måndag 22 oktober 2012

För deras skull.

Foto: UNICEF/Frank Aschberg
Något är fel. I Sverige är vi överens om att alla barn ska ha samma rättigheter. Ändå finns det barn som inte räknas in. Som ingen ser. Som hamnar utanför. Det kan börja i fattigdom, segregation, med en diagnos, med föräldrar som har problem eller att hjälpen ser så olika ut beroende på var man bor. Vissa får hjälp, andra inte. I värsta fall leder det till att barn inte klarar skolan. Därifrån kan vägen tillbaka vara väldigt lång. Inga barn får hamna utanför. Om barnkonventionen vore svensk lag skulle det vara svårare för vuxna att glömma bort, att inte se, att inte ta ansvar.
Inga barn får hamna utanför.
Jag har skrivit under på unicef.se/utanför. Gör det du också! 

Det får mig att tänka på Pyret som jag skriver om. Hon med en försupen pappa som knappt vet vem hon är, som aldrig är närvarande. Och med en mamma i fängelse. Om Pyret som hamnar snett på grund av fattigdom och föräldrar som har problem.

Och det får mig att tänka på alla de verkliga barn som jag på ena eller andra sättet möter varje dag. För deras skull.
.

17 kommentarer:

Annika sa...

Det finns alldelens för många barn som far illa. Ska genast gå in och skriva på jag med. ibland önskar man att man kunde göra mer.

|| mannen som kan prata om hundar || sa...

Det är förjävligt att det ska vara så idag! :/

Znogge sa...

Jag önskar att vuxenvärlden tog sig i kragen en gång för alla och var just vuxen!

Ska kolla in länken!

Kram

Sahra sa...

Självklart skriver jag också på. Tack för att du gjorde mig uppmärksam. Kram

Malin sa...

Ja fy vad barn föds med olika förutsättningar, det är hemskt och att samhället sen misslyckas att hjälpa dessa är hemskt...
Ska oxå skriva under!
Kram

dianasdrömmar sa...

Finns många barn som far illa och jag har sett det på nära håll...kram Diana

Hanna sa...

Jag skriver på.

Diana sa...

Det är tragiskt att alla inte har samma förutsättningar!

Sv: Batman varken kan eller vill... Eller ju, han vill men har inte tålamod. :)

Fina Frun sa...

Så sorgligt...

Ama de casa sa...

Det är tragiskt. Sååå många som kommer utanför... :-(

Västgötskan sa...

Det borde vara en självklarhet med lika rättigheter Sååå tragiskt! :-((

Kram

Camilla sa...

Usch ja..tänk så många som har det svårt.
Fy...
Kram!

Sus sa...

Ja man blir så ledsen och beklämd!
Suck!

Kraaaam

Anna Granström sa...

Ska skriva på.

Och längtar lite extra efter din bok.

Min plats i solen sa...

Ja, det finns alldeles för många barn som hamnar utanför, hamnar snett och som får en mycket tuffare väg än vad de borde ha här i livet. Och jag tror att det är än tuffare idag när vi har ett samhälle som snurrar så fort, så fort. Ett skötdigsjälvochskitiandrasamhälle där var och en stressar runt och inte hinner, orkar eller vill bry sig.

Det är tufft att möta dessa barn i skolans värld. Sälv tog jag dem med mig hem på kvällarna. I tanken. Grubblade och oroade mig. Kände mig hjälplös. En kollega sa så klokt att för att vi skulle orka med vårt yrke så gällde det att fokusera på att vi gjorde skillnad. Att de timmar de barnen tillbringade hos oss var kanske de timmar som gjorde att de orkade kämpa vidare. De timmar som gav kraft och andrum.

Jag ser fram emot din bok vännen. Skriv!

Tack för omtanke och styrkekramar i samband med branden hos oss för en tid sedan. Dina ord gav mig kraft och betyder mer än du anar. Bloggkärlek till dig du fina och kloka.♥

Kram Lotta

creando sa...

Viktigt! Så grymt viktigt!
Kramar

Jenny sa...

Hej,
Stort tack för att du engagerar dig i denna viktiga fråga! Kolla in unicef.se/utanfor för fler
saker som händer i kampanjen och för att få veta hur många som har skrivit under.
Varma hälsningar från alla oss på UNICEF-kontoret i Sverige