tisdag 28 juli 2015

we sing our sorrows away


jag har ingen sångröst men det kanske kanske kanske fungerar

måndag 27 juli 2015

semester utan läsning

I natt drömde jag hur vi hade åkt utomlands och precis när vi äntrar solstolarna vid poolen inser jag att jag rest över halva jordklotet utan en enda bok med mig! Skräck och panik.

Och så vaknade jag upp och då var inte ens resan sann ...


Turkiet för ett år sedan.
Längtar så jag dör.

en kokbok av kärlek

Så har det blivit dags för ännu ett gästbloggsinlägg. 
Säg hej till Johanna;

Jag har alltid haft en dröm om att skriva en bok. Det är jag förstås inte ensam om. Tankarna fanns länge i bakhuvudet – vad skall den handla om. Vad för slags bok skall det vara. Ett första steg i att skriva en bok är processen.

En kväll satt vi med våra vänner och var och en av oss delade med sig av våra livsdrömmar. Jag berättade om min dröm varpå en vän sa – det är bara att starta. Det var startskottet på CHI FAN Cookbook. Det var vad jag behövde för att komma igång och plötsligt föll allt på plats och jag insåg att jag egentligen redan börjat skriva boken.
CHI FAN betyder äta mat på kinesiska och det är en unik kokbok, tvåspråkig på engelska och kinesiska, med 101 västerländska vardagsrätter.
Jag bodde i Shanghai och som expat i Kina så hade vi liksom många andra en ayi (husmor). Jag som tycker mycket om att laga mat och experimentera i köket hade redan översatt flera recept som vi sedan lagade tillsammans. Det var startskottet och nu visste jag vad jag ville skapa.
Det var långt kvar för att faktiskt hålla en färdig bok i handen. Långt mycket mer än jag tänkt på tidigare. Först var det förstås att skapa innehållet i boken. Eftersom det är en kokbok med 101 recept var det viktigt för mig att ha 101 bilder till rätterna för att göra den så tydlig och enkel som möjligt. Allt testlagades, lagades igen, testades igen, fotades och vänner och familj bjöds in i projektet så jag fick mycket kommentarer och förslag under vägen. Det gjorde arbetet extra roligt när alla var involverade och intresserade och har självklart gjort boken ännu bättre.

Samtidigt arbetade jag med översättning, design och tryck av boken. Tre del projekt i sig själva. Översättningen gjordes av ett svenskt företag på plats i Kina, CBG. De var mycket engagerade och entusiastiska och gjorde översättning från svenska till engelska och kinesiska. Designbolaget arbetade fram flera förslag på hur uttrycket skulle kunna se ut och jag fick komma med förslag och välja det som jag tyckte bäst om. De var mycket proffsiga och såg saker som jag inte tänkt på. Till exempel delade de in bokens olika kapitel i olika färg som syns även när boken är stängd, ytterligare ett härligt sätt att underlätta för den som använder boken. Tryckeriet och designbolaget hade viss kontakt för att boken tillslut skulle se ut precis så som jag såg framför mig.
Därefter var det marknadsföring av boken och att berätta att den fanns. Det delprojektet startade jag med innan boken var klar och skapade en hemsida och använde sociala medier och tog emot beställningar så när boken väl trycktes var hälften redan tingade. Det var fantastiskt kul förstås. Därefter följde lanseringsfesten! Vilken otrolig känsla det var att hålla den tryckta boken i handen och att på lanseringsfesten få hålla tal till alla involverade och tacka dem och fira tillsammans med dem var fantastiskt! Lanseringsfesten sponsrades av ett företag som bjöd på gott att dricka och äta. Strax därefter var det juletider och jag och min man var med på en julmarknad och sålde inslagna paket med CHI FAN kokboken. De flesta köpte 2, en till sig själva och en i present.
Nu finns boken i nätbokhandeln, cdon, bokus, adlibris facebook och amazon.com och nu är andra upplagan äntligen klar. Jag säljer den via nätet och kontakter. Responsen är väldigt positiv. Det känns nästan overkligt. Tänk att jag har gjort en så fin kokbok!
Vem är den främst avsedd för?
Den vänder sig till alla som behöver inspiration till matlagning i vardagen, men självklart är den särskilt rolig för de som lämnat väst för att studera eller jobba i Asien. Den är också perfekt för engelsktalande i Sverige med intresse för västerländsk mat och kultur. Den är inte gjord för att hamna i hyllan, utan mer som ett verktyg i vardagen. De flesta recepten är enkla och rätterna snabba att göra.
Mitt bästa råd till den som bär på en liknande dröm det är det råd jag själv fick av min vän – det är bara att börja!
Med kärlek,

Johanna Pollnow
CHI FAN kokbok

#chifancookbook
www.chifan.se
www.facebook.com/CHIFANCookbook

söndag 26 juli 2015

fulfingret mot trötthet

Mår riktigt crappy i magen nu och har så gjort i rätt så många dagar i ett pärlband av smärta. Oftast brukar det kännas bättre när jag lägger mig ner men nu de senaste nätterna har jag sovit dåligt och vaknat ofta och inte kunnat somna om på grund av smärtan. Där är ju en förklaring till varför jag är trött hela tiden men jag är ju även trött under de perioder jag sover bra. Hur som helst. Lutar väl åt att jag får kontakta min gastroläkare. Blev tipsad på ett Crohns-forum om att adda B12 (injektioner), D-vitaminer (som jag annars bara äter under vinterhalvåret) och försöka få till en antidepp som heter Voxra (som förutom sina antidepressiva egenskaper också används mot trötthet).

Till skillnad från att googla sjukdomar och symtom där effekten snarare kan bli stjälpa än hjälpa är Crohns-forumet så skönt. Här får jag tips och råd och stöttning. Många med mig känner en ständig onormal trötthet (skönt att få höra att jag inte är ensam) men med hjälp av ovan tillskott av vitaminer och medicin kan tröttheten tryckas tillbaka nästan helt och hållet. Det vore ju underbart - som att få livet tillbaka. Det vore fantastiskt om Voxra kunde hjälpa mot trötthet, ge min energi tillbaka (viljan finns, men oftast inte orken) och om den dessutom tar bort depressionen och ledsenheten som kommer av tröttheten ... ja!

pic: weheartit


Jag måste bli av med min (kroniska) trötthet. Dags att visa den mitt fulfinger.

Smärtan då ... jag vet inte riktigt. Tänkte testa med endast flytande föda idag. Det lilla jag vill äta vill säga. Hungern dessa dagar är som bortblåst.

fredag 24 juli 2015

om mig och villa freja

1. Hur många unika besökare har du per dag och önskar du att det var flera?
Jag har alldeles för få mot vad jag önskar, haha! Så ja, jag önskar att ni, mina läsare, vore fler. Välkommen hit och lääääääs. 

2. Kollar du din statistik flera än en gång per dag? 
Normalt inte. Jag kollar av statistiken när jag loggar in och oftast loggar jag bara in en gång per dag ... 3. Önskar du att din blogg vore större?
Helt klart. Jag älskar att skriva men att skriva är (bara) kul om någon läser och ger respons. Jag vill nå ut till fler samt tjäna ännu mer pengar på min blogg.

4. Kopierar du andras idéer till blogginlägg?
Det händer ... aldrig skulle jag vilja säga. Men jag älskar att "sno" listor som den här hos andra bloggare. 

5. Vad drömmer du om i smyg då det kommer till din blogg? 
Det är ingen hemlighet att jag drömmer om att jobba som skribent. Min dröm med bloggen är att den ska få plats på en stor bloggportal och locka långt fler läsare än idag. Jag drömmer inte om kändisskap i den bemärkelsen men jag drömmer om att få ut mina texter och bloggen skulle få vara en del i mitt skrivande. Lite som Malin Wollin som är bloggare, krönikör, författare ... Den kombinationen drömmer jag om.

6. Ställer du upp din mat snyggt innan du äter, bara för att få en blogg- och instragramvänlig bild? 
Nej! Nej, nej, nej. Men det "har väl hänt" att jag fotat mat.

7. Kommer du på dig själv med att tänka ”oj det där blir fint till bloggen” eller ”det där skall jag blogga om” eller ”jag köper det här för det kan bli fina bilder till instagram/bloggen"?
Nej inte direkt ... fast det är klart att jag funderar på vad nästa inlägg ska handla om. Konstigt vore det väl annars?

8. Tröttnar du någonsin på din blogg eller på att blogga? 
Nej jag har aldrig tröttnat. Jag älskar att skriva och när inspirationen tryter, exempelvis när vardagen ser samma lika ut med uppstigning tidigt, tidigt, jobb och trött och segt och ... ja, då finns det kanske inte alltid så mycket att blogga om eftersom jag inte vill blogga så mycket om jobb, men skrivkramp är en utmaning. Skrivkramp drabbar mig även när jag skriver mina bokmanus. Då får jag antingen försöka skriva ändå eller göra något annat en stund. Gå ut i naturen exempelvis. Då brukar inspirationen komma åter. 

Det jag däremot tröttnar på ofta är min bloggdesign som då och då får ett nytt utseende.9.Vad tycker du om affiliate-länkar? 
Jag tycker de är okej. Det stör mig inte nämnvärt att läsa bloggar med annonser och själv har jag några ... som dessvärre inte inbringar lön för mödan egentligen. Så jag kanske plockar bort dem. Jag stör mig inte heller på att läsa sponsrade inlägg så länge det tydligt framgår att de är skrivna med ett samarbete. Själv skriver jag ibland sponsrade inlägg och drömmen är att få skriva ännu fler sådana och därtill skriva artiklar/noveller you name it.

10. Blir du stressad över din blogg om du inte hinner uppdatera? 
Ja. Definitivt. Själv läser jag bloggar som uppdateras minst en gång per dag. Risken finns att jag glömmer bort dem om de uppdateras mer sällan även om jag tycker om att läsa dem. Tänker att detsamma gäller för läsare av min blogg. Dessutom, eftersom jag drömmer om en växande blogg vore det motsägelsefullt att inte vilja uppdatera minst en gång per dag ... jag brukar ju vara stressad och har en hög ambitionsnivå så ... Men ibland, om jag mår psykiskt dåligt, är det skönt att ta en paus.


11. Delar du öppet din blogg på sociala medier eller känner du dig lite ”blyg” över din blogg?
Jag delar den öppet och vill att folk ska hitta hit och läsa. Samtidigt - ja, jag blir blyg över att höra att någon läser min blogg. Men det gäller alla mina texter så som bokmanus. När jag skickar dem till testläsare är jag så tokigt nervös, det är som att "här, varsågod, syna min bebis och kom med kritik". Hatar't lika mycket som jag älskar't. Det värsta är dock om någon står över axeln och läser samtidigt som jag skriver.

12. Om du skulle ändra något på din blogg, vad skulle det vara? 
Hm ... ja, vad skulle det vara (bollar frågan vidare till dig som läsare?)

torsdag 23 juli 2015

redo att tjäna mig

Min nya fina acer (älskar att den är vit, haha) är nu redo att börja tjäna mig. LibreOffice och Dropbox är nerladdade. Ska bli skönt med en ny, fräsch dator. Den jag använder idag har säkert tio år på nacken plus minus några år si så där på en höft. Är rädd varje dag att den ska ta sitt sista andetag (fast med Dropbox behöver jag i alla fall inte vara rädd att mina texter ska försvinna). 


Nu blir det Sommar med Ernst nedbäddad i soffan (nej, inte Erns, jag!). Har frusit sååå mycket idag (fortfarande jag, inte Ernst) klädd i tjock vintertröja. Och på eftermiddagen fick jag Crohnsont i magen igen så det ska bli skönt att få halvligga ner en stund.

Pics: weheartit
Tevesoffan nästa!

västernorrland on the market

Det ser kanske inte mycket ut för världen men det ser i alla fall lugnt, skönt och idylliskt ut och det är ju rätt så mycket ändå ... eller hur?! För nästan inga pengar alls (vilket är bra för då blir det slantar över till renovering) går det att förvärva det här fritidshuset/året runt boende (om man skulle känna för att komma hit och bo på vintern också, vilket vi skulle ha) i Chris' hemtrakter - Nordanåker/Sollefteå. Perfekt att ha nära till släktingar och vänner.


Finns det hjärterum så ... det här är inget permanentboende, ett fritidshus bara, så nej. Det finns inte sovrum till alla att ha ett eget. Men behövs det? Inte när man kommer hit på semester. Då kan alla sova lite huller om buller och bädda överallt. Det går. Blir faktiskt bara mysigt. 3 rum och kök. 

På vintern förresten, då ser det så här ut. Rätt så fint ändå. Pulsa runt i snö och ta en tur till Hallstabacken ...

onsdag 22 juli 2015

för eller senare exploderar jag

Jaha, här sitter jag på köksgolvet och läser. Min hobby är att sträckläsa så många böcker som möjligt på kortast möjliga tid. Det blir som en tävlan mot mig själv - samtidigt som jag inte vill att en riktigt bra bok ska ta slut ... Läste ut Kyss mig lycklig av Sofia Rapp Johansson igår. Har tidigare läst hennes Tills skulderbladen blivit vingar som jag tyckte mycket om och berördes starkt av och det var samma lika med Kyss mig lycklig som är skriven på ett så poetiskt målande sätt så som jag själv tycker om att skriva. Det var som - äntligen, bam! - har jag hittat någon som skriver som jag, det finns en plattform. Läs, läs, läs.

Nu har jag snott John Green's Förr eller senare exploderar jag ur Indras bokhylla, (sch). Också en bladvändare så vill du mig något hittar du mig här - på köksgolvet.

så så så gott

Om jag bara fick välja en middagsrätt att äta om och om igen varje dag skulle jag lätt välja sushi. Det är ju så så så gott! Med extra mycket ingefära och den där explosionen av wasabi i munnen. Mer, jag vill ha mer. Men det är tur att vi tog med oss hem för sushi går helt enkelt inte att äta med stil. Jag sliter tappert med att lära mig hantera ätpinnarna (går bättre och bättre dag för dag ... typ) men wasabin alltså, den underbara wasabin som ibland sätter sig som en käftsmäll rakt upp i gommen. Wasabikallsup, skriker jag när tårarna sprutar och andetagen sätts på vänt. 

Har du nånsin drabbats av wasabikallsup eller är det bara jag (som inte kan äta normalt)? 


Satt och började spåna på om det är svårt/blir gott att göra egen sushi, eller om det ens är värt det med tidsslit och kostnad? Å andra sidan hade det varit kul med ett gäng vänner över där man lagar maten tillsammans. Kanske värt att prova?

tisdag 21 juli 2015

trött på att vara trött på att vara trött ...

Jag är så trött på att vara trött hela tiden - konstant. Ledsen för att det då och då blir lite "gnälliga" inlägg här men jag skriver med hela färgpaletten. Tycker inte om fejk utan vill vara ärlig så långt jag tycker att det är okej. Det borde ju bero på något, tröttheten? På vitamin/mineralbrist, på min crohns ...? På nåt. Det är ta mig sjuttsiken inte normalt att vara trött jämt och hela tiden. Eller? 

Ibland känner jag bara för att köra huvudet i väggen och maxa. Göra saker hela tiden för även om jag egentligen är orkeslös så liksom motas tröttheten bort i periferin när jag pysslar med något. Sen kommer den tillbaka i dubbel dos efteråt förstås, men det kan jag ta. Men lika ofta orkar jag inte maxa utan är bara trött och orkeslös. 

Nån som har erfarenhet av abnorm/onormal och konstant trötthet och vet vad jag kan göra?
Det är tärande att må så här.


skrivprogram och klippkort

Känns som om ett klippkort till det blågula vore aktuellt. Men den här gången handlade det mest om att returnera saker som blivit över sedan vi byggde köket; lite lådfronter, gångjärn, lådor ... och så kompletterade vi vår samling med några nya kastruller. Sedan vi skaffade häll var vi tvungen att sortera ut en rad kastruller som inte funkade längre, samt köpte på oss lite nya fluffiga badlakan då några vi har sett sina bästa dagar sedan länge, länge. 

Vidare var vi runt och letade barstolar och tror oss ha hittat en prisvärd/snygg/bekväm variant på Jysk samt åkte för att köpa en ny dator/skrivbästis till mig. Min gamla trotjänare börjar bli gammal och skruttig och det är väl bara ett under att den vaknar varje morgon ... hittills. Nu ska jag bara hitta ett skrivprogram som jag blir nöjd med. LibreOffice? Även om jag i dagsläget skriver i Words och gillar det skarpt. Tänkte i alla fall testa en gratisvariant först ...

måndag 20 juli 2015

bada lite

Det blev nästan en mil lång skogspromenad - härligt - och sedan ett dopp i sjön som vi knatade runt. Alvin gillar att bada men man måste nästan alltid locka i honom först. Bara en gång flög han i vattnet helt frivilligt och det var på Österlen där havet verkligen var bitande kallt. Dum hund.


naked

Chris tycker att jag är galen men jag tycker att de här är coola djur. Allergivänliga dessutom och de åker raka vägen upp på min Bucket List.


Sphynx & Chines Crested

lördag 18 juli 2015

regnet

Igår, en stund på altanen efter middagen. Insvept i en filt och med värmen från grillen i ryggen. Alvin i knät och en bok i händerna. Försöker läsa och distrahera tankarna lite. Går runt i dagar och är ledsen utan att riktigt förstå varför jag är ledsen. Tittar på ett segelflygplan som gör loop på loop över Kvarnberget. Tänker att nån måste vara galen som vågar leva så on the edge. Som om livet går att lekas med. Men vad vet jag. Det kanske är idiotsäkert att åka bergochdalbana i luften även om jag själv helst står på jorden.

Så kom regnet. Ett stilla sommarregn som smattrade mot tygtaket. Inte varmt. Inte jättekallt. Skönt att sitta utomhus för en gång skull - blir inte mycket av den varan den här sommaren.


Att ta tillvara - jag blir så ledsen när det inte går.

Igår la vi klart golvet i köket, nu är det lister, måla väggar och kakla som återstår. Det blir så himla fint, så det är jag glad för. Och det är så kul att greja det här på egen hand. Idag väntas golvet i hallen läggas. 

Nej, inte av sig själv. 
Av oss. 

fredag 17 juli 2015

att längta till

Längtar efter lite gott chill i en solstol. En varm sandstrand. Hav. En underbar pool. Tillsammanstid. Avkoppling. En god bok. Iskallt svalkande sangria. En hotellbuffé med allt gott ... Tid!


PS; här kan du läsa en intervju med mig. 

Nu ska jag ut och grilla hemgjorda burgare och baconlindad sparris ... 

bob - the goldenretriever

Att fåglar är ett av mina favoritdjur är ingen hemlighet. Nu har jag blivit sugen på att skaffa undulater igen. Ett tag hade vi sån otur med dem och de blev bara sjuka och dog så då tröttnade jag och skaffade zebrafinkar i stället. Men en undulat är ju så mycket mer social och gosig ...

På tal om härliga djur -
Mitt favoritkonto på instagram är bob_goldenretriever Hans bästisar är både zebror, undisar och en hamster. Alltid så söta bilder att titta på och bli varmmjuk om hjärtat av. Mitt tips: följ!


torsdag 16 juli 2015

häst är bäst

Tänk vilken lycka när grannarna fick sommarhästar och möjliggjorde för en liten ridtur. Engla som saknat ridskolan så ... Även Liam tog sig en ridtur. Han är allergisk så tyvärr blir det inte så mycket ridning för honom, men utomhus så här går det bra.

onsdag 15 juli 2015

jag går och fiskar

Jag har inte samma behov av att lägga mig en stund på soffan och vila/sova längre, så som i början av sjukskrivningen. Att bygga kök och hålla fokus på det är riktigt skoj. Och koncentrationen att läsa eller skriva fungerar relativt väl. Dock är jag fortfarande i stort behov av att gå i "min egna lunk". 

I går var vi tvungna att åka till Ikea igen (surprice) för att komplettera, där blev det även lunch (jippi, ett lagat mål om dagen betyder att vi inte behövde laga någon middag, bästa!) och sen en sväng till Frölunda Torg. Jag gillar inte det längre. Jag får panik och blir deprimerad. Allt det där är bara yta och stress i jakten på det lyckliga, materiella livet. Alla höghusområden ger mig rysningar, alla bilar är äckliga och hemska och kommer från alla håll, alla shoppingcenter, storstäder, gågator ... det är för mycket folk, för mycket ljud, för mycket intryck när jag behöver lite av allt. Jag. Gillar. Inte. Städer! 

Haha. Jag bor själv i en stad, men i utkanten av en mindre dito. På en vagt trafikerad gata längs en väg där det åker mindre bilar än vid den vi bodde när vi bodde på landet. Här har vi nära till skog, sjö och rekreation. Efter alla intryck blev det nödvändigt att ta en promenad ner till sjön och dess vågskvalp. Att bara stå där på en klippa och kasta med spöet. I förrgår fick Liam en abborre, igår nappade det dåligt. Dock fick jag en fångst. Min krok fastnade i Chris' (inte I Chris utan i hans krok, det blåste så otroligt mycket så det var svårt att kasta rätt) - fångad på kroken en andra gång ;) 

Idag har jag behov av att bara vara. Sväva runt i min egen bubbla långt bort från för mycket ljud och intryck. 

Vila!
Vila är ett FINT ord. 

tisdag 14 juli 2015

västernorrland on the market (välkommen hem till emil)

Nu har jag hittat ett riktigt Lönnebergahus i Noraström - Höga Kusten, Kramfors. Rätt så långt från Emils hemtrakter med andra ord, men ack så fint. Ett vinterbonat fritidshus som alltså möjliggör för oss att ta vårt pick och pack och bli inneboende året om. Ifall vi skulle vilja.

Ja.

Titta bara på den charmigt spökiga drängstugan. Hua, så läskig. Men med lite varsam kärlek ska det nog gå fint att samsas med spökena här på gården, tänker jag.


Det är du och jag Emil. Du och jag.
Hit kan du komma som gäst och bo vackert. Om du vill. Och om vi vill. Välkommen.Vedspis i både hus och gårdshus/drängstuga, så bäst. Och så har vi Emiiiiiiil, din förgrämmade onge..! Hujedamig. Vi har en ... 


Inte Snickerboa direkt, men väl en bastu på gården. Bastu med utomhusdusch. Jo man tackar. 

måndag 13 juli 2015

hemmaträning

Jag saknar gymmet jättemycket och blir så stressad av att inte vara där. Att jag sover dåligt har visserligen fler orsaker men jag är säker på att brist på träning också visar sig som en negativ följd. Ond cirkel. Dum cirkel. Nu måste jag blir bra så att jag kan träna igen. 

Ska i alla fall se om jag klarar lite försiktig hemmaträning enligt schemat nedan. När magen sätter stopp är jag i alla fall hemma. 


Känner allra mest för att bädda ner mig och stirra tak - om jag ska lyssna till hur kroppen mår.
Men så vill jag ju leva också så kör balansgång idag.

söndag 12 juli 2015

mene doe, jag gör detNyss hemkomna efter några goda skratt i biosalongen. Haha, man bara måste älska Minionerna. 

minionerna

Idag ska Chris bara sova efter sista passet nattjobb innan han går på semester. Nu får vi tre veckor tillsammans innan jag tar mig i den där kragen och börjar jobba igen efter min sjukskrivning. Men idag - idag gör jag vad jag vill vad min kropp står ut med. Vi taggar för Minionerna senare idag. Ser fram emot några riktigt goda skratt där i biomörkret. Kanske lite köksfix på det (inte klokt vad mycket det gör nu när allt det elektriska är fixat) och så mycket skriva!


lördag 11 juli 2015

sommar på landet

Landet. En alldeles speciell plats i mitt hjärta. Här bor lugnet. 
Här bor hässjor precis som förr och de torkar i solen som äntligen återvänt. En liten smula sommarvärme och jag träder in i allt det där en kort stund. Med ryggvärk och magsmärtor som jag glömmer bort i periferin för i detta nu är det bara jag och sommar på landet.

Sen åker jag hem till vakna flickor och en sovande man, till en latte och mitt bokredigerande. Till ryggsvärk och magsmärtor. Så glad att jag trots allt har så nära till allt det där som har sin speciella plats i mitt hjärta. 


färgpalett

Ännu en dag då jag vaknar upp efter en orolig natt med värk eftersom min Crohns spökar igen. Som ett brev på posten. Är det inte det ena så är det ... eller snarare. Allt det där går hand i hand. Stress, oro, värk och feberkänsla. Bara det stannar vid ryggvärk och magont den här gången. Låt känningen jag har i diverse leder vara rena rama spökfantasierna. 

Blir inte många knop gjorda idag tänker jag. Inte som i skogshuggarknop i varje fall. Men det finns ju annat att göra. Som att fortsätta redigera Pixi-Lee till exempel (söker testläsare som vill/kan/hinner läsa ca 72 000 ord/187 sidor och därtill svara på en rad frågor). Hon har legat i träda tillräckligt länge nu och nu vill jag träffa henne igen. Så ... lite hederlig gammal fantasi ska få mig att förflyttas från smärtans land till något mer magiskt och levande.


Från svart till hela färgpaletten ...

fredag 10 juli 2015

återbruka mera

Vi har samlat på oss ett gäng tomburkar i lagom storlek som vi tänkte försöka pilla loss etiketterna på och sen bara borra ett hår i mitten av locket för ett sugrör. Perfekt för smoothies eller om man vill dricka lite svalkande saft utomhus i fred för getingar (om nu sommaren återvänder).

Nu letar jag bara efter lite tjockare plastsugrör som går att använda om och om igen. Har du något tips på var jag kan hitta? Det enda jag hittat är några sidor som säljer sugrör i rostfritt stål men har en vision om ett sugrör typ som på bilden. Lite roligare utseende eftersom jag vill ha mina framme på hyllplan. Blir lite festligare partystämning. 
torsdag 9 juli 2015

skärp dig kvinna!

I dag ska jag få hjärnan skrynklad, det är inget skamfyllt i det. Ändå skriver jag att jag ska få hjärnan skrynklad i stället för att jag ska gå till min psykolog, fast det är dit jag ska. Jag ska dit extra tidigt mot vad jag brukar så jag ställer klockan med marginal så att jag ska hinna både äta äggröra, dricka latte och duscha. Fast när jag vaknar med skatbo på huvudet, det är mörkt ute och jag är trött inser jag att jag aldrig i livet kommer att orka duscha. Tänker att det inte gör något. Det finns torrschampo och raggartvätt. Det duger. Tänker att i dag ska jag ta mig i kragen och lyfta upp mig. Jag ska inte vara orolig, ha ont i tarmarna, vara trött, vara ledsen, vara stressad, ha ont i ländryggen ... Det är basta med det nu. Räcker. I dag ska jag vara glad och se f->r->a->m->å->t->. Jag är ju en positiv person som älskar att kavla upp ärmarna och hugga i. Älskar att jobba. Vad går jag här hemma och degar för? Skärp dig kvinna! Tvi för såna som dig. Tvi.Och så letar jag efter den där kragen att ta mig i. Desperat letar jag. Hittar den inte. Det är konstigt. Jag som alltid annars är så positiv och lösningsfokuserad, för det ska man vara. Hittar inte! Men det här ordnar sig ska ni se. Bara att låtsashålla krage, klistra på leendet ... Fru Duktig fixar så duktigt som hon nånsin bara kan. Alltid på topp.

Eller?

onsdag 8 juli 2015

baksidetext och följebrev

Igår åkte vi på en shoppingtrip vi länge sett fram emot och ja ... min kropp kanske taggade upp lite redan innan trots att jag ville det här. Du var ju grinig och gnällig redan innan frukost, sa Chris och jag tittade oförstående på honom. Va, var jag? Inte som jag la märke till, tänkte jag och blev både ledsen och lite uppgiven. Jag vill ju inte må så här.

Shoppingen var kul, men tärande. Det är så mycket att ta hänsyn till hela tiden. Man kan inte svära och göra fula miner åt folk till exempel. Man måste le vänt och säga ursäkta och förlåt hela tiden. Det går långsamt fram. 
När vi kom hem var jag så slut att jag kraschade i soffan när resten av familjen var som duraceller som for omkring och provade kläder och hängde upp nya lampan över soffbordet. Å om jag kunde vara lite mer som de. Lite! Orkade inte ens bläddra lite i nya Amelia. Inte ens lite. Låg som en blöt trasa och skickade några sms till bästa väninnan. Tog massor av värktabletter för att döva den där massiva huvudvärken som alltid lägger sig som ett skruvstäd när den där abnorma tröttheten lägrar sig i kroppen. Vägrar att ge med sig.

Känner alla så här? Jag menar alla - även friska, eller är det här något vi med utmattningssyndrom får dragas med - bara vi? Kan du relatera till att må så här vid minsta ansträngning? Jag menar - att shoppa ska väl inte trötta ut kropp och sinne på det här viset? Hur ska det gå när jag börjar jobba heltid om bara ynka 3,5 veckor? Vill inte räkna ner. Vill leva här och nu. Gör allt annat än det. Fokuserar bara på det obönhörliga slutet för jag vet ju att jag inte mår som jag bör.

Så börjar det dra ihop sig. Jag har skrivit. Jag har redigerat. Jag har lämnat till testläsare - tack, tack, tack Christina - och har fått respons på mina frågeställningar. Jag har tagit till mig. Jag har ändrat och redigerat igen och nu är jag redo.

Det drar ihop sig och jag måste skriva den där baksidetexten och det där följebrevet - hur svårt? Och jag måste snoka rätt på några förlag som kan tänkas vilja ge ut en självhjälpbok med självbiografiska inslag. Jag försöker fokusera på det - för det ger en kvillrande känsla av att i alla fall ha lyckats med något.

tisdag 7 juli 2015

västernorrland on the market

Den här gången väljer vi ett fritidshus i Höga Kusten tycker jag. Känns rätt så här i sommartider, speciellt som våra egna tankar börjar gå i de banorna. Här! Hit skulle jag kunna åka all ledig tid, som jag hoppas ha mycket av till mitt förfogande. Inte nödvändigtvis ledig som i ledig, men ledig som i fri med den skillnaden att om jag får jobba som jag önskar är jag både ledig och fri. Hur som helst. Titta.


Vad sägs om att vakna här? Med den här utsikten?I det här huset?


Huset har åretruntstandard vilket är perfekt för jag vill kunna vara här alltid och lite när som helst. Precis just när andan faller på och tillfälle infinner sig. I drömmen är jag skribent och styr mig själv. Jag vill ha min sommarsemester här. Fiska från eka och sitta på bryggan och vicka med tårna i vattnet när familjen badar (ja, jag är badkruka), jag vill ligga i en hängmatta och läsa. Till hösten vill jag komma hit och plocka bär och frukt och ta långa promenader i skogen. Jag vill fira jul här och åka längd i upptrampade uppskidade spår ...

Stugan har bastu och öppen spis och samfällt ägande i båtbrygga, rökeri och vindskydd med tak. Vad mer kan man begära?