söndag 7 februari 2016

träningspaus - vad händer i kroppen

I inlägget nedan skrev jag om små men hållbara tips på hur man lättast kommer igång med träningen igen efter en periods uppehåll. Att hoppa över träningen och/eller planera in vilodagar gör vi alla men om sjukdom eller skador sätter käppar i hjulet och det går en längre tid börjar det nästan genast märkas effekter på kroppen. Bara efter en veckas uppehåll stiger insulinkänsligheten i musklerna och kroppen får svårare att ta hand om och förbränna socker i blodet. Istället bildas det fett som gärna sätter sig på magen helt oattraktivt. Fettet i blodet blir också större.

För att inte tala om flåset! Minns att jag skrev här om hur jobbigt det var att gå upp till andra våningen på jobbet dagen efter att jag kom tillbaka från feber och förkylning. Hjärtat dunkade på och det snurrade i huvudet (kan i och för sig bero på att jag fortfarande hade lite feber men syreupptagningsförmågan sjunker med cirka 5 procent efter ett träningsuppehåll på en vecka!).

Sen händer det också en massa med stressnivåerna, sömnen och den kognitiva förmågan. Hjärnan blir slöare. För mig har hela den här veckan varit en vandring i seg sirap. Jag har varit där, jag har undervisat men jag har ändå inte nått hela vägen fram rent kognitivt. Jobbig känsla.
Själv märker jag att jag får ett ökat sötsug om jag inte tränat på några dagar. När jag tränar och tar hand om mig själv blir allt det där till en god cirkel. Bra sömn, bra kost och bra träning. Allt går hand i hand. Men när förkylningen kom var jag genast där och botaniserade i godishyllorna ... så typiskt. Såklart kan jag låta bli om jag vill, men samtidigt tycker jag att jag är värd att unna mig någon gång, även om socker är onyttigt och skit och hans moster. I helgen var det Mellofest och då är godis legitimt. Sen tycker jag ju alltid att jag inte plockar på mig så många bitar men, ooops, det fyllde en hel skål. Och efter bara några mumsbitar är jag mättad. Vill inte ha mer!

Godis är äckligt - not to myself ... haha.


Gick och borstade tänderna och la mig i sängen i stället och läste tills ögonen gick i kors. 

Och den där träningspausen då - och dess negativa effekter? Tack och lov är det snabbt avhjälpt bara man kommer igång igen. Och nu är jag igång! I torsdags simning, i går gym ...

Idag blev det en lite längre sovmorgon, vaknade tjugo över sju och låg och drog mig en halvtimma. Nu väntar frukost och sedan en långpromenad med en kompis innan gymmet med Chris. Vi var där igår och körde ett kortare pass. Efter att ha värmt upp på gåbandet blev det fokus på armar, bröst och rygg men även rumpan fick sig en genomkörare. Svårt att låta bli när det är så roligt. Nu ska jag fixa ihop en äggröra och läsa om roliga övningar som jag kan köra hemma (jag kommer inte igång med hemmaträning hur mycket jag än vill. Som en genväg de dagar jag inte hinner iväg till simhallen eller gymmet). 

Jag vill komma över den där tröskeln som bromsar mig rent motivationsmässigt så fort jag hör ordet hemmaträning. Det är faktiskt bättre att köra ett kortare, intensivt pass hemma om jag inte hinner iväg, än att inte köra alls. Det ska jag försöka fokusera på och sen ska jag lära mig att tycka om hemmaträning! 

HIIT-träning till exempel ... högintensiv intervallträning som ger stora hälsovinster på kort tid och som fungerar utmärkt att köra hemma. Jag kanske borde ladda ner någon app så som 7 minute workout ..?! Problemet är, tror jag, att jag inte har något utarbetat program som liksom sitter i ryggmärgen. Jag har bra övningar, men då måste jag än så länge avbryta min träning för att kolla igenom dem, hur de ska utföras och i vilken ordning och då blir det hela tiden avbrott som stör. Jag vill ha ett skönt flow när jag tränar vilket jag får på gymmet där allt går på rutin, även om jag där också varierar mig. Såklart är det bara en övergångsperiod, det förstår ju jag också. Om jag kör övningar efter ett visst schema lär jag mig dem strax ... Men det är i alla fall en förklaring som håller för min tvekan. Därmed är det ingen spärr, inget hinder som jag inte kan klara av att komma över.

Tips på hemmaträning och bra träningsappar mottaget tacksamt :)

5 kommentarer:

Susanne sa...

Intressant läsning och väldigt igenkännande. Just nu flyter träningen på, men det brukar bli en dipp. Hemmaträning är inte min grej. Jag tränar på SATS och de har tagit fram Online träning, men inte ens det är intressant.

Ama de casa sa...

Nåra såna tips kan jag nog inte komma med... :-)

Godiset såg vääääldans gott ut! :-)

Christina sa...

Mitt bästa tips på hemmaträning är att helt enkelt skruva upp stereon och dansa, dansa, dansa.....

Ha det fint!
Kramar

Rund är också en form! sa...

Jag är också galet dålig på att få till träning hemma. T.o.m. yoga tar emot...
Det bästa är nog att bara bestämma sig. Planera in det i förväg och bara göra det. Nu vet jag inte vilka övningar du behöver se utförande på, men det finns ju mycket man kan göra med bara kroppsvikt som inte är avancerat.

Knäböj
Burpees
Armhävningar
Utfall
Dynamiska plankor

Eller gör övningar du själv är bekant med. Börja med det, så får du ett bättre flyt. :-)

Hua Cai sa...

calvin klein outlet
coach outlet online
omega outlet
michael kors outlet
louis vuitton pas cher
michael kors outlet online
true religion jeans
cheap nfl jerseys
coach outlet canada
longchamp pas cher
air max 90
michael kors outlet online
cheap nfl jerseys
true religion outlet
longchamp pliage
prada outlet online
police sunglasses
michael kors handbags clearance
michael kors uk
kobe shoes
true religion outlet
michael kors outlet sale
cartier outlet
polo ralph lauren
true religion jeans
adidas trainers
tory burch shoes
oakley sunglasses
coach outlet
lebron shoes
herve leger dresses
oakley sunglasses wholesale
mulberry outlet
nike air max 90
michael kors outlet
20160531caihuali