onsdag 29 juni 2011

Härligt är ordet.

Jag längtar hit igen... i morgon kanske, efter jobbet? Resten av familjen är ledig då så ett eftermiddagsdopp hinns nog med.


I dag är det alldeles för varmt för att blogga. Bara så att ni vet.
Det är nästan för varmt för att göra något annat än att bada eller duscha kallt. Men jag har i alla fall fått lite färg på benen efter att ha jobbat på en skolgård i shorts en hel lång, varm och solig dag. Härligt är ordet jag gärna använder då. Visst är väl det underbart?!

tisdag 28 juni 2011

Vattenapportering.
Efter en snabb tur till vårdcentralen gick vi ner till sjön och lät Alvin prova sin flytleksak. Bada och apportering = succé. Barnen hade det också skönt i det långgrunda vattnet, liksom jag som dock inte hade badkläder med. Vattnet var mycket varmare än jag trodde!

måndag 27 juni 2011

Kvällssvammel.


Jobbat jobb.
Dricker bubbel.
Läser bok om avigt och rätt. En fantastiskt harmonisk bok som passar en garnnörd och handarbetstok som mig perfekt. Jag skulle kunna tänka mig att jobba och/eller äga en garnbutik. Nåt sånt. Kanske som extraarbete eller så för att tänka i en realistisk skala. Student - extraarbete. Låter fint.
Samtidigt har jag ju mitt jobb som timanställd i skolmiljö där jag också hör hemma. Som student hinner man inte med hur mycket som helst.
Jag vill ju återuppta det där med ridning också. Både för egen del och barnens, då främst de två tjejerna som tjatar om ridskola och längtar till stallmiljön i samma utsträckning som jag! Tar också tid naturligtvis även om det är ett kärt tidsfördriv.
Och dyrt såklart - så ja, extraarbete... kanske ska söka mig till en garnbutik nära mig trots allt, i kombination med den där skolmiljön. Känner mig dock rädd för, OM jag får jobb, att någon kund ska komma in och ställa frågor jag inte kan svara på (stickning). Gillar inte att känna mig tafatt. Går inte hand i hand med min självbild och därav kan jag inte hantera mig själv i sådana situationer.

söndag 26 juni 2011

Den lilla extra kryddan.
Två sena kvällar på raken, i fredags med midsommarfirande i Bullerbymiljö - i går grillkväll hos goda vänner, resulterade i att vi försov oss i morse. Vaknade tio minuter innan Masi skulle på tidigt kalas hos en kompis. Men uttrycket bättre sent än aldrig är inte myntat för intet. Så är det ju. Och kalasandet helgen lång har varit lyckat, trevligt, roligt och alla de där andra adjektiven som ger den lilla extra kryddan åt livet, så som superlativen gör med adjektiven (om jag nu inte rör samman den där grammatiken alldeles *host*). Härligt rent ut sagt. Vad gör väl då att man kommer med andan i halsen till helgens sista kalasande?!

I övrigt. Solsken, gräsklippning, plantering och planering. Och lite grillning i dag också. Om man skulle ta sig en en sjö nån dag snart och fiska lite kanske?! Och bada!

lördag 25 juni 2011

För Andersson och Pettersson och Lundström och Jag.


Killemannen var min motstridiga danspartner som jag fick släpa in i ringen. Sen flydde han dock sin kos till såpbubbleblåsning i stället och med distansierad överblick över oss dansgalningar.


Men det är väl klart att man ska dansa! Om inte annat för att få upp värmen. Min fina nya sommarklänning syntes knappt under lager av virkad kofta och dito poncho. Ute blåste det kors och tvärs så det gällde att hålla igång i dansen eller med att småspringa efter cyklande barn. Eller ta skydd i ladan där långbordet stod dukat. Tänk om man ändå hade en stor lada att duka upp i till fest... praktiskt i stället för partytält eller tillit till ett bra och varmt väder (förutom den där lilla extra detaljen att om man har en lada har man en gård och har man en gård kan man ha djur!)


Hoppla pollen!
Fick tag om Skrutts hästsvans och så svängde vi oss om uti dansen.
Ett fantastiskt roligt midsommarfirande på alla sätt. För både barn och vuxna, precis som det sig bör. Antar att kvällens bästa betyg var att alla tre barn surade ihop när det blev dags att fara hemåt i natten/kvällningen. För vem vill väl lämna en trevlig tillställning?

fredag 24 juni 2011

Redo för firande.


Redo att bege oss. Alldeles strax. Inväntar C som slutar jobbet om ca fyrtio minuter. Ha nu ett trevligt firande, alla.

torsdag 23 juni 2011

Den Där Fasaden

Sådärja, nu tar skolfröken långledigt i tre hela dagar minsann. Ljuvligt skönt även om jag trivs med jobbet. Den där skolmiljön som jag har snackat så mycket om på sistone. Där jag platsar så bra in. Där jag är ämnad att hålla till. Det luktar alltid så speciellt i en skola. Har ni tänkt på det?
Det luktar gamla böcker och rengöringsmedel. Gammalt damm och färska förväntningar. Kunskap, lek och skoj. Och kaffe såklart. Det luktar kaffe också. Men mest luktar det av gamla böcker, rengöringsmedel och förväntningar. Det gillar jag. Och när vi ändå är inne på tråden gilla kan jag meddela att lärarna, mina kollegor, gillar mig. Och därmed bokade upp mig i nästa vecka också. För att de trivs med mig - och det är skönt att höra. En bekräftelse i min vetskap, att jag är ämnad för jobbet. Som fisken i vattnet ungefär. Och ni hör ju, jag struntar totalt i den löjliga Jantelagen och klampar rakt på. Jag är bra. Och jag blir bättre och bättre på det där med självkänsla. Visst är det fantastiskt?!
Jag trivs i tillvaron.
Jag är duktig på det jag gör.
Jag vill veta mer om det jag gör.
Jag vill fånga upp mina olyckssystrar och bröder, de barn som lever i Den Där Fasaden, bortom familjens hemlighet - den som kan ta så många olika uttryck. Den som så många inte vågar eller klarar av att lägga märke till.
Jag vill få verktygen.
Jag... jo, jag arbetar varje dag med min självkänsla som vuxit sig jättestor den senaste tiden, senaste året ungefär.
Och ja, jag är lycklig i tillvaron. Eller tillfreds, lugn och harmoniskt med massvis av inslag av lycka. Och sorg och saknad över det jag aldrig haft men kanske velat ha?
Jag är jag.
Och det är fint.

tisdag 21 juni 2011

Blir en bra lärare.Jag gillar när det är trevligt på jobbet.
Som i dag.
När jag känner mig delaktig. När jag känner mig säker. När jag vågar och kan ta plats. När allt faller naturligt. När känslan är rätt. När jag platsar i yrkesrollen. När jag har saker för mina händer. När jag verkligen arbetar och känner att jag gör ett bra jobb.
Det gillar jag.
Nu är jag trött och har ont i benen. Högläge nästa.
Med vetskapen om att jag blir en bra lärare. I ett bra och sammansvetsat lärarlag hoppas jag.

måndag 20 juni 2011

En tennsoldat att sätta tänderna i.

Min kropp är inte riktigt gjord för (van vid?) att arbeta heltid så efter åtta timmar med tunnelseende på jobbet så kopplar jag mer än gärna av med en kaffedrink... den där lchf-varianten med 25g smör, vispgrädde, eventuellt ett ägg samt kaffe förstås som pricken över i. Drinken (vid sidan av min lchf-kost) som gör att jag knappt vill äta alls längre. En till två gånger per dag räcker gott och väl. Middagen och eventuellt ett lättare kvällsmål.
Är det nyttigt, tänker man då, att bara äta en till två gånger per dag? (Samt dricka en till två kaffedrinkar, en till frukost och en till lunch).
Ja, det lär väl visa sig, tänker jag.
Och kopplar av med... ja en virkning naturligtvis vid sidan av det där kaffet. Det ska bli en tennsoldat - en liten filur att sätta små söta bebiständer i. Sen väntar dusch och filmmys. Och kanske ett lättare kvällsmål då'rå.

söndag 19 juni 2011

Ready for take off.

Två små flygplan redo att flyga raka vägen in i Villa Frejas Butik.
Fasligt roligt att laborera fram mönstret. Fasligt roliga att virka.
Fast jag måste lära mig att inte spänna käken så när jag pysslar. Eftersom jag pysslar hela dagarna så gör det en aning ont framåt kvällningen.Jag måste bli bättre på att fota. Inga av mina alster gör sig rättvisa på kort. Allting faller platt.
Och dessa plan som är så runda och bulliga och gulliga.När man spelar memory

med en fyraåring går det oftast till så här;

Fyraåringen får börja.
Glöm alla regler för; det är jag som bestämmer, säger fyraåringen. Och det är faktiskt lite gulligt, speciellt som fyraåringen läspar så där sött.
Sen är det bara att spela. Efter fyraåringens regler.
Man lyfter lite kort.
Och man får ändra sig om det inte var just DET kortet man letade efter.
I alla fall om man är fyra år.
Och man får säga; det är min tur nu och avbryta annan spelare trots att man borde fått plocka fler kort där på sluttampen.
Kontentan blir att fyraåringen vinner med 14-10.
Och båda deltagarna är minst lika nöjda.

Bag of taste.


Att laga mat i en plastpåse var en helt ny upplevelse för mig. Det ser ju så fantastiskt enkelt ut på reklamen, bara lite underligt att skjutsa in en ugnsform med plastpåse in i 180gradig värme. Men..!
Det var kanske inte fullt så enkelt som reklamen visar. Först tog det en evighet att pilla upp klistermärket som höll samman den hopvikna påsen och sen gegget med kycklingen. När den var färdig i ugnen blev det också en anings komplicerat att tömma innehållet ur påsen i ugnsformen utan att gegga ner köket fullständigt. Men..!


Vår lilla "kinaunge" som till synes (i vanlig ordning) skyfflar in ris och bara ris för glatta livet åt kycklingen med välbehag.
Betyg i smak är 4 av 5.
Det kan hända att det var mitt fel lite också *host* för jag glömde klocka kycklingen när jag ställde in den i ugnen. Så kontentan blev att den var en aningens torr. Och kanske därför tog smaken inte den plats som den var ämnad att göra.
Jag hade tänkt mig saftig, mör och otroligt smakrik kyckling.
Smaken var god, men inte så kraftfull (utan att för den sakens skull vara stark) som jag hade önskat.
Fler försök?
Naturligtvis.
Det är ett snabblagat sätt att få god kyckling på. Och allt eftersom erfarenheten ökar trixar jag nog till det med den där plastpåsen också. In a bag of taste - som jag fått förmånen att vara buzzador för.

lördag 18 juni 2011

Syslöjd hemma hos mig.

Annars då..?
Jag skapar mest. Jag har någonting inom mig som bara måste ut. Allt annat känns totalt meningslöst (förutom att spendera tid med barnen, C, djuren samt vännerna såklart). Just nu har jag lämnat virkningen till förmån för symaskinen, mina mönsterark och stuvbitarna som samsas på hög i en papplåda. De har samlat damm tillräckligt länge nu. För tillfället sys en baby-hood och tygdockor står på tur.
Vad ska man göra med all skaparlust som bara samlas på hög för att tiden inte räcker till? Och för att återväcka känslan av att det finns något mer - och att andra sysslor också är meningsfulla och glädjande?

torsdag 16 juni 2011

Midsommarblomster.


Masi provar sin midsommarkrans som hon verkar nöjd med. En enkel konstruktion med virkade knytband bak i nacken och fantasifulla blommor och blad strödda över. Håller på att virka en liknande till Skrutt och ska sedan virka en enklare variant till mig. Jag är hopplös på att binda kransar av riktiga blommor och vi vill ändå vara fina på festligheterna såklart.

Nu när jag tittar på korten hamnar det nog vid närmare eftertanke fler blad på Masis krans, den ser lite kal ut bitvis.


onsdag 15 juni 2011

Indiansommar


Barnen har lekt indian med Alvin och jag har uppdaterat Villa Frejas Butik med ännu ett somrigt bokmärke (och dessutom virkat en midsommarkrans, two to go).


Söta


Rosor är röda, violer är blå (men mina i rabatten har blommat över).


Smultron är söta (men mina är inte mogna ännu).


Och Alvin likaså. Söt alltså.

I dag ska jag se om jag inte kan virka lite. Det var ju så länge sen ;)
Skaparlusten är som en drog. Jag har flera planer. Barbapapa-mobilen (fast jag behöver gult och orange garn först), skallror/bitringar, babyfilt, en tax, lavendelpåsar, midsommar/blomkrans, brudkrona och så vidare.
Var tar kreativiteten stopp?

måndag 13 juni 2011

Hjärtekatten Freja.


Nu är hon klar, Hjärtekatten Freja. Redo att flytta kan jag tro. Till Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg och bli vän med ett av hjärtebarnen där. Jag hoppas att Freja kan ge mycket tröst och trygghet för ett litet barn och därmed också skapa glädje hos föräldrar, syskon och anhöriga. Frejas hjärta klapprar varmt och starkt och jag hoppas att hon kan skänka lite av sin energi vidare.
Alla kan göra något och det har varit med sann glädje jag virkade Freja. Hon är redo för sin uppgift. Redo för nya äventyr.


Sommarhus med trädgårdstäppa.


Kalle Kanin har gått och blivit med sommarhus i läckert lila (fast han planerar att måla om) med egen trädgårdstäppa. Livet som kanin i Villa Freja, det är lyxgrejer det.


Hjärtekatten

Jag har påbörjat en Barbapapa-mobil att hänga över barnvagnar men snubblade på ett helt annat virkprojekt. Hjärtekatten.


Klicka på bilden så kommer du till sidan med mönster, adressuppgifter och information om Hjärtekatten.

Så här står det om Hjärtekatten;
Ibland tar livet oväntade vändningar. Som när ett litet barn föds med hjärtfel och måste tillbringa sin första tid i livet på barnhjärtavdelningen på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus. När sådant händer är det lätt att känna sig osäker och rädd – och då behöver man trygghet. Någonting att hålla sig fast vid. Någonting som påminner om att det lilla barnet är unikt och speciellt. Inte bara sjukt. Någonting konkret och pedagogiskt men samtidigt mjukt och tröstande. Någonting som en Hjärtekatt.

Jag kan förstå skräcken i dessa familjer. Vår äldsta Skrutt föddes med blåsljud på hjärtat och vi blev remitterade till hjärtavdelningen för vidare undersökning. Vi var oroliga men ett ultraljud på Skrutts hjärta visade att felet åtgärdats i och med att hon vuxit på sig. Dock tänker jag på alla de familjer som inte får samma glädjande besked som vi fick. De som tvingas till hjärtoperationer och långa sjukhusvistelser. Kan jag, som älskar att virka, bidra med en liten tröstande Hjärtekatt har jag i alla fall kunnat göra något för dessa barn och familjer.
Nu sätter jag igång.

söndag 12 juni 2011

Soliga dagar.


Ljusblåa dagar har seglat förbi.
Det är helt ljuvligt att gå omkring och påta och planera i trädgården. Slänga lite kogödsel under träd och buskar, rensa lite, vattna tomat- och gurkplantorna och planera för vidare fruktträdgård.


Jag gillar sommaren, värmen och ljuset.
Och att drömma.
Vi planerar lite här, lite där.
Och så funderar jag på nästa virkprojekt då jag för närvarande inte har något för händer... och det stör mig.
I butiken finns mitt senaste alster under kategorin Barn. Ett par varma tofflor.