söndag 10 april 2016

att lista tiden

Jag läste en blogg igår ... minns inte vilken nu, men så hittade jag samma lista hos Malin, lånade den i stora drag, men plockade bort några frågor. Låna på, men länka gärna.

Vad är ditt förhållande till tid?

Förr var jag alltid livrädd att komma sent - läs: jag var livrädd att märka ut mig själv och få all uppmärksamhet om jag var sen och andra fick vänta. Hemskt. Därför var jag i stället den som väntade 20-30 minuter på alla andra. Inklusive bussen. Men nu! Oj oj oj. Jag vet inte vad som hände i vuxen ålder för plötsligt bara PANG är jag tidsoptimist ut i fingerspetsarna. Jag får alltid stressa. Men hur det nu är lyckas jag ändå alltid komma på pricken (!) i tid (för det mesta).

Vilken tid på dygnet gillar du bäst?

Morgonen. Jag är och förblir en morgonmänniska. Även om jag såklart kan känna mig trött och har en startsträcka (kort) på morgonen är jag alltid som mest alert och pigg då. Sedan går det långsamt utför och jag dippar på eftermiddagen för att, när kvällen kommer, vara rejält sömnig.

Vilken är den bästa veckodagen?

Fredagar! Jag slutar tidigt på jobbet, redan efter lunch - och sen väntar en helg ledigt med familjen. Och man får somna i soffan. Underbart.
Den sämsta dagen är måndagar då jag jobbar som allra längst. Men - så skönt att börja veckan med den dagen för sen kan det bara bli bättre.


När går tiden som snabbast?

När jag är/gör precis där/det jag vill (vara). Att ha roligt är bästa sättet att fördriva tiden på.
Men tiden går också fort när jag är så där lagom jäktad och har lagom mycket uppgifter att ta tag i. Det är att leva on the edge. Att balansera mellan att ha för lite att göra (tråkigt) eller för mycket att göra (risk för ohälsosam stress).


När går tiden som mest långsamt?

När jag har för lite att göra på jobbet (men det händer typ aldrig) ... jag tycker väldigt sällan att tiden går långsamt. Kanske för att jag så ofta har kul.


Hur lång tid tar det för dig att sminka dig?

Max 5 minuter! Foundation (ofta skippar jag det till och med), rouge, ögonbrynspenna, kajal och mascara. Längre tid än så behövs inte ...

Vilken tidsepok bortsett från denna skulle du vilja leva i?

1800-talets tidiga del. Med industrialismen.

Äter du fort eller sakta?

Som barn och ungdom var mat det värsta jag visste och jag kunde sitta i timmar (ja, det är sant!) och försöka pilla i mig mat som bara växte och äcklade sig i munnen. Det var hemskt. Dessutom hade ju maten hunnit bli kall för länge sedan och middagssällskapet (läs mina föräldrar) var sedan länge borta och upptagna med annat. Var det sommar höll de på ute i trädgården dit jag längtade ut för att leka (ofta höll dock min syster mig sällskap. I alla fall tills hon hade ätit upp. Hon åt något snabbare än jag. Sen satt jag där ensam ...)

Sååå, med dessa mått mätt äter jag i dag snabbt - men ändå äter jag långsammast i familjen. Swisch, och de andra är klara!

nu för tiden är mat och måltider tack och lov förknippade med något socialt och trevligt

Vad gillar du mest att lägga ner tid på?

Tillsammanstiden med familjen (och vänner ibland). Träning på gym eller utomhus. Läsning (jag älskar att läsa böcker) att skriva och att resa.

Vad gillar du minst att lägga ner tid på?

Vardagssysslorna som tvätt och städ och matlagning. Så tråk. Men också (skamligt nog) att lägga tid på att "stå i kiosken" och så vidare (i barnens aktiviteter) ... Sen är jag gärna med på aktiviteterna, att spendera tid med barnen är något jag såklart gärna gör (läs ovan) men jag gillar inte att vara bokad på min lediga tid (mellan 12:00-16:30 ska du stå i kiosken. Nej! Blä!).


När brukar du gå upp och lägga dig en vardag?

Varannan dag går jag upp 05:30 och varannan 04:30 ... jag lägger mig 21:00 eller 20:00 för att i alla fall få sova 8,5 timmar (9 timmar är optimalt för mig).Var ser du dig själv om tio år?

Det är skrämmande att tänka, men då är alla barn vuxna (över 18 år) och kanske har de två äldsta, eller i alla fall Indra flyttat hemifrån (hon är 23 då så oddsen är stora. Får hon dessutom barn i samma ålder som jag fick är vi vid det här laget mormor och morfar. Shit!). Jag och Chris bor troligtvis inte kvar här då, även om vi trivs med planlösningen och så ... utan har flyttat till en mindre (?) lägenhet med terrass och utsikt. Vi bor billigare och "enklare" för att kunna resa mer. Drömmen är att ha dubbla boenden (en lägenhet på Teneriffa) och kanske har vi börjat nå den drömmen.

På något sätt jobbar jag kvar som lärare, men har utvecklats (jag vill alltid utvecklas och "komma vidare") så nu kanske jag är speciallärare med inriktning svenska, eller jobbar aktivt med skolutvecklingsfrågor/forskar eller något ... Även om jag prickat så rätt och älskar mitt jobb i förskoleklass har jag svårt att se att jag inte är någon annanstans om tio år.

1 kommentar:

FREEDOMtravel sa...

Mycket att tänka på kring tid! Jag tycker att det konstigaste är att tiden går så fort när man sitter vid datorn eller surfar på nätet... ;)