onsdag 31 december 2014

Svarta favoriter.


Tre snygga klänningar från Pernilla Wahlgrens kollektion. Perfekta till nyårsfesten. Min favorit är Flared lace dress som Bianca bär. Hade vi firat mer storslaget än "bara" hemma hade jag definitivt klickat hem den från Provrummet.

Happy New Year.Så. Då har vi kommit till den sista december och sista kapitlet i 2014. Jag gillar nyår med sin känsla av nytt och fräscht och att december övergår i januari som på så många sätt låter så mycket mer hoppfullt och ljust. Vårkänslorna brukar väckas redan nu. Magiskt.

Nu ska jag njuta av en latte och sedan ska vi ta en PW till gymmet är det tänkt. Igår kändes det inte som att det tog i alla muskler, men i dag har jag lite lätt träningsvärk även i de muskler som kändes oberörda igår, så planen är att köra igenom hela kroppen i cirkelträning och mjuka upp den lite lätt. Sedan vila fram till helgen.

Vad ska du hitta på ikväll? Vi ska fixa i ordning trerätters med lax och skaldjur. Fast vad efterrätten ska bli har jag ingen aning om. Och så ska vi mysa tillsammans och ha en lugn och skön kväll med familjen. Vill passa på att önska er alla ett riktigt gott nytt år. Tack för att ni kikar in här, läser, kommenterar och ger feedback. Utan er. Ingen blogg.


 

tisdag 30 december 2014

Scheissedumt.Är precis hemkommen efter ett härligt intropass på gymmet med en PT. Är mycket gladare än jag ser ut. Och mycket piggare än i går. Då var jag så trött att jag knappt kunde stå. Hur som helst. Jag är igång nu. Tänkte att jag kör igång nu med gymträning, så här innan nyår, så att det inte blir ett dumt nyårslöfte som bara rinner ut i sanden. Det här är inte ett nyårslöfte och ska således inte brytas.

Jag har aldrig tränat gym annat än lite grann under idrottsutbildningen, utan mest hållit mig till PW's, simning och ridning. Vilket i sig är scheissedumt. Ja, inte att hålla på med dessa tre saker, utan att jag alltid försakat gym. För jag gillar den träningen. Också. Men jag har väl lite grann tänkt att jag inte passar in där med min taniga kropp utan muskler och att jag bara ska se dum och borttappad ut. Men så var det inte alls. Nybörjarhörnan med cirkelträning var nästan folktom och väldigt undangömd så där kan jag göra bort mig precis hur mycket jag vill om jag skulle... vilja.

Skitskoj. Verkligen. På riktigt skoj.


måndag 29 december 2014

Årsresumé 2014.

Hittade världens längsta lista och tänker att jag hakar på den för att minnas tillbaka året som varit. Så håll i hatten, nu kör vi.

Gjorde du något 2014 som du aldrig gjort förut? Läste en hel campusförlagd vårtermin på distans från sjukhussängen. Gav mig rackarns på att jag skulle klara det. Klarade det. Tog examen. Såna saker.
Genomdrev du någon stor förändring? Tja, nej.
Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år? En kollega till mig fick en liten flicka.
Vilket datum från år 2014 kommer du alltid att minnas? Minns inte.

Vilka länder besökte du? Bara Danmark och Turkiet. Jag önskar kunna resa så mycket mer än så och har det som ett av mina stora mål.
Bästa köpet? Vår fina automatväxlade bil.
Gjorde någonting dig riktigt glad? Att jag blev anställd på drömskolan.
Saknar du något under år 2014 som du vill ha år 2015? Ja, en bredare ämnesbehörighet och under senare delen av 2014 saknade jag studielivet. Det vill jag börja göra något åt år 2015. Och så saknar jag att rida. Kanske gör jag något åt det också...
Vad önskar du att du gjort mer? Tagit fler tillfällen till långpromenader, simmat oftare, träffat vänner oftare och umgåtts mer. Både på tu man hand och med hela familjen. Samt läst fler skönlitterära böcker. Kort sagt, saker som ger mig energi och gör mig glad.
Vad önskar du att du gjort mindre? Jag gör inget som jag inte önskar att jag gjorde. 
Favoritprogram på TV? Downton Abbey och sen Orange is the new black på Netflix. Annars tittar jag inte så mycket på teve...
Bästa boken du läste i år? Har inte läst så mycket i år eftersom jag hade examensterminen i början på året. Den tog allt mitt fokus. Men jag läste Emma Hambergs senaste och så läste jag Woolfolk Cross' Påven Johanna. Båda bra på sina skilda sätt.
Största musikaliska upptäckten? Nej. Nästa fråga tack.
Vad var din största framgång på jobbet 2014? Eftersom jag är nyanställd som lärare har jag inte hunnit med så mycket. Än. Tiden går så mycket fortare än jag kunde ana och många idéer och tankar jag har har jag inte hunnit omsätta i praktiken. Men jag kom med i min arbetsplats Kristeam, vilket var ett av mina mål. Det är jag glad för. Och frilandsjobben med bloggen ökar, vilket är jättekul och något jag önskar ännu mer av. Största framgång på det privata planet? Jag vet inte riktigt. Att jag försöker hitta strategier för att vinna tid. Börjat handla på mat.se och funderar på att börja laga "dubbel middag" så att vi slipper laga middag varje dag och i stället kan värma "rester". Det kanske kan ses som en framgång privat?
Största misstaget? Misstag... Tja, att sluta studera. 
Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år? Same, same som de senaste fyra åren. Glad med andra ord. Även om jag är lite up n' down som person. Tacksam för att up-perioderna är så mycket längre och mer kraftfulla än down-perioderna i alla fall. Det är när jag är up som jag kommer med alla mina galna idéer full av energi. När jag är down blir jag ledsen och introvert utan synbar anledning. Då sinar min energi och tro på min egen förmåga och lusten till det mesta försvinner helt. Så det gäller att smida medans järnet är varmt... ;)
Vad spenderade du mest pengar på? Bilen och resorna.
Något du önskade dig och fick? Jobb på min drömskola (upprepar mig).
Något du önskade dig och inte fick? Grundlärarexamen med inriktning F-3. Inte än i alla fall.
Vad gjorde du på din födelsedag 2014? Minns inte. Jobbade? Brukar inte fira särskilt storslaget. Lite tårta med familjen blev det i alla fall. 


Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre? Att jag hade sluppit hamna i ett sådant enormt inflammatoriskt skov under så lång tid. Det var verkligen energikrävande på alla plan och gjorde också att jag förlorade vad jag trodde var min bästa studievän. Men jag inser samtidigt att man inte förlorar sina vänner för att man själv inte orkar. Det är inte vänner man förlorar... Fast det var tufft att ha gått på den niten när jag mådde som sämst, speciellt med tanke på att jag anser att jag hade gett så mycket. Så som vänner gör. Ger och tar.
Vad fick dig att må bra? God sömn, att utesluta gluten och att ägna tid åt saker jag tycker om. 
Vem saknade du? Ingen, tack och lov. 
Mest stolt över? Mina barn. Alltid!
Högsta önskan just nu? Att hitta ett sätt som gör att jag kan bli behörig lärare i F-3 utan att det krävs alldeles för mycket tid och pengar.
Vad tänker du göra annorlunda nästa år? Våga mer. Satsa mer.  

Nyårsmenyn.


Förra året reste vi till Danmark med min syster och firade nyår. I år har vi inga stora planer alls  utan blir hemma och myser. Har börjat fundera på det där med nyårsmenyn för trots allt vill vi förstås äta extra gott den här kvällen. Jag är fasligt sugen på en enorm skaldjursbuffé med extra allt av hummer, räkor, såser och röror... All in med havets alla fräschheter.

Vad ska du göra/äta på nyår?

söndag 28 december 2014

Jullovsläsning.I konferensrummet på jobbet finns ett litet, litet lärarbibliotek där vi kollegor smyger dit våra utlästa, omtyckta (förhoppningsvis) böcker så att andra kan tipsas, låna, läsa och älska och sedan ställa tillbaka. Perfekt så här inför några dagars julledighet tänkte jag och bunkrade upp med några stycken. Bland annat Påven Johanna som jag hört att så många andra före mig har läst och gillat mycket.

Älskar det där när dagarna flyter in i varandra och bildar ett pärlband av jag-vet-inte-vilken-dag-det-är-och-det-spelar-ingen-roll. Jag brukar inte ha koll på det där annars heller. Det är så mycket annat att hålla koll på jämt att jag är skönt befriad på just den punkten. Men den där känslan. Att det spelar ingen roll. De dagarna gillar jag. Fyllda av sega långfrukostar, lite bloggjobb bara, långpromenader och långa lässtunder. Ja. Jag gillar nog det där ordet lång... skulle jag tro. Och jag gillar Påven Johanna.

Härliga härliga lässtunder.

 

lördag 27 december 2014

Att vänta in ett julspecial.Den sista Janssons frestelse är slängd och julskinkan blir till smörgåspålägg. Ikväll äter vi krämig potatisgratäng och kött i stället. Julmat i all ära. Men nu är den slut för i år. Även om julen i sig håller sig kvar ett litet tag till. Är du som jag ett inbitet Downton Abbey-fan får du inte missa dess årliga julspecial ikväll klockan nio. Det är tradition att se.

 

Den kom tillslut.


Så kom den då. Snön. På riktigt riktigt kom den. Och plötsligt behöver vi inte längre slita barnen från skärmar av olika slag utan snön lockar ut dem i lek bara så där. Som ett trollslag. Jag förstår det. Snön lockar och drar. Själv har jag varit ute en kortare runda med Alvin i morse och har sedan spenderat förmiddagen med alldeles för mycket kaffe, med att betala räkningar och med att skriva några artiklar/bloggjobba.

Men nu ska jag rota fram mina vinterkängor som gömmer sig någonstans här hemma och ta med yrvädret Alvin ut igen. Se till så att kaninerna mår bra och låta Alvin leka av sig. 

 

Kör försiktigt!


Tänk en sån tajming. I på julafton föll den första snön och i natt kom ännu mer. Men med den kom också halkan och den förrädiska svartisen bitvis. Vi tycks dessutom bo på stans halaste plats. Så fort det blir bara ett uns kallt fryser det på på gatorna utanför och det gäller att hålla tungan rätt i munnen. Så, perfekt tajming vad gäller att jaga rätt på julkänslan med lite snö, men mindre tur med tanke på att juletider innebär en hel del trafik runt om på vägarna. Kan bara hoppas att alla känner sig säkra med bra däck, att de håller hastigheten, avstånden och inte stressar iväg mellan familj och släkt. En bra, hel och ren och säker bil är a och o. Se exempel här på hur du kan köra säkert och undvika att du sladdar runt och krockar genom att helt enkelt underhålla din bil och dess bromsar.

Kör försiktigt!


 

fredag 26 december 2014

Ett berg i vägen för mina drömmar.


Jag sitter och funderar över den där känslan av att vara fel men ändå på rätt ställe. Hur många spenderar över fem år med att studera och sedan tar examen med en axelryckning och ett jaha, var det inte mer än så. Ska jag vara klar nu? Jag är rätt. Men jag är ändå fel. Jag visste det från början.

Jag ångrar ingenting och tänker på det här med att det måste, även om det ibland låter hårt och det inte går att hitta någon, men det måste finnas en anledning till allt som sker. Alla år. När jag först läste socialpsykologi, sedan bytte bana och började läsa till F-3 lärare (det gamla lågstadielärare). Jag älskade både och. Både socialpsykologin och lärarutbildningen även om jag läste den senare vid en skola jag inte trivdes vid. Men framför allt älskade jag kombinationen. Vinningen av att ha både socialpsykologin och pedagogiken så nära knutet inpå.

Men så gjorde jag upp med mitt gamla liv och blev sjukskriven i ett år för den där dödströttheten som drabbade mig. Väl tillbaka på banan igen hade lärarutbildningarna gjorts om och en ny läroplan hade inrättats. Jag fick lov att återuppta mina studier vid "gamla lärarutbildningen" men eftersom allt var så osäkert och fortfarande i gungning vågade jag inte riskera att bli sjukskriven igen. För i så fall skulle jag inte ha något att gå tillbaka till. Mina kvarvarande CSN-veckor var få och jag hade bara lite drygt kvar att kunna finansiera en treårig utbildning när jag hade kommit så här långt. Ville jag över huvud taget bli lärare fanns det bara ett alternativ som var treårigt. Att läsa Grundlärarutbildningen med inriktning arbete i fritidshem - samt med ämnet Idrott och hälsa för F-6.

Och hela tiden den där känslan att jag var fel. Även om jag var rätt lite grann också. Och jag har hamnat precis rätt. Jag jobbar på den skola mitt hopp och mina drömmar var satt till. Men ändå. Jag vill bli F-3lärare på något sätt. Men hur?Jag försöker ta reda på om jag kan validera och tillgodoräkna större delen av min utbildning så att jag "bara" behöver läsa upp ämnen (gärna på distans, kvarts/halvfart och ja, tack, gärna lärarlyft även om jag tror att just den dörren är stängd på grund av konstiga regler) för att sedan ta examen som Grundlärare med inriktning F-3 och således alltså få dubbla examen. Just en dubbel examen verkar vara ända utvägen. Skulle jag vara nöjd då? Skulle jag tycka att jag gjort något bra? Jag vet faktiskt inte. Jag mäter fortfarande mitt värde i prestationer och tycker inte att drygt fem år på universitet samt en examen är något värt. En piiiis åf kejk bara. Jag kan mer än så, vilket per automatik absolut inte betyder att jag ser andra människors prestation eller ickeprestation för den delen som ett nederlag för dem. Jag är bara lite skev, lite skadad i min syn på mig själv. Å andra sidan. Ser jag någon som vill, verkligen vill och kämpar - ja, då vet jag att den personen kan. För i viljan sitter allt som kan besegra ett berg. Det går.

Min vilja är stark och jag vet att jag skulle kunna ta den där examen också. Och kanske till och med känna mig nöjd efteråt. Känna mig färdig. Kanske. Men viljan hostar tyvärr inte fram finansieringen av studierna. Så ja. Nu letar jag en utväg. En möjlighet att bli F-3lärare samtidigt som jag jobbar som lärare på fritids. Jag vill jag vill jag vill. Och kanske kan viljan sakta sakta börja nöta ner det där berget som står i vägen för mina drömmar.


 

torsdag 25 december 2014

Att ge och få.


Jag går runt och myser i mina sheppard och min nya varma pyjamas. En perfekt dag att bara skrota omkring, läsa favoritboken just nu - Påven Johanna, bygga lite julklappslego (ja, hjälpa barnen alltså), ta långpromenader i solen, äta ännu mer julmat och glädjas åt det faktum att vi inte behöver laga någon mat i dag. Och framför allt. Ha massor av tillsammanstid allihop.


Tomten kom igår. Barnen höll span från övervåningen. Egentligen är det bara lillkusin som fortfarande tror på tomten, men såklart är det spännande ändå. Och till slut kom han gående där i trädgården med paket till alla och en var. Tänk att jag fick så många fina klappar. Saker som jag önskat mig. Sköna kläder att skrota runt i hemma, en värmefilt, favoritdoften från VS, lite make up med bland annat bästa ögonskuggan och en hjärtformad krok och halsband som Engla gjort helt själv åt mig.

Det är inte det materiella som spelar någon roll och i flera år har i vuxna valt att inte köpa klappar åt varandra. Men i år tänkte vi om. Fina presenter av omtanke som betyder något. Saker som önskats hett och som behövs. Bara för att man är vuxen betyder inte det att magin i att ge och få försvinner.

Hur gör du och din familj? Är det bara barnen som får klappar eller ger tomten till alla?  

 

onsdag 24 december 2014

Från oss alla.I år orkade vi inte laga egen tomtegröt från grunden utan jag och Chris landade några grötkorvar i vår korg när vi gjorde sista julshoppingen igår. Precis lika men så hemskt mycket mer bekvämt. Passar oss. Och det är exakt det jag tycker julen är till för. Att skapa och bygga på traditioner men utan stress där det går. Allt behöver inte göras från grunden. Om gröten smakar minst lika gott så här, varför spilla dyrbar tid på att laga den själv?

Nu ska vi lägga den sista handen på julmaten. Snart kommer min syster Lina hit med sin familj och kanske kanske kommer tomten. Vi ska dricka glögg, kolla på Kalle Anka och hans vänner, äta fasligt mycket god julmat, öppna en hel massa paket (barnen har redan öppnat sina strumpor innehållandes godis, dofter från The Body Shop och en ny mobil) kolla på Karl Bertil Jonsson, fika och äta massvis med godis och sen hoppas jag att det går något bra program på teve till kvällen.

Hoppas du får en underbar jul. Kram från oss alla.

 

tisdag 23 december 2014

Bag all and wash please.

Bag all

Bag all-påsarna som är så populära just nu och dyker upp i den ena bloggen efter den andra. Om jag nånsin skaffar mig en B&B eller liknande på Teneriffa (dream big remenber) så ska det finns såna här påsar på rummen till gästernas laudry. Stilrent, praktiskt och snyggt.

Hur har du det annars? Nån julstress?
Här är det lugnt. Jag har precis skjutsat in en Jansson i ugnen och dragit några varv med dammsugaren. En del paket samsas under granen men märkte att det kommer att bli alldeles överfyllt om alla läggs dit redan nu. Resten får vi ta i morgon. Alla klappar utom en är i varje fall inslagna. Det är Mister's paket till julstrumpan som måste slås in. Han kommer att bli så nöjd, lovar!


Att vilja något riktigt mycket.


Dan före dan och det sista lilla ska fixas nere på stan i dag. Vi måste köpa glögg kom jag på. Har du någon favoritglögg att tipsa om? I år har vi inte hunnit/velat prova Blossas Årsglögg med smak av lavendel. Älskar lavendel, men för mig är det mer en smak av sommaren. Någon som vet om den är god och värd att testas?
Sen ska vi också fixa något till tjejernas julstrumpor - Mister's strumpa blev klar igår. I övrigt - tror jag - ligger vi i fas. Ingen stress här inte. Inte inför jul i alla fall. Jag är mest stressad inför min framtid och att få uppfylla mina drömmar, haha. Jag blir lätt så otålig när jag vill något riktigt mycket. Samtidigt är det en sån härlig känsla, en sådan enorm drivkraft i att sträva framåt och uppåt mot något som finns i drömmen. Det där med att aldrig stagnera och alltid ha fullt upp... Älskar't.