måndag 26 november 2012

The sweetest studybuddy.Nä, jag skulle ju inte blogga på veckodagarna hade jag bestämt. Men men, just nu är jag hyfsat i fas och gör dessutom bara en kort paus i läsningen (en bok jag för övrigt redan läst i en tidigare kurs) för att visa upp vilket sött litet pluggsällskap jag har, lilla Piff är på besök. Jag kunde ha haft det värre.
Nu väntar en dryg veckas föreläsningar, workshops och seminarier innan kursen avslutas med ännu en examinationsinlämning. Den här gången ska ett åtgärdsprogram skrivas (och jag vill ännu mer bli specialpedagog).

En annan rolig grej som hänt i dag är att jag och min bästa pluggkompis (näst efter Piff) blivit valda att bli de nya studentrepresentanterna - nu ska bara förslaget klubbas igenom...

Strax är det Sommarpratarna på teve och sen ska jag i säng.

söndag 25 november 2012

Veckan i bilder.


Stolta scouter har tagit sina första märken.

Vi har tagit härligt avkopplande promenader och jag har tränat lite core och styrka (och önskat att det fanns tid just nu till simning och ridning).
Jag har dansat till Miss Li.

Trots att det är så stressande och jag avskyr det bakade vi kakor till jul, jag och barnen. Julen är bara EN gång per år och då SKA det vara hembakta kakor om jag så ska dö på kuppen.

Studierna i specialpedagogik tog nästan all tid min tid. Men nu är jag nästan säker på att jag vill läsa vidare till specialpedagog i framtiden.
 

fredag 23 november 2012

Det är mycket nu.Sjukt effektiv jag är. Om man blundar för posthögen som bara växer och breder ut sig över köksbordet. Den hinner jag icke läsa. Men i övrigt är jag i fas. Studierna har krävt oerhört mycket den senaste tiden, men det är så det är i takt med att kurserna djupnar. Det trivs jag med. Jag gillar ju att stöta och blöta och lära mig mer så för mig är det helt okej även om det kan vara stressande ibland.

I dag har jag dessutom jobbat tio timmar på favoritskolan. Planerar jag studierna rätt hinner jag med att jobba några dagar varje månad också, vilket jag verkligen vill. Det bästa är ju att kunna förankra teorin i verkligheten.

Jag prioriterar också minst åtta timmar sömn varje natt, oftast lite mer och att ta långa promenader med vovve och man (ibland också kidsen) och vara utomhus mycket. Det är nog min räddning i vintermörkret. Allt det där.

Nu ska jag försöka landa i att julen snart är här och därför måste planeras. Julklappar, kakor, julmat... och en tioårig bröllopsdag ska firas innan dess. Så mycket mysigt att se fram emot.

Men först tar jag fredagsmys och bestämmer mig för att bara blogga på helgerna framöver. Jag tror att det får vara så ett tag. Någonstans, med ett så fullspäckat schema, måste jag dra ner.
 

måndag 19 november 2012

Att längta lite grann extra.


Vi njuter av hösten på söndagspromenaden där flygplanen flyger lågt på väg mot Landvetter och får oss att lite grann extra längta efter att få resa bort någonstans.
Sen åker vi hem och fikar bullar och det är fyra olika sorter eftersom vi är två som äter chokladmuffins och vi smakar på varandras bullar och dricker saft och kaffe till.
Och någonstans ovan oss flyger det fler flygplan på väg bort eller hem som får oss att längta lite grann extra efter att få resa bort någonstans. Någon gång.
 

söndag 18 november 2012

Bollar i luften.


Det bästa med en segstartad dator är att jag hinner göra några core-övningar medan den tuggar igång. Att ha många bollar i luften kallas effektivitet. Jag är nöjd så långt.
 

fredag 16 november 2012

Att slappna av gör mig stressad.


I dag kan jag känna mig ganska nöjd över vad jag presterat och nöjd med sig själv ska man ju vara (fast märk väl att jag går i den typiska kvinnofällan och är nöjd över mig själv utifrån mina prestationer, fy skäms). Först och främst har jag sovit mina nio timmar vilket är perfekt för mig. Helt nödvändigt faktiskt. Sen har jag jobbat fyra timmar med en enskild elev vilket fått mina tankar (som redan är inställda på specialpedagogik, segregering, inkludering och så vidare) att fara runt runt runt i en rad olika specialpedagogiska perspektiv.

Därefter tog jag bussen och mina apostlahästar hem för att skriva ytterligare några rader på tentan och samtidigt ge Bonzo lite TLC. Han sitter i mitt knä nu som en varm liten pälsboll.

Snart är det handboll som gäller men efter det tror jag att fredagsmyset bestämt kan börja. Det har varit en effektiv vecka. Låt mig lära mig att kunna koppla av lite grann i helgen. Jag tror att jag kan behöva det. Problemet med mig är dock att jag inte riktigt vet hur man gör. När man bara tar det lugnt. På nåt sätt är det som om jag laddar batterierna bättre om jag bara kör på i hundraåtti. Full fart. Att slappna av gör mig stressad.

Fast i kväll. Då ska jag njuta har jag planerat. Och då blir det så.
 

torsdag 15 november 2012

Att gå på riktigt bra teater.Det var en helt klart gripande teater som belyste det osynliga i det synliga. Om det samhället så gärna vill gömma undan och släta över. En teater som gick in på djupet av det personliga. Det vi inte ser, men som ändå är synligt. Hur vi blottar oss för varandra men ändå är osynliga för att ingen ser. Bara sin egen smärta.

Vi var ett fyrtiotal studenter från lärarprogrammens alla inriktningar som var där. Sippade lite vin, minglade runt och blev tagna av en stark föreställning.

I dag är vi många som hoppar över AKK-föreläsningen, dumt jag vet, men jag prioriterade att sova mina åtta timmar och nu får jag dessutom tid till att fortsätta skriva på min tenta innan det är dags att åka till universitetet för eftermiddagsseminarium. Specialpedagogik ska stötas och blötas.
 

onsdag 14 november 2012

Fråga inte!


Nu när november är här, fast jag knappt haft tid att reflektera över att det är just den månaden, är det oerhört svårt att glatt skutta upp ur sängvärmen när alarmet går i gång. Vissa morgnar har jag först ingen aning om vad det är för något hemskt som låter, andra morgnar tror jag att det hemska inte drabbar just mig. Eller i varje fall hoppas jag. Och varje morgon tycker jag synd om mig själv. Förfärligt synd om.

Men så i morse kokade jag fiberhavregrynsgröt och kaffe åt mig - och åt gröten med mannens hemlagade äppelmos och då kändes det visst genast lite bättre.

Fast så är det förstås det där med stressen. För varje kurs vi läser säger vi alltid; fasen vad stressigt det är. Och; hur mycket kan de klämma in på en och samma kurs? Tror de att vi ska läsa mer än 40 timmar per vecka? Att de ens har mage att antyda att vi ska studera på helgerna! Fast den här gången menar vi det - åtminstone jag - på riktigt, riktigt.

Det är så stressigt så det finns inte. Den där 40-timmarsveckan spräcks och ökas på och ja, jag klarar av att disponera min tid hyfsat väl och ja, jag har hög arbetsmoral och självdisciplin och allt det där. Men även jag har mina begränsningar. Någonstans tror jag.

Men i varje fall. När jag är som mest jäktad och stressad tar jag chansen att slita åt mig kurskatalogen för nästa läsår. Lika bra. Jag vill ju så gärna på något sätt läsa upp ämneskompetensen så att jag har chans att undervisa i svenska och SO upp till tredje klass. Å, det hade varit så roligt och så himla mysigt. Älskar att vara lärarinna i lågstadiet. Men jag behöver studievägledning.

Samtidigt funderar jag också på speciallärare och master och allt det där. Jag tror att jag trivs med att ha många bollar i luften och ganska höga krav på mig själv. Samtidigt som jag ibland beklagar mig över den där stressen.

Förklara det den som kan.

tisdag 13 november 2012

Att gå i trasiga skor.

En fattig student önskar sig.

Just nu går jag runt i ett par charmigt trasiga skor som råkat bli mina favoriter. Dock är det inte av enda anledningen de lever vidare. De skor jag suktar efter är ett par doc martens och de låter sig inte köpas för en spottstyvel direkt.

Spara, spara, spara, sukta. För faktiskt, att betala max en femhundring för skor som håller en säsong på sin höjd kan kvitta. Och jag har fått för mig att de trippeldyrare doc martensen är rejäla och håller länge.

Är det så?

(Uppdaterat; Haha, många svarar att jag får önska mig ovan nämnda sko av tomten men så mycket kan jag inte begära av honom. Tomten delar nämligen konto med ovan nämnda fattiga student...).
 

söndag 11 november 2012

Home makeover.


Läshörna a la 50-tal
Som jag längtar efter att få göra om i vardagsrummet. Ny soffa, ny matta, nya hyllor, nytt allt. Vi drömmer oss bort på Chilli och Ikea några timmar. Det ska bli fint, mysigt och femtiotal.

torsdag 8 november 2012

Lars Noréns Fragmente

Fragmente av Lars Norén Om osynliga människor i en osynlig stad. En taxichaffis försöker glömma sina minnen från Balkan. En sjuksyrra är gravid med någon annans man. En tonåring vill inte veta av sin pappa och målar sitt ansikte svart. En mamma åker och storhandlar på Willys. En kvinna vårdas i hemmet av sin man. Han har en affär med en granne. En kille tar med sin syster på en dagstur till Danmark. En morsa gömmer sin vuxne son i garderoben. En dotter försöker samtala med sin mamma långt borta … Lars Noréns Fragmente är skriven direkt för Folkteatern och för Göteborg. I flera korta scener möter vi ett antal människor som lever nära varandra i samma stad men ändå helt eller delvis osynliga för varandra. Här syns de osynliga människorna och de mänskliga öden som annars inte berättas. Vad kan rymmas i den medmänniska du passerar på gatan varje dag? Det som finns där hela tiden.

I dag fick jag biljetten. Ser fram emot att gå på teatern med stor förväntan. Dels för att den verkar otroligt bra och välgjord med ett högaktuellt ämne i fokus. Dels för att det är åratal sedan jag sist var på teater och faktiskt vill få in en ny vana. Den här gången är det jag och några kurskamrater som ska gå. Men nästa gång, som blir snart hoppas jag, vill jag att jag och mannen ska gå.

Teaterfolk. Det ni. Det kan bli en ny vana.
 

onsdag 7 november 2012

Multitasking.

Jag sitter här hemma mellan studier, bolibompa och bilkörning till barnens aktiviteter och tänker på hur livet har ändrat sig den senaste tiden. Det senaste året. På hur vår familj känns som en tonårsfamilj nästan. Hur vi modernt curlar mellan scouter, handboll och simning. Mellan träning, läger och matcher. Och på hur jag som stolt morsa står med fånen i högsta hugg och fotar Skruttan på sin första cup någon helg sedan. Helt plötsligt talas det läger i Danmark. Bara en sån sak.

Vi följer glatt med på och engagerar oss i barnens sporter och aktiviteter samtidigt som vi får ge avkall på annat. Att träffa vänner på middag till exempel. För varje fredagskväll och lördagskväll är uppbokade hela terminen. En av baksidorna kanske. Fast å andra sidan finns det så många framsidor med det här livet, som förövrigt är fullt av multitasking redan att jag visst kan klämma in lite till utan problem. Att bolla många bollar i luften är min specialitet. Och nu, nu ska jag ut och köra bil i mörkret och regnet igen. En slank hon hit, en slank hon dit... och sen slank hon ner i sängen. För visst är det så, att jag måste bunkra upp med många sovtimmar. Liksom ladda batterierna en smula. Minst åtta timmar för att må kanon.
 

tisdag 6 november 2012

Sötchock.

Haha - finn en liten Masi.

Något som inte alls har med bilderna att göra men väl är värt att hamna under kategorin chock är att jag har bakat småkakor tillsammans med kidsen i dag. Och det mina vänner, det händer inte varje dag kan jag lova.

Småkakor. Vojne. De ska vara till jul har jag tänkt. Lika bra att starta redan nu och frysa in så jag slipper stå där sen och vara förbannad och stressad och få dåligt samvete över att jag inte hinner allt jag vill inför jul. Nu har jag ändå lite tid över och dessutom har jag hamnat i nåt slags maniskt uppåtchack och då gäller det att smida medan järnet är varmt. Vem vet när jag dippar ner till utmattning och handlingsförlamning nästa gång igen?
 

Hög tid för snö.


Nej vet ni vad. Jag längtar faktiskt efter vintern nu. Vinter och snö. Det är mysigt med hösten också - och ingenting, möjligtvis våren, går upp emot en höstskog med alla färger och förnimmelser i en enda praktfull inandning. Men ändå, ingenting klär skogen så vackert som den praktfullaste snön. Och nu var jag fasligt motsägelsefull märker jag. Alla årstider har sin charm. Bara det att det är hög tid för snö nu.

Kom alla mina kycklingar.
Jag borde bli Norrlandsbo.
 

måndag 5 november 2012

En liten del av kakan.


Dödligt intressant.
Här sitter jag. Hemma igen efter introduktionen av nya kursen. Lite trött, lite fylld av nya intryck med känslan av att eventuellt vara på väg att få feber. Men också spänd av förväntan inför Lars Noréns Fragmente som vi studenter blivit erbjuda att gå på till kraftigt rabatterat pris. Ett högintressant ämne som väl knyter samman kursen som helhet.

Och så bekantar jag mig så smått med kurslitteraturen. Inneslutning och uteslutning är en bok jag redan känner från min fristående kurs Mobbning i lärandemiljöer och resten av litteraturen, resten av innehållet är min hemmaarena där jag trivs och känner mig trygg. Sociala relationer. Socialpsykologi.

Riktigt smaskigt.
Högintressanta ämnen, som sagt, som vi lärare borde få mycket mer av i utbildningen. Mycket mer av. Det här är bara en liten liten del av kakan.

Dock en rörig del av kakan. Herregud. Kursupplägget och schemat ser ut som ett enda stort kaos. Lusläsning av det väntar för att reda ut frågetecknen en smula och ligga rätt i tiden.

Fasligt väldigt stora.


Det är måndag morgon och jag vinkar av de båda stora på väg till skolan. De båda stora! För när jag står där och ser när de går där inser jag plötsligt att de är fasligt väldigt stora. En sjuåring som blev åtta i helgen och fick sin önskade efterlängtade radiostyrda helikopter. Och en nioåring som redan börjat planera sin tioårsdag en bit in på nästa år; jag ska inte ha barnkalas utan mer som en fest. Och jag börjar tänka pizzaslices och diskomusik. De båda stora.

Och hemma har jag en liten liten Masi som visst inte är så liten hon heller.
 

lördag 3 november 2012

Men så skönt.


Men så skönt.
Det är lördag i dag hörrni. Och jag är mitt emellan två kurser, lite så där skönt tillplattad och förvirrad. Vad gör jag nu då? 
Äsch, tar det lugnt vetja. För det behöver jag. 
Hela min kropp skriker; sov! Vila!Så det är lite vad jag tänker göra idag.
Tog sovmorgon till åtta, men flög sedan upp ur sängen för att göra i ordning födelsedagsbrickan med paket och grejer. För vi har minsann ingen sjuåring här hemma längre.
Vidare kommer således dagen att bjuda på födelsedagsfika, men i lugn tappning.
Först i morgon tumlar kompisarna in och virvlar runt i två timmar (vilket jag redan nu känner att jag inte riktigt orkar, men ändå). 
Och sen, sen lite vila igen på det va?

***

På måndag börjar den där kursen som lite grann är min hemmahamn med sin socialpsykologi.
Den där kursen som jag ser fram emot.
Men som är ytterst förvirrande och hemlig just nu - vilket skapar irritation bland oss studenter.
Med all rätt.
Informationen ska ligga ute minst två veckor innan kursstart och än så länge har vi bara ett svårtytt schema och kurslitteraturlistan att tillgå.
Under all kritik.
Men nu, nu lite vila.
 

fredag 2 november 2012

Feskekörka.


Feskekörka med gofisk
Oj vad massa gott. I dag blir det laxsida med romsås och vitt vin. Ett perfekt sätt att avsluta en tung men rolig kurs och ett bra sätt att starta fina helgen på. Love it.

torsdag 1 november 2012

Hej då praktiken, vi ses.


Min fina present
Det känns lite mindre svårt att lämna praktikplatsen för den här gången när jag vet att jag är en i gänget. Att jag är uppskattad och jag får en så fin present (som min handledare gjort själv). Dessutom väntar en otroligt spännande kurs som lite grann är min hemmaarena med socialpsykologi, gruppdynamik och massa såna härliga grejer. Men först, först vill jag sova en mindre evighet.