningen.

Men så vaknade jag i dag. Pigg, för det första. Och med lite diffus härlig träningsvärk i rumpa/lår för det andra ... det tog trots allt mer än jag trodde! Den där usla hemmaträningen. 

Strax ska vi promenera till handbollshallen där jag rycker in som coach (tillsammans med en annan tränare - herregud, ensam hade jag aldrig pallat. Idrottslärare till trots är jag bollrädd så det förslår) eftersom Chris behöver sova efter sitt nattjobb. Efter det är jag sugen på att äntra gymmet igen med hopp om att krafterna är tillbaka. 

lördag 19 mars 2016

nya skor

Jag märker nu att jag verkligen är i behov av ett par nya promenadskor. De jag har älskar jag. De är ett par lätta trotjänare som sitter bra på foten ... till nu! Nu har de gjort sitt för långa promenader och får förpassas till att bli en stall- eller trädgårdssko. I veckan har jag alternerat mellan mina promenadskor och mina arbetsskor - ett par stabila och bra vandringskängor, men förstnämnda skon gav höftvärk (jag tror skon var anledning) och kängan gav värk i benhinnan. Nu har jag en trött höft, en trött svank och ett molande smalben. Suck.

Vad går du i för skor?


I går hade Chris tidigt morgonmöte så vi kunde gå till våra respektive jobb tillsammans. På vägen passerade vi förbi slottet där vi gifte oss för drygt 13 år sedan! Som åren går ... Resten av dagen var Chris ledig och jag är tacksam över att dagen på så vis kunde löpa friktionsfritt. Han kunde veckohandla under dagen och vi kom iväg tidigt till gymmet. Middagen blev taco och på teve halva Let's Dance ... men sen gick ögonen i kors och vi gick och la oss tidigt allihop. Inklusive barnen. torsdag 17 mars 2016

nytt stegrekord

Nu när ljuset har återvänt känns det faktiskt helt okej att ställa klockan fyrtio minuter tidigare för att jag ska hinna dra på mig träningsskorna och power walka mig till jobbet. Ljuset - och kanske min höga dos av järntabletter - gör att jag känner mig pigg. Okej, visst blir jag trött på kvällarna och sover gott om nätterna. Men större delen av dagen håller jag mig pigg!

I kväll var planen att vi skulle åka till simhallen och köra 2 kilometer samtidigt som Indra har sin träning, men så fick Chris hämta Liam tidigare från skolan då han blivit sjuk, stackaren. Så träningsplanerna fick läggas på hyllan för i kväll och Indra fick åka själv till simhallen. 

Trots allt har jag hållit mig i rörelse hela dagen. Fick till ett nytt topprekord via Noomwalk. 20 746 steg. Nu kan jag sitta i soffan hela kvällen - med gott samvete!


onsdag 16 mars 2016

foggy morning

Idag var det alldeles dimmigt när jag gick till jobbet. Senare blev dagen både solig och varm men det tog ett tag. Jag har tajmat in promenaden till/från på fyrtio minuter men hade inte räknat med att idag stöta på först en kompis och sedan min före detta chef. En pratstund på några minuter fördelat på två resulterade i att jag kom fem minuter sent ... fast vi lärare börjar med ställtid så det var okej ändå. Kan kompenseras för alla de minuter jag kommer iväg för sent från jobbet för att något håller kvar, haha.


Den här veckan har av förklarliga skäl enbart bestått av vardagsmotion. Jag har helt enkelt inte orkat göra något annat och med magsmärtor har jag prioriterat vila och sömn! Men i morgon väntar ett simpass. Nu är jag på banan igen. För den här gången. Skönt. 

måndag 14 mars 2016

träna bort smärta

Planen var att jag efter jobbet skulle gå till handbollshallen och se på när Chris tränade Engla och hennes lag. På väg dit insåg jag dock att det enda som kunde få min underjordiska mensvärk att "försvinna" var just att promenera. Värktabletterna har inte hjälpt ett smack, men rörelse var rätta medicinen. Så istället för att sätta mig på läktaren valde jag att fortsätta promenera, trots att jag egentligen var svim- och kräkfärdig av smärta. Det blev en långsam (i mina mått mätt) promenad.

Nu blir det soffan och vila med en värmekudde på magen.


söndag 13 mars 2016

veckans träning

måndag


Jag inledde veckan med ett hemmapass med 7 minutes, squatsen och plankan och fortsatte ...

tisdag


... på samma sätt! Jag börjar få in i huvudet att jag faktiskt tränar även om jag inte kommer iväg till gymmet eller simmet. Speciellt som hemmaträningen ger bra flås och jag vaknar med träningsvärk dagen efter. Det är himla skönt. 

onsdagJag började dagen med en snabb och uppfriskande promenad till jobbet. Sedan hämtade Chris upp mig där och vi for vidare till gymmet. Det blev ett snabbpass på löpbandet, bra flås i 20 minuter och sedan cirkelträning i gymmet med huvudfokus på ben/rumpa, rygg/mage. 

torsdagIdag blev vi tonårsföräldrar - stort! Grattis Indra. Efter skola och jobb firade vi med en glutenfri tårta, moffade i och hade oss innan träningen. Födelsedagsbarnet åkte till handbollsträningen och vi andra mot badhuset. Jag simmade en timma, m.a.o i snitt 2 kilometer.

fredagJag och Chris hade nästan samma arbetstider så vi gick till och från våra respektive jobb tillsammans i dag. Strålande väder och alldeles underbart. Lägger jag ihop hur mycket jag gick på jobbet och under resten av dagen kom jag upp i 18 959 steg i ren och härlig vardagsmotion. 

lördag


Jag älskar lördagsmorgnar. Att vakna till i lugn och ro, långsamt fast ändå tidigt. Och att sedan i samma lugna tempo kunna landa vid köksön med en latte en god stund innan frukost som består av äggröra och ännu mera latte. Och så den där längtan till gymmet! 

Lördagar brukar vara som ett oskrivet blad vilket är skönt. Det betyder att vi kan fylla dagen med vadhelst vi vill egentligen. Långsam start. Träning. Naturupplevelser. Kanske vänner över på besök. God middag och sedan lördagsmys och slapp i soffan till kvällen. En hälsosam dag helt enkelt. Så väl behövd.

Den här lördagen bjöd först på gymträning och sedan en promenad utomhus efter korvgrillning. Härligt. 

söndag


En promenad - rätt och slätt - ner till handbollsarenan för att se när Engla spelade sina första matcher. Ännu en promenad under tiden som samma jänta hade teori i stallet. Och så ett gott hemmapass på det!

7 saker jag behöver för att må bra


Pamppo listade för ett tag sedan 7 saker hon behöver för att må bra - här är mina må-bra-saker. Vilka är dina? 


  1. Jag är så tråkig att jag listar sömn och vila överst. Utan ordentligt med sömn och chans till rekreation får jag oerhört svårt att hålla samman mig själv i en helhet med driv. Min kognitiva förmåga går till spillo om jag sovit mindre än 8 timmar, jag blir ofokuserad, får ont i huvudet och blir gnällig som en liten bebis. Vila är minst lika viktigt och jag behöver få tid att landa hemma efter en arbetsdag. Kanske hinna ta en kaffe innan middag och sedan äta den tillsammans hela familjen. Jag sjunker gärna ner i soffan med en bok, ett teveprogram eller framför datorn också. Helgerna är oerhört viktiga för mig - dagar som är återhämtning! och ger chans att hinna med det som ibland kan vara svårt i vardagen. Vila - massor av vila.
  2. Naturen! Av samma anledning som ovan. För att den ger mig vila, lugn och rekreation. Frisk luft är dessutom något jag har stort behov av. Naturen håller mig pigg, frisk och glad och bidrar som extra bonus till rörelse. Och sen är den så vacker också ...
  3. Något som är minst lika viktigt som sömn och vila är träning. Allt ifrån vardagsmotion med många promenader till högintensiv gymträning, simpass och pulshöjande hemmaträning. Får jag inte träna känner mig mig stressad, får ont och hamnar i en negativ spiral av dåliga tankar. När jag tränar lyssnar jag alltid på en bra pod eller musik, något som hjälper mig att skärma av mig från yttervärlden och hålla fokus på prestation och vila - allt på en och samma gång. Det är så skönt.
  4. Utmaningar. Jag behöver känna att jag inte stagnerar i något jag gör utan behöver stort utlopp för utveckling, utbildning och ansvar. Oavsett vad det gäller! Om det så är arbetsrelaterat, har ett träningsfokus eller vad som helst jag snöat in mig på. Jag vill alltid gå all in och satsar på högsta, bästa resultat. Jag behöver den friheten, förtroendet och ansvaret.
  5. Bra mat på mitt sätt. Jag behöver dricka mängder med vatten (och latte), jag vill ha min äggröra, min lunchtallrik med kyckling och sallad och jag vill ha min middag som gärna får bestå av en mustig tomatsoppa, glutenfri pasta-pesto, taco eller hemlagad glutenfri pizza. Och så en eller annan frukt under dagen. Att äta nyttigt, mat som får mig att må bra är viktigt. Platt mage har fått en helt, helt annan innebörd för mig när jag uteslöt gluten och började träna mer intensivt. Nu känner jag mig lätt, utan värk och den där matta tröttheten. Tänk vad kost och träning kan göra gott för kropp och själ. 
  6. Skriva ... även fast jag har långa perioder då jag knappt skriver alls (förutom på min blogg) får jag ibland ett så stort behov av att låta orden flyga fritt att jag blir alldeles nipprig. Just nu är jag inne i en lustfylld skrivarperiod med ett feelgoodmanus som "får ta sin tid".
  7. Sist men inte minst - kramar och närhet. Det är livets bränsle.

lördag 12 mars 2016

närvarande, här och nu

Ett sätt för mig att varva ner och på riktigt må bra inifrån och ut är att bege mig ut i skogen tillsammans, hela familjen. Vi kom i princip direkt från gymmet, jag och Chris och hoppade ur funktionskläderna till förmån för fleece och skalkläder, packade ner korv, chokladdryck och ved och tog svängen till en av våra favoritplatser - en knutpunkt för flertalet motionsslingor. Korta som långa och med närhet till vattnet. Såklart. 


Förutom flygplanen som passerar på låg höjd på väg mot landingbanan är här total tystnad och närvaro med skärmfri tid (man får ta upp telefonen för att fota) och vi är tillsammans och umgås. Annars är det mer regel än undantag att alla hänger över en skärm ... Hälsa för mig är inte enbart att sova tillräckligt mycket, att äta nyttigt och träna rätt utan det handlar definitivt också om den inre hälsan. Att få vara utomhus och att spendera tid tillsammans med nära och kära. Något av det absolut bästa jag gjort den senare tiden är att ta bort mitt konto från Facebook. Trots allt är det inte så lätt att styra ett beteende eller ett beroende bort från en skärm och även om jag skulle vilja säga att jag kan kontrollera min tid då jag hänger med näsan över telefonen är sanningen en annan. Trots att jag helt ärligt inte fick ut särskilt mycket av Facebook över huvud taget. Jag klickade ändå in där flera gånger varje dag och scrollade fram och tillbaka ... så ja, att ta bort kontot har gjort mig mer närvarande i nuet. 

Det är hälsa för mig.


vardagsmotion

Träning och hälsa ska inte vara något kravfyllt och ångestladdat. Inga ord som ska komma med pekpinnar - gör si, men inte så. Det ska vara en rolig och naturlig del av livet. Ändå kan det ibland vara nödvändigt att fokusera på pekpinnarna för att kunna göra en förändring ... som kan bli hållbar igen när du plockar bort kraven, ångesten och pekpinnarna. Själv tränar jag fortfarande hårt på att inte racka ner på mig själv om jag inte tränar eller anser att jag inte tränat tillräckligt länge/hårt.

Våra kroppar är byggda för rörelse, för det vi kallar vardagsmotion. Inte för att sitta ner hela dagarna och ta rulltrappan i gallerian. Jag lyssnade på Träningspodden, i vanlig ordning, och fick höra att någon som har ett stillasittande jobb 8 timmar 5 dagar i veckan men som lägger kanske 3-4 dagar i veckan på gymmet med hård träning ändå inte minimerar risken för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar som äldre. Man måste helt enkelt promenera mera! Också.

Allt det där hör ihop ...Healthy eating:


Det innebär att hitta en balans som fungerar - för mig. Det har tagit år av "laborerande", tester och undersökningar för att komma fram till att jag mår bra av att utesluta gluten - men det är också mitt enda förbud. Min enda pekpinne gällande kost. Även om jag egentligen inte heller tål socker (magen svullnar upp och gör ont) äter jag ibland en godisbit eller en efterrätt. Men jag vet att jag får sota för det efteråt!

På det stora hela äter jag nyttigt för att jag ska må bra. Kanske äter jag för lite enligt vissa, i alla fall med tanke på hur mycket jag tränar och rör på mig - men jag har hittat min balans. Det jag mår bra av. Det är en variant av LCHF och 5:2 även om diet inte är ett ord jag använder för att beskriva hur jag äter.

Drinking water:


Ja, fråga de som känner mig ... jag dricker vatten konstant! Nej, inte i några enormt onödiga mängder, men ... bra. Helt enkelt. En stor latte, vitt eller rött och så vatten. Det är livets drycker.

Sleeping well:


Betyder för mig att jag sover 8,5-9 timmar. Varje natt! Det är bara du själv som vet exakt hur många timmar du behöver. Nagga inte på det. Lova!

Working out:


Ja, den där vardagsmotionen då ... tack och lov har jag ett jobb där jag håller igång hela dagarna. Och jag får vara utomhus! Jag snittar någonstans runt 9000 steg bara på en arbetsdag. Det är bra. Addera ännu fler steg under dagen samt gym- och simträning minst 3-4 dagar i veckan så har du min träning.fredag 11 mars 2016

ingefära och citron

En shot om dagen


Jag älskar ingefära. Tur för mig att det är så nyttigt. Det finns bland annat ett gammalt kinesiskt talesätt som lyder - Äter man ett stycke ingefära varje morgon får apotekaren dö av hunger. Eftersom ingefära värmer upp kroppen inifrån anses roten sätta fart på förbränningen och öka matsmältningen, sänka kolesterolet och öka blodcirkulationen.Traditionellt har ingefära använts för att lindra feber och bota förkylningssymtom. Roten är en naturlig smärtstillare som innehåller antiinflammatoriska substanser. Ingefära är rikt på krom, magnesium och zink och kan minska illamående och magont. Citronens antiseptiska egenskaper anses lindra vid exempelvis förkylning. Perfekt att mixa ihop till en god morgonshot. Bättra start på dagen får man leta efter ... 

Gör så här (4 port.)


Skala och skiva den färska ingefäran 300 g och koka i vatten 7,5 dl i 7 minuter. Ta av kastrullen från värmen och tillsätt saften från 2-3 ekologiska citroner samt 3 msk honung. Låt stå över natten. Sila sedan drycken och häll på flaska och ställ i kylen. Drick 6 cl varje dag. 

Recept från Hebes - proffs på frukt och grönt.

tisdag 8 mars 2016

träningsappar som jag använder

Även om jag har vilodagar eller kanske inte får till logistiken med att ta mig till gymmet (det här med vardagspussel med två heltidsarbetande föräldrar, tre barn som har läxor och aktiviteter samt alla vardagssysslor så som tvätt, middag och så vidare är inte alltid helt lätt att ro i hamn även om vi försöker få till vardagen så friktionsfri som möjligt) vill jag ändå få till lite lagom träning (vilodag) och hemmaträning (när logistiken inte går ihop).

Därför letar jag smarta träningsappar som kan hjälpa mig hålla fokus och ge mig smarta lösningar. I går laddade jag ner gratisappen - Noom Walk - en stegräknare som hjälper mig hålla koll på vardagsmotionen. Först och främst var jag nyfiken på hur mycket jag rör mig under en arbetsdag och - tada!!! Resultatet: imponerande 6306 steg - a la arbetstid. Inte illa.


Tar jag däremot "riktiga" promenader är det Endomondo-appen jag använder för att ha koll på sträckan, tiden och brända kalorier. Jag väger mig i princip aldrig. I stället går jag på form och känsla ... det går ju att mäta också men så nitisk är jag inte. Inte än. Men räkna brända kalorier är en slags tics jag har som jag tycker är kul. På löpbandet på gymmet trycker jag alltid på kaloriknappen till exempel.Och så har jag ju som bekant 7 minutes workout-appen som ger påminnelser varje dag. Appen laddade jag främst ner för att kunna köra pulshöjande träning hemma de dagar då jag av en eller annan anledning inte får till ett gym- eller simpass. 7 minuter med 12 övningar á 30 sekunder - och här kan man såklart välja själv hur många reps man vill köra. 7 minuter x 3 exempelvis ... eller om man nöjer sig med "bara" en omgång.

Påminnelsen är bra men känns ibland lite missvisande. Är jag till exempel på gymmet kör jag inte hemmaträning samma dag och då visar appen att jag inte tränat ... och det är lite stressande men en bagatell i sammanhanget.

Så här ser övningarna ut i 7 minutes workout-appen:


Vilka träningsappar använder du dig av?


måndag 7 mars 2016

grisiga gympics

För att göra en koppling till förra inlägget ...


Det är det här som är äkta gymbilder! Bilder tagna med mobiltelefon, lite så där i smyg och på avstånd så att bilderna blir korniga när jag redigerar och krymper dem ... Svett, plåga, koncentration.

alldeles alldeles underbartJag älskar att träna ben. Det och rygg/mage är favoriten, men nu har jag ju äntligen börjat gilla att träna armar också! De senaste gympassen har jag kört stenhårt i vadmaskinen. Typist mig som tycker att jag har så stora vadmuskler redan. Där vill jag inte bli större! Just nu känns vadmusklerna helt paj med otrolig träningsvärk och jag tar varje tillfälle i akt att stretcha. Tack för snön som byggt små kullar här och var på skolgården på jobbet så att jag kan stå i motlut och gunga.


Idag - vilodag


och jag ska bara köra ett snabbt squat challenge och lite plankan ... 

Laddade förresten ner en ny träningsapp idag. Mer om den och andra bra appar i ett senare inlägg!


lördag 5 mars 2016

mage, rumpa, lår

Det brukar alltid bli nåt fynd och nu har vi handlat EN! bok på rean. En träningsbok, något jag suktat efter ett tag. En bok med bra, lättöverskådliga övningar, enkla att köra hemma (och som inte kräver så mycket krusiduller men som ger bra resultat).

Vi hittade Annika Sjöö's bok Mage, rumpa, lår - träning som ger resultat. Jag känner inte Annika men har sett henne i Let's Dance och i olika träningsmagasin. Hon verkar vara en levnadsglad person med ett leende alltid nära till hands. Och genom hela boken ler hon! Jag blir glad av att se henne ... och det är kul att träna. 

Endorfinerna är som ett lyckorus genom kroppen 


men samtidigt kan jag inte låta bli att bli lite provocerad. På samma sätt som jag blir provocerad (men ta det lugnt, inte på något risky högt blodtryckskadligt sätt, bara lite lätt frustrerad) av alla stylade gymbilder på somliga bloggar eller instagram. Alltså hallå - jag ler inte när jag tränar. Jag frustar. Jag är svettig och ful. Högröd i ansiktet. Håret är inte lockat och aldrig utsläppt! (men okej, jag tränar ofta med smink). Det är grisigt att träna - och alldeles, alldeles underbart. Jag skulle vilja se fler såna bilder, grisiga bilder, i hälso- och tränigsbloggar! Okej?!

Det, tror jag, skulle göra att det skulle kännas mer äkta - som träning som faktiskt ger resultat - och tillslut skulle alla, frustande, högröda och fula känna sig snygga på gymmet - för att det är den bilden som målas upp. Det äkta.


Men tillbaka till boken.
Boken är fylld med bra övningar som jag tänker bygga på mina hemmaträningspass med men skulle man vilja göra övningarna på exempelvis gymmet finns det längst bak i boken småpics som är lätta att fota med mobilen - och så har man med sig övningarna varhelst man vill träna. Perfekt!

Nu kör vi! Idag är det fem reps x 3 som gäller i squats challenge så det börjar vi med ... och så kommer jag att addera 7 minutes workout och så några av leende Annikas övningar. Sen en vända till gymmet och ett cirkelpass. Det här blir kul.

Fler händelser idag: Indra spelar handbollsmatch på hemmaplan. Alltid kul att titta! Och ikväll kommer några vänner över på middag och andra chansen mello-mys.

fredagsfys

I vanlig ordning möts jag och Chris upp på stan efter våra respektive jobb för att handla till fredagsmyset (idag blev det ingredienser till hemlagad pizza och lite rött till det) och sedan ta oss till gymmet. Extra skönt idag eftersom det var många jobbrelaterade tankar som jag behövde distansera mig- och ta helg ifrån. Lättare sagt än gjort, jag vill alltid göra så mycket!, men på gymmet går det alltid ... det finns inte på kartan att älta saker som hänt på jobbet när jag räknar reps, lyssnar på min pod och går helt in i träningen. 


Så skönt ..!


gammal bild från sportlovet då även barnen var med och tränade
Det är ju så att vara lärare och arbeta med människor. Den där dynamiken som alltid blir i en grupp människor och sedan balansgången med att vara lyhörd, närvarande och känslomänniska samtidigt som jag ska och behöver vara professionell och distanserad rent privat. Då hjälper träningen!

Jag ska hålla. I många år!


torsdag 3 mars 2016

simtimma

Så skönt mosig jag känner mig nu och redo för att sova i flera timmar! efter att ha varit på promenad ca 30 minuter innan ett simpass på en timma. Hela kroppen har fått sitt och det känns så härligt.

på väg till simmet tidigare idag
I dag är det tredje dagen i squat challenge så det blir några knixiga benböj innan jag ska slappa i soffan en stund innan nattinatti. Har fredagsfeelings redan i dag så det känns lite overkligt att det är jobb i morgon, men bara att bita ihop. Jag är trött. Känner mig stark rent kroppsligt men hjärnan vill checka ut och sova länge, länge. Gärna ta en skön semester!

Nåväl. Snart är det påsklov. 

onsdag 2 mars 2016

plank workout

Vi skulle ha äntrat gymmet idag men Chris mår inte hundra och jag är så trött (ingen ursäkt egentligen eftersom jag vet att träning får mig pigg) men jag orkar helt enkelt inte ta mig till gymmet på egen hand. I stället tänker jag att det nog är klokt att lyssna inåt och ta tillvara på kvällen som i stället skänker vila. Förutom mitt dagliga hemmapass. Nu har jag ju äntligen kommit igång ordentligt med hemmaträning.

plankan


Först och främst kör ju jag och Indra (och Engla) squat challenge (väldigt basic så här i början) och sedan kör jag vidare på 7 minutes workout. Det ger inte så mycket (längre) men så addar jag med hantlar och då tar det ju mer. Och sen finns det ju olika sätt att utföra till exempel plankan på. Med hantlar och olika många reps. Nedan är några sätt som skapar större utmaning ... Det är längre sedan gymmet men jag har ändå kört på bra varje dag!

Men nu saknar jag gymmet !!!tisdag 1 mars 2016

squat challenge

Första mars


Nu är det dags att kicka igång månadens utmaning - Squat challenge! Indra och jag tänker köra ... passande nog eftersom det här är hennes födelsedagsmånad och hon fyller tonåring om bara någon vecka drygt. Födelsedagsmånad och träningsutmaning i ett med andra ord. 

Hänger du på? 
Det vore så himla roligt ... och om du gör det och har en blogg eller andra sociala medier vore det kul om du skrev om det där och länkar så att jag kan hitta dig. Så hejar vi på varandra!