fredag 19 augusti 2011

Svinalängorna.


Jag älskade och greps oerhört av boken då det begav sig för si så där 70 år sedan då jag påbörjade lärarutbildningen. Första veckorna skulle vi läsa en skönlitterär bok, Svinalängorna, och sedan diskutera den i studiegrupper. (Vad jag minns diskuterades dock aldrig boken, det momentet föll liksom bort ur planeringen. Eller så var det bara jag som missade det?!). 

Hur som helst.
Och jag vet, jag är för det mesta sen med att se filmer som "alla-ska-se". Svinalängorna är inget undantag.
Men oj så värd att vänta på! 

Det är sällan, för att inte säga aldrig, som en film griper tag i mig mer än boken. Men om jag älskade boken så var det inte i jämförelse med vad jag gjorde med filmen. Pernilla August har verkligen dykt ner i boken och fångat och belyst dess innersta kärna. Alla känslorna speglade i en gripande filmatisering.
Och filmen är så sevärd att jag vill äga den och se den om och om igen.
Fantastisk är ett ord som lite andefattigt kan betygsätta både bok och film. Historien i sig.
Beskriven.
Belyst.
Så viktig.
Jag älskar ämnen som berör, som är "skamfyllda" och undangömda där de inte ska vara. Fram med dem i ljuset bara.

Se den - om du inte har gjort det.
Se den igen - om du redan har sett den.

10 kommentarer:

Västgötskan sa...

Har tänkt att se den, men har inte fått tummen ur än! Tack för tipset! :-)

Gun sa...

Vad roligt att du tycker om den, det är så många som är negativa till både boken och filmen. Jag har läst boken och älskade den, men inte sett filmen än.

Anna sa...

Har inte hunnit se den inte heller läst bok!! Hm... äsch jag kör på filmen. ;D

Sus sa...

Jag har sett den, den är så vansinnigt fängslande!
Läste nedan om träningsvärk och strax födslovärk...båda lika häftiga värkar :-D
Kraaam

Diana sa...

Jag brukar ha svårt för svenska filmer (dåliga skådisar och samma skådisar i alla filmer) men man skulle kanske ge det en chans?

Nathalie sa...

Har en tävling på min blogg just nu där man kan vinna ett presentkort på 500:- från familjesmycken. Var gärna med! =D

amacasa sa...

Jag har varken läst boken eller sett filmen. Skäms på mig! Eller kanske snarare - lyllo mig! Jag har ju det kvar :-)

Mollys Blog sa...

Ja, jag såg den för några veckor sedan, oerhört gripande. Tack för att du är ddu och för att du finns! Kram!

|| mannen som kan prata om hundar || sa...

Har jag läst en bra bok vägrar jag se en film!

Men detta kanske är ett undantag?

Marie-Louise sa...

Ja visst är det en underbar, jobbig och hemsk film som är oerhört sevärd. Mycket bra gjord. Jag vill också äga den så att jag kan titta på den igen och igen, för varje gång jag ser den finner jag nya saker, jobbiga saker... Kram