måndag 30 september 2013

Nobelpristagare i litteratur.

Brukar du läsa verken av de författare som får nobelpriset i litteratur?Nu när jag tittar igenom listan över nobelpristagarna i litteratur inser jag att det är skrämmande få författare som jag känner igen och det är faktiskt mindre än en handfull av dem som jag läst. Varje år när vinnaren tillkännages är det som om jag lite smått besviket rycker på axlarna och tänker; Varför får ingen välkänd, älskad och omtyckt författare priset? Och sällan känner jag mig ens sugen eller nyfiken på att ta reda på mer om vinnaren och läsa hans... eller hennes litteratur. För så är det, skrämmande få av nobelpristagarna är kvinnor och du kan redan gissa att årets favorit ryktas vara en man. Säkert inte för att kvinnor skriver sämre än män utan, ja, nu måste jag halka in på genusdebatten även om det är en debatt jag för det mesta håller mig utanför. Inte för att jag inte tycker. Mer snarare så att jag tycker att jag kanske inte tycker på rätt sätt eller har de rätta kunskaperna att tycka offentligt. Nåväl. Färre kvinnor som får nobelpriset för att kvinnor är just kvinnor. Kan det vara så?

För att återgå till listan över, de för mig, mer eller mindre okända nobelpristagarna - kanske har jag någon gång snuddat vid ett diktverk av Tranströmer och Lagerkvist. Sådant görs väl i svenskundervisningen i skolan? Men diktverk är inget jag läser i vardagen. I stället är den författare jag känner till och vars verk jag tycker om att läsa, även om det nu är flera år sedan jag läste något av verken, en kvinna - och faktiskt den första kvinnliga nobelpristagaren i litteratur. Selma Lagerlöf. Väl värd sitt pris. Även om hon visst råkade missa ett landskap i sin Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige (vilket har jag så här på rak arm ingen aning om) som gjorde att boken togs ut ur skolan - hon skrev den som en geografibok - är det en bok som jag tycker mycket om. Platsen där jag och Chris förlovade oss på finns omnämnd i boken och i dag står en staty av gåsen... Akka, hette den så? i parken. 

Visste du förresten att pristagaren 2012 fick åtta miljoner kronor? Jag hade ingen aning om att det rörde sig om en så stor summa pengar. Kanske en eller ett par miljoner, men inte åtta! Men andra ord är det dags att jag sätter igång med mitt författarskap. Enda sedan småbarnsben har jag velat bli författare och skojade många gånger om att jag en vacker dag skulle få nobelpriset i litteratur. Om inte annat för att få en kväll i glitter och glamour klädd i en vacker klänning. Men åtta miljoner - det tackar jag inte heller nej till.

 

Höstvackert skimmer.


Den här helgen försvann alltför snabbt i ett höstvackert skimmer.
Det är inte klokt vad fort tiden kan gå ibland.
Lördagen innebar aktiviteter i vanlig ordning, tentamenskrivning, införskaffning av proviant och allt möjligt annat som jag knappt minns eftersom jag försvann några timmar in i den där tentabubblan som sluter sig som ett vakuum omkring mig.

Söndagen då.
Den kom i något lugnare tempo och var precis vad jag behövde. 
Med strövtåg i hembygden, längs klippstranden vid sjön bara ett stenkast bort och med hemmafix. Några hyllor har kommit på plats och ytterligare några flyttlådor har kunnat packas upp. 
Det tar tid. Sånt där. 
Speciellt som vi knappt är hemma på vardagarna.

Livet. Som rullar på i sitt stadiga tempo.

Och på det. Inflammation i nästan alla leder i mina ben du kan räkna till.
Ja. Roligt nästan jämt alltså.

Och dessutom. Till råga på allt.
Min sista dag på praktiken.
För den här gången.

 

söndag 29 september 2013

Missa inte födelsedagsfesten.


Det är födelsedagsfest hos Boozt som fyller två år.
Det firas med en härlig rabatt. Köp tre varor och få 50% rabatt på den billigaste.
Använd koden Birthday i kassan. 

Om att hata ett oskyldigt hus.

Weit

Ni är många som har frågat

Varför i hela fridens namn hatade du ditt förra hus så mycket?
Var det något fel på det?
Det ser väl fint ut?
Jag trodde att ni hade byggt det själva, varför hata det?

Jag tänker egentligen inte gå in så jätteintimt på den frågan eftersom den är alltför personlig i en blogg som är alltför läst. Vill du veta mer får du gärna maila mig (kontaktuppgifter hittar du under fliken; Kontakt: reklam/samarbeten/skrivuppdrag). Maila och fråga om du vill veta mer. På bloggen kan jag bara snudda vid min sanning men i ett personligt mail kan jag öppna upp mig mer.

Men. Så. Här. Mycket. Kan. Jag. Skriva.

Vår flytt har egentligen ingenting alls med huset att göra även om dess stora trädgård kväver oss, det fortfarande är lite ofärdigt (jag antar att det lätt blir så när man bygger själv och inte riktigt har varken råd, ork eller kunskap att bygga och dessutom påverkad av andras åsikter gör allt dumsnålt) eller det faktum att huset ligger långt från både jobb och alla aktiviteter. Det är klart att allt det gör att vi tröttnat lite grann på ett hus som från början aldrig kändes som vårt. Vårt hus allena. 

Hade huset känts som vårt från start är jag säker på att vi tagit oss igenom vissa av de vardagsbetungande sakerna jag nämner här ovan.
Men.

Anledningen är en helt annan. 
Eftersom jag brutit med min barndom (med allt utom min syster) går det inte att bo kvar bara ett stenkast från det barndomshem jag lämnat för flera år sedan. Det blir för påtagligt. För smärtsamt. För nu när jag brutit kontakten med det jag var tvungen att lämna måste jag på riktigt bryta varför en flytt var det enda rätta.
Bort från det hus som aldrig var vårt helt och hållet.

Så snart jag steg in i det här huset kom känslan av att ha hittat hem över mig. Det här huset har vi köpt helt och hållet utan yttre påverkan av någon annan. Vi köpte det och sen visade vi upp det för vänner och våra systrar och fastrar. Och för ingen annan.

Jag kan bara bli hel om jag befinner mig miltals bort och får lov att bygga upp mig själv tillsammans med de som strävar mot samma mål.

Därför.

 

lördag 28 september 2013

Edona Mineral Foundation.


Nytt mineralfoundation från Edona Cosmetics

Efter en lång sommar med en varmbrun bränna är det nu dags att byta ut sommarens toner bland foundations och rouger och anpassa dem till en mer vinterblek hy.

Jag var i behov av en ny foundation (jag brukar använda Mary Kay's produkter men i väntan på ny beställning valde jag att testa ett för mig helt nytt make-märke) och det blev en mineralbaserad puderfoundation från Edona. Riktigt kul att testa nytt. 

Edona är ett svenskt kosmetikaföretag som har specialiserat sig på mineralprodukter och förutom foundations saluför de bland annat rouger, ögonskuggor och solpuder. Produkterna är inte testade på djur och eftersom produkterna bara innehåller naturliga och skonsamma ingredienser är de anpassade även för personer med känslig hy. Jag gillar den mycket. Inte bara att produkten är lätt att applicera och ger en len hy som bevarar sitt naturliga resultat en hel dag och att det går lätt att leka fram rätt teckningsgrad genom att applicera lager på lager. Jag gillar också Edona Cosmetics miljömedvetenhet och deras tanke bakom produkterna som inte innehåller några hälsovådliga, miljöfarliga kemikalier eller animaliska produkter.

Kabukiborsten som jag använder för att applicera foundationen är skonsam och allergivänlig tillverkad av mjukt syntethår. Superskön att använda. Den går lätt att tvätta rent med lite vatten och en mild tvål och fungerar utmärkt att applicera även puder och solpuder med.

Har du testat Edona Cosmetics produkter?

~ inlägget är sponsrat ~

 

torsdag 26 september 2013

Desigual från Boozt.

Boozt

Hm... efter bara ett kort uppsamlingssnack efter dagens idrottslektioner som slutar strax efter ett är det dags för mig att åka hem. På bussen somnar jag nästan och när jag och barnen landar hemma strax innan Chris är jag så dödens trött men ändå tentafokuserad att jag sätter mig vid köksbordet och sorterar. Post.

Så åker Chris för att handla och jag är så tentafokuserad att jag sätter igång med. Mat.

Och barnen äter. Fast inte jag. Inte för att jag är tentafokuserad, utan för att jag har halvfastedag, men jag sätter mig ner vid datorn med intentionen att skriva tenta. Tentafokuserad.

Men. Vad. Händer?

När jag äntligen slutar tidigt på praktiken och skulle kunna hinna med att skriva färdigt den där tentan börjar jag i stället besinningslöst shoppa Desigualklänningar till höger och vänster.

Men nu. Med det gjort.

Lite tentaskrivning.

 

Post till dig.


Fru Vallmo har dragit igång en ny omgång Post till dig.
Jättekul om du frågar mig.

Den här gången är temat Jag har gjort... till dig,
vilket kan innebära allt från en virkad grytlapp och egenkokad hallonsylt till torkad svamp eller egentillverkade smycken. Eller vad som helst egentligen som du pysslat ihop.

Anmäl dig gärna - senast 14 oktober.

 

onsdag 25 september 2013

Ny snygg mössa med pälsboll - från Manky.

Manky

Burr vad kallt det har blivit helt plötsligt.
I morse när jag yrvaket tog morgonpromenaden tillsammans med Alvin låg det frost på gräsmattorna och en varm mössa och halsduk saknades verkligen.

Jag har tittat in hos Manky som säljer ett flertal fina mössor, halsdukar och pannband. Mössorna med pälsboll här ovan blev några av mina favoriter som passar fint tillsammans med tubhalsdukarna från Rut m.fl.

Manky, som har Sveriges största utbud av mössor, har över 500 mössor från flera kända märken så som Svea, Bruton, Rut m.fl. och Apperfiff. Alla kan hitta något som passar här.
Vilken blir din favorit att klicka hem?


Den här vintern måste definitivt innehålla en ny mössa.

 

Stilrent från Mio möbler.När vi flyttade insåg vi att vi var tvungna att köpa nytt köksbord.
Det stora vi har haft i köket tidigare blev matplats i vardagsrummet och ett nytt, litet och stilrent i vitt inhandlades på Mio. Barnen var ivriga och hjälpte till att skruva ihop stolarna.

Här kommer vi att äta frukost och kanske sitter jag och barnen här och äter middag de dagar Chris jobbar kvällspass. I övrigt håller vi oss till de stora sällskapsytorna i vardagsrummet och får på så vis mer tillsammanstid.

Nu kan jag sitta och jobba vid matsalsbordet samtidigt som familjen tittar på teve.
Perfekt.

tisdag 24 september 2013

Rabatt hos Sportstyler.Som tack för hjälpen för att ni röstade fram min blogg till en topptio-placering i tävlingen om ett presentkort värt 10 000 kronor har jag nu glädjen att erbjuda er 15% på alla produkter hos Sportstyler. Erbjudandet gäller till och med sista september. Skynda att fynda med koden VillaFreja. Koden anges under "eventuell rabattkod" i kassan och då dras 15% från samtliga produkter som inte redan är rabatterade.

 

måndag 23 september 2013

Universalfjärrkontroll och många lingon i världen.


Det här är vårt gamla hus. Fint på alla sätt och vis kanske. Men så ofantligt skönt att slippa.
Jag. Hatar. Det. Där. Huset.
I dag har vi bott i vårt nya fina hus i lite drygt en vecka och vi trivs så att vi nästan spricker lite grann. Det här är vårt hus. Vårt.

I fredags förra veckan började vi dra flyttlass från dit till hit - höll på att bära och köra hela helgen och vardagskvällarna som följde nu i veckan spenderade vi nästan uteslutande i det gamla husets trädgård med att klippa gräs, kratta gräs, spy galla och röja ut förråden. När bollen väl satts i rullning ville vi bara därifrån. Snabbt. Och nu äntligen har vi skrivit över alla papper och lämnat för gott. Det känns så skönt. Som att födas på nytt in i ett liv som jag själv helt och hållet bestämmer över. Det är en frihet så enormt skön att jag genast, så fort jag steg in i mitt nya hem, kände hur mycket jag trivs här.

Det råder fortfarande flyttkaos.
Men det tar sig lite grann dag för dag. Några lampor åker upp. En hylla. Lite böcker. Och kläder sorteras in i garderober. Fast fjärrkontrollerna till teven är fortfarande spårlöst borta - tur att vi har en universalfjärrkontroll som visserligen bara Chris vet hur den fungerar. Men ändå. 
Den möjliggjorde för mig att titta på Hur många lingon finns det i världen till midnatt i helgen.
En film med både tårar och skratt.

Och i dag är det lite regntungt över kvarteret men ändå varmt, mysigt, tyst och skönt.

 

söndag 22 september 2013

Legostridsvagn från Clickbrick.


Vilken enorm lycka det är att få lego i present. Tack Clickbrick för en rolig och spännande stund. Tänk som barnen har längtat efter ända sedan de förstod vad som väntade. På Clickbrick säljs stidslego - stridsvagnar, helikoptrar, slagskepp, stridsflygplan, humrar med mera. Här finns mycket annorlunda och coolt lego som känns unikt och spännande. Stidsvagnen, som barnen just nu håller på att sätta ihop, är en stor pansarvagn som innehåller fem soldater. Tre av dem är besättningsman och två är infanterister. En spännande strid kan börja. Pansarvagnen har två luckor i tornet och en i skrovet. Det finns en dörr på baksidan och det är ståhöjd inne i skrovet.

Stridsvagnslegot innehåller 359 bitar och är från 8-14 år.

Men att bygga- och leka med lego är roligt långt upp i åldrarna. Det är en perfekt sysselsättning för både vuxna och barn som tillsammans kan lära teknik och låta fantasin flyga fritt.
Jag förväntar mig många roliga stunder med pansarvagnen och barnens övriga legofigurer.

 

lördag 21 september 2013

Sponsrad video - Brist på lärare - då vikarierar kändisar

I början av terminen hände det konstiga saker i några gymnasieskolor. På grund av den stora lärarbristen i Sverige klampade några kändisar in och vikarierade i gymnasieklasser, till elevernas stora förvåning.

   

Eftersom jag själv läser till lärare brinner jag för skolfrågor och har, i och med att jag dels jobbar som lärarvikarie dels gör praktik på skolan just nu, en liten inblick i vad yrket innebär och vad som väntar mig. Det är bara att vässa armbågarna, ta ett djupt andetag och hoppa rätt ut i de där korridorerna där jag kommer att springa fram så stressad att jag tappar pappersluntan jag desperat samlat ihop efter ett planeringsmöte för att rusa mot de väntande eleverna i klassrummet. Det är bara att inse. Lärarna är stressade och går på knäna. Ett flertal är sjukskrivna och att få tag i vikarier är svårt. Än mer att få tag i vikarier med utbildning. Det måste till en drastisk förändring för att rädda den svenska skolan.

Weit


Att sprida den här kampanjen där kändisar går in och vikarierar på gymnasieskolor känns viktigt. Det är bra att situationen lyfts och uppmärksammas och att det skapas debatter som förhoppningsvis leder någonstans bra. Det är roligt att vara lärare. Det är ett av de allra roligaste och viktigaste jobben som finns. Men vi lärare är inga Florence Nightingale med en fjäder i ryggen som skruvas upp på morgonen så att vi sedan tuffar på tills skoldagens slut. Vi är yrkesarbetande människor som måste försöka trolla med knäna för att göra vårt jobb så bra som vi är utbildade till att göra men inte ges förutsättningar till.

Detta är ett sponsrat inlägg.

 

Ronhill Lite Glove - snygga löparhandskar.Jag har säkert tidigare skrivit om att jag gillar att adda färgklatschiga tillbehör till mina vanligtvis svarta träningskläder? Dessutom har jag ett tag velat ha ett par riktigt sköna löparhandskar men aldrig riktigt kommit till skott och letat upp några bra. På något sätt verkar jag alltid glömma att årstiderna här i Sverige växlar och att det så småningom faktiskt blir kallt. Det är ungefär som att byta till vinterdäck ni vet - och mer paralleller till det behöver jag kanske inte dra?

Hur som helst. 
Nu har jag hittat dem. Löparhandskarna.
Snyggt rosa och riktigt sköna lättvikthandskar (24 gram) som håller värmen och torkar snabbt. Jag är redo för hösten!
Jag borde ha skrivit om dem för länge sen och tipsat er om dem men mitt i flytten har vi olyckligt kopplats bort från omvärlden och har ännu inte fått ett fungerande internet. Just nu sitter jag här lite på nåder och bloggar.

Löparhandskarna, som är perfekta i min dragit kalla idrottshall på skolan och idealiska till utomhuslektionerna, har jag hittat hos Runshop som har ett stort utbud löparkläder och tillbehör till ett bra pris. Deras ledord är; Kvalitet, Funktion, Passform, Pris och Utseende. Ja, för vem vill inte vara snygg till ett bra pris när man tränar? 

Och du, du kan ekipera hela dig för det finns också en systerbutik - Sortiment.se - som tillhandahåller löparskor. Ta en titt även där vet'ja. Alltid fri frakt inom Sverige.

 

torsdag 19 september 2013

Glaspärleresan på bussresan.

För att göra mina och barnens bussresor till en mysig stund tillsammans har vi valt ut en spännande högläsningsbok av en lokal författarinna. Ett riktigt bra lästips. 

onsdag 18 september 2013

Höstens moodboard.

Byxa: Provrummet.se Tee: Avanna.se Kofta: Boozt.com Armband: Kyssjohanna.se

Jag gillar att... fönstershoppa är väl fel ord när jag sitter vid en skärm men - skärmshoppa? Det roligaste av allt är att sätta ihop diverse inspirerande outlooks. Som den här höstiga, bekväma lärarinneklädseln som trots sina slapparbyxor är riktigt snygg. Men ledig. Kostymbyxa i en grundskola känns lite väl kostymigt liksom.

Samtidigt fortsätter jag att hoppas att vi får igång internet här hemma så jag slipper känna mig stressad över jobb och studier som hopar sig. Håll tummarna snälla.

Nu- åka med barnen till skolan och sedan till universitetet för examinerade praxisseminarium. Heja heja.

 

tisdag 17 september 2013

Känslan av att inte helt kunna klicka i okej.

Flyttkaos ja. Ungefär så här fast värre ser det ut. Jag har en del jobb och studier som måste göras vid datorn och vi har ännu inget internet. Dessutom är jag inte hundra. Kan inte kryssa i okejrutan helt. Tjejerna är i skolan, övriga familjen vankar skruttiga omkring bland flyttkartonger.

måndag 16 september 2013

Att leva i ett flyttkoas.

Nu har jag i alla fall lyckats lokalisera min hårfön och borste. Hälften vunnet.

lördag 14 september 2013

Att dregla habegär över något så fint från Artilleriet.

~ En vacker dag. När jag är professor i pedagogik. Då. ~
Jag såg den här tavlan/brickan hos en bloggerska och fick genast habegär och stirrig blick och med frenetisk iver snokade jag rätt på den hos Artilleriet - de har ju många grymt snygga saker som jag riktigt dreglar över, men med priser som jag tyvärr slår bakut av. Åh men suck. Jag är ju student för sjutton bövlar. Jag kan inte bara host host hosta upp ettusenfemhundra kronor och lägga på lite kärlek i form av en tavla som påminner mig om bröderna bus - Totte och Pelle. Hur mycket jag än skulle vilja.

Visserligen är vårt nya vardagsrum i detta nu möblerat av rader och högar av trista bruna flyttkartonger, byråer som står där lite vilset snedplacerade och längtar hem till en fast plats på övervåningen och isärmonterade hyllor som just nu lutar sig lite lojt mot väggen eller helt enkelt har lagt sig platt fall på parketten.

Men ändå.

Ändå vet jag exakt vart i vardagsrummet som den här tavlan/brickan skulle ha fått sin plats om jag hade haft råd att host host hosta upp så mycket pengar på lite kärlek i form av en tavla som påminner mig om bröderna bus.

Nåväl.

Jag fortsätter väl den här dagen med våra flyttkartonger. Bära, packa, packa upp.
Idag får vi fin hjälp. Barnen kan inte ha det bättre än hemma hos min faster och hennes familj.
En kompis till oss och min syster kommer som räddande bärhjälpsänglar och när sjuksköterskejobbet är avklarat för dagen kommer fina svägerskan till nya lyan och det ryktas visst att hon är en räddande fixa-mat-åt-oss-ängel.

Det är fint det.

Med en underbar familj och vänner kommer man långt. Mycket långt. Även när musklerna värker av allt bärande och orken lite grann tryter.

Tack alla fina.

 

fredag 13 september 2013

London buildings.

inreda.com

Inreda.com har den här snygga postern som i A3-format kostar 380 kronor. Jag har en liknande poster liggandes hoprullad i någon av våra flyttkartonger. I svart ram kommer den sen att göra sig jättefin i vårt nya hus. Ser så fram emot att få inreda.

 

Att öva på siffran trettiotre.


Jag som oftast inte har någon koll alls på hur gammal jag är - ålder är bara en fånig siffra - har övat ett bra tag nu på siffran trettiotre

Bara för att vara redo liksom. 

Oftast säger jag dock till de, främst elever, som frågar hur gammal jag är att de ska gissa. Och så får jag lite betänktetid. Tacksamt gissar de flesta att jag är någonstans i lägre tjugoårsåldern, så det är ju en fin komplimang. Tack så mycket. Ännu bättre är att nu när jag övat så länge på siffran trettiotre fick jag för ett ögonblick för mig att jag fyllde trettiofyra i går. Men så insåg jag. Jag har ju bara övat på siffran trettiotre. Det är ju det jag är nu

Jag blev ett år äldre i går, men på ett sätt vann jag också ett år.

~ och i dag skriver vi på papperna så den största och bästa födelsedagspresenten kommer bara en dag för sent ~

 

torsdag 12 september 2013

BelysningsDesign i höstmörkret.

Markslöjd Ekelund


Det är mycket prat om belysning dessa tider. Med hösten flåsandes i hasorna blir det lätt så, inget konstigt med det. Det längtas efter brasor i kaminen och levande ljus trots att det fortfarande är en anings för varmt för att det ska vara godtagbart trots att mörkret gör sig påmind och gärna vill ge oss tid att mysa till det. Men sommaren vill ju gärna dröja sig kvar en liten stund till med sin värme, och gärna för mig. Jag kan vänta med levande ljus.

Det jag inte kan vänta med är belysning och bra lampor. Som sagt, det pratas om belysning i dessa tider. Inte enbart beroende på hösten. Vi är mitt uppe i en flytt och inser att vi nog kommer att behöva en hel del fler lampor. En ovanför matsalsmöbeln i vardagsrummet till exempel. Den här ovan från Markslöjd kan jag gott och väl tänka mig sprider ljuset bra och effektivt över vårt stora bord.

Sen har vi ju dessutom Lights in Alingsås i antågande. Extra speciellt och roligt i år eftersom vår yngsta dotters klass är med och iscensätter en av ljusinstallationerna. Lilla sjöjungfrun är temat.

 

Garda of Sweden - regnjackor.

estella.se

En smällkaramell mitt i regnet. 
Vilken är din favorit? (fler färger finns på estella.se).

Garda of Sweden står för den hållbara utvecklingen och skapar plagg som ska ge känslan av vardagslyx med glada färger och genomtänkta detaljer som ska göra att konsumenten vill bära plagget om och om igen - i ur och skur, säsong efter säsong.

Låter ju lovande. Jag är som bekant på jakt efter en regnkappa så som ovan men eftersom de allra flesta är väldigt, väldigt dyra vill jag att det ska kännas som ett genomtänkt och hållbart köp.

 

onsdag 11 september 2013

Panta mindre för en bättre miljö.Att panta är bra - att panta mindre är bättre.

Varje år konsumerar svenskarna dryck ur cirka 1,7 miljarder burkar och PET-flaskor. En helt sjuk siffra. Speciellt som jag själv så sällan konsumerar sådan dryck. Min främsta måltidsdryck är äkta kranvatten men vill jag lyxa till det och göra en god drink eller liknande har vi sedan många år en soda streamer som förser oss med kolsyrat vatten.

Hur gör du?
Köper du dricka på flaska eller burk - och är du sedan bra på att panta densamma?
Sverige är ett av de bästa länderna i världen på att panta. Ändå kastas ungefär 200 miljoner burkar och PET-flaskor i soporna eller, ännu värre, i naturen varje år. Det är en skrämmande siffra, speciellt med tanke på att Sverige ändå är det land som ligger i framkant gällande just pantning.2012 pantade svensken i snitt 154 burkar och PET-flaskor per person, vilket innebär att den genomsnittlige svensken kastade 19 burkar och flaskor i soporna eller naturen samma år. 

Genom att kolsyra sin egen dryck kan en genomsnittlig svensk familj på fyra personer spara 3714 burkar och flaskor på fem år. Tänk om alla svenskar kolsyrade sin egen dryck - då skulle koldioxidutsläppen orsakade av konsumtion av kolsyrad dryck halveras.

I Sverige har vi ett välutvecklat pantsystem som vi lätt når i vår dagliga matvaruhandel. 
Det är bra. Samtidigt är syftet med Pantamindre att upplysa oss om alternativen som är ännu bättre för miljön. Återvinningssystemet i all ära men det har också en negativ inverkan på vår miljö. På SodaStreams initiativ är målet med Pantamindre att få svenskarna att återvinna mindre och återanvända mera.

Bra, tycker jag.
 

Att plåga- och svälta sig själv med 5:2-dieten. Eller?

Jag är beredd att lite grann hålla med Emma Igelström när hon skriver om dieter som tillfälligt är på tapeten och sprider sig som en löpeld genom landet. Först predikar någon för lchf för att sedan förkasta det och hoppa på 5:2-tåget (men det går faktiskt att kombinera). "Alla" ska testa, missunna sig, må dåligt, viktpendla... Eller?

Säkert är det så för några.
Att någon letar genvägar till snabb och hållbar viktnedgång.
Men faller.

Det är ungefär så långt jag är beredd att hålla med Igelström som så klart vet vad hon pratar om utifrån sina egna erfarenheter. Med all rätt.

Men.

Lika säkert handlar dieter också om att finna en livsstil för andra. Som mig till exempel. 
Som är normalviktig till smal.
Som lever sunt och aktivt.
Men ändå vill finna en ännu bättre livsstil som jag inte bara vill testa och utvärdera för stunden. Utan en livsstil som jag söker för ett långvarigt förhållande. Och hur skulle den relationen vara om det handlade om att missunna mig, må dåligt, viktpendla, svälta mig, mixtra med kroppen och skada mina organ?
Den relationen hade snabbt blivit en ex-relation. Inte sant?
För jag är värd mer än så.

Weit


Alla som hoppar på dieter gör det inte för att minska i vikt - för att banta.
Alla som hoppar på dieter plågar inte sig själva.
Alla som hoppar på dieter gör det inte halvhjärtat.
Svälter sig själv i ena stunden för att i nästa stund hetsäta och sedan få ångest i en lång ond spiral som till sist tar slut i ännu mera ångest. Nej!
Alla som hoppar på dieter är inte lata människor som äter osunt.
Alla som hoppar på dieter gör det inte för att hitta en snabb genväg där de ändå går ner sig i ett träsk längs vägen och inte kommer fram till mål.

Det kan också handla om hälsomedvetna människor.
De som för länge sedan vunnit glädjen i att röra sig, som äter gott men sunt och som är snälla mot sig själva. Men faktiskt vill vara lite extra snälla utan att för den sakens skull väcka hjärnspöken och plåga kroppens inre organ. Tvärt om hitta en livsstil som får oss att må ännu bättre, leva ännu längre och sundare.

Så kan det också vara.


~ nu har jag inte bara blivit intervjuad för finska tidningen CANews utan har också blivit kontaktad av och erbjuden att delta i finska yle 5 för att debattera för 5:2 Tyvärr har jag ingen möjlighet att delta, men jag är glad och tacksam över erbjudandet. Det hade varit roligt ~

* * *

Tack snälla alla ni som redan hunnit rösta på mitt bidrag till tävlingen.
Det går snabbt och lätt. Det enda som krävs är ett litet knapptryck på rösta-knappen/bilden nedan.
Jag får ibland frågan om det går att rösta flera gånger. Det gör det inte. Så ni som röstat. Stort tack och kram.
Ni andra, ni får gärna rösta på mig genom att klicka på bilden ovan.
Det skulle göra mig så glad så glad.

tisdag 10 september 2013

Äppelpaj och flyttpackning.Jag bakar äppelpaj. Du flyttpackar. Monterar ner yngsta dotterns säng. Hon som ändå alltid sover i sin storasysters säng varje natt.

~ ~ ~

Tack snälla alla ni som redan hunnit rösta på mitt bidrag till tävlingen.
Det går snabbt och lätt. Det enda som krävs är ett litet knapptryck på rösta-knappen/bilden nedan.
Jag får ibland frågan om det går att rösta flera gånger. Det gör det inte. Så ni som röstat. Stort tack och kram.
Ni andra, ni får gärna rösta på mig genom att klicka på bilden ovan.
Det skulle göra mig så glad så glad.