lördag 11 januari 2014

Smygreklam.

Lördagslazy.

Jag har fått så mycket inputs och respons på - inte huruvida det är rätt eller fel att ha sponsrade inlägg på sin blogg (det där är en diskussion som inte hör hemma här eftersom smaken så klart är olika och man själv väljer inriktning på sin blogg utifrån egna värderingar och premisser. Därtill är det fritt fram för läsaren att välja de bloggar som inspirerar på ena eller andra sättet. Det fiffiga är ju att det går att välja bort att läsa) - utan hur man på bästa sätt ska hantera reklamen. Somliga saker har jag inte ens tänkt på, men jag har kloka läsare och nu har jag, på inrådan av er, skapat en ny kategori som heter "samarbete" som jag använder mig av när det handlar om inkomstdrivande inlägg (här skulle man kunna ha en diskussion om vad som är skälig betalning, men jag lämnar det därhän eftersom jag anser att det är upp till varje bloggare att själv bestämma, precis som det är upp till varje bloggare att bestämma sitt innehåll på bloggen. Ja).

En sak jag dock funderar vidare på är det här med, vad jag kallar inspirationsinlägg. De där inläggen som är helt fria från samarbeten och därmed, i mitt fall, fria från direktlänkar. Det är jag noga med (och därför har jag nog heller aldrig tänkt på det som "smygreklam" även vid de tillfällen jag missat att skriva "i samarbete med"). Alltså; direktlänkar om jag får betalt. Annars bara företagsnamnet. Men inspirationsinläggen är ju också reklam fast inläggen inte genererar någon inkomst. Jag tänker att såna inlägg kanske förvirrar dig som läsare och att blandningen mellan inspirationsinlägg och sponsrade inlägg, varvat med vardagsinlägg kanske skapar uppfattningen om att hela bloggen är sponsrad? Och så är inte fallet. Långt ifrån.

Hur tänker du där?

Jag vet bloggare som bara väljer att skriva inspirationsinlägg för att kunna ge trovärdig produktrecension till sina läsare samtidigt som jag väljer att enbart ingå samarbete med företag och dess produkter som jag kan stå för. Tycker jag illa om något skriver jag det. Kort och gott. Jag vill inte få dig att vilseledas och jag vill absolut inte ljuga. Aldrig.

Åh, det här är en sån stor och komplex fråga. Många bloggar jag läser handlar om inredning eller om mode och det är svårt för mig som läsare att urskilja när det handlar om marknadsföring (själv väljer jag som sagt att bara göra direktlänkar när jag får betalt, men så gör inte alla). Och nu när du som läsare fått mig att reflektera över den här frågan, åh så viktigt, inser jag att min blogg kan förvirra dig precis på samma sätt som kanske just din blogg (omedvetet) kan förvirra mig.
Förstår du?

Använder du dig av direktlänkar vid inspirationsinlägg eller bara när du gör ett samarbete som genererar pengar?


 

11 kommentarer:

Hannis sa...

Det där är jättebra tycker jag!
Med samarbete!
Då vet man ju och kan välja att läsa eller inte.
Det är kanon, så mycket tydligare kan man faktiskt inte bli=))

Det där med reklam är ju en het potatis i bloggvärlden.
Man väljer själv och det ska man inte bli ifrågasatt över.
Och att göra reklam för något man tycker om för att inspirera är inte fel. För det är samma där, tydlighet.
Jag använder mig av direktlänkar ibland om jag skriver om något som inspirerar mig.

Stackars liten med foten.
Hoppas att smärtan släpper snabbt.
Kram Hannis

Anna Svensson sa...

Jag tycker det bästa är att skriva längst ner: i samarbete med. Då ser man tydligt och behöver inte undra och så är det lätt att kolla direkt om man överhuvudtaget är intresserad av att läsa inlägget eller inte. Jag menar, en del gillar ju inte alls att läsa om reklam.
//bara anna

znogge sa...

"I samarbete med" är en bra formulering. Då vet alla och kan välja att avstå om så önskas.

Sedan tror jag att många skriver inspirerande om en produkt utan att ta betalt och det är väl helt okej.

Kram

Anna Svensson sa...

Svar på din fråga: barnen har redan hunnit vara med i både Turkiet och Egypten och de skulle inte tacka nej till fler resor, inte mannen heller.
//bara anna

Anna Granström sa...

Håller med ovan.

När det gäller mig själv har jag inte något inlägg som är sponsrat eller så, har fått många mail med förfrågan, men har aldrig svarat på dem. Alla får göra som de vill, jättebra tycker jag, bara det framgår tydligt! :)

Decdia sa...

Jag kan ge företag länkar, gillar jag nåt så gillar jag det ju och vill tipsa andra.
Men jag har ju inga rekalamsamarbeten i min blogg så läsarna vet ju att jag inte fått betalt.

Trillingnöten sa...

Bra idé! Jag kanske har missuppfattat vissa inlägg och trott att det är reklam? Mycket möjligt. Och det är ju inte så roligt! Då missar jag ju en del :)

VisaLiza sa...

Bra med tydlighet och som sagt man väljer själv hur man vill göra. Jag ger direktlänkar ibland när det är något som inspirerar mig. Har hittills valt att inte ha några inkomstgivande samarbeten på min blogg. Möjligheterna har funnits men jag har inte ännu bestämt mig för hur jag vill göra i den frågan. Kramar Liza

På Selmas gata sa...

Jag tycker att det är jättebra att du skriver när det är i samarbete med någon för då läser jag inläggen annorlunda. Det är väl det företagen vet och därför har som krav (vissa av dem) att det inte får stå med. Men jag ser det som en självklarhet att det ska framgå, alla är ju inte sådana att de bara gör reklam för dem de gillar, rätt många gör nog reklam för alla de får betalt av. Så all heder åt dig som visar oss läsare skillnaden. För mig är det dock inte så viktigt att du väver in din egen historia i det, reklam är reklam, men det är ju såklart helt upp till dig att bestämma.

När det gäller hur jag själv gör så länkar jag när jag gör inlägg för något jag tycker om men inte får betalt för. Det är en tjänst till läsaren helt enkelt. Och om jag nu skriver om dem för att jag tycker att de är bra, varför ska jag inte kunna ge dem den credden så att säga? Vi behöver vara snällare mot varandra i världen, mer generösa med länkar och beröm. Om jag t.ex. läser hos dig och du tipsar om en blogg eller ett företag då är ju din eventuella länk en service till mig, din läsare.

Jag minns nåt tillfälle då du skrev om ett antal bloggare du ville tipsa om. Men så valde du att inte länka dit eftersom du inte "orkade" tror jag du skrev Det reagerade jag på (hoppas du inte tar illa upp, jag är rätt uppriktig av mig både irl och här på nätet- på gott och ont!) eftersom det då inte blev till så stor glädje för dem du tipsade om. I alla fall jag satte mig ju inte och googlade fram dessa bloggar- och ibland är det svårt att hitta om man inte vet bloggportalen dessutom- utan då noterade jag mest att jaha, Sara tyckte att de var bra. Hade du länkat så hade jag istället klickat mig in på dessa bloggar och det hade gett dem inte bara lite cred utan också nya läsare. Samtidigt så vet jag att du har tre barn, hund, hus, jobb/skola och en massa för dig och bloggen ska ju inte vara en belastning... så det är lite dubbelt det där, vad man har rätt att "förvänta sig" av bloggaren ifråga,

Älskar att du tar upp sådana ämnen och låter det bli en diskussion! Upplever ofta att allt som är det minsta obekvämt i bloggsammanhang tystas ned, eller så kallas den som ifrågasätter för avundsjuk och bitter. Men om vi istället kommunicerar med varandra så hjälper vi ju både oss själva och varandra att bli bättre, och kanske får vi nya insikter. Så heja dig!!:) Kram på dig fina Sara!

dianasdrömmar sa...

Jag tänker lite som dig, skriver aldrig om saker jag ogillar utan ingår samarbeten med företag där jag kan stå ör det jag skriver, jag har både inspo inlägg och sponsrade inlägg och länkar alltid oavsett, jag blir supeririterad om man lägger upp en outfit tex och det inte står var plaggen kommer ifrån struntar fullständigt i om det är sponsrat eller inte utan njuter av inspo jag får stor kram Diana

The Place To Be sa...

Jag lägger upp direktlänkar som en tjänst till läsaren. Den som läser kanske också tycker att det är fint och vill veta vad det kommer ifrån.

Just nu kör jag ingen reklam alls eller sponsrade inlägg men jag har inget emot att andra gör det.

Kram Malin