måndag 29 februari 2016

friluftsliv

Jag älskar det enkla som blir det storslagna och vackra. Att klä mig i fleece och underställ, ha minimalt med eller inget smink alls och bara rafsa upp håret i en fläta eller knut på huvudet. Att få bli ett med naturen, hålla mig aktiv och leva friluftsliv. Och framför allt

spendera tid med min familj!Det viktigaste och mest värdefulla av allt. De är de bästa dagarna i livet och stunder som lägger sig som balsam och bomull i mitt hjärta, stunder som är sann hälsa för mig och en lisa för själen. 


vovven som mer ser ut som en isbjörn ... dags för klippningjag är så tacksam


söndag 28 februari 2016

veckans träning

Måndag


Den här veckan startade med en planerad och välbehövlig vilodag men sen rullade det irriterande på i två dagar till ... Jag skyller bara på mig själv samtidigt som jag egentligen inte skyller alls - eftersom det för med sig så mycket dålig energi och smiskar självkänslan. Vad då, jag duger som jag är (trots att jag inte ens kickade igång ett 7 minutes workout-pass). Det är så dumt det där. Att lägga skulden på! Mitt mål och fokus är hälsa - både inre och yttre. Känner jag för att inte träna ska det dåliga samvetet ge fanken i att ge mig en smäll (men gärna en spark i baken).

Tisdag


Tisdagen innebär en långsträcka i bil då Liam ska köras till scouterna och efter två långa arbetsdagar brukar jag vara så trött i huvudet att det är skönt att glida in på passagerarsidan och "bara åka med". På så sätt får jag spendera en stund med familjen - i vila. Jag skulle ju kunna stanna hemma eller be att få bli avsläppt på gymmet för att köra ett pass - men jag vill inte! Jag vill vara tillsammans. Så tisdagar är vilodag nästan undantagslöst oavsett om måndagar också behöver bli en vilodag för att jag har tränat hårt veckan innan.

Onsdag


Men sedan följde en vilodag till av bara farten. Minns inte ens vad jag gjorde i stället. Och det är skönt bara det.


Torsdag


Torsdagen kom med ett simpass och nu var det långt över en vecka sedan vi simmade sist. Så dagen efter vaknade jag upp med den där sköna, lite diffusa träningsvärken som jag älskar. 

Foto: Chris

Fredag


Vi hade packat gymväskan redan kvällen innan så direkt efter respektive jobb åkte vi förbi gymmet. Vi brukar inleda helgen med fredagsfys vilket är ofantligt skönt och ingen rutin jag vill rucka på. Det blev ett snabbt och högintensivt pass men en total kroppsgenomgång. Skönt för min värkande rygg som nu mår bra igen (hade så ont alla veckans tre vilodagar. Samband?)

.

Lördag


Inledde dagen med meditation. Skönt men lite väl avslappnande. Blev så trött att det bara var att dra på sig träningskläderna och köra ett pass hemma - för att träna mig pigg igen. Passade på när Engla var på kalas, mellan lämning och hämtning. Körde 7 minutes workout för att få igång flåset och adderade sedan en massa knäböj med fem olika varianter, både med och utan hantlar. Fem övningar med 10 reps x 3. 

Sedan en skön långpromenad med Chris och vovve. Vädret var strålande och det märks att våren är här. Söndag

Vaknade med go diffus träningsvärk efter gårdagens hemmaträning. Tänk att hela kroppen faktiskt får sig en rejäl genomkörare av "enbart" hemmaträning. Fantastiskt. 

Eftersom det var lika strålande väder som i går kände vi för att köpa på oss korv och bege oss ut i skogen för att grilla lite. Det blev en promenad på nästan 6 kilometer.


När vi kom hem körde jag ett hemmapass med ungefär samma upplägg som igår.

Inför nästa vecka


lovar jag att köra 7 minutes workout-appen varje dag. Det är så irriterande när appen påminner om att nu har du inte tränat på 3, 4 ... 8 dagar !!! fastän jag kört på med simning, promenad eller gym. Det går säkert att ta bort påminnelsen men just nu känns det som om appen tycker att jag är en latmask. Vilket ju inte stämmer. 

Men nu ska jag överlista appen - den dummer'n. hamstrings och lössläppta fångar

squats


Efter ett svettigt hemmapass var det dags att snöra på bästa promenadskorna  och bege sig ut i solen. Jag, Chris och vovven. Vi var som fångarna som släppts lösa för att våren är här ... eller som ystra kalvar på grönbete. Solen, våren, ljuset har den effekten. Underbart! Vi valde den backiga vägen ner mot sjön och det märktes i mina lår och hamstrings att jag precis hade kört ett härligt squatpass hemma. Jag som aldrig i mitt liv trodde att "enkel" hemmaträning kunde ha den effekten på musklerna ... Jag tog mig stumt nerför de brantaste passagerna. 

Jötapetter!

Min fina livet


Våren är här och det är vackert så att det förslår. Under vår promenad lyste solen - och gjorde det med värme, Värme! Det sjöng och knäppte i det tunna istäcket som (såklart) fortfarande biter sig fast längs strandkanten men bäcken porlade fri och lycklig. Vår. Bara ordet smakar hopp och harmoni. 

Jag blev som besatt och gick bananas med kameran. Det var så vackert. Jag ville fånga stunden och kapsla in den. Det här är livet! ...

... och sen fick vi vända hemåt för stallet och hästarna väntade och sedan blev det middag och mellomys med vänner. En så himla bra lördag.lördag 27 februari 2016

meditera

Jag startar dagen med en snabb runda med hunden och sedan kör jag Indra till mötesplatsen (hon ska spela handboll). Jag är tidsoptimist så jag tar för givet att vi är sena men det visar sig att vi kommer fram med god marginal. Bara tränaren och två lagkamrater har kommit. Jag åker hem och sätter mig i lotusställning och mediterar i femton minuter. Allt ramlar av mig och jag blir harmonisk och avslappnad. Ett tips är att gå i på youtube och söka på Guided Meditation ...


Nu kan dagen starta med frukost och i vanlig ordning blir det äggröra och latte på vispgrädde. Det är lugnt och skönt en stund innan fler skjutsningar väntar. 

Lördagar brukar innebära att vi kan köra ett långpass på gymmet men i dag väntar stallet och vänner över på besök så jag byter om till träningskläder och kör ett pass hemma i stället. Ett knäböjarpass och plankan står på schemat. Jag är trött idag och behöver träna mig pigg.

torsdag 25 februari 2016

träningsfokus

Som bekant gillar jag listor. Frågor med svar som snabbt och överskådligt ger er, mina läsare, en bild av mig. Nu hittade jag en lista om träning hos Sara Ronne som driver bloggen Träningsglädje.

Den här träningen längtar jag efter just nu:
Den träningsform som jag gillar allra mest, nämligen cirkelträning där cardio blandas med styrka och hela kroppen får sig en genomkörare. Ett långt, härligt pass på gymmet!

... men det här står mig upp i halsen:
Ingen träningsform står mig upp i halsen just nu (jag är väl i en sådan fas) sedan jag äntligen känt sådan progression i armar och bröst att även den träningen blivit rolig. Men lite grann står jag kanske och stampar i gymmet, utan att komma vidare. Kanske behöver jag ta hjälp av en PT för ett upplägg som passar mig och verkligen ger den progression jag är ute efter.

Det här träningsplagget är min favorit just nu:
Jag som alltid klär mig svart "till vardags" föredrar att pigga till det med färgstarka kläder på gymmet. Som dessa tights från Gina Tricot. Får mig att tänka på våren och dit längtar jag ...
Det här skulle jag verkligen behöva träna mer:
Kondition - löpning. Jag vill verkligen lära mig att tycka om löpning. Jag är motiverad men tycker att det är tråkigt ... målet är att snöra på mig skorna, dra på mig träningskläder och ta en snabb promenad till jobbet och sedan jogga på hemvägen.

Det här känner jag mig stark i/på:
Motivation, pannben och planering. Rent kroppsligt känner jag mig också allt starkare men är fortfarande "nybörjade" i styrka.

Just nu stör jag mig på det här i träningsväg:
Jag stör mig på inplanerad träning som inte blir av ... av olika anledningar. Tack och lov sker inte det så ofta.

En träningstrend jag hoppas/tror kommer att gå över:
Jag veeet inte ... Jag är inte så up to date gällande träningstrender utan kör på med det jag själv tycker är kul. Något jag däremot skulle vilja åka på och som jag hoppas inte kommer att gå över är en renodlad tränings/hälsoresa. Tänk så inspirerande och kul.

Det här har jag en tendens att prioritera bort:
Hemmaträning - eftersom jag tycker att det är så otroligt tråkigt att träna ensam. Men eftersom det inte alltid, rent logistikmässigt, går att få till "en sväng" till gymmet behöver jag verkligen prioritera den här träningen också. Med hantlar, en medicinboll, yogamatta, träningsband och - sist, men inte minst - den egna kroppen kommer man långt.Jag står inte ut med:
Att inte träna. Vilodagar är något jag måste tvinga mig till.

Skulle jag bara få träna en sak i resten av mitt liv skulle det vara:
Cirkelpass! Utan tvekan.

Det allra tråkigaste med att träna är:
Jag tycker inte att det är tråkigt att träna. Suck, så präktig. Naturligtvis kan jag vara trött, irriterad, stressad och allt möjligt innan ett pass men väl på gymmet (å doften - hemma) är alla negativa känslor som bortblåsta och jag blir lugn, fokuserad, taggad ... och under/efter ett träningspass är det ju underbart. Alla endorfiner!

Kommande vecka lovar jag mig själv att:

Köra en mer explosiv träning. Snabbare/fler vikter.
Och att faktiskt klappa mig själv på axeln efter en veckas målmedveten och välplanerad träning. Att vara stolt över mig själv!

onsdag 24 februari 2016

återhämtningssmoothie

Ofta trycker jag i mig en bar eller en proteindrink direkt efter träning om jag är på språng, men är nästa destination hemma går det snabbt och smidigt att mixa ihop en återhämtningssmoothie. Går att variera i oändlighet men i dag fick det bli ...

2 dl havredryck
1 1/2 banan
1 bit ingefära
Frysta bär (mango, ananas och papaya)
1 msk chiafrön (ej med i bild)
för en person - jag gjorde dubbelt, en till mig, en till Chris.

Mixa ihop allt och toppa gärna med hackade nötter. Drick inom 30 minuter efter avslutat pass.


måndag 22 februari 2016

träningspodden

När jag tränar lyssnar jag alltid på en pod i stället för musik. Jag tröttnade helt enkelt på att leta bra pulslåtar och skapa en passande, peppande lista (lat) så jag gick över till att lyssna på Wahlgren och Wistams pod. Över förväntan kul. Det händer ofta att jag skrattar rakt ut på gymmet - men det bjuder jag på.

Men så lyssnade jag klart alla uppladdade avsnitt och fick tänka nytt. 


Eftersom träning är en stor del av mitt liv och intresse var det självklara valet att testa Träningspodden med Jessica och Lofsan. Någon som lyssnar?

För mig blev det direkt en ny poddfavorit - verkligen. Så nu är det träningspodden jag lyssnar på och inspireras av när jag svettas på gymmet.

funkar minst lika bra att plugga in podden vid städning ...


söndag 21 februari 2016

söndagar i stallet

En underbar kvällshimmel! Det känns så pirrande skönt att dagarna är så märkbart ljusare nu. Härligt. Fortfarande är det dock precis lika kallt som tidigare och som bekant är det inte så skönt att sitta still i ett ridhus. Bylsar på mig rejält under Englas ridpass. 

(Nästan så att jag längtar efter att hon får en riktigt pigg häst så att jag måste greppa ett grimskaft och jogga med henne i spåret). 


magisk gräns

Engla fyllde 9 år i går men nu längtar hon tills hon blir 11 år. 11 år är nämligen den magiska gränsen för att få träna på nordic wellness i sällskap av vuxen. I dag var vi där och tränade allihop; jag, Chris, Indra och Liam - och Engla som fick sitta med surfplattan samt var en kidsclub en stund. Tur att hennes bästa kompisar hörde av sig och frågade om hon ville leka en stund. Något roligt för alla alltså. Men vad kul det är - att träna "hela" familjen. 


veckans träning

Söndagen är här och jag tänkte att jag skulle ta och summera veckans träning. En blick i backspegeln känns extra skönt nu eftersom min kropp känns lite orkeslös och trött. Jag gör allt för att boosta mitt järnvärde, äta rätt, sova rätt och träna rätt. Jag klappar mig själv på axeln.

Måndag
Promenad utomhus 90 minuter.

Tisdag
Promenad utomhus 60 minuter.

Onsdag
Gymmet med cardio 40 minuter (lutning 15, hastighet 60) och styrka 40 minuter

Torsdag
7 minutes workout-appen. Jobbigare än man kan tro. Jag kör den några gånger i veckan och ibland några gånger på raken. Progression märks i plankan, sidoplankan och jägarstol. Härligt.

Fredag
Gymmet med cardio 30 minuter och styrka 45 minuter
7 minutes workout-appen.

Lördag
Vilodag (bara kortare promenader) - och födelsedagsfirande.Söndag
Gymmet med 20 minuter på löpbandet och 40 minuter styrka på gymmet, mest fokus ben, rumpa och bål. Har en ny crush på vadmuskelmaskinen ...

Det blev ingen simning alls i veckan, vilket känns ovant. Men det har varit sportlov så det var ett medvetet val att hålla oss borta därifrån.

lördag 20 februari 2016

sportlovsträning på nordic wellness

Vi har sportlov den här veckan - kul. Och välbehövligt. Ibland är det bara som om all kraft och energi dräneras. I onsdags när Chris och jag var på gymmet såg vi att det var gratisträning för barn över 11 år så igår tog vi oss dit tillsammans med Indra och körde ett riktigt långpass.

  • 30 minuter cardio på löpbandet.
  • 45 minuter gym och en hel kroppsgenomgång.

Tillslut var jag både yr i huvudet och mådde illa. Samma visa som i onsdags. Även om träningen går bra, jag presterar och kör med tyngre vikter med fler reps är min kropp inte helt i form. Allt sitter i pannbenet och lyckan i att få träna och känna endorfinerna flöda. Hade inte Chris sagt att det var dags att samla ihop oss hade jag, trots yrsel, kört på minst 20-30 minuter till ... Bara jag får upp mitt järnvärde lite (läs rejält) ska jag nog få tillbaka orken i hela kroppen.

Jag hoppas det.fredag 19 februari 2016

hälsoblogg - en glad amatör

Jag har tänkt ett tag nu och inser att mitt fokus mer och mer ligger på träning och hälsa rent privat (där har jag givetvis fortfarande massvis kvar att lära) och för att komma till sin rätt behöver bloggen också förändras för att genomsyra mig och mitt intresse. Att skriva om något utan att egentligen riktigt fokusera eller ha sitt hjärta bland orden är inte rätt ... och jag känner att en omvandling från vardaglig till en alltmer tränings- och hälsoinriktad blogg kommer att ge mig mer kunskap och engagemang, inte bara för bloggen utan också för min personliga träning. Win win med andra ord.

Lite skrämmande känns det allt. Jag menar,

Det finns redan en uppsjö tränings- och hälsobloggar. Bra, väletablerade, stora, inspirerande ... och jag är bara en glad amatör (och det är väl okej?!). För den saken skull betyder det inte att jag inte kan få ta plats och att jag inte är värd att göra om min blogg till en hälsoblogg. Vi har alla gjort den resan, någon gång - och min startar NU!

Häng med en driven och glad amatör ut i hälsospåret - det kommer att bli kul.


torsdag 18 februari 2016

vad, vad, vad ...

Vad stressar dig?
Om jag inte hinner varva ner i tid på kvällen blir jag stressad. Jag har ett stort sömnbehov, nio timmar varje natt är målet, men börjar jag jobba tidigt är det svårt att hinna med. Då är det extra viktigt att få en lugn kväll med tid för vila.

Ljud och oväsen är också något jag blir stressad av.

I övrigt är jag ganska stresstålig som presterar bra med många bollar i luften och lagom med tidspress.

Vad ska du göra ikväll?
Fira helg. Det är bara torsdag men jag är ledig i morgon. Så skönt.

Vad är svårt?
Matematik! Och bruksanvisningar. Helt enkelt för att det är ologiskt och tråkigt.

Vad är lätt?
Svenska ... för att fortsätta med skolämnen. Men också att träna och få in en bra rytm och ett upplägg för det. Gym varvat med simning och återhämtning genom promenader och 7 minutes workout.

Vad blir det för middag idag?
Jag haaatar att få den frågan. Det stressar mig också ... haha.
Men svaret på frågan är blomkålsgratäng.

Vad vill du göra mer av?
Träna! Resa! Skriva skönlitterärt och artiklar.

Vad går du igång på?
Jag är ganska lugn av mig och brukar inte "gå igång" men orättvisor får mig att se rött.

Vad är gott?
Latte gjord på äkta hederlig vispgrädde och ägg - i kombination tillsammans med grönsaker och frukt är det en stor del av min basföda. Älskar't. Fisk och skaldjur är också en stor favorit liksom vin, chips och choklad.Vad gråter du av?
Det är sällan jag gråter ... men som vuxen har jag faktiskt lärt mig att gråta och det är så skönt. Förr, innan jag bröt mig fri från min uppväxt vågade jag aldrig gråta eftersom det hade varit förödande att visa mig svag. Jag som skulle bära.

Vad gjorde dig arg senast?
Arg ..? Irriterad kanske, men inte arg. När jag kände att jag här om dagen var tvungen att avboka mitt gympass eftersom återhämtning var det enda rätta för min trötta och lite träningsvärkande kropp ... men så tog jag mig en stärkande långpromenad i stället och blev snabbt glad igen.

Vad åt du senast?
Soppa till lunch.

Vad är fånigt?
Allt möjligt säkert men just nu kommer jag inte på så många fåniga saker ...


tisdag 16 februari 2016

solenergi

Det är sånt himla fint väder just nu och efter söndagens hårda träningspass på gymmet (40 minuter cardio och 30 minuter råstyrka på gymmet) var min kropp trött och i behov av återhämtning. Därför har det blivit promenader både måndag och tisdag. Cardio fyllt av härlig solenergi. Det får mig att må bra och känna mig riktigt lycklig.


Idag kom träningsvärken, främst i svanken eftersom jag bland annat körde på intensivt med ryggövningar. Dessutom är jag fasligt trött och sliten just nu (fast pigg och energisk på samma gång helt ologiskt) så även om jag hade planerat att gymma idag valde jag bort det. Känner mig lite irriterad och besviken över det, men kroppen behöver återhämtning så det fokuserar jag på nu. Cardio, solenergi och lugn.

I morgon slutar jag redan vid ett och då hinner vi med ett långt skönt pass på gymmet! 


Känner du stress/irritation över om du avbokar ett pass på gymmet just för att du behöver återhämta dig?

Själv vet jag att jag måste träna bort dessa känslor. Vila och återhämtning är minst lika viktigt som att träna bra. 


måndag 15 februari 2016

puss och kram

Såklart skulle det firas alla hjärtans dag i stallet också!


Så favoriten Chappe fick sig en kram och en puss.


Idag var det uppstigning fem för att öppna skolan. Fördelen med att jobba lov är att kunna önska sitt schema en smula. Jag föredrar att öppna för att komma hem tidigt. Slutade redan klockan ett idag ... lagom att komma hem till familjen. Barnen är sportlovslediga så jag vill såklart spendera all tid jag kan med dem och Chris som jobbat natt klev upp lagom när jag kom hem.

Nu ska vi göra i ordning semlor och sen väntar en långpromenad i solskenet (i stället för att stänga in oss på gymmet). 

söndag 14 februari 2016

all ♥ day

Den här helgen innebär jobbnatt för Chris så därför firade familjen alla hjärtans dag redan i går. Träningar, aktiviteter, kompisar, läxor och hushållssysslor gör så himla ofta att vardagen inte erbjuder så mycket familjetid. Middagen äter vi i stort sätt hundra procent alltid tillsammans men ofta blir det ju att vi får kasta i oss maten för att några av oss (eller alla) ska iväg på något sen. Men lördagar är just den här terminen vår lilla fristad. En dag helt off från aktiviteter och är därför extra omtyckt.


Igår hade vi bokat in ett Göteborgsbesök. Stan som inte ligger särskilt långt bort ifrån vår men som vi ändå besöker rätt så sällan. Jag är ingen storstadsmänniska alls egentligen, även om pulsen korta stunder kan kicka igång mig ... men mest blir jag bara stressad faktiskt. Och längtar ut i naturen i stället. Till tystnaden. Ljud och en massa människor får mig att bli stressad och irriterad.


Vi shoppade lite, bara kläder, på Lager 157 och inne i Nordstan fast för egen del blev det ingenting faktiskt (mer än godis till filmen, höhö). Men först en burgare på Donken för idag lekte vi onyttiga familjen. Det får man göra ibland!


Vi såg Den goda dinosaurien - i 3D vilket gav fina natureffekter. En film som var bra. Inte så där rolig som jag hade trott, inte heller barnslig vilket jag var rädd för att Indra och Liam skulle tycka, utan mer lite sorglig och djup. Men riktigt bra. Barnen gillade också så alla var nöjda.

Sen var det raka vägen hem till Mellomys. Även denna vecka gick "rätt" låtar vidare till final. Även om jag också önskar att Isa hamnar där. Lindgrens låt var riktigt bra och jag fick god lust att börja dansa loss ...

Nu är det snart handbollsmatch (borta) för Indra och handbollsträning för Engla och Chris. Jag ska städa! och sen köra 7 minutes workout + lite annan hemmaträning med hantlar innan gymmet med Chris. Solen skiner och jag är full av energi!
sponsrad video: låna inte till vad som helst. satsa på det som betyder något. för dig.

Vi har alla drömmar, stora som små och några av dem ligger oss extra varmt om hjärtat. För mig kanske det handlar om drömresan till USA där jag vill se allt från Alaska till Svenskbygderna, New York, Route 66, Florida och Hawaii ... jag menar, när jag ändå drömmer kan jag lika gärna drömma stort. För dig kanske det handlar om att ha råd med en husbil som underlättar planerna för alla fina och spännande resor ner genom Europa. Oavsett vad du drömmer om är drömmar fantastiska. Sluta aldrig att drömma ...

..


Pengar är inte livet men det underlättar en hel del och kan vara förutsättningen för att just din dröm blir till verklighet. Jag tror inte att det är meningen att alla våra drömmar ska bli verklighet men några av dem. De som du håller allra kärast. Låt dem bli verkliga. Drömmer du om en roligare, lite lyxigare vardag eller letar efter minnen för livet, söker du efter drömbostaden eller vill starta eget ..?! Du lever bara en gång. Make it happen!

i samarbete med Re:member

lördag 13 februari 2016

lördag

Lördag morgon och vi ska äta frukost, duscha och göra oss redo för en dag i Göteborg. Bio står på schemat.

Inför gårdagens tacomys


1. Bästa frukosten?
En stor latte gjord på grädde och en krämig äggröra.

2. Du måste klä dig i en enda färg resten av livet, vilken?
Svart!

3. Vilken egenskap saknar du enligt dig själv?
Den sociala, att våga ta plats bland människor.

4. När mår du som bäst?
När jag slipper stressa, hinner träna sköna pass, när det är ljust och jag är tillsammans med fina människor.

5. Vad är du beroende av?
Sömn, träning och latte.

6. Du får välja, vilken stad i vilket land vill du helst bo i för resten av livet?
Någonstans i södra delarna av Teneriffa (dock inte där det är för exploaterat av turism) eller i Italien, typ Toscana, Napoli eller så.

7. Är du bra på att passa tider?
Det beror helt på, men oftast nej. Jag har utvecklats till en tidsoptimist.

8. Vilket sällskapsspel är du bäst på?
Skitgubbe.

onsdag 10 februari 2016

älskade semlor

Så gott.
Igår satt jag i Krisgruppsmöte och då moffade jag årets första semla, passande nog på fettisdagen. Riktigt god glutenfri semla ... och i dag fick det bli en repris. Jag och mina kollegor gick till ett café under vår rast och där hade de (troligtvis) stans godaste glutenfria semla. Det vet vi ju, vi som äter glutenfritt, att det där är svårt. Att hitta något som är ett fullgott substitut till vanligt bakverk. Men idag satte jag alltså tänderna i en. Älskar semlor!

Ska testa att baka glutenfria semlor så snart jag hinner ...


Mitt under semlehetsen planerade jag in en välförtjänt och skön vilodag i går. Jag ignorerade till och med påminnelsen från appen 7 minutes workout men i dag körde jag ett dubbelpass varvat med några "egna" övningar. 

Hade jag inte varit så trött hade jag följt med Chris och Engla för att titta på handbollsmatch men nu blev det i stället att jag hamnade i soffan tillsammans med Liam som är lite halvkrasslig. Indra är iväg med kompisar.

Förresten.
Vad har du för bra tips mot torra hårtoppar/längder?
Jag kör med balsam vid varje dusch samt hårinpackning minst 3-4 gånger i veckan samt hårolja varje dag. Ändå är topparna/längderna torra och sköra så här års. Jag vet att det är dumt att tvätta håret varje dag men jag tränar så ofta och kommer inte ur den onda cirkeln med dagliga hårtvättar.

tisdag 9 februari 2016

7 minutes workout

Så lätt det är.
I söndags kickade jag igång min nytankade träningsapp 7 minutes workout och körde ett pass innan promenaden. Det var riktigt pulshöjande och passet tog slut fortare än kvickt. Jag blev nästan förvånad. Galet skoj var den i alla fall och det där med "jag hinner inte träna" är bara bullshit, haha. Sju minuter över har allaalla. Övningarna är enkla att utföra hemma och det enda redskap du behöver förutom din egen kropp är en ... stol. Kroppen får en snabb och effektiv genomkörare som får igång flåset. Betyget efter så kort tids användning är fem av fem men samtidigt letar jag efter en träningsapp som är lite längre och erbjuder fler övningar. Det finns ju en uppsjö av appar så det är bara att botanisera.

Vildsvinsomelett och en latte grande mellan träningspassen


Sen blev det en timmes promenad tillsammans med en kompis under tiden som Engla tränade handboll. Vi konstaterade just, jag och min kompis, att det var ett helt perfekt sätt att umgås på. När tiden inte räcker till för vännerna kan man förena nytta med nöje. Alltså, ta med det sociala ut i spåret. Man tänker ju att en middag eller en kopp kaffe inte ska ta tid i anspråk, men det är trots allt svårt att få till. Visserligen äter vi alla och kaffe dricker de flesta men trots allt ... det är svårt. Men att ta en PW tillsammans är ju perfekt! Vi fick verkligen babblat av oss (svårare är det ju att umgås och prata på gymmet. Visst kan man träna tillsammans men träna och prata går ju inte).


Efter en snabb lunch var det dags för gymmet. Återigen fokuserade jag på armar och rygg. Här har jag verkligen gjort en progression och det känns så härligt. När jag började träna på gym för över ett år sedan nu, tyckte jag att det var förfärligt tråkigt att träna armar just för att jag inte hade någon styrka alls i dem. Men nu går övningarna riktigt bra och jag både ser och märker resultat vilket får mig ännu mer taggad. Nu är det underbart att träna hela kroppen. 

Här skulle söndagens träning varit slut, men så fick Engla en supertaggad häst som var speedad på för mycket havre. Det resulterade i att jag fick leda hästen och ägnade mig därmed åt nästan en timmes småjoggning i ridhuset. Heja!

I måndags femtio minuters simning och idag vila. Förutom en snabb genomkörare med 7 minutes workout ... Vad tränar du idag?söndag 7 februari 2016

träningspaus - vad händer i kroppen

I inlägget nedan skrev jag om små men hållbara tips på hur man lättast kommer igång med träningen igen efter en periods uppehåll. Att hoppa över träningen och/eller planera in vilodagar gör vi alla men om sjukdom eller skador sätter käppar i hjulet och det går en längre tid börjar det nästan genast märkas effekter på kroppen. Bara efter en veckas uppehåll stiger insulinkänsligheten i musklerna och kroppen får svårare att ta hand om och förbränna socker i blodet. Istället bildas det fett som gärna sätter sig på magen helt oattraktivt. Fettet i blodet blir också större.

För att inte tala om flåset! Minns att jag skrev här om hur jobbigt det var att gå upp till andra våningen på jobbet dagen efter att jag kom tillbaka från feber och förkylning. Hjärtat dunkade på och det snurrade i huvudet (kan i och för sig bero på att jag fortfarande hade lite feber men syreupptagningsförmågan sjunker med cirka 5 procent efter ett träningsuppehåll på en vecka!).

Sen händer det också en massa med stressnivåerna, sömnen och den kognitiva förmågan. Hjärnan blir slöare. För mig har hela den här veckan varit en vandring i seg sirap. Jag har varit där, jag har undervisat men jag har ändå inte nått hela vägen fram rent kognitivt. Jobbig känsla.
Själv märker jag att jag får ett ökat sötsug om jag inte tränat på några dagar. När jag tränar och tar hand om mig själv blir allt det där till en god cirkel. Bra sömn, bra kost och bra träning. Allt går hand i hand. Men när förkylningen kom var jag genast där och botaniserade i godishyllorna ... så typiskt. Såklart kan jag låta bli om jag vill, men samtidigt tycker jag att jag är värd att unna mig någon gång, även om socker är onyttigt och skit och hans moster. I helgen var det Mellofest och då är godis legitimt. Sen tycker jag ju alltid att jag inte plockar på mig så många bitar men, ooops, det fyllde en hel skål. Och efter bara några mumsbitar är jag mättad. Vill inte ha mer!

Godis är äckligt - not to myself ... haha.


Gick och borstade tänderna och la mig i sängen i stället och läste tills ögonen gick i kors. 

Och den där träningspausen då - och dess negativa effekter? Tack och lov är det snabbt avhjälpt bara man kommer igång igen. Och nu är jag igång! I torsdags simning, i går gym ...

Idag blev det en lite längre sovmorgon, vaknade tjugo över sju och låg och drog mig en halvtimma. Nu väntar frukost och sedan en långpromenad med en kompis innan gymmet med Chris. Vi var där igår och körde ett kortare pass. Efter att ha värmt upp på gåbandet blev det fokus på armar, bröst och rygg men även rumpan fick sig en genomkörare. Svårt att låta bli när det är så roligt. Nu ska jag fixa ihop en äggröra och läsa om roliga övningar som jag kan köra hemma (jag kommer inte igång med hemmaträning hur mycket jag än vill. Som en genväg de dagar jag inte hinner iväg till simhallen eller gymmet). 

Jag vill komma över den där tröskeln som bromsar mig rent motivationsmässigt så fort jag hör ordet hemmaträning. Det är faktiskt bättre att köra ett kortare, intensivt pass hemma om jag inte hinner iväg, än att inte köra alls. Det ska jag försöka fokusera på och sen ska jag lära mig att tycka om hemmaträning! 

HIIT-träning till exempel ... högintensiv intervallträning som ger stora hälsovinster på kort tid och som fungerar utmärkt att köra hemma. Jag kanske borde ladda ner någon app så som 7 minute workout ..?! Problemet är, tror jag, att jag inte har något utarbetat program som liksom sitter i ryggmärgen. Jag har bra övningar, men då måste jag än så länge avbryta min träning för att kolla igenom dem, hur de ska utföras och i vilken ordning och då blir det hela tiden avbrott som stör. Jag vill ha ett skönt flow när jag tränar vilket jag får på gymmet där allt går på rutin, även om jag där också varierar mig. Såklart är det bara en övergångsperiod, det förstår ju jag också. Om jag kör övningar efter ett visst schema lär jag mig dem strax ... Men det är i alla fall en förklaring som håller för min tvekan. Därmed är det ingen spärr, inget hinder som jag inte kan klara av att komma över.

Tips på hemmaträning och bra träningsappar mottaget tacksamt :)

lördag 6 februari 2016

i trim

När man som jag älskar att träna är det fruktansvärt frustrerande att drabbas av halsont (big no no att träna då) och sedan dessutom få feber!!! Ofrivillig vila är något av det segaste ... Tack och lov gick det snabbt över. Nu mår jag bra igen. Men det märks att konditionen inte sitter där den ska. När jag skulle gå upp till andra våning i skolan - tre trappor - var jag helt slutkörd och hjärtat dunkade hundraåttio knyck i bröstet. Totalt slut och så visade det sig att mötet jag skulle på var framflyttat till veckan därpå - haha - så jag gick alltså uppför alla trappor helt i onödan. Det här var i tisdags och nu är flåset lite bättre. Idag var jag tillbaka på träning. Körde en timmes simning, dock väldigt lugnt den första halvtimman för att sedan kunna köra på lite mer intensivt sista halvan. Så skönt att vara igång igen.itrim kan man läsa om fem smarta tips för att komma igång efter en tids träningsuppehåll.


  1. Planera din träning. Jag och Chris sätter oss alltid i slutet på veckan och planerar in näsa veckas träning. När har vi kvällsmöten? Hur fungerar logistiken kring barnens träningar? Hur jobbar Chris? och så vidare ... Att boka in träning i kalendern gör att fokus hålls och träningen verkligen blir av. För hur mycket jag än älskar träning är det ibland väldigt lockande att bara dra täcket över huvudet. Men står det träning i kalendern är det träning som gäller!
  2. Allt räknas. Det där försöker jag bli bättre på. Jag kan ha kört en timmes simning eller mer (vilket ger ca 2 kilometer) och ändå inte känna mig nöjd. Jag kan ha kört slut mig på gymmet i 1,5 timme och ändå inte vara nöjd med min prestation ... Men för att inte knäcka mig mentalt behöver jag jobba på den här biten. Allt räknas. Även vardagsmotion. Promenader till exempel. Eller cykelturen till jobbet.
  3. Boka in personlig träning - PT. Det gjorde jag alldeles i början, när jag startade min gymträning för ett år sedan. Men sen dess har jag inte använt mig av någon PT mer än tagit tips av andra. Även om jag tycker om att "gå in i mig själv" när jag tränar gör jag ändå gärna träningen tillsammans med andra. Som en sporre. Minst lika viktigt som en PT som står och pushar ... 
  4. Unna dig nya träningskläder. Och ja, det fungerar faktiskt som en sporre. Jag tycker om att känna mig snygg och bekväm på gymmet. Därför är nya kläder viktigt för mig liksom basmakeup. 
  5. Ta det lugnt! Gå inte ut för hårt och sätt realistiska mål ... speciellt efter en tids stillasittande, sjukdom eller liknande är det viktigt att ta det lugnt. Allt för att inte tappa motivationen och för att minimera skador.


På Itrim finns en rad matnyttiga artiklar, inspiration gällande både kost och träning samt en trevlig webshop. Alltid kul att ta sin träning och hälsa till nya nivåer.

torsdag 4 februari 2016

i'm hooked

Jag är egentligen inte alls någon gottegris (även om jag just nu drömmer om att hitta den perfekta glutenfria semlan) men igår när jag jobbade 7:45-19:00 och därtill satt i möte ytterligare en timma kände jag att jag behövde snabba energier rätt upp i hjärnan. Alltså gick jag på jakt i personalrummets kakskåp. För såklart har vi ett kakskåp som back up på bästa arbetsplatsen.


Där hittade jag dessa och jag säger bara - oh my, I'm hooked. 

onsdag 3 februari 2016

minnetonka

Alltså. Hur länge har jag inte spanat in och drömt om en Minnetonka?! Ett väldigt bra tag nu, vill jag lova. I kväll snubblade jag åter över en hemsida, Eshoes, som har en massa fina indianinspirerade läckerbitar. Det finns så många snygga modeller att välja mellan och när jag skulle bestämma mig fick jag såklart beslutsångest. Haha, alltid. Men just den här nedan i Dusty Brown tycker jag mycket om. Speciellt nu när vi så smått går mot vår och ljusare tider tycker jag att den passar riktigt bra ... även fast det i dag har känts som om våren kommer att tveka lääänge. Det har blåst halv storm och regnet har piskat iskallt.
Till dess att solen, våren och de första blommorna kommer är de här svarta från Minnetonka också väldigt fina. Eller hur? Men ändå ... jag tänker på de beigea till ett par ljusa slimmade jeans och en vit tunn blus. Vårligt och enkelt snyggt. Jag vill ha vår och ett par Minnetonka nu.


tisdag 2 februari 2016

lever jag ens?

I förra veckan var jag och tog nya prover eftersom min läkare ville se om jag har järn- eller B12-brist. Sagt och gjort. Jag steg glatt in i provtagningsrummet och kavlade upp ärmen för att blotta mina vener ... öh, not! Jag är stickrädd, speciellt eftersom jag är så svårstucken. Till sist hade jag i alla fall lyckats tappas på två rör och i går kom domen.


Om jag ser blek ut är det kanske för att jag är just det ... haha. Mitt järnvärde ligger på 3 när det ska ligga någonstans mellan 9-34 enligt min läkare. Mina järndepåer, alltså reserven, är låga de också. Jag ligger på 4 när man ska ligga mellan 10-130 ??? 

Lever jag ens?

Nu har jag i alla fall fått nya kompisar som ska hjälpa mig på fötter. En om dagen!


"Problemet" är att jag mår bra. Jag känner mig visserligen trött och urlakad mellan varven men inte värre än att jag klarar av vardagen så länge jag får chans till en stunds vila om dagen. Jag är pigg. Träningen går bra. Jag sover bra. Äter bra ... Kort sagt. Jag har haft järnbrist förr men då har jag känt mig trött. Den här gången, när värdena är sämre än någonsin förr, känner jag mig inte alls sjuk eller trött.

Efter idag kanske - eftersom jag jobbar 8-19 och sen sitter i möte ytterligare en timma. Men att bli trött efter en sådan dag är bara mänskligt. 

Tänk då vad pigg jag kommer att känna mig sedan jag knaprat järntabletterna ett tag ...
små solfåglar långt borta

I ett inlägg tidigare lovade jag er ett boktips - och I fix!

För alla er som gillade Flyga drake, Tusen strålande solar och Och bergen svarade av Khaled Hosseini kommer nu här ett tips på en lika fantastiskt skriven bok. Små solfåglar långt borta av Christine Watson. Boken vann Costa First Novel Award 2011, ett av Storbritanniens finaste debutatpris.

Och vilken debutroman sen!


"Jag skummade igenom bokstäverna snabbt, tills de blev till fåglar på en himmelssida. Små solfåglar långt borta".

Blessing och hennes storebror Ezikiel avgudar sin högröstade far och sin glamourösa mama. De lever ett bekvämt liv i Lagos. I alla fall fram till den dagen då deras mama kommer på far ovanpå en annan kvinna. Mama, Blessing och Ezikiel tvingas lämna allt och flyttar hem till morföräldrarna i en liten by i Nigerdeltat. Här råder brist på det mesta. Elektricitet, toaletter, pengar ... det är inte ens en självklarhet att få gå i skolan. Allt är annorlunda. Från att ha varit kristna blir de nu muslimer. 

Blessing berättar för oss om hur familjen trots svårigheter och uppbrott håller på att bygga upp ett nytt liv i denna främmande och konfliktdrabbade del av Nigeria. Hennes mormor som arbetar som barnmorska låter Blessing följa med som hjälpreda. Blessing själv ska bli barnmorska och när det är dags för morfars andra hustru att föda är det hon som hjälper sina båda tvillingmorbröder till världen. Men hon vägrar att som sin mormor låta omskära flickbebisarna. Hon har med egna ögon sett vad som kan hända.

måndag 1 februari 2016

sporthörlurar

När jag tränar är det A och O med bra musik eller en härlig pod i lurarna. På samma sätt som det är A och O med bra lurar, anpassade för träning. Å, vad jag önskar att kunna ha musik i öronen även när jag simmar, men det går väl inte? Finns det vattentäta, trådlösa lurar?Hur som helst, hos Jabra till exempel finns några olika varianter av sporthörlurar. En är anpassad för cykling och löpning, en annan för crosstraining och ytterligare en för vardaglig träning - antar att jag faller inom den normen med tanke på att jag gymmar. Men som sagt, å vad jag önskar att det kunde finnas en sporthörlur där det stod för simning. Uppfinn en sådan, tack.

Trådlösa högtalare finns det i alla fall ett gäng utav. Får väl ta och ställa upp ett par tre stycken längs med bassängkanten när jag kör simträning, haha.


trekking

Friluftsliv har alltid lockat mig. Jag trivs så bra i naturen med dess lugn. Det är som en stor varm famn att krypa in i. Tryggt på något vis. Under lärarutbildningen var det som allra roligast de gånger vi åkte iväg på hajk. Två nätter i tält och vindskydd. Göra upp eld Laga mat med himlen som tak och sedan gräva sin egen toalett ... För ett riktigt lyckat friluftsliv där trygghet står som ledord behövs bra utrustning och en erfaren ledare - det hade jag under studietiden. Riktigt erfarna lärare som stod för guidning i naturen. Jag tror att det är därför det så sällan blir av nu för tiden. Det där med hajk och friluftsliv. Avsaknaden av en erfaren guide. Har jag tältat nu har det varit på camping och det gills inte. Det är inte friluftsliv på riktigt. Dessutom trivs jag inte på camping. Ska jag tälta ska det vara i skogen vid en sjö.

Nu har vi precis bokat sommarens boende i Åhus. Vi ska tälta! Förvisso på camping - ja ... men det är nästan ett måste eftersom det handlar om handboll. Hela gänget samlas på campingen i Åhus och spelar beatch i några dagar. Men i hemlighet drömmer jag om trekking. Att få uppleva naturen helt primitivt och i ensamhet. Bara familjen och skogens alla djur.
drömbild

Det kan inte hjälpas men jag är en obotlig pliktmänniska som nästan måste brottas ner för att stanna hemma från jobbet. Någon annan måste bestämma över mitt huvud att, nu är det dags att ta en sjukdag. Med feber i kroppen blir det tufft att jobba, det inser jag själv ... men det finns ju Alvedon! Samtidigt är måndagar min tuffaste dag i veckan, rent schemamässigt och jag gör klokast i att varva ner hemma. Helgen var trots allt bara en lång transportsträcka av förkylning och feber och gav knappast chans till återhämtning. Så ... jag stannar hemma och mår dåligt för att jag inte är på jobbet och gör min plikt. Men i morgon kan ingen stoppa mig. Jag ska på krismöte på skolan då och eftersom jag var på semester sist det begav sig är det jag som sitter rak i ryggen vid konferensbordet i morgon. Basta!


Idag tar jag det lugnt i soffan och läser och skriver. Och målar upp min drömbild av mig - på gymmet. Å vad jag längtar dit! Längtar efter att få ta ut mig till max, gå in i min egen lilla bubbla av uthållighet och sedan ... träningsvärken.