måndag 17 september 2012

Fängslad av läsarlycka.


Jag är dålig på att skriva bokrecensioner. På något vis blir det stelt, tråkigt - inte alls jag - och mitt omdöme faller platt och orättvist. Mina ord gör inte en favoritbok rättvisa på långa vägar och en bok jag tycker mindre om kan tänkas bli ganska hårt dissad. Men jag gör ändå ett försök på en favoritbok...

Jag har kommit 188 sidor in i Anna Granströms underbara bok Halva min Måne och tvingar mig själv att mellan varven lägga ifrån mig boken så att jag på så vis får suga lite, lite längre på den goda karamellen. Samtidigt som jag är så glad att termin tre startade så lugnt och nästan barnsligt fridfullt att jag har god tid på mig att sträckläsa just samma bok.

Redan vid en första blick på boken och Benny Ekmans fina omslag är jag fast. Att boken är för unga vuxna gör att jag fastnar ännu mer eftersom det är den målgruppen jag själv skriver för i hopp om att en dag bli författarkollega med Anna. Tänk ändå. För att inte tala om baksidetexten;

Ida faller handlöst för Karibien. Och för Luis såklart, puertoricanen med de glittrande ögonen, en fjäder i hatten och för stor kostym. Hon flyttar till den lilla ön Puerto Rico och gifter sig, egentligen alldeles för ung, men där i gettot med ett hänglås på dörren och kackerlackor som närmsta grannar känner hon inte soplukten och hon ser inte de förfallna husen. Hon ser bara kärlek.

Att Luis dricker för mycket och använder lättare droger blundar hon för. När hans festande övergår i missbruk och tyngre droger blir det svårare och svårare att fortsätta blunda, men hon klamrar sig fast vid honom och inser att det inte bara är han som är beroende. Hon är lika beroende av honom som han är av sina substanser.

Att Anna själv bott i Puerto Rico gör texten trovärdig och den är skriven på ett sådant fantastiskt sätt att om jag inte redan fastnat för omslaget, att det är en bok för unga vuxna och dess baksidetext får bokens viktigaste del - innehållet - mig fängslad av läsarlycka.
 

17 kommentarer:

creando sa...

Jag tar tacksamt emot just boktips. Lite torka på den fronten just nu....
Kramar

|| mannen som kan prata om hundar || sa...

Jag har aldrig varit bra på att recensera böcker. Verkligen alltså. :P

Malin sa...

Tyckte du beskrev den bra, jag blev nyfiken och sugen på att läsa den i varje fall!
Kram

Znogge sa...

Låter klart läsvärd och jag gör en minnesanteckning om den. Boktips kan man inte få för många av!

Kram

Sahra sa...

Det var inte alls en platt rescension. Jag blev iallafall sugen på att läsa den

Diana sa...

Då är det ju precis som det ska vara! Böcker ska vara lycka, inget annat!

Afrodite sa...

Kram på dig!

Mita sa...

Härligt när man blir förälskad i en bok,ja rent av beroende..*L*..
Bra skrivet av dig där..
Kramar**

cecce sa...

Tycker du lyckades alldeles utmärkt med den recensionen:-) Blev hur sugen som helst på att läsa den!!

Kramar Cecce

Queen of Kammebornia sa...

Så härligt det är att drömma sig bort i en bra bok :)

Camilla sa...

Alltid bra med boktips. Tack så mycket!
Kram!

Milla sa...

Nu fick du mig nyfiken på boken :)
Ha en fin dag, kram Milla.

Ama de casa sa...

Det är härligt när man hittar en bok som man helst vill sträckläsa, men låter bli för att man vill ha den kvar... :-)

finafrun sa...

Min bokläsarlust är för tillfället borta. Ibland kommer jag in i perioder då jag läser massvis, men just nu är det inte så.

Hemma på våran gata sa...

Visst är det fantastiskt när man fastnar för en bra bok! Synd att de tar slut så fort bara:/

malin sa...

fin blogg design o supersöt header :)

Jojjo sa...

Åh va kul! Har inte börjat på boken ännu, skönt att ha den att se fram emot.