tisdag 25 mars 2014

Liten, ledsen, trött och arg.


 Det är tur att jag numer äntrar sjukhusen gratis tack vare högkostnadskort likväl som det är tur att parkeringsautomaten är trasig och just nu bjuder gratis parkering. Så ofta som jag är här.

Och det är nu det riktigt jobbiga börjar.

Allt går i skov med min evighetslånga sjukdom. Ibland syns det utanpå hur dåligt jag mår. Det gör det lättare för andra att hantera på något sätt. Att förstå. Jag tror det. Det går att säga krya på dig och sedan, när det yttre är relativt friskt så är det som om de där orden applicerats och blivit verklighet. Fast sanningen är att det då, för mig, börjar. På riktigt. Det är då det sätter sig på psyket. På tröttheten. På kraftlösheten. På det inre. Det som inte syns. Men likväl följer samma skov. Med dåliga värden som slår ner mig som en hammare klubbar i en spik i en bräda. Där sitter jag sedan. Och det är bara att sitta där och vänta ut stormen. Jag kan inte göra något för att resa mig innan värdena är normala igen. Till nästa gång. Det jag önskar är att jag kunde tillåta mig själv att vara sjuk. Alltså, hitta ett sätt att varva ner just när jag mår som sämst. Som student är det dock svårt. Jag har haft tur som fått lov att läsa två kurser på distans. Det har hjälpt mig oerhört. På ett helt ovärderligt sätt som jag är så tacksam för. Men nu... nu är det bara att bita ihop och kämpa. Distanskurserna är över... och jag får panik.


Jag tänker inte bli bitter och se mig själv som ett offer. Att leva ett helt liv med något som aldrig går över, bara lättar ibland. Att cirkulera kring sjukdomen, bli ett med den - aldrig i livet att jag låter det ske. Därmed inte sagt att jag inte blir ledsen ibland. Och arg. Jag är medveten om att det tar tid att lära sig att hantera den här sjukdomen. Det räcker inte att ta en tablett och sen är allt bra. Det är väl helt enkelt bara att acceptera. Fastän det tröttar ut. Både fysiskt, men framförallt psykiskt.

Då är det skönt att kunna prata. I går, över en kopp kaffe. En katt, två egentligen, men framförallt den här busiga kattungen. Och en god vän. Att lätta sitt inre och låta det pysa ut. Att lite grann ge och ta. Lyfta det utanför hemmets väggar. Det tror jag är oerhört viktigt att göra mellan varven. Att inte slänga för mycket av slasket hemma. Hos familjen. Utan sprida ut det så att Chris får några skopor slask, min syster några och mina vänner det som återstår. Jag tror att det är ett bra och hållbart koncept som inte tynger någon, framförallt Chris, alltför mycket. Jag hoppas det.

Och så himla skönt. Att få prata. Ett måste. Att lätta sitt inre.

Men så. Har jag så dåligt samvete.
Jag har precis påbörjat sista kursen. Examensarbetet. Sen finito. Men först. En sträcka av tio veckor. En c-uppsats. Och känslan av att jag sviker för att jag är så ofantligt trött och så liten och... ja, lite ledsen men också arg. Lite psykiskt svag. Lite matt. Och ganska så mycket orolig över hur jag ska kunna hantera den här sista - och allra viktigaste - kursen i hela min dryga fem år långa utbildning.

Jag håller tummarna och hoppas.
Tack och lov besitter jag en så stark inre motivation och envishet som förhoppningsvis kan hålla mig hjälpligt flytande ett tag till. Fram till examen.

 

14 kommentarer:

Josef Boberg sa...

Jag tror på att Du över lite tid sett kommer tillrätta med Din reumatism med LCHF-kost.

Att rejält minska på kolhydraterna är ju nr ett för en reumatiker - som jag förstår den saken.

Tack för Ditt fina inlägg om hur Du har det - och jag kan bara hoppas på att det ordnar sig för Dig över lite tid sett.

Villa Freja sa...

Josef Boberg Sv: en ny diagnos har ställts och jag har inte alls reumatism "längre" utan en inflammatorisk tarmsjukdom (troligtvis Crohns) som även sätter sig som inflammation på mina leder.

Mita sa...

Usch så jobbigt du har det, jag lider verkligen med dig.Hoppas du kan få hjälp nu om dom har ställt en ny diagnos.
Och man måste få pysa ut allt det jobbiga,annars blir det outhärdligt till sist. Man får fördela det lite jämt till dom som ska lyssna..*L*..
Håller tummarna för dig att du ska bli bättre,
Kram vännen♥

Josef Boberg sa...

Apropå inflammatorisk tarmsjukdom - så fick jag hostinfluensa för ca tre veckor sedan - med feber och sängläge under en vecka. Det "kröntes" med att jag fick magsjuka också.

Därefter har jag kontinuerligt haft ont i magen under ca två veckor med feber till och ifrån.

Så idag stod jag ej ut längre - utan gick till doktorn. Det visade sig då att sänkan - som normalt skall var ca 10 - var 102.

Diagnosen blev tarminfektion som jag skall nu skall bota under 10 dagar med medicinen Ciprofloxacin Arrow 500 mg.

Till saken hör att det är första gången i mitt strax 73-årade liv som jag medicinerar mot en sjukdom.

Så jag skall ej klaga - och jag kan bara fortsatt hoppas på att det löser sig för Dig också på ett eller annat sätt.

Decdia sa...

Det måste vara fruktansvärt jobbigt att leva med det. Kram!

znogge sa...

Med tanke på din järnvilja och din självdisciplin så tror jag att du kommer att hålla dig flytande.

Men jag förstår också att det är jobbigt många gånger och då tar det på krafter och annat. Jag har själv fått en diagnos och ja, det är inte så lätt alltid...

Kram

mitt liv som jag sa...

Du är en kämpe! Många styrkekramar till dig! /Jennifer

Carina sa...

Hoppas det löser sig för dig! Skickar lite styrka till dig! Kram

kavallinskan sa...

Hoppas allt ordnar sig så du får må bra!
Skickar massa styrkekramar till dig!
Kram viktoria

Lina sa...

släng hit så många skopor slask du vill!!
Tänk på dig själv å ha inte dåligt samvete för vad andra ska tycka.
kramar

Fru Martinsson sa...

Åh kämpigt värre!!! Tycker du är superstark som kämpar dig igenom utbildning och din passion samtidigt! Då måste man besitta en enorm styrka!! Men jag tror att det också är viktigt att få spy ur sig allt elände för att sedan kunna resa sig igen och fortsätta kämpa!

Skickar alla styrkekramar jag bara kan!!

Kram

Unknown sa...

chanel no 5
hollister outlet
adidas outlet store
gucci
burberry bags
oakley frogskins
coach outlet
true religion outlet
michael kors
burberry handbags
coach outlet online
fitflop
ray-ban sunglasses
chanel bags
pandora uk
louis vuitton outlet
ghd flat iron
lebron james shoes 2015
hollister jeans
michael kors handbags
fitflop
polo outlet
cheap beats by dre
louis vuitton outlet
hollister clothing store
kevin durant shoes 2015
abercrombie
ray ban outlet store
coach bags
coach outlet
gucci outlet online
burberry handbags
gucci outlet online
michael kors outlet
tod's outlet
michael kors
20150624xiong

Meiqing Xu sa...

15911meiqing
coach outlet
nike uk
michael kors handbags
ray ban glasses
louis vuitton
adidas originals
ralph lauren outlet
michael kors
nike trainers uk
michael kors outlet
michael kors handbags
abercrombie and fitch
louis vuitton handbags
hollister,hollister co,hollister jeans,hollister.com,hollister ca,hollister clothing
coach factory outlet
coach outlet
lebron james shoes
nike trainers
toms outlet
louis vuitton handbags
michael kors outlet
jordan 4
coach factory outlet
abercrombie and fitch
michael kors outlet
kobe bryant shoes
nfl jerseys
cheap jerseys
ray ban sunglasses
louis vuitton

Minko Chen sa...

abercrombie and fitch
moncler outlet
christian louboutin,louboutin,louboutin outlet,louboutin outlet italia,scarpe louboutin
air max 2014
michael kors outlet online
ugg clearance
ugg boots sale
air max shoes
ray-ban sunglasses
true religion outlet
michael kors uk
coach outlet
new york giants
calvin klein outlet
nike roshe
air max 90
canada goose outelt
kansas city chiefs
tods outlet
1105minko