söndag 15 juli 2012

Nästan som en dockborg.


Nästa semesterstopp blev ett iskallt hav strax utanför Kivik. Även om vi höll god fart hela dagen för att få se så mycket som möjligt (= nå så långt söderut i Skåne som möjligt) var vi ändå generösa med småstopp och bensträckare. Och i Kivik måste man förstås stanna! Även om havet var så iskallt att fötterna praktiskt taget domnade bort. Alvin fick ett tokryck och flög ut i vattnet som den första halvmetern var grunt men sedan raskt stupade ner till en vuxen mans knähöjd. För en liten mellanpudel innebar det naturligtvis ingenting annat än en chock och en iskall simtur i panik in mot land igen. Alvin som annars bara simmar eller självmant ger sig ut i vatten om han får apportera något. Men han kanske är lika tokigt förälskad i havet som jag är?

Naturligtvis stannade vi också och köpte flaska efter flaska med äppelmust vid Kiviks musteri. Det är inte klokt vad många söta små äppelträd de står i lundar överallt. Minsta lilla plätt och de har tryckt in fruktträd i rader. Så charmigt att jag gärna hade dött en smula om jag hade haft tid.


Och så Glimmingehus. Det är då sanslöst hur höjdrädd och nojig jag är och alla barn börjar komma i den åldern nu att de liksom känner att de måste bevisa att de är stora vilket betyder att de vill klara sig själva i lite kluriga situationer. Som höga och vindlande trappsteg till exempel. Och de behöver inte alls hålla handen! Även om jag hade det behovet både i trapporna, när barnen rusade fram till alla fönster och ville titta ut och när vi gick över knarrande, sviktande golv i fästsalarna. Jag menar, ingen kan ju säkert säga att inte hela borgen rasar ihop. När som helst kan det hända.

Tillslut fick jag ändå fatt i barnens händer (jag fick variera dem men ett tag gick jag med både Shaffen och Masi i ett bestämt grepp). Riktigt lugn blev jag först när vi kom ut på borggården igen. Men borgen är ju fin och jag är historieintresserad. Fast lite mer på håll om det handlar om höjder.


Så här till exempel.
På andra sidan kornfältet långt bort i fjärran ser medeltidsborgen riktigt harmlös och gullig ut. Nästan som en dockborg.
 

17 kommentarer:

Carolina sa...

Något projekt som jobbar för att förbättra livet för ungdomar på något sätt. Vet ett nere i skåne. Få se först om den jag skriver med vill samma sak :)

Mirre Syr sa...

Vilken fin dag ni har haft tillsammans! :)

Hörni sa...

Mysigt, det är så fint där! Vi var till Österlen när barnen var små. Lånade husvagn, det var dåligt väder, men vi gjorde utflykter till Kivik, köpte äppelmust och fikade på ett mysigt ställe där man fick äta hur mycket man ville. :)

Diana sa...

Var borgen också vid Kivik? Jag har varit pinsamt lite i östra skåne, det ligger liksom så långt borta. :)

Znogge sa...

Ser att ni har hittat en del av våra guldkorn. Minns hur jag oroade mig när barnen sprang i Borholms slottsruin... En mammas öde ;-)

Kram

Diana sa...

Sv: Aha, där har jag nog inte varit heller... Eller så var jag liten. Eller så är jag glömsk. :)

Cathrine ab imo pectore sa...

Så vackert det är! Ni verkar ha en riktigt mysig semester trots kylan! Ha det gott!:-)

Carina Sjölund sa...

Vad mysigt ni haft det!
Men att bada, nja sådant hoppar jag gärna över :)
Ha en fin Söndag!
Kramen♥

Viktkamp sa...

österlen är underbart =)

Ama de casa sa...

Vad fint det ser ut! Jag har varit på dok för lite i Skåne...

creando sa...

Åh, det är så vackert där ni är just nu. Sååå vackert. Vi hade länge planer på att dra husvagnen vidare från Blekinge och ner över Österlen, men det blev inte så detta året. Får se hur det artar sig nästa år...

Kramar Kicki

Västgötskan sa...

Vi var i Glimminge också. Restaurangen hade jättegod mat. Däremot tyckte jag mest att borgen var smått obehaglig. Jag och spöken/fantasier du vet.... Hihi! :-D

Kram M

fina frun sa...

Vilken underbar dag!

Sus sa...

Jag Vet att vattent är ISkallt där! Vem sjutton villbo Där alltid??
Med min höjdskräck ska jag inte ge mig iväg med barnbarn till Glimmingehus, det är då säkert!
Minns inte att jag varit just där med barnen, björngropen på Skånes djurpark räckte - panik!

Kul att se Er Här, liksom ,)

Kraaaam

Min plats i solen sa...

Det låter som ni har haft det riktigt bra här nere i Skåne och att vi har visat oss från vår bästa sida (dock inget höjdarväder kanske just nu men vår trevlighet väger ju upp, eller hur? ;)).

Glimmingehus är en pärla. Nog känns historiens vingslag där alltid.

Kram på dig

Bara Sara sa...

Vilken härlig dag och stackars lilla tuffa hund som prompt gav sig i! Skåne är vackert, det är flera år sen jag var där men hoppas kunna åka dit snart igen!

dianasdrömmar sa...

Mysig dag :) kram Diana