lördag 7 maj 2016

maritiman

Direkt efter frukost igår (vilket blev rätt sent eftersom vi är L. E. D. I. G. A) åkte vi till Göteborg och Maritiman's fartygsflotta vid Packhuskajen. Jag tror mig minnas att jag var här som barn (?) och har pratat länge om att låta våra barn få upptäcka spänningen i att få utforska och upptäcka alla fartyg. Vi tycker alla att historia och det militära är ett intressant område att fördjupa sig i och fantisera om.


Fladen var det fartyg vi mönstrade på allra först. Det är ett fyrskepp som var bebott av 8 besättningsmän i stöten som var ute till havs/tjänstgöring i 4-6 veckor! Stationerade först vid Hävringe och sedan vid Ölands rev innan hon flyttades till Fladens rev. Fascinerande att tänka på att fyrskepp var stationerade runt om Sveriges kust innan de ersattes av bottenfasta fyrar. Ett sådant arbete. Slitsamt, ensamt, långsamt (?), trångbott och sjösjukt ...Nordkaparen, utbåten, var enligt mig mest spännande, men också väldigt klaustrofobisk. Så trånga utrymmen! Tänker mig att det krävs ett alldeles speciellt psyke för att klara av att tjänstgöra på en ubåt. Från jagaren HMS Småland hade vi en magnifik utsikt över hamninloppet och både jag och Engla klappar oss på axeln för att vi vågade klättra enda längst upp, så höjdrädda som vi är. 

Jagaren Småland är det största musealt bevarade örlogsfartyget i Skandinavien. Besättningen i fredstid var 272 man, kojerna låg tätt, tätt, sanitetsutrymmena var små och äckliga ... undrar hur det var? Ska vi mönstra på?


Aj aj Kapten!


4 kommentarer:

Ama de casa sa...

Spännande att kolla in alla dessa båtar :-) Men även om jag gillade kryssningen häromsistens så skulle jag nog inte vilja vara ute 4 - 6 veckor utan att få gå iland. Gissar att dom tärde en del på varann dom som var där...

znogge sa...

Vilken trevlig utflykt! Den marina tillvaron är riktigt spännande :D

Kram

The Swedish Wildflower sa...

Viken dag! Fylld med äventyr och historia. :) Ubåten hade nog varit en utmaning för mig som inte gillar trånga utrymmen under jord eller vatten. Men ibland är det viktigt att utmana sig själv och sina rädslor. Så en dag kanske.. :)

Ha en fortsatt fin helg på er!♥

Kram Lotta

Hua Cai sa...

calvin klein outlet
coach outlet online
omega outlet
michael kors outlet
louis vuitton pas cher
michael kors outlet online
true religion jeans
cheap nfl jerseys
coach outlet canada
longchamp pas cher
air max 90
michael kors outlet online
cheap nfl jerseys
true religion outlet
longchamp pliage
prada outlet online
police sunglasses
michael kors handbags clearance
michael kors uk
kobe shoes
true religion outlet
michael kors outlet sale
cartier outlet
polo ralph lauren
true religion jeans
adidas trainers
tory burch shoes
oakley sunglasses
coach outlet
lebron shoes
herve leger dresses
oakley sunglasses wholesale
mulberry outlet
nike air max 90
michael kors outlet
20160531caihuali