söndag 14 oktober 2012

Jag är trygg.Vi är ute på praktik nu och det tar verkligen hela min tid i anspråk. Jag har visserligen så roligt och trivs så bra att jag egentligen bara vill ansöka om validering, ta examen nu och fortsätta jobba på avdelningen från och med nu. Men samtidigt är det ju så enormt roligt att vara student också...

Fyrtio timmars arbetsvecka ska vi göra på vår praktikplats - vilket förstås inte är det minsta konstigt, minus en timme varje dag som vi ska ha till planering och reflektion av diverse uppgifter. Dock blir det inte riktigt så för mig. I måndags kom rektorerna farande och frågade mig om jag kunde tänka mig att rycka in som vikarie i en fyra på en annan avdelning "eftersom de hört att jag var en sån duktig och pigg tjej". Då sa jag nej, för jag är här som student och skulle ha handledning med min LLU;are som jag knappt hunnit träffa. Veckan i övrigt artade sig på lite annat sätt. Men lite stolt över mig själv att jag sa nej, det är jag. Har dessutom hört omvägen att rektorn faktiskt gav mig cred för att jag sa nej - att jag stod på mig!

Min handledare (LLU:are) är ledig varje fredag så då står jag helt utan handledning, vilket i och för sig inte för mig är någon nackdel eftersom jag känner barnen, personalen och rutinerna väl. Jag jobbar här så mycket under terminerna trots allt. Jag är trygg och de är trygga med mig.

Hur som helst slutade första praktikfredagen med att jag mer eller mindre jobbade i två timmar, med ensamt ansvar i barngrupp. Dessa tider skrev jag ner och begär ut lön för.

Kommande fredags, nu i veckan, gick jag frivilligt in som vikarie under nästan hela dagen vilket resulterar i ett ökat ansvar, ökad självkänsla, lugnare barngrupp då det var jag och två mindre rutinerade vikarier (på avdelningen är många av lärarna sjukskrivna, vabbar, är partiellt lediga eller har semester) men negativt för min stress och egna familj eftersom det leder till att jag måste jobba igen de praktiktimmar jag "förlorar" när jag går in och jobbar.

Jag gör samma sak, tar samma ansvar och växer som lärare. Enda skillnaden är att jag tar ut lön då det är jag som har det primära ansvaret för barnen i stället för min handledare. Och då måste jag göra igen praktiktimmarna, vilket irriterar mig lite lite. Att organisationen ser ut som det gör och... tja. Först och främst VILL jag INTE jobba under min praktik även om jag såklart inte tackar nej till lön. Först och främst vill jag ha en väl fungerande organisation där jag kan få handledning av någon annan då min LLU:are är ledig - även om jag tar ansvar. För det handlar naturligtvis inte om det. Ansvar vill och ska jag ta. Men som lärarstudent ska jag INTE vara ensam i barngrupp. Då blir jag genast vikarie, får lön, men förlorar praktiktimmar som tydligen MÅSTE jobbas igen på minuten. Hur skumt är inte det, när det inte är jag som styr över organisationen?

Har jobbat ihjäl mig en smula i veckan och måste ägna helgen åt planering av min tematiska verksamhet, att skriva loggbok och förbereda mig inför veckans praxisseminarium.

Familjen blir lidande.

I övrigt har jag läget under kontroll och stormtrivs. Älskar det här med att jag ska bli lärare.
 

17 kommentarer:

Hörni sa...

Det är väl typiskt det där, att man får rycka in som vikarie där man gör praktik. Så tror jag det är överallt i skol/förskolevärlden, det är sån brist på vikarier.

Znogge sa...

Härligt! Men bra att du sa nej. Är man på praktik så är man. Vikariera kan man göra vid andra tillfällen!

Kram

Sahra sa...

Det är många gånger svårare att säga nej än ja. Bra gjort av dig. Det är så underbart att läsa dina inlägg, för de är så fulla av styrka, att ha gjort rätt val, av glädje, av framtidstro. U are so great. Kram

Milla sa...

Men bra att du sa Nej!! Hoppas att nästa vecka blir mer av en lugn en. Kramar Milla.

Sus sa...

Jag ger dig beröm både för att du sa Nej! och...att de så gärna vill ha dig som kollega och att du verkligen går att lita på!
Såna som Du växer icke på trän i skolans värld, tro mej!!!

Massor med kramar och lycka till med Allt du så väl lyckas med!

Diana sa...

Kan du inte "fuska" lite med timmarna och sätta tiden du arbetar som praktik? Eller skolan har koll på vad du får betalt för?

Ama de casa sa...

Duktigt av dig att säga nej, men fräckt av dom att fråga när det inte gills som praktik när man jobbar. Vilket är konstigt i sig...

Queen of Kammebornia sa...

Vad duktig du är och vad bra att du trivs. Kram!

creando sa...

Härligt ändå att du i grunden känner dig tillfreds! :)

Men det där med praktiktimmar....hmmm, måste det komma fram att du har fått lön?

Kramar

Annika sa...

Tror att du kommer att bli en utmärkt lärare. Lite sjukt att du måste jobba igen de timmar som du tar på dig att arbeta. De borde ju räknas dubbelt. ;) Hoppas du får en mindre stressig vecka som kommer. Kram

Annika sa...

Tror att du kommer att bli en utmärkt lärare. Lite sjukt att du måste jobba igen de timmar som du tar på dig att arbeta. De borde ju räknas dubbelt. ;) Hoppas du får en mindre stressig vecka som kommer. Kram

dianasdrömmar sa...

Har sagt det förr du kommer att bli en toppenlärare kram Diana

Carina Sjölund sa...

Att trivas är A och O. Ingen tvekan om att du blir en toppen lärare :)
Kramen på dig♥

finafrun sa...

Fullt upp!!
Härligt att du hittat ditt "kall" i livet :)

cecce sa...

Det är så härligt att läsa att du brinner för världens viktigaste arbete!!:-)

Bra att du sa nej och du ska definitivt ha lön för arbetet du gör. Tycker inte du ska utnyttjas under din praktik.

Kram Cecce

Joanna Björkqvist sa...

Vad underbart att det går så bra för dig och att du trivs! Lärare är ju ett så viktigt jobb, så det är härligt att höra hur motiverad du är! Ett blogginlägg som fick mig på riktigt gott humör denna regniga tisdag!

Kram!

Camilla sa...

Låter helt fantastiskt!
Du har liksom hittat hem,kan man säga.
Kram!