söndag 30 juni 2013

ForLife.


Jag fick frågan om jag via min blogg skulle vilja tipsa om ForLife - ett företag som arbetar till förmån för Cancerfonden. Idén till ForLife-projektet föddes då ett flertal närstående personer till grundarna inom loppet av ett år drabbades av olika typer av cancer. ForLife kom till för att skapa skillnad inom utvecklingen av cancerforskning. Du kan vara med och göra skillnad du också.

Genom att köpa ForLifes produkter (deras grundidé är att sälja enkla, smarta och användbara produkter) bidrar du till att stödja Cancerfonden. Försäljningen sker via e-handel samt vid större evenemang och alla intäkter går till ForLifes insamling hos Cancerfonden.

Just nu har jag ett Iphone-skal från ForLife att lotta ut bland mina läsare. Passar Iphone 4 och 4S. Vill du ta chansen att vinna ett?

  • Länka i så fall till det här inlägget från din blogg - och/eller
  • Dela Villa Frejas inlägg om ForLife på facebook och tipsa dina vänner.

- allt för att sprida informationen om ForLife's arbete för Cancerfonden.


 

lördag 29 juni 2013

For the first time...

Weit

För första gången känner jag på riktigt, riktigt hur mycket jag faktiskt längtar efter att få en tjänst, ett eget klassrum och mina egna elever. En plats, förutom universitetet, utanför hemmet att kalla min. Att jobba som jag gör är ett ovärderlig lärtillfälle. Jag får med mig bitar jag inte får med mig från min utbildning och inte hinner snappa upp under mina praktikperioder. Och äntligen känner jag mig på nåt sätt redo. Nu när mina kollegor möblerar om, städar, fixar, donar och gör pedagogiska beställningar känner jag att jag mer än gärna hade varit en del av det. På riktigt. Och jag längtar efter den dag då jag själv får göra ett klassrum välkomnande för en elevgrupp och vara en del i ett stort sammanhang fullt ut.

Weit

Egentligen har jag alltid varit ett skepp utan hamn när jag jobbat. Den där vikarien ni vet. Ibland som timanställd, ibland som månadsanställd men alltid utan egen hemmahamn förutom under några år då jag faktiskt hade en tillsvidaretjänst men på en plats där jag ändå aldrig ville vara. Inte hörde hemma. Och nu när jag landat i mitt lugnande beslut om att fortsätta läsa på universitetet känner jag att längtan efter en plats, en hamn växer sig stark. Jag känner mig trygg i min roll som blivande lärare. Från första stund när jag började vikariera i skolan har jag känt mig hemma. Det här är rätt för mig. Jag är visserligen långt ifrån färdig, men trygg, för blir man någonsin färdig som lärare? Helt och fullt lärd? Jag hoppas inte det för det är just att hela tiden behöva utvecklas som gör att yrket passar mig så bra. Den där strävan framåt.

fredag 28 juni 2013

Sommar med Ernst!

Sommarteve är sällan något att hänga i granen men Ernst räddar upp det på ett briljant sätt. Förresten är det i vanlig ordning inte ofta jag på riktigt hinner titta på teve. Men Ernst vill jag inte missa för aldrig det. Speciellt inte nu när han inreder ett orangeri.

Har du något tevemåste?

torsdag 27 juni 2013

När allting bara flyter på och strösslar glädje.Igår kan ha varit min lyckodag. En sån där dag ni vet då små saker strösslar sig som skimrande glädje runt omkring en. En sån dag.

Först fick jag löneförhöjning, en ganska rejäl progression. Några timmar senare fick jag se på ladok att betygen i idrottskursen äntligen har kommit och där kammade jag hem storvinst. Är så glad och stolt över mig själv eftersom den terminen har inneburit ett enormt kliv framåt för min självkänsla (även om jag förvisso också drabbades av en hel del flasch backs och jobbiga tankar). Jag är inte bäst på att kicka boll eller hoppa plint - långt, långt därifrån. Men det som allting handlar om är didaktik - att bli en bra idrottslärare för mina kommande elever. Inte att utöva allt själv på bästa sätt. Och jag är så glad att jag blev värderad just på de grunderna.

Till råga på allt fick jag sluta några minuter tidigare, för plötsligt droppade alla barn av... och som grädde på moset fick jag åka buss gratis hem från jobbet. 

Ibland flyter allt bara på.

onsdag 26 juni 2013

Ågrenska. Gammaldags skolplanscher.


Min kollega, tillika handledare när jag gör praktik, tipsade mig om Ågrenska där man kan köpa dessa skolplanscher i gammaldags stil. Planscherna finns i fyra olika motiv, 50*70cm och kostar 100 kronor styck (plus 49 kronor i porto). Genom att köpa en plansch bidrar man till att barn med sällsynta diagnoser kan komma till Ågrenska och få hjälp att leva sitt liv efter egna förutsättningar. Kika in här.

Jag har länge velat ha en gammal skolplansch hemma men för det första är de jättesvåra att få tag i, för det andra kostar de jättemycket. Köper man från Ågrenska blir shoppingen helt plötsligt mycket roligare eftersom det bidrar till att hjälpa barn. Sådan shopping gillas.

Pioner.

Weit

Jag har alltid velat ha pioner i min trädgård men här i Villa Freja har det aldrig blivit av. Men vet ni. I vår nya trädgård finns det massvis av pioner. Och vi får ett körbärsträd. Det är så fint och det ska bli så härligt att få ta över en trädgård som är uppvuxen och mer eller mindre färdig. Inte som nu, milsvid gräsmatta och åter gräsmatta i all oändlighet.


Vad är ditt måste i trädgården?

tisdag 25 juni 2013

Tårtkalas.

Recept.

Den här tårtan bakade vi mycket förra sommaren (receptet hittar du direkt under bilden) och nu har jag blivit så sugen på att duka upp till ett riktigt tårtkalas lagom tills semestern tar vid (om lite mindre än två veckor). Den här tårtan med söt, mäktig smak av messmör, digestivekex och jordgubbar i fluffig grädde kommer att spela en central roll även sommaren 2013. Men i sällskap av vad?

Ge mig ditt godaste recept till sommarens tårtkalas.

(Förtydligande: med smak av messmör... det är den kondenserade mjölken som gör det. Fast somliga skulle nog kalla det mild kolasmak). 

 

Fjärilstavlor.


Igår kom jag hem med dessa fina fynd. Nästan lite retro. På baksidan sitter gamla prislappar från Ikea. 45 kronor. Och då vet jag inte om det bara innefattar ramen eller hela tavlan. Dyrt då kan tyckas. Helt gratis idag.
De ska hänga i vår nya hall sen. Vi var där igår på fika och fick kika runt lite igen. Trädgården är en riktig liten pärla och nu tror jag minsann att samtliga här hemma längtar ännu mer efter att få flytta.

måndag 24 juni 2013

Fantasifullt till trädgården.


På Inreda's hemsida hittade jag de här fina väggfästena och färglada trädgårdsslangarna från Garden Glory. En riktigt rolig detalj till trädgårdens krydd- och grönsaksodling. Jag skulle vilja ha slang och renhornsfäste i svart.

Vilken färg skulle du välja?

Barn- och ungdomslitteratur i midsommarhelgen.

Weit

Jag vet att det har varit midsommarhelg. Den mest förtrollade helgen på hela året. Men även om vi i fredags träffade min syster med familj och åt gott och skrattade hjärtligt har jag inte kommit närmare blomstrande ängar och midsommarstänger än snabbt förbiilandes i bil på landsväg. Känslan av midsommar har varit vag. Inte minst beroende på att Chris har jobbat hela helgen. Även om han sov hemma gick det över ett och ett halvt dygn innan jag såg honom mellan fredag kväll och söndag eftermiddag. Även om jag förnimmer ser jag ju inte när jag sover...


Weit

Större delen av helgen har jag i stället vikt åt litteraturstudier eftersom jag vill försöka beta av, om inte hela, så större delen av kursen innan Chris går på semester om några veckor. Då vill jag kunna njuta av lediga dagar med familjen. Själv jobbar jag heltid två veckor till och under veckodagarna är det mer eller mindre omöjligt att hitta tid till studierna. Helgerna får därför bli min tid då jag pluggar. I fredags skickade jag in första hemtentamen och i söndags tenta nummer 2. Kvar återstår nu en tenta och en diskussionsuppgift. Som tur är är kursen rolig och intressant. Därtill har det regnat större delen av helgen så det har passat utmärkt att sitta inomhus och skriva.

söndag 23 juni 2013

Ekologiska retroklänningar.


Tack vare BaraAnna hittade jag till Butik Rino, en butik på nätet med ett trevligt koncept. Så här står det bland annat på hemsidan: "Rino är butiken för dig som vill ha kläder du blir ensam om. Färgglada och välsydda plagg, ofta sydda av återbrukade tyger. Ett bra miljöval! Det finns även kläder i nya tyger samt några vintageklänningar". Jag längtar efter att få kunna lägga min första order där.

 

lördag 22 juni 2013

Villa Freja - rankad etta bland livsstilsbloggarna.


Just nu är Villa Freja rankad som etta bland livsstilsbloggarna på bloggTOPPEN. Det gör mig otroligt glad och nu ber jag dig att... Snälla du, gå in här och fortsätt att rösta på min blogg, lämna ett omdöme och en kommentar. Det skulle betyda jättemycket för mig att se Villa Freja klättra och växa ytterligare och spridas till ännu fler läsare.

fredag 21 juni 2013

Svar på frågorna.

Weit


1. Hur stort är ert nya hus?
Det är ett tvåvåningshus på 127,5 kvadrat. Ca. 6 kvadrat mindre än i dagsläget.

2. Tittade ni på många hus innan ni föll för detta?
Nej, vi hann gå på EN annan visning - ett supercharmigt hus som vi också budade på, men bestämde oss för att hoppa av eftersom huset egentligen är för litet för vår familjs behov. Det här föll vi för direkt och passar oss perfekt.

3. Hur är det med kaninerna, har ni fått dem tama?
Ja, de är jättegosiga och sociala.

4. I din presentation förut stod det att du gärna ville ha ett fjärde barn; är du nöjd med de tre du har nu?
Jag är mer än nöjd med våra tre barn. Men drömmer egentligen fortfarande om ett fjärde barn även om det troligtvis inte kommer att bli så. Jag håller som bäst på att göra karriär inom universitetsvärlden och känner mig egentligen för gammal för att skaffa ännu ett barn (fyller redan 33 i år).

5. Har du några syskon?
Ja, en två år äldre syster som jag tyvärr träffar alltför sällan eftersom livet tuffar på i 180. Men i dag ska vi våra båda familjer umgås och fira midsommar tillsammans.

6. Hur går de med boken du skriver på?
Den ligger just nu på is då jag inte hinner skriva. Och med tidsbrist svalnar också inspirationen och lusten. Tids nog ska den nog bli klar - och jag hoppas och drömmer om att kunna skriva fler böcker - men nu går tiden till så mycket annat. Familjen och min karriär till exempel. Har jag väl nått mitt mål inom universitetsvärlden ska jag nog lyckas hitta tid för att skriva igen. Det känns viktigt för mig.

7. Om du fick resa precis vart du ville i hela världen utan att betala, vart skulle du då ställa kosan?
Jag skulle resa med min familj till någon söderhavsö eller till Thailand. Till någon tyst och fridfull sandstrand med vacker, orörd natur. Där skulle vi sola, bada, äta och dricka gott, samla energi och bara vara med all tid i världen för varandra. Det skulle vara så skönt med en sådan semester.  

8. Vilken är din högsta dröm?
Det är så svårt för jag har många drömmar... att göra akademisk karriär och bli framgångsrik inom universitetsvärlden = högaktad universitetslärare/föreläsare tillika forskare, att skriva romaner, resa runt om i världen med min familj, återuppta ridningen igen och framför allt leva lyckligt med min familj länge länge och bli gamla tillsammans. En dröm är att flytta till Italien, jag och mannen, när vi en dag går i pension. Där ska vi bo under vinterhalvåret och således flyttpendla mellan Sverige-Italien och bo här om våren och sommaren.

9. Vilken är din bästa respektive sämsta egenskap?
Jag skulle tro att de går hand i hand. Min bästa egenskap är att jag är envis och går in helhjärtat för saker (för stunden) och är väldigt målmedveten, ambitiös och flitig. Jag gör inget jag försatt mig att göra halvdant utan lägger ribban väldigt högt. Det är min bästa egenskap skulle jag tro. Men också min sämsta för jag är väl typiskt en sån där professor-typ som kan sitt ämne men inte så mycket något annat. Jag försakar väl lätt andra saker runt omkring. Hade jag lagt ribban lägre hade jag kunnat räcka till bättre, men å andra sidan hade jag inte mått bra då.

10. När flyttar ni till nya huset? 
I slutet av sommaren/början av hösten.

11. Vilken kändis hade fått spela rollen som dig i filmen om ditt liv?
Gwyneth Paltrow skulle jag tro. Eller Sarah Jessica Parker.

12.Vad kom först, hönan eller ägget? 
Tuppen.

13. Varför sålde ni huset ni hade, det var ju jättefint?
Av flera anledningar. Den främsta anledningen till varför berättar jag inte i bloggen, men gärna här: telmus@msn.com - och det är min och min familjs sanning och ingen lögn. Men också eftersom vi inte har lust, tid eller ork att ta hand om hela vår stora trädgård på nästan 4000 kvadratmeter, skulle önska ett garage och ett badrum på övervåningen men inte har råd att bygga något just nu - eller lång tid framöver. Vi vill lägga vår lilla fritid på saker som ger oss energi i stället för tar energi och är kravfyllt - vi vill INTE lägga all vår tid på hus och hem. Och för att det är långt till både jobb och barnens alla aktiviteter och vi är trötta på att ligga på vägarna och köra fram och tillbaka.

14. Jag undrade just också över det, varför ni sålde huset - det såg ju så himla mysigt ut och visst är det väl huset som heter Villa Freja? Eller har jag fått fel för mig?
Ja, det ser himla fint och mysigt ut men skenet kan bedra. Du har rätt, vårt hus heter Villa Freja... eller vi kallar det för det. Vi byggde  det - ett Älvsbyhus 2006 - och husmodellen heter Freja, därav namnet. Nu flyttar vi till Villa Jasmin i stället. Det är fint.

15. Jag undrar också hur det går med boken?
Se fråga 6. 

16. Hur träffades du och C? 
Vi bodde inte så långt ifrån varandra då och jobbade i husen bredvid varandra. Ingen av oss hade vid tillfället bil eller körkort så vi pendlade till och från jobbet med tåg och buss. Hur länge vi hade hållit på med det innan vi SÅG varann vet jag inte men plötsligt sa det bara klick. Jag fortsatte att hålla koll på Chris på avstånd ett bra tag innan han helt plötsligt tog kontakt och började prata med mig. Sen gick allt väldigt fort och jag ringde honom för en dejt och flyttade hem till honom bara någon månad senare. Ett halvår senare var vi förlovade och vi gifte oss ganska precis ett år efter att vi hade träffats. Älskade fina Chris.


 

torsdag 20 juni 2013

Praktisk och snygg cykelkorg.


Jag hade turen att vinna den här praktiska cykelkorgen med lås när Sarianne tävlade ut den. Jag visste redan att jag vunnit då jag köpte min cykel och därför brydde jag mig aldrig om att skruva fast medföljande cykelkorg. I går kom vinsten hem till mig och korgen är på plats på cykeln så nu slipper jag cykla med väskan på ryggen. Och när jag kommer fram till jobbet låser jag in hjälmen i korgen, bort från eventuellt klåfingriga elever. Mycket praktiskt.

I dag ska vi förresten fira midsommar med eleverna. Dansa runt majstången och så. Något som hos många elever väcker olustkänslor och negativism. Men jag har klätt mig i min blommigaste klänning och blir överdrivet käck när någon surar till. Här ska minsann dansas!

PS, cykelkorgen är härifrån

onsdag 19 juni 2013

Nääs slott.

Weit

Det bästa med att ta cykeln till jobbet - förutom att jag får vardagsmotion - är att jag inte behöver stiga upp en minut tidigare än om jag skulle ta bussen i stället (då måste jag i stället sitta på jobbet i nästan en halvtimme och vänta tills jag börjar, för tar jag senare bussen kommer jag pyttelite försent). Jag går hemifrån exakt på pricken samma tid vilket så klart gör att motivationen över att ta cykeln ökar. Därför tänker jag avverka två mil i dag igen även om jag var dödstrött igår efter att ha kommit hem. Inte så mycket fysiskt trött som mentalt förvisso. Vi hade en heldag på mitt älskade Nääs och att vara i barngrupp i åtta timmar i sträck utan rast är krävande. Det blir en lika dan dag i dag förutom att jag jobbar en timme längre. Så ja, tröttheten tycks jag få dragas med även i dag.

tisdag 18 juni 2013

På ledarträff med Markus Stegefelt.


Ja, hade jag vetat att det var Markus Stegefelt som i Markus Stegefelt, AHK's  top of the top straffskytte tillika Skruttans stora handbollsidol som jag satt bredvid på ledarträffen i lördags. Ja, då hade jag bett om att få hans autograf och definitivt försökt mig på både smygbilder och mer arrangerade dito. Och under söndagens frukost hade jag såklart pekat ut honom åt Skrutt som nu helt gick miste om idolen som jag i stället fick hela nöjet att träffa så smått.
 

Tar cykeln till jobbet.En mil enkel väg och jag trampar till jobbet i dag. På min nya cykel. Och sen hem igen.


måndag 17 juni 2013

Boozt's sommarrea.

1: Vero Moda 2: Style Butler 3: Pieces 4: Ash Opium 5: Pieces


Boozt har dragit i gång sin stora sommarrea. Hela helgen befann jag mig läskande nära havet och dessutom vid en stor stor pool (som enligt barnen var svinkall) som låg alldeles intill de fotbollsplaner där tjejerna spelade alla sina handbollsmatcher under cupen. En riktigt varm och ledig sommardag går jag gärna klädd så här hela vägen ner till havet - och ut i havet - minus kjol och flipps då förstås.

 

Junicupen i Uddevalla.

Det har varit en intensiv och rolig helg hela fredag, lördag och söndag. Jag fick frågan om jag ville följa med AHK 03F som hjälptränare så det är vad jag har pysslat med. Sovit på luftmadrass, åkt på ledarträff, peppat tjejerna och hejat mig nipprig av nervositet. 03orna hade två lag med. Skruttans som jag tränade tog sig hela vägen till B-final där de tillslut kom tvåa efter tappert slit i regn och lera. En sån härlig helg. Borta bra men hemma bäst. Trots allt var det underbart att sova i egna sängen inatt. (Övriga familjen sov på camping i närheten av cupen).

lördag 15 juni 2013

Ask me a question. Or two...


Jag har en hel del att stå i just nu. Har i stort sett redan skrivit klart tentamensuppgift 1 i ena litteraturkursen och påbörjat den andra tentan. Jag har försökt plugga så mycket som möjligt innan den här helgen som är fylld av handboll och nu ska jag dessutom sommarjobba några veckor. Då är dagarna långa och jag trött. Hur jag gör med den andra litteraturkursen har jag inte riktigt hunnit bestämma mig för än. Men den känns så rörig, inte minst på grund av att litteraturen inte finns att låna på biblioteken (och jag väljer att inte köpa eftersom jag läser sommarkurser för att pengar, inte göra mig av med dem). Hur som helst. Under tiden som jag säkert är lite frånvarande här bjuder jag på en frågestund. Kanhända är jag ingen mystisk person. Kanhända har ni inga frågor. Och låt gå för det. Men frågan är fri för den som undrar. Jag svarar inom kort.

 

fredag 14 juni 2013

Focaccia-bröd.

Weit

Jag åt ett sånt himla gott focacciabröd i går, liknande ett som jag faktiskt själv bakat en gång som ett "skafferibröd" när man tar vad man har hemma.

Du behöver;
25g jäst.
3dl vatten
3msk olivolja
1tsk salt
7-71/2dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke och värm vattnet fingervarmt. Rör ut jästen i vattnet och tillsätt olivolja, salt och nästan allt vetemjöl. Arbeta ihop degen och låt den jäsa under bakduk i ca 30 minuter.

Fyllning
10 soltorkade tomater
25 oliver
125g getost
Färsk rosmarin
Flingsalt
Olivolja

Skär tomaterna i bitar och låt oliverna rinna av. Skär osten i bitar.
Sätt ugnen på 250 grader och ta upp degen på mjölkat bakbord. Dela degen i 8 bitar och forma varje bit till en rund bulle. Platta eller kavla ut dem till ca 10cm i diameter. Lägg dem på en plåt täckt med bakplåtspapper. Låt jäsa i ca 15 minuter.
Tryck ner tomater, oliver, getost och små rosmarinkvistar och ringla över olivolja och strö på lite flingsalt.

Grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter. Servera med parmaskinka eller salami och en god sallad. Perfekt för sommarens picknick eller mingelbjudningar.

torsdag 13 juni 2013

Hestbolaget - Aunts Design.


 

Hestbolaget säljer utrustning och kläder för ridsport, speciellt inriktade mot islandshästar. När jag fick chansen att prova den här t-shirten med tryckt mönster av isländska ulltröjor från Aunts Design blev jag förstås nyfiken. Jag är, som vissa av er säkert vet, tokig i hästar och islandshästar i synnerhet.


Levereras i en fin presentask.


T-shirten, som förutom det isländska mönstret är prydd av Swarowskistenar, är av mjuk, skön bomull och finns som både svart och vit. Mönstret är handtryckt och stenarna fastsatta för hand - ett fint hantverk från Island. 

 

onsdag 12 juni 2013

Litteraturstudier.


Det här är bara en bråkdel av det bokberg jag ska ta mig igenom i sommar genom att läsa två litteraturkurser; Barn och skräckfantastik och Barn- och ungdomslitteratur. Den förstnämnda känns smått rörig och det är svårt att få tag i litteraturen, speciellt facklitteraturen och det känns som om jag, med flera, vill ge upp tyvärr, tyvärr, tyvärr för jag hade gärna haft den kursen med mig i bagaget men motstånd på "sommarlovet" är ett motstånd för mycket. 

Den andra kursen däremot verkar smidigare och riktigt intressant. Ett bokberg att besegra som sagt och det kan tyckas lite stressande i sig. Speciellt som jag också jobbar en del i sommar och faktiskt planerar att vara lite ledig tillsammans med familjen. Men när lite drygt halva berget består av skönlitterära verk, varav några är barn- och bilderböcker blir det plötsligt inte så mäktigt längre. Tänk att få läsa universitetskurser och legitimt ägna sig åt skönlitteratur. 

Det är lycka.

Födelsedagspicknick.


Barnen råkade gå som minimodeller för en Dressmanreklam och det ser så fejkat ut, men jag lovar, de kom gående så där uppför kullen bakom slottet. Haha, grattis Sundsvall. We give you strykfria skjortor.


I går fyllde min fine Chris år så när vi båda hade slutat jobbet åkte vi till Nääs Slott som kanske inte är den finaste platsen på jorden eller ens i Sverige men definitivt här i närheten.


Jag har tittat på de här söta krokarna från Designtorget hur länge som helst och nu fick de äntligen hamna i paket - passande till vår nya hall. Egentligen är krokarna ju något jag själv vill ha men Chris fick också en hängmatta som han önskat sig så jag hoppas och tror att han är nöjd med sin dag.

tisdag 11 juni 2013

Ekehagens forntidsby.Idag har jag jobbat nästan tio timmar på raken men aldrig har väl en jobbdag gått så fort. Jag åkte med min klass på skolresa till Ekehagens forntidsby, dit som också våra äldsta barn åkte på skolresa för några veckor sen. Det var riktigt spännande att se och jag fick lära mig en hel del. Och det var kul att uppleva det som Skrutt och Shaff har pratat om. Tur med vädret hade vi också. Riktigt härligt.

Potpurri av drömmar.

Fåtölj: Ikea, skål & kakeldekor: Lagerhaus.

Köket i vårt blivande hem är förvisso relativt nyrenoverat men håller inte alls den stil och smak vi önskar så någon gång vill vi göra om så klart. Luckorna är egentligen inte bedrövliga, det är bara det att köket i sig är utformat på så sätt att... nej. Det är inte vi. Så nu besöker vi Ikea, bläddrar i kakelkataloger, letar tapeter och drömmer för att sätta vår prägel på köket. Till dess vi har råd med en helrenovering kan fin kakeldekor från Lagerhaus piffa upp.