lördag 28 februari 2015

tillbaka på banan


Inledde lördagen med handbollsmatcher där sista matchen Indra spelade var en riktig nagelbitare. Nu varvar jag ner framför skidVM. Spännande det också.

Det har varit en intensiv, men rolig jobbvecka och ja - jag har äntligen tagit mig tillbaka till gymmet efter två veckors sjukfrånvaro. Torsdagen bjöd på cardio och ben och i går inledde jag helgen med ett riktigt bra arm- och magpass. Underbart att vara tillbaka på banan igen.
onsdag 25 februari 2015

att inget ha


I lördags tog jag mig i kragen och trotsade febern och min kropp som inte har några krafter alls och så åkte jag ner till Malvas och Emmas utställning med bilderna från Ghana för det fanns inget i världen som skulle stoppa mig. Vi var där en liten stund bara men tro om inte min sovklocka ringde nästan bums. Det tog på krafterna att lämna hemmet. Egentligen var ju soffan min plats dessa dagar.

Nu är jag äntligen tillbaks på jobbet men hostan är envis och biter sig kvar. Tack och lov har i alla fall krafterna återvänt. Energi är liksom A och O när allt annat runt omkring rullar på i hundrasjuttio...lazy dayin my dreams

Å, så skönt det hade varit att få skrota runt i mysisar eller pyjamas, att få unnat sig en riktigt långfrukost efter sovmorgon. Alltså, en sån där riktig helgmorgon. I stället jobbar jag 13 timmar i ett svep. Öppnar - och kör kvällsmöte på det. Hepp hepp.tisdag 24 februari 2015

vita gifter


HÄR är ännu mer intressant information om hur gluten ställer till problem. Sedan 1950-talet har vi bara ätit det "moderna" vetemjölet. Det är också då magsjukdomarna sköt fart. Jag får rysningar när jag läser om- och hör debatten. Det ger mig en fast övertygelse om att jag gör rätt i att äta glutenfritt.
 


måndag 23 februari 2015

att dubbla min examen


Jag fick en fråga om det här med min plan om att dubbla min examen.

"Varför två lärarexamen, kan man bli lärare på olika vis... eller är det inriktning?
Du får gärna förklara om Du har tid å lust, jag är ju nyfiken :)"

Ja varför? Det hör säkerligen inte till vanligheterna direkt.
Det är ju så här, att jag alltid har haft svårt att fatta beslut. När jag äntligen började studera 2008 var det på socialpsykologiska programmet. Jag verkligen älskade det! Ämnet, atmosfären, studietiden. Men så var det så mycket i mitt privatliv som var turbulent då. Jag tappade fokus och kunde inte se in i framtiden. Jag hade liksom inget mål längre och kunde inte se mig själv i en yrkesroll med en socialpsykologisk examen. Jag vet. Hur dumt? Jag ångrar mig ibland.

Hur som helst. Jag påbörjade i stället studera till lärare i förskoleklass och grundskolans tidiga år (1-3) och läste en termin innan jag började vackla igen och slutligen återgick till mina socialpsykologiska studier som jag läste några veckor eller så innan jag blev långtidssjukskriven på grund av inflammationer och på grund av det som hände i mitt privatliv för stunden (efter en oerhört tuff uppväxt höll jag äntligen på att bryta mig loss från mina föräldrar och det tog på psyket. Jag var konstant trött i ett år och sjukskriven lika länge).

För att komma tillbaka till livet började jag läsa kurser på distans och på halvfart. Hälsopsykologi och Mobbning i lärandemiljö. Ni ser. Jag höll mig till mina ämnen socialpsykologi och pedagogik. Marken under mig var dock fortfarande i gungning och när jag fick erbjudandet att återuppta mina lärarstudier alternativt söka in på nytt, till den nya lärarutbildningen vågade jag dock inte tacka ja till att återuppta studierna utan sökte in på nytt. Anledningen:

Lärarutbildningen hade under min sjukskrivning gjorts om, med ny läroplan, ändrade program. Så min redan påbörjade utbildning som då var 3,5 år hade nu förlängts till 4 år. Hade jag valt att återuppta studierna på 3,5 år skulle jag inte kunna bli sjukskriven igen, för då skulle den "gamla" utbildningen inte längre finnas att komma tillbaka till. Med andra ord, med så gungande mark och osäker tillvaro vågade jag inte chansa på att jag var stark nog att inte riskera att bli sjukskriven igen.
Jag siktade i stället in mig på att söka till lärarprogrammen på nytt.

Dock hade jag redan studerat så länge nu att mina csn-veckor (alltså det antal veckor jag får studiemedel för) inte skulle räcka till för att läsa till F-3 lärare på 4 år. Enda sättet för mig att överhuvudtaget bli lärare var att rikta in mig på den enda 3åriga utbildning de hade, nämligen den till grundlärare i fritidshem samt ett huvudämne i ett praktisktestetiskt ämne. Jag valde idrott och hälsa. Utbildningen var rolig. Det var den. Men var jag ute efter att ha skoj under min utbildning eller var jag ute efter att skaffa mig det drömjobb jag strävade efter?

Jag ångrar ingenting. Varför skulle jag göra det när jag inte kan styra allt som sker? Jag trivs där jag är i dag, som lärare i en F-1:a med huvudansvar på fritids, en hel del lektioner i förskoleklass, lite i helklass samt klassen i idrott (idrottsundervisningen hoppas jag kunna utöka i flera klasser snarast) men jag är inte nöjd. Att trivas och att vara nöjd är två olika ting.

Kort sagt, ja man kan bli lärare på olika sätt. Man kan bli förskolelärare, man kan bli lärare på fritids, man kan bli lärare i förskoleklass till trean, man kan bli lärare i fyran till sexan och så vidare. Jag har hört mig för om möjligheten till validering finns. Om jag kan korta ner de 4 åren något. Men ingen kan riktigt svara på det mer än att det krävs att jag tar examen som grundlärare med inriktning förskoleklass och årskurs 1-3 för att bli behörig, för att nå min lärardröm. Jag har nätt och jämt några csn-veckor kvar. Jag måste jobba heltid och ska försöka orka/hinna/klara av att läsa heltid på distans.

På något vis.


 

söndag 22 februari 2015

att utesluta någotJag gör klokt i att utesluta gluten. LÄSVÄRD ARTIKEL för dig som vill nå en förbättrad hälsa och som kanske stämmer in på något av det här:

"Vetenskapliga studier rapporterar i tilltagande omfattning sambandet mellan intag av gluten och sjukdomar som ADHD, artrit, allergi, autoimmuna sjukdomar som ALS, multipelskleros och sklerodermi, autism, reumatisk sjukdom, demens, depression, diabetes, fetma, giftstruma, IBS (irriterad tarmsjukdom), IBD (inflammatorisk tarmsjukdom, ulcerös kolit och Crohn´s sjukdom), psoriasis, skeletturkalkning, schizofreni och olika hudfläckar som vitiligo. Intag av gluten förknippas alltmer med håglöshet, trötthet och låg energi, och glutenfri livsstil tilltagande energi och ökad entusiasm." (Bergmark, S, 8 december 20014).

Jag slutade med mina "crohnsmediciner" i somras (hann bara äta dem någon månad eller så vilket jag är glad för), samtidigt som jag uteslöt gluten ur kosten. Min gastrosköterska slog ogillande bakut men min gastroläkare, jublade kanske inte av glädje, men stödjer mig glatt i mitt beslut. Sjukvården är ju så styrd. De får inte ge kostråd om inte undersökningarna visar något (de vill i stället genast kasta in tung medicin som högst sannolikt ger biverkningar som kräver ny sjukvård och fler mediciner. Min sköterska sa till och med åt mig att inte läsa bipacksedeln på den medicin jag fått utskriven. Tro sjutton det när flera av de vanliga biverkningarna var olika former av cancer och jag tvingades till täta kontroller för att se om min lever mäktade med). Fast min gastroläkare har bestämt sig för att se mellan fingrarna. Jag vet ju vad som fungerar. Vilken kost som får mig att bli svag i musklerna och som får mig att få ont i magen och i lederna. Jag vet också vilken kost som minimerar de riskerna. 

 

lördag 21 februari 2015

förtvivlad


Redan innan sportlovet vecka sju kände jag mig trött och risig och min kollega uttryckte farhågorna för att jag skulle bli sjuk under min ledighet. Med min obotliga optimist försäkrade jag henne om att det minsann inte var någon risk, jag hade läget under kontroll. Lite trötthet och begynnande förkylning skulle jag nog kunna tackla.

Jo men visst.

Sedan vi kom hem från Danmark har jag haft feber. Alltså i lite över en vecka nu och både febern och förkylningen vägrar att ge sig och hjärtat dunkar på så hårt i bröstet att det liksom inte går att koppla av. Men så fort jag för stunden känner mig en aningen bättre en dag tänker jag att nu, nu äntligen och jag meddelar mina kollegor att jag snart är på plats igen. Och sen - pang! Feber igen.

Igår fyllde Engla år och vi skulle bara åka ner lite snabbt till stan för en matbit (just då var jag feberfri) men det tog så på krafterna att jag fick ligga i soffan hela eftermiddagen och kvällen efter det med feber igen. Det är som om jag inte har någon tidsuppfattning längre. Allt flyter ihop till ett enda stort gegg.

Å, vilket gnällinlägg det här blev, det var inte meningen, men jag känner att jag är så trött på att inte ha några krafter nu och jag vet inte om jag kommer att kunna orka jobba nästa vecka heller. Och då måste jag i så fall ta mig till läkaren för ett intyg. Jag vill inte vara där igen. Sjuk i en tid då jag bara vill (och behöver vila). Det finns så mycket jag behöver göra. Jag saknar mina elever och att busa, skratta och skoja med dem men jag behöver ha ork för att hålla igång. Just nu har jag inte det och det gör mig förtvivlad.

 

for life silver


Här om dagen kom beställningen av mitt nya armband - från For Life vars grundidé är att sälja produkter till förmån för cancerforskning. Det här stilrena armbandet finns antingen som silver eller som guld men det finns också en hel del mer färgglada varianter att klicka hem --> HÄR. Bland annat tycker jag om idéen med att ha ICE-numret kring handleden. Finns både för barn och för vuxna. Smidigt om det händer något eller om barnen tappar bort sina föräldrar i en stor folksamling. Då har man alltid mobilnumret till närmsta anhörig nära till hands.


fredag 20 februari 2015

grattis älskade


  stort grattis på 8-årsdagen 

inga superlativ i världen...


snygg interiörLite pastell kanske får lov att leta sig in hemma hos mig när våren bankar på dörren men jag fortsätter att föredra det strama och stilrena i svart och vitt som jag äskar att blanda upp med koppar och rosé, men även turkost. En mjuk effekt som inte stör harmonin. 

Ellos fortsätter att leverera med snygg interiör. HÄR hittar du vasen från Cosmos och HÄR bordslampan, jättesnygg tycker jag. Fåtölj och brickbord HÄR och HÄR. Så snyggt enligt mig.tgif


Eftersportlovsveckan blev en konstig vecka för mig med feber och hemmavaro och ändå hjular jag av fredagsfeeling. Underbara helg! Underbara ledighet. Härliga fredag. För idag är det inte bara en fredag, vilken som helst, utan det är en födelsedagsfredag. Vi har en åttaåring att fira 

torsdag 19 februari 2015

lilla fågel

pic: we   it

Det är inte bara utomhus man märker att våren är på väg nu när fåglarna vaknat till liv igen och håller igång för fullt. Även här hemma i Villa Freja sjunger och piper det för fullt. Just som jag hade tänkt att ta bort boet för att låta vårt zebrafinkpar vila lite (de har ju haft otur med sina ungar som dött en efter en och när vi kom hem från semestern låg där ytterligare två ungar döda på burgolvet). Jag fick nog men då visade det sig att det låg en levande unge, en pigg sådan, kvar i boet och nu växer den sig bara större för varje dag som går. Större... och mer högröstad!

Så nu håller vi tummarna för Miffy, som Engla döpt den till. Att den ska få växa och leva och sen plockar jag bort boet för en tids vila.

vita favoriter

~ HÄRIFRÅN  ~*~ och ~*~ HÄRIFRÅN ~

HÄRIFRÅN  ~*~ och ~*~ HÄRIFRÅN ~

HÄRIFRÅN  ~*~ och ~*~ HÄRIFRÅN ~

Skapade ett litet hopkok av vita favoriter så här i väntan på... studenttider, kanske? Eller examen? Vad vet jag. Vårterminen går i alla fall av erfarenhet rasande fort och snart är det dags att klä sig i skira skönheter i sol och värme. Härligt.

Å, det var hur roligt som helst och jag hade kunnat hitta ännu fler godbitar. Nästan så att jag själv vill ta studenten igen, haha.
 

onsdag 18 februari 2015

the greatest pleasureSportlovet är slut även om jag "förlängde" det några dagar i och med att jag typiskt nog blev sjuk. Så är det väl alltid. När kroppen, från att ha varit maxad, kommer ner till behagligt lågvarv. Då - pang!

Jag skulle älska att kunna dra ner på tempot vilket kan tyckas motsägelsefullt med tanke på att jag faktiskt älskar tempot också och därtill har siktet inställt mot 16 mars. Då man kan börja söka in till höstens utbildningar på universitetet. Tanken är att jag ska jobba på som vanligt och vid sidan av ta min andra lärarexamen på distans. Huvudet in i väggen, så kör vi. Fart och fläkt och envishet mot ett mål som jag vet att jag kommer att tycka grymt mycket om. Att utvecklas som lärare mot det mål jag från början hade, men som av olika skäl jag säkert nämnt tidigare, inte blev av. Då. Så nu får det bli två lärarexamen av skilda slag i stället. Vad annat att göra?

Jag är glad över att vara där jag är i dag men jag är inte nöjd. Aldrig ångra något. Men. Alltid sträva framåt mot drömmen.

Ändå. Och det är alltid lov och ledighet som får mig att inse det. Är jag en lågvarvare innerst inne. Någon som drömmer om att bli min egen chef och lyckas smed. Jag skulle vilja leva på ordet. Som skribent. Jag skulle vilja ha tiden. Tiden att umgås. Tiden att leva. Tiden att ha en egen häst. Det satt inte långt inne, ska jag säga, att jag hade "klickat hem" min alldeles egna häst i dag där priset inte var lika viktigt som ett gott hem, för annars gick hästen till slakt. Varför är det alltid så? Att om en hästägare inte får sålt inom en viss tid åker hästen till slakt - gör man verkligen så? En häst är ju ett liv! Hur som helst, jag insåg ju att jag inte har något hem - inget stall - till hästen även om jag har hjärtat.

Ja. Lite såna tankar. Drömmar och mål.
 catch me if you can


Kaxigt träningslinne från Bubbleroom

 

to warm your heart


Leveransen med de miljövänliga Humble Brush:en från Hildur kom snabbare än kvickt. Med i paketet låg också ett chokladhjärta och ett smakprov på te - perfekt en sån här sjukdag och alltid så tacksamt när företag tänker på sina kunder och lägger i något litet extra i paketen. Tummen upp!

Extra roligt också att det låg ett smakprov på te med i paketet för när jag la min beställning på tandborstarna kikade jag runt lite på hemsidan och föll bland annat för alla de ekologiska och rättvisemärkta teerna som finns att välja på här. Allt från klassiskt svart, fruktiga teer till gröna teer fulla av antioxidanter (det sista låter ju bra men själv föredrar jag ett riktigt gott svart te eller något fruktigt). Ska bli kul att prova mitt smakprov med smak av organic rose, chamomile och lavender.

ett bloggtips

MITT LIV - UTANPÅ OCH INUTI

Nu är det dags för mig att ge ännu ett bloggtips. Den här gången välkomnar jag er till Maria som driver bloggen Mitt liv - utanpå och inuti, en relativ nyhet i bloggvärlden. Maria gillar, liksom jag att träna och jag vet att hon söker träningsbloggar att läsa för inspiration och motivation. Så driver just du en träningsblogg är det extra välkommet att just du gör ett avtryck hos Maria så att hon kan hitta dig. Ja, vise versa med andra ord. 

Maria studerar just nu till behandlingspedagog vilket låter hur intressant som helst. 


Vill du bli tipsad om? Skriv en kommentar eller skicka ett mail till mig så berättar jag mer.

tisdag 17 februari 2015

skitmat


Det är bokreans tid och då blir det mycket prat om böcker... Vad är egentligen skitmat, vad gör det med våra kroppar och varför är det så gott? Är du liksom jag nyfiken på kost och hälsa och om hur du kan förbättra din livsstil ännu mer kan du beställa boken HÄR.

Just nu saknar jag gymmet nåt fruktansvärt. Kommer åter till jobb i morgon. Febern är äntligen borta men förkylningen hänger envist kvar i form av hosta. Dröjer nog några dagar till innan jag vågar mig till gymmet. Tyvärr.

Update: Jaha, så gick det med "kommer åter till jobb i morgon". Febern återvände och jag blir hemma.

 

livet går vidare


Jag kikade precis in på adlibris.se för att se om jag hittar några bra pocket att klicka hem. Älskar ju att läsa men har inte haft tiden till det på länge. Nu har jag dock hittat små stunder lite här och där som det är skönt att ha en bra bok nära till hands (som när Fångarna på Fortet sänds på bästa familjesändningstid på teve på fredagar till exempel. Då kan jag sitta med familjen i soffan och läsa i stället). I alla fall fram till hösten, då jag ska börja studera igen, hoppas jag hinna läsa en del.

Hur som helst, hittade andra delen på Karin Wahlbergs nya romanserie kring 50-talslasarettet i Ekstad. Första delen läste jag för precis ett år sedan då jag låg på sjukhus - passande nog för handlingen. Boken finns ännu bara att förbeställa så jag väntar tålmodigt. Första delen finns på rea - ett litet tips bara om du vill ha en riktigt bra bok!

Bokrean drar snart igång också. Redan nu går det att förbeställa böcker på rean, så passa på. Sen lånar jag visserligen de flesta böcker på bibliotek, men just nu håller vårt stängt i väntan på renovering tror jag, och en riktigt bra pocket äger jag gärna. Som Agaat till exempel. Så läsvärd. Nu ska jag försöka hitta några såna godbitar att klicka hem.

måndag 16 februari 2015

spring


 

humble brush


Dags att uppdatera familjen med nya tandborstar igen. Numer, och alltsedan jag fick upp ögonen för det här alternativet, köper jag alltid bambutandborstar från Humble Brush. Mina kommer härifrån och för varje köpt tandborste donerar Humble Brush motsvarigheten till tandvård för människor i nöd. Det är fint tycker jag. Förutom att tandborsten är miljövänlig ger man andra chans till förbättrad tandhälsa. Bort med plast och fram för mer hållbara och hälsosammare alternativ!Humble Brush finns även i miniformat - tandborstar anpassade för små barnmunnar. 
Är du nyfiken kan du läsa mer om Humble Brush HÄR.