söndag 31 maj 2015

hur du lägger ditt vardagspusselMin kreativa del av min hjärna fick just en ny idé - halleluja!

Igår var en sån där dag då jag var uppbokad till tänderna och gärna hade haft behov av att klona mig IGEN och samtidigt som mitt mammahjärta klappar stolt och starkt är min hjärna en blöt trasa bara och inombords är jag alldeles lipfärdig över det faktum att den här stressen och hopplösheten ÄR LIVET.

Nej. Stopp!
Jag vägrar.

 • Om du läste en handbok i Hur Du Lägger Ditt Vardagspussel - vad skulle du vilja ha för handfasta tips?
 • Och vad har du själv för tips på att hantera några av vardagens olika dilemman?

Dela mer än gärna av dig.
fredag 29 maj 2015

tgif


Vi kickar igång helgen med storhandling, gym och taco. Sen betala räkningar och när vi ändå är igång tycker jag att vi kan boka den där resan och nya bilen också ... 
Hoppas helgen blir bra. Vi laddar upp inför karategradering, Dolly Style och lite skönt stallhäng. Men först en dejt med soffan och en bra bok.

lista

Hittade den här listan hos Underbara Clara och genast snodde jag åt mig den. Älskar listor.

Om du bara fick ta på dig en sminkprodukt på morgonen, vilken skulle du välja?
Skrotar jag runt hemma bara kan jag tycka att det är skönt att gå helt utan smink och när jag mådde som sämst i min sjukskrivning gick jag också ut utan make. Annars är det inget jag skulle drömma om, utan att vara fåfäng. Jag blir gladare av att sminka mig till en piggare look. Jag som är så blek ... jag måste ha foundation ... men jag går aldrig utan min mascara eller ögonbrynspenna.

Vilken är din favoritdrink?
Jag gillar drinkar men dricker inte dem så ofta att jag lägger namn och ingredienser på minnet. Jag gillar i stället att sippa på ett fruktigt vitt vin.

Vad vill du förbättra i livet?
Jag kanske inte helt återgår till att bli vegetarian igen men jag vill definitivt äta bra mycket mindre rött kött, vegetariskt flera gånger i veckan och mer fisk och kyckling. Samtidigt vill jag också växla över till mer ekologiska produkter. Komma närmare naturen helt enkelt. Jag vill också vara utomhus mer samt träna fler tillfällen på gymmet.

Det är också av yttersta vikt att komma tillrätta med den här stressen och finna en tillfredsställande balans mellan arbete och privatliv. Jag behöver god tid till rekreation och mår inte bra av att ständigt flänga runt, stressa och ha en för fullbokad kalender.Om du bara fick bära en klädfärg resten av livet, vad skulle det vara?
Utan tvekan skulle jag välja svart eftersom jag trivs allra bäst i den färgen och nästan alltid bär något plagg som är svart. Loreen säger det så klokt. Är man kreatör är det så mycket annat som snurrar och därför behöver jag en lugn bas med få intryck nära mig.

Samtidigt älskar jag Desiguals färgtokiga mönster - men basen ska ändå vara lugn och vilsam.

Har du brutit något ben i din kropp?
Nej. Jag har stukat fingret en gång och foten en gång. Det räcker, tackar så mycket.

Tror du på gud?
Nej. Men jag är inte helt och hållet ateist för det ... tror jag. För även om där inte finns någon gud finns det alltid något att tro på. Ödet, livet efter döden ...

Vad gjorde du för ett år sedan?
Skrev på mitt examensarbete och kämpade mig upp ur värsta crohn-skovet. Satt på altanen i solen med högar av kurslitteratur med min lilla "terapihund" som sällskap. Och såg fram emot sommarens semester till Turkiet tillsammans med familj och systerfamilj ...

När hade du din första fylla?
Jag har aldrig varit riktigt så där jättefull. Men första gången jag drack alkohol var i Italien när jag var 18 år. Med alla besök i vingårdar hade det nästan varit otacksamt att inte smaka på gårdens egna vin.

Kaffe eller te?
Kaffe, utan tvekan kaffe. Med en skvätt äkta grädde. Även om te är väldigt gott det också så väljer jag alltid, alltid kaffe. Alltid! Även om jag drömmer om att ordna ett riktigt brakigt afternoon teaparty med all inclusive (men aldrig kommer till skott för att jag dricker kaffe HELA TIDEN).

Vad gör dig gladast just nu?
Att jag har fått chansen till andrum. Nu behöver jag inte vara orolig mer utan ska försöka landa och ta mig upp och mot det jag ser så mycket fram emot - mitt nya jobb i höst. Den här årstiden gör mig också så glad. Solen, värmen och chansen att påta i trädgårdsland och växthus. Att lite löst kika efter en restresa ... att skriva på ett manus. Och det bästa av allt - min fina familj och underbara vänner.

Vad är frihet för dig?
Att skrota runt med rufsig hårknut på huvudet, i pyjamasbyxor fastän klockan är sen eftermiddag och helt utan smink. Att inte bry sig om vad andra tänker och tycker om mig med den trygga vetskapen att de allra viktigaste människorna i min omgivning tycker om mig ändå. Oavsett det yttre.

torsdag 28 maj 2015

vardagspussel

Det här med vardagspussel och en inre stress som äter upp mig ... Just nu får till och med ordet vardagspussel min stressensor att köra igång hårt (jag hatar Charlotte Perellis radioreklam "hur får du ditt vardagspussel att fungera?" i samarbete med V6. Hatar!). Nu när jag är sjukskriven kan EN grej i kalendern göra mig stressad. En. Och då kan det ibland bara handla om att ringa ett viktigt telefonsamtal. Jag går ändå igång.

En strategi jag funderar på i min egenuppförda rehabplan är att försöka att långsamt införa lite mer to do. Kan det vara bra tro? Normalt efter en lång tids sjukskrivning börjar man jobba viss procent för att successivt öka på upp till heltid. Men när jag börjar nytt jobb i augusti vill jag köra på heltid från start. Det är mitt mål och allt annat känns jättekonstigt. Därför måste jag rehabilitera mig själv fram till dess nu över sommaren. Fylla min kalender ...

Redan nu planerar jag in för dagliga långpromenader varvat med gymträning - det kan kännas motigt (men aldrig stressigt) men jag vet att när jag just är igång med träningen så mår jag bra, släpper allt - till och med tröttheten för en stund. Däremot försöker jag planera in för ett socialt liv - träffa vänner och så - och det, fastän det är helande och mysigt får mig stressad. Att komma ihåg att ställa ut soptunnan vid gatan är stressande. Att komma ihåg att åka till doktorn (och planera dagen fram till dess så jag hinner vila och duscha och komma i tid) är stressande. Att minnas saker och hålla reda på dem är ... bara att glömma. Jag tror aldrig att min telefon varit så full av påminnelser - som jag ändå glömmer bort. Jag stänger av alarmet när det ringer, registrerar vad det är jag ska komma ihåg till nästa dag, till om en timme, om en kvart. Och glömmer!I min egengjorda rehabplan ingår att lägga ett välfungerande vardagspussel inför framtiden. Jag vet att om man varit där en gång (två) är man skör och hamnar lätt där igen om livet inte förändras och bromsas in drastiskt. Jag vet att jag måste hitta den där balansen mellan jobb och fritid. Men hur? Hur, hur, hur? Jag jobbar heltid. Chris jobbar heltid (oregelbundet mellan nattjänst, även helger ibland och kontorstid). Barnen har sina läxor (mitt ständigt dåliga samvete, har noll koll hur jag än försöker) och sina aktiviteter. Nej, jag är ingen curlande förälder ... Indra cyklar ofta själv till sina träningar, men ändå tar det sån tid från mig - från familjen. Från att landa och vila batterier. Även om barnen tar sig själv till träningen eller om Chris kanske skjutsar är det middagen som aldrig hinner lagas i tid, ätas i tid ... ett stressmoment i sig. Sen är det matcher och körscheman och kiosktjänst och gud vet vad. Och allt det - bristen på tid - står mig upp i halsen. För samtidigt. Det är klart som korvspad att barnen ska ha sina aktiviteter som är så nyttiga för deras utveckling och som de älskar och är stolta över. Nu när ingen av dem verkar vilja simträna nästa termin kommer de alla ha en aktivitet var ... Liam har två visserligen men strunt samma. Det är inte too much. Inte för dem.

Vardagspussel handlar för mig om att få tid till det som ger energi. Först och främst handlar det om den där balansen mellan jobb och fritid. Att hinna få lugn och ro och vila. Att hinna med familjen, hus och hem och att hinna vara social med vänner. Inte övermannas av alla dessa krav och måsten. Men hur? Hur, hur, hur?

Hur får du ditt vardagspussel att fungera?
(Nu sa jag det själv).


back to balance


För ett tag sedan läste jag om Care &Color's Back to Balance på Löwengrips blogg och blev lite nyfiken. Det där med att ha fet hårbotten men fnösktorra hårtoppar/längder är ett gissel ... Försöker köra med torrschampo i hårbotten ofta så att topparna får vila men vet inte om det är bästa strategi. 

Någon som provat och är nöjd med resultatet av C&C?

Samtidigt letar jag ekologiska alternativ och har fått nys om något jag jättegärna vill prova. Berättar mer om det senare ...onsdag 27 maj 2015

sponsrad video: resan har bara börjatHar du åkt linje 73 i Stockholm?
Linjen är tydligen känd för sina lyrikresor. När Vattenfall i mars började ladda den här bussen med el och på så vis tystade dess motor möjliggjorde man för författare att fylla resan med unika stycken av sammanlagt sex författare.Vilket härligt sätt att uppmärksamma ett mer miljövänligt färdsätt. Hoppas initiativet sprids som ringar på vattnet och att det kan bli en happening på fler linjer i fler städer (vill man mot förmodan inte lyssna till författarna är det ju bara att trycka i ett par lurar i öronen - om man nu är lättstört exempelvis tidigt på morgonen eller så). Men jag tycker att det är en alldeles strålande idé. Jag som älskar att lyssna på podcasts - det här är ju som en livs levande sådan.

..

~ sponsrat inlägg ~


pärlor längs vägen

En dröm jag har är att köpa en gammal buss och göra om till husbil och sen dra iväg ner i Europa. Jag är så långt ifrån campingtjej man kan komma men en sån här grej tror jag att jag skulle gilla. Det blir lite mer frihet att ta sig runt själv genom länderna och ta det lite som det kommer. Hitta de där pärlorna längs vägen. De som man annars alltid missar om man tar flyget direkt till destinationen.

Det här skulle jag vilja börja planera och sedan i framtiden sätta i verket. Dra ner genom Frankrike, en avstickare till Spanien kanske, vidare till Italien och sen gärna en sväng till Kroatien innan hem igen genom Österrike. Geografi är inte min starka femma, men det här är de länder jag hakat upp mig på. Alla andra i min genomfart är en ren bonus av trevligheter.


tisdag 26 maj 2015

bikers


Letar snygga bikers i fejkskinn till både mig och Indra. Hittade dessa båda på H&M, hyfsat look a like ... Nån som har andra (obs prisvärda) alternativ på fejkbikers (inga döda djur på mig tack).

~ annars tror jag att jag slår till på de här ~måndag 25 maj 2015

smart shopping for ecoliving


Just nu ges 10% på hela hildur.se's sortiment. Giltigt till och med 10/6-15 med rabattkoden ADEKO1505
where to next?


Nu har tröttheten precis knackat på igen så jag ska ta och äta lite innan jag snörar på pw-skorna, trycker i en pod och tar med Alvin ut på en rejäl runda i solskenet (jag har lite go träningsvärk att mjuka upp). Ner till sjön först, tänkte jag och sedan hela parkenområdet innan jag vänder hem till min laxlunch.

Tänkte jag skulle fortsätta botanisera bland sista minutenresorna ... vad är ditt bästa tips?
Jag har aldrig tagit en sista minuten förr.sponsrad Video: "Pantat" med Erik & Mackan

Jag älskar att resa så med fokus på hela världen försöker jag spara ihop till diverse resor. Mitt vardagstips är att kika efter kampanjpriser och storpack när jag handlar och sedan fylla frysen med sådant som kanske är flera procent dyrare nästa vecka. En lov i lågprisvaruhus lite då och då är också ett tips. För alla våra sparpengar går inte åt till resor ... så klart. Vi har planer för både hus och trädgård. Nu när köket är beställt är det visserligen inget här hemma som är akut, inget som inte lite färg kan fixa till i alla fall. Och färg går att hitta billigt om det inte är någon speciell brytningsfärg man vill ha. Men exempelvis vit väggfärg går utmärkt att få tag i på ÖoB.

Priset är skillnaden - bild ÖoB. 
Men en sån här bubbelpool på ett snyggt trädäck på solsidan är något vi drömmer om och funderar på. Lite härligt sommarchill på hemmaplan om det inte blir någon resa just i sommar.

Liam ska på en veckas scoutläger vid kusten annars har vi inte planerat in någonting särskilt (eventuellt åker jag och Indra eller Chris och Indra till Stockholm med några kompisar ett par dagar) och nu börjar det klia i fingrarna att boka in en restresa destination någonstans. Jag är sugen på Storbritannien eller Grekland i första hand ... kanske. Är inte så kräsen. Och sen hoppas jag att vi kommer iväg till Teneriffa igen i höst. Det här mer spartips alltså ...  även om jag är sugen på en till tatuering så verkar Erik och Mackans strategi vara ganska så pantad - höhö. Därför tar jag tacksamt emot dina spartips så att jag kanske kan applicera dem på mig och min familj.


..  


"Detta är ett sponsrat inlägg"


lördag 23 maj 2015

"fredagshus på en lördag"

Jag gör som Malin Wollin, fotbollsfrun, och kör med fredagshus - fast på en lördag. Varför? Härmas jag? Nä ... knappast. Jag kör till exempel inte gissningsleken om vem som kan tänkas ha bott här. För jag vet. Men å ... det här alltså. Går inte att jag låter dig förbli icke ovetandes om gården jag har en massa älsk på. Ja men titta bara! Titta på det där knotiga lilla äppelträdet där hästarna alltid stannade till för att leta fallfrukt ...Titta på sjön! Ser du sjön? (Klart du ser sjön). Och stallet då - med plats för fyra hästar. Jag var medryttare här för ett litet gäng år sen. Alla härliga skogsstigar och vägar att rida ut i - sjön att rida ut i, eller förbi. Underbart. Så vackert och så fridfullt. Här. Här skulle jag kunna bo. 


Titta på det ljusa fina och stoooora, lite gammaldags köket. Det är helt enkelt perfekt. Perfekt för sällskap och stora brakmiddagar med familjen, lilla släkten och vänner. Det här kan på många sätt vara min drömgård. Älsk. En massa älsk på den. Puss på dig gården.


smärta som gör gottIdag grundar jag som alltid med en äggröra med äkta grädde, lite salt och en avokado ... en latte också förstås för en extra skjuts i energin och sedan kötta gym. Det är så nice. Älskar't. Nu har jag tränat på gym i snart ett halvår och det är så, så himla härligt. Att kombinera cardio och stryka där med långa härliga promenader i friska luften. Jag märker resultatökningar och det sporrar såklart. Att jag kan göra fler reps och ta tyngre vikter samt att flåset (jag har alltid haft hyfsat kondis) blir bättre också. Jag klarar långa sträckor på crossen med rätt stort motstånd nu, något jag inte gjorde alldeles då i början. Och att kroppen förändras. Inte att jag behövde gå ner i vikt, men kanske stramas till. Byta fett mot muskler och få trimmade former på de rätta ställena så att jag trivs i den, den där kroppen. Det gör att jag blir ännu mer sporrad att träna ytterligare ... samt att äta ännu nyttigare. Jag kör någon halv variant på 5:2, LCHF och lightvegetarian. Det får mig att må bra i magen, lederna och hjärnan.


På gymmet sist hade jag en sån överjordisk träningvärk att det knappt gick att utföra magövningarna, men jag körde på med mina vanliga 100 reps (har inte kommit mig för att öka dem nu på ett tag). Och i dag känns träningsvärken i magen nästan inte alls (sen att jag i stället har träningsvärk i rygg och axlar är bara så skönt).

~ smärta som gör gott ~fredag 22 maj 2015

sponsrad video: Göteborg & Co - Sommar 2015Sverige börjar explodera i grönska nu och sommaren är verkligen den allra bästa tiden. Tiden då Lilla Landet Lagom visar sig från sin allra bästa sida. Tiden då Göteborg visar sig från sin allra bästa sida och liksom lever upp med nöjesfält, havet, konserter och restauranger och alla människor som tränger upp och ur sina iden. Jag älskar sommarGöteborg där Gunnebo Slott och Liseberg är ett givet besökställe, liksom den klippiga stranden vid havet ... ja, närheten till vattnet är fantastisk. Sen tycker jag mycket om att flanera runt i Haga också.Med #sommarguiden får du hjälp att hitta till Göteborgs alla event och sevärdheter. I filmen visar fem kända svenskar, alla med koppling till Göteborg, upp vad de tycker är det bästa med sin stad. I sommar kommer de under en vecka var att via instagramkontot @goteborgcom visa sina allra bästa tips på hur man kan uppleva och upptäcka storstaden. Vem vet, kanske får vi tips om personliga små smultronställen?! På kampanjsajten goteborg.com/sommarguiden kommer de fem kändisarnas tips att samlas. Bidra gärna med dina bästa tips du också. Vad gillar du med Göteborg? Dela med dig av dina bästa tips på sommarguiden du också!


sponsrad video Comviq 100 länder. Halva priset

..

I mitt förra bokmanus (det som ligger på vänt dels hos testläsare, dels på att jag ska orka skriva på det igen) dyker faktiskt Karim upp. Ja, inte som Comviqmannen i egen hög person kanske, men väl som kiosk/affärsägare och jag har lånat mycket av min rollfigurs varma karaktär av Karim. Så tack Karim för en härlig och hjärtlig personlighet. I filmen gör Karim en rejäl resa där han hälsar på alla sina gamla bekanta för att fira att Comviq sänker sina priser världen över. Perfekt för alla som har släkt och vänner i utlandet. Nu är det mycket billigare att hålla kontakt.


Sponsrat inlägg ~


torsdag 21 maj 2015

listaDet här med listor är kul.

Senaste.

Låt du hörde: Linus Svenning's Forever ... eller vad den nu heter, på radio precis.
Film du såg: Micke och Veronica.
Mat du åt: Spenatsoppa.
Kram: Engla eller Chris måste det ha varit.
Resa: Danmark ... men oj så länge sen.
Glädje: Lever fortfarande på den enorma glädjevågen i att ha fått nytt jobb med bra (bättre) lön och finfina kollegor.
Dröm: En sån himla skön sak med en after work med snälla, glada, fnissiga och skämtsamma (nya) kollegor i en fin gemenskap. Alla är så snälla.
Person du träffade: Min härliga doktor.
Personen du pratade i telefon med: En sjuksyrra.
Personen du fick sms av: En så fin före detta kollega (som också fått nytt jobb).
Gången du åt en 7-elevenkorv: Har aldrig hänt.
Gången du var utomhus: För bara några timmar sedan på en härlig promenad.
Gången hela din familj åt middag tillsammans: Räknar vi enbart vi fem som familj hände det igår. Liksom i förrgår och dagen innan dess och så som det kommer att hända idag och i morgon och ... ja, vi äter i stort sett alltid middag tillsammans alla fem. Räknar man familj som i "hela" närmaste släkten med min syrra och Chris' syrra (eller båda Chris' syrror för den delen och då blir det ännu svårare att få till eftersom den ena av dem bor så långt härifrån) samt min faster ... ja, då blir det att titta långt bak i tiden. Oj.
Saken du köpte: Jaa, vad kan det ha varit? Jag shoppar inte så mycket. Mat kanske. Det måste ha varit mat. Typ pyttipanna eller nåt.Sponsrad video Parken Zoo

..


Sist vi bodde på zoo var barnen små, mycket mindre än nu ... vad de rasar iväg i ålder. Engla låg/satt i vagn när det begav sig och det börjar verkligen bli dags igen. Att komma riktigt nära djuren och skapa nya minnen som vi alla kan bära med oss. Sist bodde vi på hotell men Parken Zoo Eskilstuna har en trevlig stugby som tillåter husdjur vilket är perfekt för oss som reser med hund.


bilder som har några år på nacken

Vi älskar djur i vår familj och eftersom vi inte planerat in för någon längre resa nu i sommar lär vi hamna på diverse djurparker inom lite lagom avstånd hemifrån och kanske en övernattning bara. Närheten till djuren är så helande på något vis. Hela jag blir lugn samtidigt som det är roligt att få lära sig mer om djuren och djurparkens arbete med avelsprogram och bevarandet av olika hotade djurarter.
Sponsrat inlägg ~

onsdag 20 maj 2015

are you with me

Så himla härligt det var med en PW förut. Förutom att jag hade klätt mig alldeles för varmt med fleecetröja och täckväst plus att solen lite då och då byttes mot regn. Inte ösregn dock, som tur var, men ändå tillräckligt för att få mig att välja en något kortare runda än jag planerat för. Lyssnade bland annat på min allra första podd samtidigt. Hemma hos Gry, som var den jag hittade på Spotify. Kul med David Hellenius som alltid bjuder på ett gott skratt. Befriande (och nu märker jag att jag svamlar osammanhängande ... men David var alltså gäst hos Gry. Okej).


Borde ta och fixa ihop en ny spellista också. Både en jag kan ha på gymmet och en med lite mer softa sköna låtar. Den här är en stor favorit just nu. Den bästa. Hittade den i countryversion ... soft.

Vilka favoritlåtar har du just nu? Shooooot me with em'.
Är egentligen tokstressad just nu - och förtvivlad - men försöker lägga fokus på allt positivt ... så löser det andra sig sen. Japp.


att träna smärtfrittFör en tid sedan damp det ner ett knäskydd från Sportsmart.se här hemma. Tanken var att Indra skulle använda det. Hon spelar handboll vilket är en väldigt tuff sport. Många av tjejerna, däribland Indra, har problem med skador i knäna och knäskydd eller tejp syns på nästan var och varannan i laget. Tyvärr visade sig knäskyddet, trots att vi mätte efter tabellen, vara för stort. På tok för stort. Passar kanske knäskålen men inte övriga benet (hon har ju små pinnar till ben den där tjejen). Så, i stället blev det jag som fick knäskyddet vilket i och för sig inte skadar då jag också har känningar i knäna stundtals.


När jag tränar cardio brukar jag alltid köra crosstraining just för att den maskinen känns mer skonsam för mina knän än vad gåbandet gör. Men med vulkanskyddet som ger en god stabilitet och kompression vågade jag mig på gåbandet igår och det kändes ... riktigt bra. Wiihoo.

Vill ju att det ska kännas kul, hinder- och smärtfritt att träna. Idag tänker jag mig ut på en längre PW och får då chans att testa knäskyddet i lite olika terräng. 

måndag 18 maj 2015

hair braids

Tänk ändå om jag kunde fläta mitt hår så här. Å. Det är så fint och elegant fast samtidigt så vardagsrufsigt och enkelt. När jag skrotar runt hemma älskar jag att ha håret i en slarvig knut uppe på huvudet men jag visar mig ogärna ute med min stora keloid bakom ena örat. Därför vill jag ha frisyrer som täcker örat men ändå inte stör med en massa lösa hårslingor som trillar fram i ansiktet hela tiden. De här fyra skulle jag vilja kunna fläta.
Idag har jag tagit mig en rejäl sovmorgon. Min säng var min kompis i nästan tolv timmar och jag sov till och ifrån ... så, så trött. Och jag är så, så trött på att hela tiden vara så, så ... ja, du fattar.

Nu ska jag ut! Egentligen hade jag tänkt åka till gymmet i förmiddags men jag har en sån go träningvärk sen sist så jag väntar faktiskt med gym till imorgon. Men en långprommis i solen gör gott tänker jag. Både för muskler och för den där tröttheten.

Ikväll blir det spännande. Och nervöspirrigt.
Jag ska träffa mina nya kollegor och mina nya, fina elever som kommer på besök till skolan.
Iiiiih ärtigt

Avokadosoppa med räkor

Söndagar tycks helt omedvetet ha blivit vår laga-soppa-till-middag-dag. Gott! Vi har ätit på tok för lite soppa i våra dagar och det tar vi igen med råge nu. Det här receptet på en god, len avokadosoppa hittade jag i Ulrika Davidssons Lättlagad lchf, men jag gjorde om lite. Ät och njut säger jag bara. Receptet kan tyckas lite snålt tilltaget men lovar, avokadon innehåller mycket fett som gör soppan otroligt mättande. Så här gjorde jag:

Ingredienser
1 gul lök. 
1msk olja.
65 g färsk spenat.
8 dl vatten.
1 grönsaksbuljongtärning.
2 avokado.
salt och peppar
1 lime (glömde jag, märktes på smaken).
Färska räkor efter tycke och smak.
Hackad gräslök som garnering.

Instruktioner
 1. Skala och hacka löken. Fräs i oljan i en kastrull någon minut.
 2. Tillsätt buljongtärningen, vatten och spenat. Låt koka i 10 minuter.
 3. Dela och gröp ur avokadon och lägg i kastrullen. Mixa soppan slät med stavmixer.
 4. Tillsätt saften från limen, salt och peppar.
 5. Häll upp i djupa tallrikar och toppa med färska räkor och lite gräslök.
Noteringar
 1. Du kan med fördel toppa soppan med en liten klick aioli.

 efterrätten 

Chokladpudding med avokado

Det här receptet hittade jag på bloggen 56 kilo när jag sökte efter chokladpudding gjord av avokado. Väldigt mycket nyttigare än den vanliga varianten (men konstigt nog smakade den banan vilket dessvärre inte uppskattades av kidsen ... men väl av moi). 
Ingredienser
 1. 1 mogen avokado
 2. 0,5 dl kakao
 3. 3 msk honung ( eller valfri sötning tex dadlar)
 4. 0,5 dl krämig kokosmjölk
 5. 2 krm vaniljessens (eller vaniljpulver)
Instruktioner
 1. Gröp ur den mogna avokadon och mixa till slät puré.
 2. Lägg ner övriga ingredienser, börja med lite mindre kakao än 0,5 dl och smaka av kakaostyrkan. Kör tills det är slätt.
 3. KLART!
Noteringar
 1. Du kan använda mjölk eller grädde eller fruktjuice eller vad du vill istället för kokosmjölk. Prova dig fram! 
 2. Dekorera gärna med hallon, mynta, chokladflingor och vispad grädde - mums. 

Jag försöker verkligen lära mig att tycka om att laga mat. God, lättlagad, gärna vegetarisk och hälsosam mat är det jag mest går igång på. Eller fisk. Och som sagt, gärna soppa. Har du några bra tips tar jag tacksamt emot dem ...


tisdag 12 maj 2015

den perfekta spermadonatorn

Dagens första latte är så försvinnande god. Utan den alltså... Jag har börjat hoppa frukost allt mer frekvent i någon slags lightversion av 5:2 och LCHF i ett utan att tänka diet över huvud taget. Bara må bra. Tänka träning och hälsa. I går hade jag sån skön träningsvärk i hela kroppen vilket faktiskt förvånar mig eftersom vi sist bara körde ett kort (men tydligen väldigt effektivt) pass på gymmet. När jag tänker efter la jag faktiskt på några vikter samt hann några fler reps vid vissa maskiner, så där har vi det...Hur som helst.
Nu ska jag ägna mig en stund åt mitt feelgoodmanus. I går skrev jag i runda slängar 6000 ord vilket är en ganska bra målbild. Speciellt som jag också hann med den där välbehövliga nap:en i soffan. Jag är fortfarande inte på banan helt men samtidigt är det konstigt vilken kraft och energi det ändå ger att skriva. Och just feelgood ger en sån där skön glädje och värme. Det går verkligen att ta ut svängarna på ett helt annat sätt än det manus jag tidigare skrev på och som jag nu bara spyr känslostormar över. Ett tungt manus. Absolut inte självupplevt mer än till kanske... 20% (hur det än är färgas romankaraktärerna mer av mig som författare än jag kanske egentligen vill) men nog så jobbigt att skriva på ändå.

På tal om romankaraktärer... Det är verkligen helt galet. Galet skoj! Jag kan ha skrivit en synopsis och ha en klar tanke med vad jag vill att boken ska innehålla. Och sen fylls manuset med karaktärer med egen vilja. Det går aldrig att förutsäga vart vägen bär. Det är bara att hoppa på tåget och se vart det tillslut stannar. Och det är det som är så fantastiskt kul med att skriva. För hej vad det går. Nu senast drar en av personerna med mig till en inseminationsklinik i Danmark i jakten på den perfekta spermadonatorn!!! Inte så konstigt kanske om jag hade haft erfarenhet av det men det är verkligen ett område jag inte kan något om alls... men oj så kul.


måndag 11 maj 2015

ljudböcker

Lyssnar du på ljudböcker?
Nu när jag kommer att börja gå till och från jobbet i höst har jag nästan två timmar till förfogande varje dag och varför då inte ha lite skön läsning i lurarna? Jag kommer ju kunna plöja böcker i rasande fart.

Tänkte såklart att Spotify skulle ha kommit längre på den punkten men en snabb koll visade att det här är vad som finns att tillgå för vuxna lyssnare.


Dåligt tycker jag.
Har ingen lust att lägga 169 kronor för ett ljudboksabonnemang när jag redan betalar Spotify. Hur gör du?