fredag 10 januari 2014

Reklam på bloggen.

Att driva en blogg.
Det finns såklart en mängd olika sätt att göra det på.
En del har valt att skriva i dagboksform, lite så som jag gjorde en gång i tiden, mycket mer tydligt än vad jag gör i dag. 
Andra har valt att locka en nischad läsarskara genom att driva en kost- och träningsblogg eller en hästblogg eller en matblogg eller en modeblogg eller..., ja men du fattar. Kanske inte så intressant för den oinvigde, men en guldgruva för de med samma intressen. För något år sedan tog jag medvetet min blogg i hand och gav den en, inte annan inriktning, men väl en större bredd i och med att jag beslutade mig för att okeja reklam och därmed börja skriva artiklar om företag och produkter. En enorm utmaning och ett stort ansvar. Men oj så roligt.

 Att okeja reklam är förresten fel ord.
Jag har aldrig varit emot reklam så därför var beslutet inget svårt övervägande även om jag fick ta mig en funderare kring hur jag skulle välja att skriva artiklarna så att det inte bara blir tom, platt och totalt oinspirerande reklam utan att jag ändå ska skina igenom och ge en liten del av mig själv i varje artikel jag skriver. Jag gör inte reklam för något jag inte står för. För något som inte är jag.
Dock vet jag att frågan är en het potatis. Den ständiga frågan om reklam eller inte reklam i en blogg.
Åsikterna därom kan vara både många och vilda men bakom varje blogg finns en människa.
Oftast med ett enormt driv. Själv lägger jag ner oerhörd tid och engagemang i bloggen, särskilt sedan jag började ta uppdrag och skriva artiklar. Det kanske inte alltid lyser igenom till läsaren.

Jag tänker så här när jag väljer min bloggs inriktning;

Den ska vara jag.

Varje gång jag skriver ett sponsrat inlägg är jag ytterst noggrann med att ge dig en del av mig själv. Min personlighet, vem jag är och vad jag står för. Annars skulle det inte kännas äkta utan falla platt. Skulle jag stå och göra reklam för en utfodringsapparat för kossor... ja, hur dumt? 
Jag vill vara personlig i min blogg med en förhoppning om att det lyser igenom. Även i de sponsrade inläggen. Det kräver tid och är en enormt rolig utmaning för mig som gärna vill komma vidare med mitt skrivande, inte bara skriva om mitt vardagsliv.

Varje gång jag sätter mig ner med en artikel känner jag ett ansvar, dels gentemot företaget, dels mot dig som läsare. 
Men också gentemot mig själv.
Att ta mig an uppdrag utvecklar mitt skrivande till en helt annan nivå än tidigare. Fyller mig med skrivlust och engagemang för jag vill göra så bra reklam som möjligt och i min mening blir det inte bra reklam om jag inte skriver genuint och äkta och bjuder in mig själv i texten.
Min blogg är ingen tv-shop.

Samtidigt är jag medveten om att min blogg inte faller alla i smaken.
Att behaga alla är för en bloggare och för en människa en omöjlighet.

Men inte att vara genuin och äkta. 

11 kommentarer:

Ama de casa sa...

Jag har tackat nej till dom erbjudanden jag fått till att göra reklam i min blogg med sponsrade inlägg. Inte riktigt min grej...

Men alla är ju olika - och tur är ju det :-)

Hannis sa...

Det enda jag inte gillar med reklam är smygreklamen.
Det känns fel och det går alltid att läsa mellan raderna.
Annars spelar det ingen roll för mig om det är reklam i en blogg.
För en del är det ju ett sätt att få in extrapengar som behövs, det kan inte jag lägga några värderingar i.

Kram och fin helg//Hannis

Anna Svensson sa...

Jag märker att du tagit din blogg i en annan riktning och det vet jag ju att du velat ett tag. Du gör det jättebra, skriver bra och det är säkert ett jättebra sätt att utvecklas med sitt skrivande, som du vill. Hoppas du tar bra betalt också!

Jag har än så länge tackat nej till de förfrågningar jag fått men skulle inte tacka nej till ett samarbete med t ex Granngården och få bra rabatt på djurfoder i gengäld. Det skulle ju vara något förstås!

Lycka till med dina uppdrag!
//bara annaPå Selmas gata sa...

Bra att du tar upp det här! Jag kan erkänna att jag inte alltid vet om du gör reklam eller inte. Ibland skriver du om något på ett sådant sätt att jag TROR att det är sponsrat, men det läggs i kategorin "tips". Där skulle jag önska att du var lite tydligare och hade en kategori som hette just samarbeten samt att du i inlägget skriver att det är ett reklaminlägg. Jag skulle önska att alla bloggare konsekvent avböjde alla förslag från företag som vill ha smygreklam eftersom det är olagligt. Där har vi alla ett ansvar att sprida det, för många vet nog inte vad som gäller. Kram

znogge sa...

Jag håller med "På Selmas gata". Jag vill veta vad som är reklam eller inte. Det spelar ingen roll om det är i en blogg eller i en tidning. Det ska framgå.

För övrigt skriver du bra och jag gillar att läsa här men det har du nog redan noterat ;-)

Sedan har jag konstaterat att vad vissa företag ersätter en artikel med är rena skamgreppet. Men det är en annan femma...

Kram

Decdia sa...

Jag hade tyckt att det var svårt att låta företag göra reklam via mig. Kan man verkligen vara ärlig om man får betalt? Låt oss säga att Marabou vill göra reklam för sin nya choklad med ansjovis smak och jag tycker den smakar pekka, kan jag verkligen skriva det då?

Nana sa...

Jag är kluven till detta med reklam. Men troligen för att jag inte fått frågan från något som jag kan stå för. För det måste vara jag. Alla gör vi olika och tur är ju det.

Så länge du är tydlig med att det är reklam så är det för mig helt ok.

Villa Freja sa...

Tack för respons.
Till Decdia vill jag bara svara att ja, självklart. Utvärderar jag en produkt är jag ärlig. Jag skulle aldrig ljuga och säga att något är gott om jag tycker att det är döäckligt ;)

Och, jag har inte reflekterat och tänkt på det som smygreklam. Inga företag har heller bett mig om att göra smygreklam. Snarare är det nog så att jag slarvigt nog inte alltid varit ordentlig med att skriva att det är reklam/i samarbete med... Jag har tänkt att länkade inlägg är svar nog, men med facit i hand är det givetvis inte så. Och att lägga dessa inlägg i en egen kategori, absolut. Jag har valt att lägga dem i "tips" som jag tyckte lät bra, men kan istället göra en ny kategori för "reklam" så framgår det tydligare.
Kram.

Mittgodastefinaste sa...

Jag tycker du är bra på det du gör! Det känns personligt!

Önskar dig en fin helg!

Kram Jenny

Trillingnöten sa...

Helt okej med reklam när du gör som du gör - lägger in nåt personligt och det gör du bra! Ska jag vara ärlig blir det lite många såna inlägg på raken emellanåt så jag undviker att komma in när jag ser sånt, men det är ju bara jag! Annars läser jag med glädje (och sorg nu när din lilla flicka blivit skadad!) om ditt liv och studier och sånt! Och även vissa reklaminlägg :)
Jag förstår ju att reklam ger en välkommen extra inkomst!

barabrittiskt sa...

Intressanta reflektioner för mig som funderar. Saker jag står för skulle nog funka bara jag är tydlig mot läsarna.