onsdag 19 november 2014

Det där lilla extra.


Jag har aldrig ätit så god julmat som jag gjorde ett år tillsammans med mitt gamla jobbgäng inom vården. Då hamnade vi i en gammal mysig lokal, ett före detta stationshus, som hade dukat upp med en buffé utan dess like. På den tiden var jag vegetarian, men åt fisk och kunde njuta av en stor variation både varma och kalla rätter. Jag slapp sitta där och titta på när andra skyfflade in skinka, korv, sylta och köttbullar utan kunde njuta god, fräsch mat att bli mätt och glad av.

Sedan dess har jag inte haft några kollegor och jag har heller aldrig lyckats hamna på ett lika gott julbord igen. I år har jag återigen kollegor och ska på julbord vad det lider. Viktigt för mig när det kommer till julbord är såklart maten. Allt ska finnas. Samtidigt är lokalen viktig. Den får gärna vara liten och mysig. Ballbreaker ordnar julbord med det där lilla extra. Varför inte satsa på femkamp eller biljard före sittningen? Här satsar man på en helhet som ger det där lilla extra.


Godast och viktigast på ett julbord tycker jag är den gravade laxen, alla goda sillar, rökt älgkorv, kalvsylta, ägghalvor, grönkålssufflé... jag gillar som allra mest "den kalla" tallriken och kan ta om flera gånger men ratar däremot gärna det varma. Skinkan är inte nödvändig. Den kan jag gärna byta ut mot kalkon istället och varken köttbullar, prinskorv eller potatis är något som hamnar på min tallrik.

Sen spar jag så klart en plats i magen för all den goda efterrätten som ställs fram på buffébordet. Choklad! Och mycket sådant ska såklart få plats att slinka ner under julen.

Vad är viktigast för dig på julbordet?


10 kommentarer:

znogge sa...

Jag vet faktiskt inte. Jag är nämligen inte alls speciellt förtjust i julmat och skulle gärna avstå den helt... Så ska jag välja något får det väl bli choklad och marsipan. Fast absolut inte Aladdin...

Kram

Lina Backestedt sa...

ja det kalla är ju så himla gott! å stämningen gör mycket :) skulle vilja gå på julbord, men studenter äter väl mest matlådor ;)

Decdia sa...

På Batmans jobb så har de 28 olika sorters sill, måste ju vara drömmen för en fiskätande vegetarian. :)
Själv gillar jag inte julmaten men måste jag välja så tar jag ägg, brie, revben och leverpastej.

Amanda sa...

åh översta bilden såg sjukt inbjudande ut :D

Linda sa...

skinkan är defenitivt viktigast för mig!:D

Annas röda stol sa...

Men så vackert!!! Och säkert jättegott. Kram Anna

Susjos sa...

Sill sill sill och lax!!! Janssons frestelse!!

Hannis sa...

När jag går på julbord så satsar jag alltid mest på efterrättsbuffén!
Men annars så är det sill och lax som gäller.
Nu blev jag sugen på julmat!
Kram Hannis

Ama de casa sa...

Åh... Sill, lax, ägg med kaviar, Janssons, köttbullar, prinskorv, rullsylta... Men potatisen brukar jag skippa så jag får plats med allt det andra :-)

Kenneth sa...

finns mycket gott o äta