söndag 29 december 2013

Där mellan raderna.

"Du borde bli politiker", sa en kursare till mig en gång. Med allvar i rösten.Och ja, kanske hade det varit roligt. Det där drivet. Att få göra sin röst hörd, chans att - kanske lite mer tydligt, konkret - kunna förändra. Jag skulle vilja driva skolfrågor och välfärdsfrågor.

Jag tycker mycket och starkt. Om mycket.
Samtidigt vet jag att jag inte har all kunskap som krävs för att debattera på alla plan och kanske därmed inte heller har rätt att göra min röst hörd. När den bara når halvvägs.
Dessutom är jag livrädd att inte hela mitt budskap ska gå fram och att det jag tror att jag är tydlig med att förmedla trots allt lämnas kvar mellan raderna, fritt för mottagaren att tolka. Eller misstolka.

Jag är livrädd för att trampa någon på tårna och i min iver över att föra fram något jag vill synliggöra glömma bort att tydligt påvisa vikten av att se båda sidor av myntet innan man bildar sig sin uppfattning. En uppfattning som kan - och bör - leda till något positivt. En förändring. Utan åsikter (och båda sidor av myntet) kan ingen förändring ske.
Tänker jag.

Men så viktigt när man för fram sin åsikt är att tänka, och därtill tydligt förmedla, att min sanning inte nödvändigtvis är din. Eller din. Att sanningen kommer i en rad olika skepnader (när myntet bara har två). 

Jag läste några kloka ord som jag väljer att plocka delar av till ett eget citat.

"...att säga det man vill/behöver få sagt utan att kasta spjut mot andra, även om vi tycker olika"

Kanske allra svårast i skrift där så mycket - både tonläge, mimik och gester tappas helt - och hur tydlig man än tror sig vara utelämnas många tankar där mellan raderna. 

 

Hur kan man tänka för att bli mer tydlig i det man vill förmedla skriftligt?

 

12 kommentarer:

Ama de casa sa...

Det är svårt. Jag skulle aldrig klara av att vara politiker... Att i alla lägen kunna svara utan att göra bort sig (vilket dom flesta ändå misslyckas med ;-) ) och att dessutom behöva tycka som partiet tycker även om man inte tycker så själv...
Jobbigt!

Hannis sa...

Det är svårt det där med att föra fram sin åsikt. Utan att bli propagerande.
Att få fram att "det här är min tanke, det betyder inte att den är mera rätt än din.
Bara att den är min och värd att lyssnas på precis som din"
Brukar fundera på hur man gör det utan att trampa folk på tårna.
För det har jag gjort ibland när jag fört fram min åsikt och det känns aldrig bra...

Kommunikation är svårt, både face to face men också i skrivande.
Nu fick du igång mig här=))
Kram Hannis

OddStyle.dk sa...

Ja hvis man vil ændre verden, så skal man blive politiker...! Men mange falder desværre for "magtspillet" istedet for...

Jeg vil ønske dig og dine et rigtig skønt nytår i 2014. Tak for alle dine søde kommentar inde hos mig i året der gik :o)

Stort nytårskram fra OddStyle

Kattiiiiss sa...

Jag tycker också starkt om mycket men jag skulle inte vilja bli politiker för det. Att propagera och försöka övertyga andra om att det jag tycker är det rätta är inte riktigt min grej. Det överlåter jag till andra :-)

Trevlig kväll!
Kram K

Villa Ell sa...

Det är ibland lättare att få fram det i ord! Jag har sårat med ord, med sanningens ord men jag var så sårad och besviken själv!
Kram Sandra

znogge sa...

Du får se det som en komplimang och ett gott betyg! När jag började på "lärarhögen" tyckte en kursare att jag skulle vara med i studentkåren! Jag som alltid varit den tysta flickan...

Men det betyder nog att man har förmågan att förmedla och få folk att lyssna!

Kram

Christina sa...

Det man säger uppfattas alltid olika beroende på vem mottagaren är. När det gäller skrift är det ju lättare att rikta budskapet om man vet vem som ska läsa, men en text som når ut till en obestämd massa är alltid klurigare att formulera. Att läsa igenom den med olika glasögon innan man publicerar kan vara värdefullt för att minska missuppfattningar. Men min erfarenhet är att det alltid finns någon som lyckas tolka ens text lite annorlunda än vad avsikten var - beroende på att personen i fråga har andra erfarenheter... Jag tänker att det är bra att du står för dina åsikter och vill uttrycka dem, precis som du säger så är det ända möjligheten att förändra.
Kram Chrisitna

Life´s Silverlining and I sa...

Det är en konst! En del är så bra på att uttrycka sig och förmedla saker rätt och tydligt. Jag är det inte:) men jag är väldigt bra på att se att saker ses från olika vinklar och skapa förståelse för det. Bilder är jag bättre på att uttrycka mig i. Kram Nilla

VisaLiza sa...

Börjar med det enkla, så fin din header har blivit. Alltid kul med något nytt. Sen det lite svårare, det här med att göra sig hörd och att förändra världen. Mitt råd är att testa! Jag tror många gånger att människor är rädda för att engagera sig politiskt eftersom att man tror att man måste kunna allt och kunna ge svar på allt. Fast politiker vi är ju människor precis som alla andra. Du har en röst och en förmåga att uttrycka dig och vill du förändra världen så ge det ett försök. Politiken behöver engagerade människor som brinner för sin sak och som vill något, oavsett politisk färg. Särskilt skulle jag hävda att unga, starka kvinnor behövs. Det är många gånger ensamt som ung kvinna i politiken så alla behövs. Det du inte kan det lär du dig på vägen. Det du redan kan är att uttrycka dig med ord och då har du kommit en bra bit. kramar Liza

Coach Factory sa...

cheap michael kors, polo ralph lauren outlet, michael kors outlet online, nike air max, tory burch outlet, coach outlet, jordan shoes, coach factory outlet, true religion outlet, kate spade outlet, louboutin outlet, toms shoes, nike shoes, oakley sunglasses, air max, oakley vault, ray ban sunglasses, nike free, true religion jeans, prada outlet, ray ban sunglasses outlet, prada handbags, burberry outlet online, michael kors outlet, longchamp outlet, louboutin, nike free, louis vuitton handbags, kate spade handbags, cheap oakley sunglasses, polo ralph lauren outlet online, michael kors handbags clearance, nike air max, longchamp handbags, air max, coach outlet store online, longchamp handbags, tiffany and co, louis vuitton outlet online, coach purses, gucci outlet, true religion, air jordan, chanel handbags, michael kors outlet online

Coach Factory sa...

converse shoes, wedding dresses, lancel, juicy couture outlet, hermes, reebok outlet, mac cosmetics, michael kors, north face, nfl jerseys, oakley pas cher, hogan, abercrombie and fitch, hollister, nike trainers, montre pas cher, louboutin, supra shoes, ralph lauren, michael kors, lululemon outlet, birkin bag, converse pas cher, air max, juicy couture outlet, new balance pas cher, north face outlet, burberry, new balance shoes, north face jackets, mont blanc, mulberry, nike huarache, nike roshe, michael kors, beats by dre, nike air max, abercrombie and fitch, karen millen, roshe run, rolex watches, lululemon, louis vuitton, louis vuitton, timberland, nike free, vans, hollister, ray ban, ray ban pas cher

Coach Factory sa...

air max, jimmy choo, jordan pas cher, ralph lauren, bottega veneta, instyler ionic styler, moncler, tn pas cher, vans, valentino shoes, canada goose, asics gel, marc jacobs, moncler, canada goose, air max pas cher, converse, ugg, ferragamo shoes, babyliss pro, canada goose, hollister, ugg boots, moncler outlet, celine handbags, herve leger, p90x3, air max, ugg, mcm handbags, chi flat iron, canada goose outlet, canada goose outlet, ugg boots, ugg outlet, ray ban, oakley, canada goose, nike air max, soccer shoes, air max pas cher, moncler, uggs on sale, giuseppe zanotti, ghd, insanity, soccer jerseys, gucci, louboutin