fredag 2 maj 2014

Totalt befriande.


Det kanske är helt fel - 
men jag har inte lust att köpa ett helt nät med massor av sättpotatis så istället köper jag de minsta King Edward (eller vad det nu kan vara för sort) 5 stycken när vi handlar på Ica. Det duger lika gott det. Potatis som potatis. Det kan bara vara roligt att få gräva upp sin egenodlade potatis senare i sommar. I går var det lite kallare och fasligt mycket blåsigare än de senaste dagarna. Därför passade jag på att plantera ut några av de omsorgsfullt uppdrivna solrosplantorna. Inte vanliga gula utan mörkt röda. Nästan svarta. Jag ville vänta till en lite kyligare dag så att plantorna inte skulle få en chock (just när jag beslutade mig för att planera ut dem från ett varmt växthus till en kyligare dag verkade det vettigt och riktigt rätt. Men nu när jag skriver ner det verkar det mest bara korkat?). För vinden lutade jag ett gammalt fönster mot husväggen som ett skyddande provisoriskt växthus. Och de slokade ett tag. Det gjorde de. Men nu växer de där så ståtligt en planta som inte ens nått en decimeter kan göra.

Och jag hade en helt totalt befriande pluggfri dag. När hände det senast?

Så ja. Det är väl lite det vi pysslar med i stället. Att driva upp, planera och plantera om.
Och vattna såklart.

 

11 kommentarer:

Decdia sa...

Smart idé! Jag har också lärt mig att man kan dela potatisen med innan man sätter den, bara där är ögon på alla delarna.

bara anna sa...

Mysigt med planterande.
Må så gott!

Annika sa...

Så skönt att du kunde ta en pluggfri dag. Det behöver du nog. Smart med potatisen. Ha en fin helg. Kram Annika

Hannis sa...

Potatis ska jag också sätta.
Just det där att få gräva upp lite egen potatis, så gott!

Ha en härlig helg//Kram Hannis

znogge sa...

Risken är dock stor för att potatisen har sjukdomar så man brukar avråda från att göra så.... Fast friskt vågat ;-)

Lycka till med vårbruket!

Kram

Camilla sa...

Underbart med en pluggfri dag. Hoppas att du njöt ordentligt!
Kram!

Ama de casa sa...

Första åren som potatisodlare så köpte vi dyr sättpotatis. Sen när jag ett år kastade ett öga i potatispåsen som stått ett tag så kom jag på att det nog går lika bra att sätta ned dom som hade grott där.
Och det gjorde det :-)

Helenas enkla vardag sa...

Visste inte att det går att dela på potatisarna. ska jag testa. skönt med en pluggfri dag! Hoppas du mår bättre vännen och att du fått veta exakt vad du lider av. har inte hunnit att läsa så mycket bloggar när jag ska stressa av.
kram helena

Melody and M.E sa...

Jag har många gånger tagit "vanlig" potatis och satt i mitt land och det har gått alldeles utmärkt! Vi bor granne med några av landets största potatisodlare och vi ser hur mycket de besprutar både åkrarna och potatisblasten, så det är verkligen värdefullt att odla sin egen!
kram M.E

znogge sa...

Då tror jag att jag ska testa med vanliga jag med och strunta i experternas råd :-)

Kram

Christina sa...

Vad mysigt med allt planterande, det är så fint när man sen kan njuta av det som växer upp. Oavsett om det är blomster, potatis, bär eller andra grönsaker.
Ha en fin helg!
Kram Christina