fredag 31 december 2010

Ett omtumlande år till ända.

Det är så mycket omtumlande som hänt det här året. Mycket jobbigt som fått mig att må riktigt riktigt dåligt. Men som på slutet fick mig att växa upp och bli mig själv. Fick mig att stå stark, glad och lycklig.

Början av år 2010. Januari-mars.
Jag studerade i Skövde och kände mig vilsen och slutkörd. Ville jag bli socialpsykolog, som jag redan läst till i ett år, eller ville jag bli lärare som jag testat på att läsa till i en termin? Jag kände att jag inte riktigt visste och det var svårt att finna glädjen, motivationen och fokuset i studierna. Jag som hittills älskat att studera och pressa mig själv på bra resultat.
Och slutkördheten.
Jag förstod snart varför jag hade så svårt att orka eller vilja studera. Jag hamnade i ett riktigt stort skov i min reumatism som ledde till sjukskrivning.

Jag mådde dåligt, både psykiskt och fysiskt. Länge.

Maj.Vi köpte Alvin. Vår ulliga gulliga mellenpudel.

Jag fick inspiration igen till att skriva.
Hela sommaren skrev och skrev jag. Det blev två böcker. Den första refuserades (såklart) och den andra har jag inte vågat skicka in. Än.

Inspirationen falnade.

Jag mådde fortfarande väldigt dåligt psykiskt.

Våren och pågående.Jobbiga saker i mitt privatliv hände. Och pågår. Fast jag har fått distans till det nu. I alla fall känslomässigt så långt som det är möjligt.

September.Jag fyllde 30 år.
Och växte upp. För första gången. Här är Jag. Verkliga Jag. Mig Själv. Och jag känner mig stark, lycklig, glad... allt det där. Fast ibland ledsen men också arg. Fast jag försöker förstå. Varför. Och hålla fokus på det som är viktigt för mig. På det som är Jag.

Jag vågar se framåt igen. Försöker komma över min svåra trötthet.
Jag fattade beslutet - så skönt - att utbilda mig färdigt till lärare. Blir student igen till våren. En av kurserna ska jag läsa tillsammans med min syster och det ska bli fantastiskt roligt.

Jag ser fram emot ett nytt år. Ett tabula rasa. Där jag fortfarande står stark och står upp för vad som är Jag. Samtidigt som jag bävar lite också. För det där pågående jobbiga. Jag vill inte såra någon. Det är det sista jag vill. Samtidigt som jag i första hand måste få må bra. Om och när jag kan.

Jag hoppas på ett GOTT NYTT ÅR.
För oss alla.

torsdag 30 december 2010

Så söt


Romantisk och söt klänning från Ellos. Vill bli min.
Sommarklänning som även passar fint på våren till koftan eller jeansjackan och leggingsen.

Virkade leksaker


En geisha.


En tennsoldat (som finns till salu här).


Och så en muppig tolkning av Alfons Åberg. Man får inte roligare än man gör det :) och lilltjejen älskade honom. Han fick en puss på magen minsann.

onsdag 29 december 2010

Dagistofflor


Tjejerna fick varsina varma tofflor att mysa runt i hemma nu under lovet. Tillbaka till förskolan sedan efter ledigheten ska lilltjejen ha med sig sina. De drar så på golven där och är jättekallt. Att frysa om fötterna är aldrig kul.

Inte alla hästar hemma

Lustigt att jag i går kväll tittar ut genom köksfönstret just som det blir trafikkaos på vägen här utanför. Bilar med varningsblinkers och visst skymtar jag en liten söt hästrumpa därute i mörkret?! I det svaga skenet från bil- och gatlyktor.

På med jacka, mössa, vantar och ridskor och jodå. En förrymd shettis provisoriskt infångad i grön halsduk.
Telefoner halas fram. Det rings runt till alla tänkbara ägare och alla tänkbara "jag-vet-vems-hästen-är".
Men alla vi ringer har alla hästar hemma, ingen vet och polisen kan inget göra. Så jag som bor närmast får en häst i min trädgård, uppbunden med hundkoppel.
En häst i min trädgård till barnens stora förjusning. Redan läggdags, men ändå! Polisen jag pratar med skrattar och säger att "om ingen hör av sig får du väl behålla den".
Jomen gärna en häst, fast under andra förutsättningar.

Polisen kan inget göra. Och det blir mitt jobb att ringa runt för att ordna en provisorisk stallplats till shettisen som fryser och har rimfrost i hela sitt lilla näpna ansikte.

Så hittas två stallplatser samtidigt varav gångavstånd till den ena. Och dit går... travar jag och lilla Shettis fortfarande i hundkoppel. När vi kommer fram har "Hon med stallplatsen" ringt och hittat ägaren som kommer på stört.

Slutet gott. Jag en shettis fattigare. Plötsligt så rik där ett tag. Ingen mer som äter morot så förnöjt i min trädgård.

tisdag 28 december 2010

Once in a lullabyDen här versionen av en underbar låt har verkligen satt sig på hjärnan sedan jag hörde den för första gången några dagar sedan. Ett sånt skönt lugn som får representera de här jul- och mellandagarna. C jobbar förstås men jag och barnen är hemma och lediga (Jag har några veckor kvar innan jag åter blir student).
I går hade vi några av kusinerna på besök och idag kommer en kompis till killen hit. Jag tvättar lite, bakar lite kakor, röjer, spelar spel med barnen. Och virkar. Ska snart visa upp vad jag virkat till tjejerna.

måndag 27 december 2010

Sports resort


Musarm är totalt pasé - om det ens varit aktuellt.
Nu är det Wii-sportsarm som gäller. Tomten var mycket generös i år. Förstås fanns det en baktanke (ack sluga föräldrar) för vi uppskattade det precis lika mycket som barnen.

måndag 20 december 2010

Julfin grytlapp

Nej minsann, man behöver inte tycka om julen, men visst kan jag sörja att jag inte gör det! Eller att jag inte gör det i år. Att den rätta stämningen inte infunnit sig och att den verkar miltals bort. Men nu glömmer vi det. Jag vill inte sprida negativ stämning.

Dagens lucka i Garnstudios julkalender bjöd på en riktig liten sötbit. En sån här vill jag göra.


Möster hittar du här.

Frågan är ju bara: Hinner jag innan jul? Jag försöker bli klar med min poncho innan dess också.

lördag 18 december 2010

Virkade tofflor av mormorsrutor
I feberns hätta virkade jag igår ett par tofflor av hela och halva mormorsrutor som jag ska ha på julafton. Nu känner jag mig lite bättre och hoppas orka ta tag i julbestyren på riktigt riktigt i morgon. Har en hel lista på saker som ska göras och köpas...

Jag håller på att få nippran på Alvin också. Han ligger, sitter, står och skäller/småmorrar hela tiden. Vid minsta lilla ljud. Så fånigt. Och inte minst irriterande. Han är som en nojig gammal kärring som är spökrädd och rädd för mörker på en och samma gång. Fast tusen gånger värre ungefär.
Hoppas det är den så kallade spökåldern och någonting han växer ifrån. På måndag är det precis en månad kvar till han fyller 1 år.

Den nya lärarutbildningen

Nu har de gått ut med vilka högskolor och universitet som får den nya lärarutbildningen. Jag har tur, för både Borås och Göteborg får den så det blir bara för mig att "välja och vraka" och turordningen har jag redan klar som korvspad för mig. No offense men jag har redan gett Borås en termins chans.

Sen har jag förstås lite otur också, för i och med min vana (ovana) att alltid besluta mig för något i sista sekund har jag bränt mina chanser att bli grundskolelärare i årskurs 1-3 som nu blir 4 årig.Det var det jag allra helst hade velat läsa till, men är man som jag... ja. Då går det så här.
Jag har bara tre år kvar att ta csn-lån vilket betyder att jag "bara" kan ta en grundlärarexamen med inriktning fritidshem - och även bli behörig att undervisa i ett estetiskt ämne (musik, bild eller textil) i årskurs 1-3.

Men det är bra, nu kan jag se mig själv i en tydlig yrkesroll och kan hålla fullt fokus på att bli lärare.
Barnen i den där nyfikna, vetgiriga, kunskapstörstande åldern. Utbildning, lek, kramar, närhet, vägledning, ansvar... Jag kommer att ha drömyrket om några år.

Hyrbil

Jaha. Det blir till att köra hyrbil hela julen och mer därtill. Generatorn på vår bil har pajat och det finns ingen att tillgå i Sverige. Kanske i Köln. Om vi har tur! Annars måste de tillverka en.

Fast, jag är redan kär i vår hyrbil. Byter gärna ut vår mot denna. Det är en nätt, fast ändå rymlig söt sak i mildaste mullvad. En reunalt scenic minsann med panoramafönster. Åkte i den i ishalka till centrum och köpte garn till min poncho. Inspirerad av färgen återvände jag hem med en påse ljusrosa, bruna och ljusa beige nyanser. Jag och min bil! Jag och min poncho och min bil!

fredag 17 december 2010

I have been so good this year

Santa will You bring me..?

Från Odd Molly.

Troligtvis inte, men det är gratis att önska.

torsdag 16 december 2010

Virkade ballerina

Tack vare Bea har jag nu fått en fin design här. Jag kan ju ingenting om koder och sånt, men hon hjälpte mig att göra fint. Den här och fler fina designer hittar du under bilden "Bildkonst" här till höger...


Jag har virkat ballerinatofflor i dag. De kommer så småningom hamna i min butiksblogg till föräljning. Måste bara klura lite först.

Nu: Packa simväskan och bära in ved.
Sen: Börja virka fler tofflor. Med mormorsrutor den här gången. Ska bli ett roligt projekt då mormorsrutor är en stor favorit att virka. Bara att sitta och låta fingrarna och händer arbeta. Perfekt för trötta hjärnor som slipper tänka på vad jag gör.

onsdag 15 december 2010

Gosig och fin poncho.


Jag önskar mig garn av Tomten i år. Så jag kan virka mig den här ponchon i varm Eskimå. Vilka färgnyanser jag vill ha den i har jag inte bestämt än. Bara att jag vill ha en. Den ser så varm och gosig ut. Perfekt för frusna mig som i framtiden kommer att sitta i stora, kalla, dragiga föreläsningssalar. Minns väl hur det var förra höstterminen. Högskolan jag gick på då verkade inte ha något värmesystem alls och risken finns att jag hamnar på samma skola kommande höst.

Så Mycket Bättre


Jag undrade först vad det var som stank. Det luktar verkligen som gammal äcklig överfull kompostpåse. Men så kom jag på att jag droppat Alvins öron med nåt medel som ska lösa upp smuts och vax. Och nu ligger han här bredvid mig och sover och pyser ur sig en hemsk odör. Fasansfullt äckligt medel.

Vi var ute och gick förut. En härligt lång promenad i krispig snö och solsken. Och så bubblade den över mig igen. Lyckan.
Tänk att jag kan må så bra nu. Så Mycket Bättre. Att en drasisk förändrig, så jobbig då, kunde få mig att må så här.
Det är nästan så att jag måste nypa mig i armen för att... Fast Om, så vill jag inte vakna.
Det här är Så Mycket Bättre.

Mina favoriter


Tack Bea, passar ju en boknörd som mig. Fast vad har hänt? Både du och jag tycks ha försakat böcker det senaste.

Regler:
1. Tacka o länka den du har mottagit priset av.
2. Kopiera prismärket till din blogg.
3. Berätta vilka tre författare du räknar bland dina favoriter, och nämn en favoritbok per författare.
4. Skicka priset vidare till fem mottagare som du tycker förtjänar det (och jag håller med vad Bea skrev, som jag vill veta vad de läser).

Awarden går ut på att man ska lista sina tre favoritförfattare och välja ut en bok vardera från dessa.


Jaha ja.
1. Markus Zusak "Boktjuven" en typisk bok jag skulle kunna läsa fram och tillbaka och utan och innan hundra gånger om. Så otroligt poetiskt och målande skriven.
2. Emma Hamberg. Håller inte alls samma kvalité men skriver ändå på ett sånt där härligt och nästan lite slappt sätt som passar trötta hjärnor som min. Som sagt, det är så sällan nuförtiden som jag plöjer böcker. Och när jag gör... ja, då passar Hambergs. Just nu är det "Baddaren" som gäller. Och det känns nästan som om det är jag som tar baddaren. Med huvudet över vattenytan tar jag mig igenom en skönlitterär bok för första gången på länge, länge.
3.Sen vet jag faktiskt inte och känner mig jättesnopen. Vill hemskt gärna hitta den där boken eller den där författaren som riktigt riktigt griper tag. Även i mig, Jag Trötta Borttappade. Men just nu står det still och jag kommer inte på någon fler så där direkt.
Inte som jag kan särskilja i alla fall, för ja - jag kommer på flera. Men en enda utsållad. Det går inte.
Jag behöver hjälp. Inte för att jag kommer hinna läsa så mycket skönlitterärt framöver. Kurslitteratur kommer däremot toppa listan.
Eller nu kom jag på en... (fast det är en barn- och ungdomsboksförfattare) Christina Wahldén, för att hon skriver om de där ämnena som är så viktiga att lyfta fram. Speciellt "Klaras hemlighet" för att den berör ett ämne som nästan känns tabubelagt bland böcker. Föräldrar i fängelse.

Jag kommer inte heller på fem personer att skicka awarden vidare till...

Molly.
Att vara någons fru.
Och ni andra som jag inte kommer på att länka till för att... ja bara för att min hjärna är för trött och för att jag precis börjat blogga och knappt någon hittat hit och för att några av de som hittat hit inte tar awarder och... ja. Kom igen och hjälp mig nu med böcker och favoritförfattare. Om ni vill. Kanske att jag hinner läsa ännu en innan vårens kurser kör igång med dunder och brak.
Give it to me...

(Annars fortsätter jag att virka och läsa Aftonbladet på nätet... och läsa två sidor per dag ur Hambergs Baddare).

tisdag 14 december 2010

Virkat till bebis


Tur jag hittade barnens (min gamla) bebisdocka, för det var så svårt att fota tofflorna bra utan dockan som modell. Hann med att virka två par i dag, trots högar av tvätt i tvättstugan. Pust.

De finns till försäljning i min lilla "butiksblogg". Gör gärna ett besök där (direktlänk hittar du på bilden längst upp till höger i denna blogg).

Jag hade gärna virkat ännu fler par, men garnet tog slut. Håller också på att virka ett par julröda tofflor till mig själv att ha på julafton hos min svägerska som har kalla och flisiga trägolv, men även där tog garnet slut innan jag blev klar. Buhuu. (Fast det är klart, nu får jag en legitim anledning till att besöka garnbutiken igen och sånt gillas).

Tvättstugedate

I dag har jag date med tvättstugan.
Vi har ett... vad ska jag säga? - ett minst sagt destruktivt förhållande. Fast det har blivit lite trevligare att stå därinne nu sedan vi flyttade ut städskåpet i hallen (som är onödigt stor när tvättstugan är onödigt liten) och min man satte upp de där torkstängerna. Där vi kan hänga tvätten. Nästan helt dold bakom tvättmaskinen och torktumlaren.
För ja - vi kan tumla tvätten också, men eftersom maskinen inte besitter kunskapen i att vika tvätten och lägga in i skåp och lådor, utan mer bara skapar oreda är det för det mesta bara frotén den får lov att fluffa upp.
Och jag rullar upp ärmarna.
Tar kampen helt enkelt och längtar redan nu till trevligare sysslor.
Som att virka till exempel. Eller ta en långpromenad med Alvin. Eller baka kakor med barnen. Eller läsa en god bok. Eller gosa ner mig i teve-fåtöljen med en varm pläd över benen och min mans hand i min. Och bara sitta där och bli tröttare och tröttare. Alldeles däst nästan.
Mycket trevligare än att stå med uppkavlade ärmar i tvättstugan och dona.
Mycket mycket trevligare.

söndag 12 december 2010

Julkort och tredje adventTredje advent och vi har glöggfikat och druckit julmust till middagen. Icas egna smakessens till Soda Stream, som faktiskt överraskade och får + + + +. De två stora har varit på kalas och lilltjejen har haft en kompis över på lek. Jag har, tro det eller ej, inte virkat något i dag, men ska. I stället har jag julpyntat lite smått, varit ute i den underbara snön och solskenet (gårdagens trista töväder var ju helt totalt misslyckat) och städat en smula.
Ja just det! Julkorten som vi köpt från Viskogen har jag äntligen skrivit. Vilket inte var särskilt betungande eftersom vi knappt skickar några julkort. Men en syssla är alltid en syssla och även den enklaste enkla kan ibland kännas oerhört betungande innan man tar tag i den.

lördag 11 december 2010

En trött godmorgon och trist töväder

Det är töväder så egentligen skulle man väl bege sig ut och kasta snöboll eller nåt, men jag tycker att det ser så tråkigt ut nu när all snö smält bort från träden. Det ser riktigt ledsamt ut ute och jag hoppas det blir kallt snart igen - och gärna mer snö!
I stället för snöbollskrig kör jag med en trött mammas räddning - en stor mugg kaffe och mjölk.
Snart blir det dusch och senare en tur in till centrum med de två stora barnen. De ska på kalas i morgon och behöver köpa presenter.

Förresten, första antagningsbeskedet för vårens kurser har kommit. Jag gjorde många sena anmälningar (som vanligt) så jag står som reserv på ett av mina förstahandsval. Däremot kom jag in på Mobbing i lärandemiljöer - som jag ville läsa. Och kommer jag inte också in på förstahandsvalet (har glömt vad kursen hette, men nåt i pedagogik i alla fall) så kommer jag att läsa om Djurs medverkan i vård och social omsorg. Tänker att det kanske jag kan ha använding för också som lärare?! Specialpedagogik, fritidsverksamhet...
Alla är distanskurser.

fredag 10 december 2010

Hjärtan och hyacinter

Tack Librarybeth.De fina hjärtana hänger nu i mitt julpyntade kök som doftar gott av hyacinter och snart kanske också av julkakor och såpa. Man vet aldrig! I vilket fall tänker jag dricka kaffe nu.

Det är så vackertDet är så vackert ute nu att jag blir alldeles, alldeles lycklig. Så nu går jag runt i en konstig lyckobubbla och fortsätter med sånt som gör mig lycklig - jag virkar! Att det var minus fjorton i morse i stället för minus fem bekymrar mig inte det minsta. Förutom att vi måste bära in mer ved. Men en egen härd är guld värd och jag klagar inte.

torsdag 9 december 2010

Shoppat


Underklänningar Lindex, stickad tunika Indiska.
Jag hade tur. Spandade in den här tunikan för flera veckor sedan när jag och min familj småilade förbi Indiska. Då hann jag aldrig gå in i butiken, men igår - jag slet det sista exemplaret och är så nöjd.
Den röda underklänningen får bli min julklänning i år. Till det svarta strumpisar med röda dots.

Nu är nog dessutom alla julklappar inhandlade. Det kanske blir någon mer grej till barnen. Har faktiskt ingen koll riktigt hur mycket, eller vad, vi har köpt. Så det behövs en genomgång och så kanske vi "måste" komplettera med något till nån av dem så att klapparna blir rättvist många. (Fick i alla fall tag i pruttlera till dem alla tre i går. Nu återstår att köpa klackskor till Lilla Masi för det bara måsta Tomten komma med - annars sliter hon ut mina som hon alltid går runt i här hemma).


Amaryllisen blommar fint i köksfönstret (det är nog första gången jag har en röd, brukar alltid välja vita blommor annars) och hyacinterna börjar slå ut och dofta gott.

Nu - disk och tvätt och kaffe.
Snart - långpromenad med kameran och Alvin.
Sen - lunch och städ, dusch och virkning.
Ännu senare - middag och simskola, eller simskola och middag. Och julkalendern såklart! Den är ju riktigt, riktigt bra.

tisdag 7 december 2010

Bröllopsdag


Foto på scannad bild

I dag har vi bröllopsdag och firar åtta år som gifta.

Vinterbröllop med snö i håret, liljor på armen och Skrutt i magen. Åtta år sedan - så mycket som har hänt. Tre barn, nybyggt hus, en hund, resor, förverkligande av drömmar och hopsnickrade av drömmar, planer och mål. Ett helt liv, en familj har byggts upp.
Tänk ändå...

måndag 6 december 2010

PepparkakshusetVälkommen in på en pepparkaka eller två. Jag äter inte små barn och jag är ingen elak häxa. Jag lovar.

Nu ska jag fortsätta virka. Har en mössbeställning :) Två egentligen för jag har lovat att virka en till Storskrutt också. Köpte underbart garn i går. Åh, jag skulle kunna köpa upp hela butiken...

söndag 5 december 2010

Önskeväskor

Jag anser att liksom skor och ögonskuggor kan man aldrig få för många väskor. De här är mina favoriter från Bags&Fashion hemsidan som Att ha det gott tipsar om på sin blogg.


Visst är de läckra?! Och lagom rymliga också, för hur det än är bär jag alltid med mig halva bohaget när jag går någonstans, jag och min väska.
Perfekta som skolväskor faktiskt... Åh suck att jag kommer vara distansstudent hela våren. En ny skolväska för all kurslitteratur kommer vara "helt onödig" i över ett halvår till.
(Fast som sagt, väskor kan man aldrig få för många av och det är enda skälet man behöver ha för att köpa en ny favorit).

White light momentI årets Idol är det ingen av deltagarna som fångat mig så som Tove gjorde förra året. Jag är så glad över hennes skiva "Tove Styrke", ett perfekt avbrott i all julmusik som annars spelas varm på Spotify så här års.

(Och ja - jag tycker att Jay och Minnah är riktigt duktiga, men Tove slog an på den där strängen ni vet... då man blir alldeles lyrisk. För mig är hon Den artisten).

lördag 4 december 2010

Lördag

En hackspett... och ett tjugotal domherrar på besök - omöjliga att fånga på bild.

Barnens morgonbedrift: en burk med uppätna julkakor. Hm...

Dagens spontanitet: en lekdate i pulkabacken med både barn, hundar och fikakorg. Varm choklad och vörtbröd med julost. Snart går vi!

Glatt besked: Minnah i Idolfinal tillsammans med Jay. Nu smäller det.

Dagens (trots lördag) frivilliga läsning: Stora tjejen speadläser nya läsläxeboken och Lilla tjejen läser hon också, i gamla läsläxeboken. I munnen på storasyster och ord helt plockade ur fantasin med hjälp av bilderna. Hon lär sig nog läsa tidigt hon också.

Undrar om det kommer att snöa idag? Himlen är grå.

torsdag 2 december 2010

Ett juläventyrStjernfall har gjort det som jag drömt om enda sedan barnsben. Hon har skrivit en adventssaga. "Ett juläventyr", heter den och är riktigt spännande och precis så där julig som en adventskalender ska vara.

I väntan på att jag ska få egen inspiration till att skriva en riktigt julig saga jag också, njuter jag av den här fina berättelsen. Och har för avsikt att korrekturläsa den bok jag faktiskt har skrivit. Det är en del fakta som ska kollas över. Sedan är det väl bara att skicka in till olika förlag...


Virkad mössa


Nu är mössan klar. Började virka den i går eftermiddag och blev klar strax innan kvällen, så det är en snabbvirkad variant som värmer gott i vinterkylan. Har nog aldrig haft en varmare och skönare mössa förr...
Vill du ha en mössa så virkar jag gärna en åt dig.
Priset är 250:- + frakt.
Färggartan hittar du här så kan du kombinera din egen mössa. För vuxna behövs 4 nystan, till barn 3.

onsdag 1 december 2010

Svt's Julkalender


"Den är inte bra."
Nej, årets julkalender, avsnitt ett fick hård kritik av barnen. Jag tycker den känns lite grå och inte det minsta julig. Väntar med spänning på att se vad som kommer att hända på hotell Gyllene Knorren. Kanske kommer julen dit.
Gnistrande 1a december

Snön ligger gnistrande vit denna strålande, isande dag med 18 minusgrader på morgonen.

Första december betyder lucköppning och nedräkning. För alla oss som gillar att virka och sticka har Garnstudio en egen kalender. Det ska bli spännande att se vad som döljer sig bakom de andra luckorna. Lucka nummer ett var för mig lite av en besvikelse.


I stället tänker jag virka "Husfruns VinterVarmaMössa", en beställning jag fått.
Fast först lite lunch.