tisdag 2 februari 2016

små solfåglar långt borta

I ett inlägg tidigare lovade jag er ett boktips - och I fix!

För alla er som gillade Flyga drake, Tusen strålande solar och Och bergen svarade av Khaled Hosseini kommer nu här ett tips på en lika fantastiskt skriven bok. Små solfåglar långt borta av Christine Watson. Boken vann Costa First Novel Award 2011, ett av Storbritanniens finaste debutatpris.

Och vilken debutroman sen!


"Jag skummade igenom bokstäverna snabbt, tills de blev till fåglar på en himmelssida. Små solfåglar långt borta".

Blessing och hennes storebror Ezikiel avgudar sin högröstade far och sin glamourösa mama. De lever ett bekvämt liv i Lagos. I alla fall fram till den dagen då deras mama kommer på far ovanpå en annan kvinna. Mama, Blessing och Ezikiel tvingas lämna allt och flyttar hem till morföräldrarna i en liten by i Nigerdeltat. Här råder brist på det mesta. Elektricitet, toaletter, pengar ... det är inte ens en självklarhet att få gå i skolan. Allt är annorlunda. Från att ha varit kristna blir de nu muslimer. 

Blessing berättar för oss om hur familjen trots svårigheter och uppbrott håller på att bygga upp ett nytt liv i denna främmande och konfliktdrabbade del av Nigeria. Hennes mormor som arbetar som barnmorska låter Blessing följa med som hjälpreda. Blessing själv ska bli barnmorska och när det är dags för morfars andra hustru att föda är det hon som hjälper sina båda tvillingmorbröder till världen. Men hon vägrar att som sin mormor låta omskära flickbebisarna. Hon har med egna ögon sett vad som kan hända.

Inga kommentarer: