onsdag 14 september 2011

Katias skördefest.
När Katia med amerikanska mått mätt drar in över Sverige likt en smeksam bris händer det lite oväntade grejer i trädgården. Det skapas en skördefest. Och ja, äppelsorten heter ironiskt nog Katja. Bara en lite annan stavning. Goda är de, men jag hade nog tänkt mig dem hängande i trädet en liten stund till, en vecka eller så för den där sista lilla mognadens skull. Men strunt sak samma, vad gör väl det om hundra år.

Mognad förresten, vad är det med vildhallon kontra tamhallon?
(Ja, jag vet att det inte heter tamhallon!)
Vildhallon mognar ju i mitten av sommaren nånstans och äts upp av ivriga barn innan föräldrarna hunnit blinka, än mer kommit med hink för att samla bär till husbehov. Tamhallonen däremot får för sig att börja mogna nu. Nu när hösten är kommen och barnen är för skoltrötta för att dra på sig galonisar, trotsa stormen (brisen) och gå ut med en minst sagt galen mamma i trädgården (fast jag skyller på kaninerna, jag måste ju se efter kaninerna, att jag trotsade både Katia och begynnande sjukdomskänsla i kroppen). Fem stora hallon inalles blev skörden, resten är omogna små pluttar. Men fem hallon är åtminstone rättvist om än senmognande.

Nu ska jag luncha färdigt. Dricka upp mitt te som är en verklig höstsyssla.

16 kommentarer:

Miss M sa...

Underbara bilder!

KRAM

Västgötskan sa...

Fast då blir det ju mer (och större) hallon till dig! ;-)

Ser riktigt smarrigt ut, för övrigt. Längtar tills våra äppelträd vuxit till sig och vi har fått upp det där växthuset jag vill ha. :-)

Znogge sa...

Verkligen vackra höstbilder och fint har du gjort här inne också!

Kram

amacasa sa...

Vilka fina bilder! Inklusive den där lilla masken som kryper på Katja på den nedersta bilden ;-)

När vi bodde i Sollentuna hade vi urgoda hallon i trädgården. Dom mognade sent. Kanske beroende på att det var en jättegammal sort?
Hur som. När vi skulle skörda så upplyste jag Anders med myndig röst:
- Du ska bara plocka dom RÖDA bären!
Haha! Ibland är jag en anings övertydlig :-)

amacasa sa...

sv: Haha! Jag kallar det för den svarta marknaden för att dom inte har tillstånd att vara där och sälja. Betalar nog inte mycket skatt, skulle jag tro ;-)

Mallan sa...

Hahaha - "tamhallon"! Går de på låda också? ;-)

Sus sa...

Jasså, du drar in Katia i huset du ;) Hos mig får hon stanna ute.

Hösttrött, höstfrusen och höstsugen (choklad:) är vad jag är.

Kraaam

Mia systeryster sa...

Mina "tam"hallon har jag redan ätit upp"skratt"
Häftig ring du visade i inlägget nedanför=D
Kram

Mollys Blog sa...

Tänk att Katia kan dra med sig så mycket gott! Inget ont som inte har något gott med sig ;-) Fint du har gjort här inne. Kram!

diana sa...

Ser så gott och fräscht ut på bilderna.

Duktiga Tjejen sa...

Älskar bilderna.

Librarybeth sa...

Vilken fin skördefest Katia fixade!!! :)

Åsa sa...

Åh va gott allt ser ut :)
Mummms!
Hallon från busken är så gott. Då lär vi ha tamhallon på landet ;-)
kram på dig

cecce sa...

Tamhallon var något nytt:-)
Åh, man kan göra så mycket kul av äpplen. I morgon ska jag göra en äppel/persikopaj med mina elever hade jag tänkt. Mums!!

Hoppas du får en fin dag!
Kramar

Dorro sa...

Ja stormen fick ner en hel del äpplen här också. Mina ska man vänta med till första frosten så de är inte alls färdiga ännu. Te är verkligen höstigt och väldigt behövligt nu.

Helene sa...

MUMS va gott med egen skörd !!
Ha en bra dag.
Kram Helene.