fredag 14 februari 2014

Trädgård med vattenliv.

Tillsammans med Chris har jag bott i tre hus. Först en liten bostadsrätt, ett enplans parhus med trädgård som mynnade ut i en ravin fylld av fågelliv. Sedan i en villa vi lät bygga själva men där vi aldrig riktigt hörde hemma. Aldrig rotade oss. Aldrig fann oss. Allt var bara stort och övermäktigt och långt bortom våra egna drömmar. Risken, om vi stannat kvar där länge till, hade varit att vi helt förlorat oss där.

Det är ett av de klokaste beslut jag någonsin fattat. Ett av.
Och nu bor vi återigen en bostadsrätt och vi älskar det. Hemmet!Något vi hade i vår allra första trädgård var en stor guldfiskdamm som jag och Chris själva grävde - vattenliv.nu har produkter för hela trädgården och ett stort dammsortiment med dukar, pumpar, belysning, fiskmat, vattenvård och allt möjligt som man behöver för att få- och hålla en frisk och välmående damm med klart fint vatten. Det kanske låter jobbigt, men jag lovar. En damm med rätt filter, rengöring och vattenvård sköter sig praktiskt taget själv som ett kretslopp.Den damm vi byggde var stor och porlande med ett härligt liv av fiskar (och grodor som dock är något av det värsta och äckligaste jag vet. Om våren kunde stora uppsvullna grodor flyta upp till ytan. De hade övervintrat på botten men ändå dött). 

Hur som helst.
Vi saknar det.

En damm med guldfiskar (och det hade varit roligt med sköldpaddor, jag vet bara inte om det praktiskt fungerar). I vår har vi planer på att bygga en damm, jag har skrivit om det förr, jag vet. Jag kan bara inte riktigt stilla mig i mina drömmar och planeringar. Du vet ju. Att jag ligger vaken om nätterna och tänker ut saker jag vill göra. Saker jag måste göra. Och dit hör en damm.

Det roligaste med en damm är helt klart djuren, fiskarna. Men också alla fina vattenväxter. De är ju inte bara fina för ögat utan hjälper också dammen att hålla sig frisk och fräsch och ger syre åt fiskarna. Tydligen ska ungefär halva dammen vara täckt av dammväxter för optimal miljö. Det var svårt med vår stora damm vi hade förr, men nu har vi tänkt oss att bygga en bra mycket mindre (dock så pass stor att ett fungerande fiskliv kan anpassas däri).
Och det allra härligaste är det porlande ljudet man kan reglera med diverse fontäner eller vattenfall. Väldigt rofyllt och mysigt.

 

6 kommentarer:

Ninelin sa...

Happy Valentine´s Day!

Kram N

Hannis sa...

Det där porlande ljudet tänker jag på.
Sådär stilla, sitta bredvid och bara koppla av.
Mysigt det!

Härlig helg till dig/Kram Hannis

bara anna sa...

Roligt projekt, jag hänger med och se det bli verklighet.

Kram

På Selmas gata sa...

Vet precis vad du menar, vi är också inne på tredje boendet (dock inte sista...) och har testat hus som visade sig inte alls vara vårt "riktiga" hem även om det var tanken när vi köpte/renoverade det... Glad alla hjärtan på dig, hoppas livet är överkomligt trots tråkigheter och att du fått fira med de dina! Kram!

Camilla sa...

Gubben och jag har bara flyttat två gånger. Då vi flyttade tillsammans till en lägenhet och då vi köpte vårt hus.
Här trivs vi som fisken i vattnet :)
Hoppas att du får din damm.
Kram!

Christina sa...

En liten damm kan vara himla fint och mysigt om man bara håller den iordning. Vi anlade en minidamm för några år sedan men lyckades inte hålla den iordning så till sist fyllde vi igen eländet för att slippa dåligt samvete ;)
Men mysigt är det om man bara tar sig tid och ork att sköta om sin damm och så rogivande med guldfiskar dessutom.

Önskar dig en finfin helg :)
Kram Christina