lördag 30 juni 2012

Fusklappar.


Ha!
Att det känns som om jag fuskar och leker mig igenom ena sommarkursen ses härmed inte alls som något negativt eller hämmande. Vygotskij, kursens frontfigur, förespråkar nämligen fusklappar - bah!

Hur kursen artar sig framöver är däremot ett kapitel för sig. Men än så länge går det lekande lätt även om jag inte är motiverad för fem öre. Jag hade hellre chillat vid havet med ett glas rosé.

fredag 29 juni 2012

Utsikt. Insikt.


En senkommen semesterplanering pågår. Först trodde vi ju inte att vi skulle få några dagar alls tillsammans men sen ordnade det upp sig och jag blev lite trotsig och fick en stor släng av dåligt samvete över att jag inte räcker till som mamma. Beslut om att få vara ledig med familjen i nästan två hela veckor fattades abrupt - vilket känns oerhört skönt men också resulterat i att några semesterplaner inte hunnit spikas.

Vi ska åka ut och bo i stuga på Gåsö en helg efter semestern. Check.
Vi ska åka på dagsutflykter - bland annat förhoppningsvis till Skara sommarland. Check.
Så långt har vi kommit i planeringen och det är ju förstås alltid nåt. Att bo i vackra skärgården är ju lyx på hög nivå! Minst sagt.

Men så vill vi göra något på självaste semestern också - med övernattning och jox. Får se vad det kan bli. Vart är inte så noga men självklart är Sollefteå, Höga kusten, Sundsvall med omnejd att föredra. Nån campingstuga som välkomnar hundar. Gotland, Dalarna och Skåne är också landskap jag vill besöka.
 

torsdag 28 juni 2012

Om jag klagar?
Vi tog en liten brejk, tjuvstartade semestern - min semester och åkte iväg på picknick till Tjolöholms slott. Nedräkningen fortsätter i behaglig takt och nu har jag fredag och måndag kvar innan semestern kan starta på riktigt riktigt.

Om jag klagar?
Inte det minsta faktiskt.

Ni då?
 

tisdag 26 juni 2012

I sjunde himlen.

Det är klart att jag en dag ska ha en egen gård! Jag är inte alltid en lugn och harmonisk människa, även om jag önskar att jag var det. Snarare är jag lite småstressad inombords och lättirriterad stundtals. Har många bollar i luften och trivs på ett sätt med det. Att ha mycket att göra. Men jag hade gärna landat i lugn och harmoni. Att ha mycket att göra med familj, hem och gård!

Med djur blir jag lugn. Jag blir glad och trygg och förpassas till sjunde himlen där jag vill stanna alltid. 4 ever.

Månskensbonde - å vad jag drömmer utropstecken, utropstecken, utropstecken.

söndag 24 juni 2012

Får "dem" plats på grillen?


Man bara måste älska somligas förhållande till livet, till andra - till respekt. Eller förfasas över det tragiska i att somliga inte tycks ha något annat liv än att försöka röra om i andras. Sätta känslor på spel, skrämmas, hota, stirra ut eller helt enkelt bara vara en pain in the ass stalker. Vad är det för mening?

När jag lägger upp en annons med tre rara kaninungar till försäljning och dessutom printar dit; endast seriösa svar just för att slippa velpellar... och ändå får en sådan kommentar då är det svårt att låta bli att undra. Riktigt svårt... om det verkligen inte finns någon annan mening med livet?

Svar till "Jim100": Det är klart att de(m) får plats på grillen. Du är då för go'. Men tyvärr är jag ingen köttbonde. Åk till en gårdsbutik eller frysdisken på ica om du inte har några problem med att grilla kanin. Själv skulle jag vilja prova på vildsvin.

Hur som helst.
Ryck upp dig "Jim100". Det är sommar. Ut och njut även om det regnar. Ta en tur med bilen och känn vinden i håret. Lev.

Ta en Toy.
 

lördag 23 juni 2012

Romantiskt rätt.

Lövat!
Det är andra året i rad som vi hakar på den mångåriga traditionen att fira midsommar i Bullerbymiljö. En liten, familjär tillställning med grannar, vänner och vänners vänner. Större somliga år, mindre andra år. Vildare somliga år, barnvänligare andra år, lite beroende på generationsskifte. Liksom gården har gått i arv har också midsommarfirandet gjort det. Och det är vi tacksamma för.

Så går vi runt kring vår midsommarstång.
Ja, regnet kom till sist. Precis som vi hade väntat oss. För vad är ett svenskt midsommarfirande utan regn? Lika platt och intetsägande som effekten av utebliven färskpotatis, små grodorna eller jordgubbar. Och dagen hade ändå bjudit på solsken och värme ungefär lagom fram till firandet startade. Då föll de första dropparna och höll så på natten lång. Nu stannade vi förvisso inte tills solen gick upp men väl så att midsommarafton övergick i midsommardag - och regnet det fortsatte lugnt och fridfullt med lite större intensitet mellan varven. Ungefär som firandet själv.

Regn. Precis som det ska vara på midsommar.
En helt underbar kväll och natt. Trots regnet väldigt varm. Dessutom är det helt romantiskt rätt att ha gummistövlar till klänning!
 

fredag 22 juni 2012

Tripp trapp trull.


Mini-ninisarna valde att nyfiket lämna boet i går - och de rackarna har redan börjat äta gräs, även om de förstås gjorde sitt allra bästa att dia och snutta. Både på mamma Kajsa, storasyster Greta OCH storebror Blixten! Han var den som bäst lät de små hållas även om det också var där som minst fanns att hämta.

Är de inte söta så man smäller av både en och två och fem gånger?
Jag gör i alla fall.

Tänk om jag kunde få behålla dem så som de är nu. Tre klunsar till kaniner, tre halvstora och två yttepyttiga. Men nej - de växer så det knakar. Fort går det.

Nu måste jag bara hitta nån som vill ha Blixten och Bengan i första hand - och gärna Lilla My också (som egentligen borde ha ett namn som börjar på B hon också). Än har ingen nappat. Djuraffären har mina kontaktuppgifter men kan tyvärr inte ta emot b-kullen just nu eftersom de strax får en leverans med fem vädursungar. Rackar'ns. Det slutar väl med att vi får montera ihop burar och hagar i hela trädgården till sist. Hepp hepp.

Kattungar verkar gå åt som smör i solsken även om också de är just som kaniner. Producenter av ungar! Men ingen verkar vilja ha en ullig gullig kelig liten kanin. Hur kan det vara möjligt?
 

torsdag 21 juni 2012

Sandstrandshäng.

I morgon är det midsommar och högst troligt regn. Men i dag är i dag och vi hänger vid stranden med all rätt. När vi är färdiga med vårt sandstrandshäng drar vi hem och tänder grillen. Att riktigt njuta av sommaren, det är vad det kallas.

Ba' så ni vet.

Starka friska tänder
Nu när jag fått testa Flux fresh ska jag med omedelbar verkan göra slut med mitt gamla munvatten. No more gurglande med alltför starkt vatten. Från och med nu är det en ny favorit som gäller. En mild kamrat, en floursköljvätska som ska ge starka friska tänder. Ba' så ni vet.

Hepp hepp - ett fräscha-tänder-morgon-inlägg.

Men kondenserad mjölk hörni. Bara för att de gått ut med ett dunderrecept i Buffé behöver väl inte den kondenserade mjölken vara slut precis överallt? Jag vill ju baka en midsommartårta... eller låta familjen baka en så jag kan äta.

För att helt byta ämne liksom.
 

tisdag 19 juni 2012

Svensk sommar.
Själv höll jag på att huttra ihjäl i mina tjocktröjor (ja, jag hade två) medan barnen badade och plaskade en stund.

Premiärdoppet för året förärades en folktom strand vilket möjliggjorde för Alvin att också bada lite. Han brydde sig inte om att det var svinkallt, bara han fick i och jaga sin flytring. När vi kom hem ville barnen ha glass. Själv tog jag mig en varm kopp te. Tydligen har vi helt olika krav på hur en svensk sommar i sitt nötskal bör avnjutas.
 

söndag 17 juni 2012

Sig solens strålar närma

Om det bara kom några strimmor solljus över vårt trädgårdsland är jag säker på att det skulle sätta fart ordentligt. Jorden behöver värme. Nu står det mest bara still och stampar även om vi förvisso, glädjande nog (?) inte behöver vara rädda för att grödorna torkar ut. Det enda som egentligen riktigt tagit fart och börjat växa är våra sockerärtor, om än långsamt, Masis fjärilsblommor som hon är så stolt över och Shaffens rädisor. Vem kan misslyckas med rädisor liksom?

Vi är nu igång och snickrar på vårt växthus - ett riktigt roligt projekt minsann. Jag visst inte att jag var så duktig på att snickra, även om jag inte skulle klara det på egen hand. Det här blir otroligt sött och snart kommer det att kunna växa grönsaker även utan den där sommarvärmen som uteblir med sina smekningar över friland.

Dock önskar jag lite bättre väder för barnens skull. För att kunna ta vara på sommarlovets långa härliga dagar. För att gå på picknick, besöka havet, åka på utflykter och bada. Bada!
 

lördag 16 juni 2012

Färgsprakande Azteka Skull.

Azteka Skull Avanna.

Den senaste tiden har jag känt mig alltmer lockad av färg. Pasteller. Färgsprakande. Kraftfullt.
 Först fastnade jag för de enfärgade armbanden inne hos Avanna men kom snabbt fram till att jag omöjligt skulle kunna välja en färg.

Det här lekfulla armbandet undanröjer min beslutsångest och de tuffa döskallarna i sina klara färger gör att det passar mjukisHusfrun perfekt.
Skulle göra sig fint på en solkysst arm nu i sommar.

 

fredag 15 juni 2012

Tromsödrömmar.

Vi sparade exakt 996 kronor bara genom att förära fyndavdelningen ett besök.
Perfekt.
Det ordet gillar jag.
Vi har länge pratat om hur vi på bästa sätt kan lösa Masis rum och göra det;
  • Dels lättstädat.
  • Dels lättlekt med stora lekytor. 
När så skatteåterbäringen (ännu ett ord jag gillar skarpt) trillade in gjorde vi slag i saken. En loftsäng skulle inhandlas för att kunna utnyttja höjden av rummet och kunna ställa dit skrivbordet under sängen.

Voila!

När vi väl handlat klart inne på Ikea gjorde vi som vanligt, tog en rundtur inne i fyndavdelningen och... ja, där stod ett paket Tromsö med lite skadat emballage och väntade på oss. Det gjorde att vi kunde spara nästan tusen kronor.

Ibland har man flyt. Riktigt bra flyt.

torsdag 14 juni 2012

Kaninlort.

Lagerhaus.
Men så klart, såna här lortgodisar måste vi ju bara köpa. Så kan kaninerna ha med sig en liten goodie bag när de lämnar Villa Freja för sina nya hem.

Som pricken över i helt enkelt. 
 

The kids are alright.


Ja, vad säger man? Den blomstertid nu kommer och avskedskramar i klassrummen. Fröknar som byts ut, fröknar som kommer tillbaka. Det är känslosamt så klart. Ett virrvarr. Och jag kan inte låga bli att tänka på mig själv in i framtiden. Hur jag en dag kommer att stå där med en liten klump i halsen men med ett leende om läpparna och krama barnen hej-då och trevlig sommar.

Vi hade tur med vädret. Solsken dagen lång. I dag regnar det igen, men det är okej. Vi har hunnit klippa och trimma gräset och i dag pluggar både jag och mannen på varsina håll. Masi har ännu inte vaknat i sin nyinvigda säng och de stora barnen har en lugn stund framför teven.

Det är sommarlov! The kids are alright.
 

onsdag 13 juni 2012

Vi vill ha Dig!

Vi är pojkar och söker nytt hem!
Vi kallas för Blixten (gul/svart japan) och Bengt (vit/blå japan) och är bröder. Vi är hederliga kelkaniner, snälla, rara och söta. Samma vecka som det är midsommar är vi redo att få nya hem. Vi flyttar mer än gärna in hos varsin kaninflicka, fast inte i samma bur för jämnan eftersom vi är kaniner - och kaniner är kaniner. Vi gör barn. Än är vi förstås inte könsmogna men den dagen kommer.

Hur som helst. Vi flyttar mer än gärna in hos någon med stort hjärta. Vi är födda utomhus. Våra föräldrar Kalle och Kajsa samt vår storasyster Greta bor utomhus i fina burar och stora hagar året om. Då trivs de allra bäst. En del tror att vi kaniner mår dåligt av kyla men det är värmen vi skyr. Ändå finns det förstås inget härligare än sommarens saftiga gräs, kirskål, klöver och maskrosor.

Vill man ändå låta oss bo inomhus har vår uppfödarmamma två bättre begagnade inomhusburar i varierande storlek. De finns att köpa till om man vill ha oss. Vi vill ha Dig!
 

tisdag 12 juni 2012

Inte alls okej.

I juni är det inte okej att dricka te bara för att få upp värmen.
Det är juni och det inte okej att dricka te bara för att få upp värmen. Inte alls okej. Skärpning sommarsverige!

Perfekt, gör det själv.

Plockepinn.

Smart vädringsfönster.

Litet, smidigt, sött, hemgjort.
Bläddrar förstrött i mannens avdankade Gör det själv-tidningar. Finner på min höjd en rolig och intressant grej i varje tidning att applicera i Villa Frejas trädgård. Eller kanske inomhus?

Växthus har vi pratat länge om nu.
Men stora växthus kostar mycket pengar och kommer vi använda oss av hela ytan? Ska vi välja glas eller plexi? Ska vi köpa gamla fönster och bygga själv?
Ska vi... titta i mannens avdankade Gör det själv-tidningar och voila! Gör det själv. Med lite plockepinn, presenning i stället för glas eller plexi, lite trix och jävlar anamma. Jag kan ju inte snickra!

Men perfekt i alla avseenden förutom den lilla detaljen - och mannen kan ju.
Perfekt storlek för att driva upp plantor.
Perfekt storlek för att hålla några tomatplantor och gurkor.
Perfekt storlek att komma åt från alla sidor.

Perfekt projekt för sommarens fix och trix.