torsdag 6 februari 2014

Fråga doktorn.

Det finns en del hälsoportaler florerande på internet. Doktorn.com är en sådan sida. 
Här kan du få råd och hjälp med dina funderingar och frågor gällande kropp och hälsa.Själv hittade jag en intressant fråga (om diet kan påverka reumatism) eftersom jag själv äter enligt LCHF och periodisk fasta. Till det finns flera anledningar. Bland annat att jag under långa perioder knappt kan träna alls och därför inte gör av med särskilt mycket energi. Mindre ut, mindre in - en enkel ekvation. Sedan vill jag åt de långsiktiga hälsoeffekterna med minskad risk för cancer och alzheimerssjukdomar som fastan sägs medföra samt att min mage oftast mår väldigt bra av att äta LCHF-kost där jag utesluter i princip allt mjöl, socker och stärkelse från exempelvis potatis, morot och ris. Samt att LCHF sägs ha en antiinflammatorisk effekt. Och på det hela taget mår min kropp bra av den här kosthållningen. Men med lederna vet jag inte. Nu när jag har gått med såna här ben sedan mitten av september 2013 börjar det kännas lite tröstlöst.

Bild från Doktorn.com

Svaret på frågan var;
att fasta under vissa förutsättningar kan ge vissa förbättringar, men bara under själva fastan.
Därtill ska fet fisk vara bra för lederna. Bra, för jag försöker planera in fisk minst en gång i veckan, vilket egentligen är på tok för lite.

En viktig del av behandlingen av reumatism är att man inte hamnar i stillasittande. Det är ju lätt att göra det när det gör så förfärligt ont, lederna krokar sig, svullnar och inte går att stödja på. Mina ben ser numer ut som tunna tunna ben på en gammal kvinna. Utan muskler och livsgnista.

I går var jag hos sjukgymnasten och ska komma att få börja träna i deras varmvattenbassäng om några veckor när förhoppningsvis lederna mår lite bättre än nu. Nu går det inte. Det får bli stillasittande ben, men kanske hantlar som stabiliserar upp bål och stärker armarna. Och så ska jag skaffa mig en pilatesboll att göra skonsamma övningar på - också det när benen mår bättre. Bål, balans och armar ska tränas upp i första hand. Sedan de gamla kvinnobenen.

~ i samarbete med Doktorn.com ~

 

9 kommentarer:

znogge sa...

Det är bara du som kan avgöra vad som är bäst. Men kan det vara så att klhydraterna behövs för lederna? Har ingen aning...

Hoppas det går på rätt hll nu.

Kram

Ama de casa sa...

Håller tummarna att du blir bättre fort nu!
Kram

Prinsessorna på Bellevue sa...

Hmmm, ja många frågor… Kanske får man komma fram till vad som passar en bäst. Hoppas det ordnar upp sig med dina ben…

Kram
Petronella

dianasdrömmar sa...

Håller tummarna för att du blir frisk kram Diana

På Selmas gata sa...

Så bra att du har möjlighet att få träna i varmvattenbassängen, hoppas att du ska orka det. Har också gjort det i omgångar. Här i stan är tyvärr den möjligheten väldigt liten... Bollen använder jag också för att stärka kroppen och det har gett visst resultat. Förstår verkligen att det känns tröstlöst, men vi är många som tänker på dig, hoppas du kan känna vår värme genom nätrymden! Kram!

Decdia sa...

Du verkar verkligen ta hand om dig själv, synd bara att din kropp inte vill samarbeta med dig.

CONCEPT by JESSICA sa...

Skönt att du är hemma. Det gäller väl att hitta det som fungerar på sin kropp, tycker det är väldigt intressant vad maten egentligen påverkar oss. Så mycket mer än vad många tror.
Styrke kramar till dig, kram

Livskraft sa...

En sak du ska undvika är stekt rött kött, kommer inom kort skriva lite om det på min blogg. ( ökar inflammationer i kroppen)
Kram

Melody and M.E sa...

Du gör nog rätt som testar dig fram med kosten!
Det som är rätt för den ena kanske inte fungerar för en annan, men så länge som det inte är skadligt, så är det väl bara att testa sig fram. Jag har en syster med besvärlig reumatism och jag försöker motivera henne att minska sitt sockerintag, men det är inte lätt när hon älskar fikabröd och godis. Sådana där fikastunder blir ju extra viktiga när man har ont och
inte kan vara så aktiv tillsammans med andra.
Önskar dig allt väl!
kramar M.E